Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Griekenland ×
    • Kreta ×

Het veelzijdige Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Op Kreta tref je fijne stranden, historische dorpjes, grillige kloven en gezellige terrasjes, waar je  geniet van de Griekse gastvrijheid. De zilverkleurige olijfbomen en kale hoogvlaktes in het binnenland gaan over in lieflijke baaien en hoge rotspartijen aan de kust. 's Avonds heten de Kretenzers je van harte welkom in hun taverna's.

Lees meer

Op vakantie naar Kreta

Kreta is een eiland van contrasten: het westen is het meest groene deel van het eiland en relatief rustig, in het meer toeristische noordoosten vind je uitgestrekte wijngaarden en brede stranden. De zuidkust is grillig en rotsachtig. In het binnenland stuit je op kale hoogvlaktes en hoge bergen, die uitmonden in idyllische baaien en schitterende stranden. Het achterland van Kreta kun je ideaal ontdekken met een huurauto of per scooter. Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee, het deel van de Middellandse Zee tussen Griekenland en Turkije.

Kreta heeft talrijke opgravingen, musea en kloosters. Eén van de bekendste opgravingen vind jein Knossos, waar je de restanten van het paleis van koning Minos met mooie zuilen en muurschilderingen aantreft. Het Arkadi-klooster in het zuidwesten van Rethymnon ziet er meer uit als een fort dan een klooster. Het werd vroeger vooral gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. 

Volgens de Grieken zelf zijn de Kretenzers het meest gastvrij van alle Grieken. Dat zul je ook zeker merken. In veel plaatsen worden Kretenzer-avonden georganiseerd, die gepaard gaan met dans, muziek en veel eten en drinken. 

Geniet van heerlijke Griekse specialiteiten, zoals souvlaki (vleesspies), moussaka (ovenschotel met aardappel en aubergine) of het zoete dessert baklava (bladerdeeg met noten). Probeer ook de typisch Griekse dranken raki (heldere sterke drank met circa 40% alcohol) of retsina (typisch Griekse wijn met een harssmaak). 

Op Kreta hoef je je geen moment te vervelen. De bruisende badplaatsen Chersonissos en Malia hebben gezellige bars, discotheken en vele restaurants.

Cultuur Kreta

Vele culturele hoogtepunten op Kreta!

  • Oude tijden herleven in het Minoïsche paleis van Knossos, met de prachtige overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de villa's, het theater, grote kruiken en de graven.
  • Het Arkadi-klooster in het zuidwesten van Rethymhnon ziet er meer uit als een fort dan een klooster. Het werd vroeger vooral gebruikt voor de opvang van vluchtelingen en is gebouwd in Venetiaanse stijl.
  • Festoa is na Knossos het tweede Minoïsche paleis en stad op Kreta. Deze is 4000 voor Christus gebouwd op een heuvel in het hart van de Messara-vallei.
  • Gortys is de belangrijkste Kretenzer stad uit de oudheid. De stad wordt ook wel de Romeinse hoofdstad van Kreta genoemd, omdat de stad bloeide ten tijde van de Romeinse periode.

Het Archeologisch Museum in Heraklion heeft de grootste collectie Minoïsche kunst in de wereld en geeft een goed beeld van Knossos. Het is na het Archeologisch Museum van Athene het belangrijkste museum in haar soort van Griekenland.

Natuur

Een bijzondere bezienswaardigheid op Kreta is de zeeschildpad 'caretta caretta'. Op de stranden van Chania en Rethymnon komen deze zeeschildpadden elk jaar hun eieren leggen.

Leuke plaatsen in Kreta

Bij het strand van het vissersdorpje Matala, aan zuidkust, zijn grotten waar vroeger hippies in huisden. De zonsondergang hier is adembenemend.

Ierapetra is de zuidelijkste stad van Europa. In deze stad vind je overblijfselen uit de middeleeuwen, zoals een fort en een vestingmuur.

Ligging

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het ligt in de Egeïsche Zee, het deel van de Middellandse Zee tussen Griekenland en Turkije, en wordt aan de zuidkust begrensd door de Libische Zee. Kreta is zo groot als de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen. Het eiland is circa 275 km lang en maximaal 60 km breed.

Bezienswaardigheden Kreta

Als je op zoekt bent naar een sportieve uitdaging, maak dan een wandeltocht door Samaria-kloof. Deze kloof ligt in het zuidwesten van Kreta, is 18 km lang en daarmee de langste van Europa. Je begint op circa 1500 m hoogte en daalt langzaam af naar de zee. Deze wandeltocht wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen.


Wil je het liever wat rustiger aandoen, dan maak je een boottocht naar het eiland Spinalonga. Op dit kleine eiland voor de kust van Kreta was tot 1957 een leprakolonie gevestigd. Het eiland is ook het decor van de bekende tv-serie Who pays the ferryman?

Een dagtocht naar de hoofdstad van Kreta, Heraklion, kun je prima combineren met een bezoek aan Knossos, waar je de restanten vindt van het paleis van koning Minos.

Leuk voor jong en oud zijn de waterpretparken, zoals Watercity ter hoogte van Kokkini Beach of het Star Beach-waterpark bij Chersonissos.

Verrassende Highlights in Kreta

Wil je een adembenemende zonsondergang meemaken, ga dan naar het strand van het vissersdorpje Matala in de zuidkust van Kreta. Matala stond vroeger bekend als 'hippiedorp'. De hippies woonden in de talrijke gaten van krijtrotsen aan de kust van Matala.

In de heuvels achter Chersonissos liggen de dorpjes Koutouloufari, Piskopiano en Oud Chersonissos. Hier zijn vele gezellige taverna's met een prachtig uitzicht op Chersonissos.

Ten zuidoosten van Heraklion ligt een van de mooiste natuurgebieden van Kreta, de Lassithi- hoogvlakte. Lassithi staat bekend om de historische windmolentjes en de Diktigrot, volgens de Griekse Mythologie de geboortegrot van Zeus. Deze kun je per ezel of te voet bereiken. De Imbros-kloof is kleiner, rustiger en korter dan de Samaria-kloof. De kloof is circa 7 km en is op een aantal plaatsen zelfs smaller dan de Samaria-kloof.

Praktische Tips voor je vakantie naar Kreta

Hoelang is het vliegen naar Kreta?

Kreta is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Kreta?

Het tijdverschil tussen Nederland en Kreta is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Kreta

De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur en 30 minuten. De verbinding vanuit Nederland naar Heraklion en Chania is veelal rechtstreeks.

Hoe is het openbaar vervoer in Kreta?

Er rijden regelmatig bussen tussen de verschillende plaatsen op het eiland. Buskaartjes worden in de bus of bij het busstation verkocht en je moet altijd achteraan instappen. Het busvervoer is erg goed en goedkoop.

Dagelijks varen ferry's vanuit Heraklion, Rethymnon en Agios Nikolaos naar onder andere Piraeus, de haven van Athene en de eilanden Kos, Rhodos en Santorini. Vanuit Elounda varen boten naar Spinalonga, met de voormalige leprakolonie.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek.