Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Gambia ×

Tover een glimlach op jouw gezicht in het kleinste staatje op het Afrikaanse vasteland! Gambia heet niet voor niets The Smiling Coast: het heeft naast heerlijke stranden aan de Atlantische Kust en de prachtige Gambia-rivier met een enorme vogelpopulatie, ook ongekend vriendelijke inwoners. Gambia is bovendien één van de veiligste landen om de Afrikaanse cultuur te leren kennen!

Lees meer

Op vakantie naar Gambia

Gambia is behalve ‘het land van de glimlach’, ook een heerlijke zonbestemming en een toegankelijke, veilige poort naar West-Afrika. Het land is in feite niets meer dan een smalle strook tropisch land aan de noord- en zuidzijde van de Gambia-rivier, ooit op twijfelachtige wijze door de Britten gekocht vanwege de goede bevaarbaarheid en dus handelsmogelijkheden. De republiek ligt in het meest westelijke puntje van Afrika en wordt aan drie kanten omsloten door haar grote broer Senegal. In het westen ligt de onmetelijke Atlantische Oceaan, die nog eens benadrukt hoe klein Gambia is: slechts één derde van Nederland!

Je vindt in Gambia alles wat jevan een Afrikaans land mag verwachten, op een zeer makkelijk bereisbare schaal: ongelofelijk vriendelijke inwoners, een prachtige kust waar de stranden bezaaid zijn met palmbomen, het hele jaar door temperaturen van 30°C mét een fris zeebriesje, de Gambia-rivier waar talloze vogels hun opwachting maken, mangrovebossen en natuurgebieden. En niet te vergeten: de Afrikaanse cultuur...

Gambia is één van de stabielste landen in de regio: mensen van verschillende stammen leven hier al tijden in vrede naast elkaar. Reizigers, die vanzelfsprekend ‘anders’ zijn, worden op een hele open manier benaderd. Als je zich hier niet welkom voelt...

Geniet dus van de zon, maar zet ook die ene stap buiten jouw resort en betreedt Afrika. Ga naar een worstelwedstrijd, ontdek nieuwe ritmes en dansen, beleef avonturen tijdens een jeepsafari door de bush, spot tropische vogels, verken de lokale markt, proef de sfeer in een vissersdorp of maak gewoon een praatje. Die glimlach komt vanzelf!

Eten en drinken in Gambia

Het tropische, enorm vruchtbare Gambia heeft een aantal bijzonder lekkere lokale vruchtensappen die veel worden gedronken, zoals bissap gemaakt van de hibiscusvrucht en het dikke, zoete bouyi, oftewel vruchtensap van de baobab-boom. De lokale bevolking kent aan beiden allerlei gezonde eigenschappen toe. Gambia is een enorm sociaal land, dus vanzelfsprekend is ook eten een gezellige aangelegenheid. Traditionele families eten zittend op de grond, samen uit een grote schaal.

Er is een klein scala aan typische gerechten, gemaakt van smaakvolle, verse, lokale ingrediënten. De meest bekende zijn benachin of Wolof-rijst, (rijst met verse groenten, verschillende soorten vlees en tomaten), domado (rijst met verschillende soorten vlees en een heerlijke, dikke pindasaus) en sisay-nayebi (kip met erwten en bonen en een aantal bijgerechten).

Een lokale alcoholische drank is tenkuola (palmwijn), hoewel veel islamitische Gambianen dat zelf niet drinken in verband met hun geloof.

Ligging

De republiek Gambia is een smalle strook land aan weerszijden van de monding van de Gambia-rivier. Het land ligt in het meest westelijke puntje van Afrika, op circa 6 uur en 15 minuten vliegen van Nederland, en wordt aan drie kanten ingesloten door het veel grotere Senegal. In het westen ligt de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.295 km² (een derde van Nederland) het kleinste staatje op het Afrikaanse vasteland. Het land is ongeveer 475 km lang en ongeveer 25 tot 48 km breed.

Bezienswaardigheden Gambia

Kijk hoe de warme avondlucht boven de Atlantische Oceaan langzaam oranje, roze en dieppaars kleurt, vanonder palmbomen in jouw hangmat. Gambia heeft de meest prachtige stranden. Het is voor veel reizigers dé reden om naar dit heerlijke land te komen.

Wees een vroege vogel en ga bij zonsopgang vogels kijken én luisteren. Gambia staat bekend om haar vele unieke soorten en is een magneet voor vogelliefhebbers. Vaar met een bootje vanuit jouw resort de rivier de Gambia op en laat je verrassen. Het Bijilo Forest Park is één van de reservaten waar je niet alleen veel vogels kunt zien, maar ook bijvoorbeeld apen en bijzondere hagedissen. Een boottocht door één van de spectaculaire mangrovebossen is ook een aanrader.

Als je naar Afrika gaat mag een bezoek aan een kleurrijke markt niet ontbreken! De bekendste in Gambia is wellicht de Albert Market in de hoofdstad Banjul, waar onder meer handgemaakt houtsnijwerk en veelkleurige batikstoffen worden verkocht. Voor de beste koopjes vergeet je natuurlijk niet om met een glimlach - zoals de Afrikanen - flink af te dingen.

Verrassende Highlights in Gambia

Worstelen is sport nummer één in Gambia en het is een gigantisch feest om een wedstrijd bij te wonen. Elk weekend worden aan het einde van de dag wedstrijden gehouden in de lokale arena’s: ommuurde zandvlakten met een paar baobab-bomen op de achtergrond. Op het geluid van trommels en fluiten voeren de mannelijke worstelaars in hun lendendoeken allerlei rituelen uit, waarna het gevecht kan beginnen!

Bezoek de Heilige Kachikaly Krokodillenpoel ten Noorden van Serrekunda. De lokale bevolking komt hier om te bidden, omdat zij geloven dat krokodillen staan voor vruchtbaarheid. Waar of niet waar: je kunt de dieren hier van heel dichtbij zien zonder het gevaar te lopen een teen kwijt te raken. Je kunt één krokodil zelfs aaien!

Proef de relaxte sfeer in de typische Gambiaanse vissersdorpen Gunjur en Kartong. Je kunt onder het genot van een drankje in één van de strandbars genieten van de bedrijvigheid als de lokale vissers hun verse vangst aan wal halen.

Schuif spontaan aan bij één van de doop- of trouwfeesten die regelmatig op straat worden gehouden. Afhankelijk van de stam wordt er spectaculaire muziek gespeeld op bijvoorbeeld de kora of sabartrommels. Veelal de vrouwen dansen daarbij op onnavolgbare wijze. Een onvergetelijke ervaring.

Spot zwarte dolfijnen tijdens een prachtige boottocht over de Gambia-rivier. Er vertrekken tours vanaf onder meer Denton-Bridge bij Banjul naar Lamin, een uitvalsbasis waarvandaan safari's worden georganiseerd. In het charmante plaatsje staan hutjes op palen in het water en is er een klein haventje. Ook vanuit Georgetown vertrekken riviertochten naar kleine eilandjes en natuurreservaten.

Aanschouw een regenboog aan kleuren in een lokale batikfabriek, en ontdek hoe deze spectaculaire Afrikaanse stoffen worden gemaakt.

Beleef een avontuurlijke watersportsafari over de Gambia-rivier, vanaf Denton-Bridge bij Banjul. Waaghalzen kunnen onder meer waterskiën, kneeboarden en tuberiden.

Leer meer over de koloniale geschiedenis van Gambia en bezoek Georgetown met haar oude gebouwen, twee forten en een oud slavenhuis.

Bezoek het primitieve Tendaba-Camp waar je het Afrikaanse leven in een ontwikkelingsland zoals Gambia aan den lijve kunt ervaren. Je slaapt in primitieve hutjes met rieten puntdaken op harde bedden. Comfort en luxe zijn hier met uitsterven bedreigde woorden. Toch zul je jouw verblijf hier waarschijnlijk nooit meer vergeten.

Maak een tocht naar buurland Senegal: het land is zo dichtbij dat een oversteek gemakkelijk te realiseren valt. Gambia wordt door veel reizigers niet voor niets gebruikt als een toegankelijke poort naar de rest van West-Afrika!

Praktische Tips voor je vakantie naar Gambia

Hoelang is het vliegen naar Gambia?

Gambia is meestal tussen de 6,25 en 6,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Gambia

De vliegtijd vanuit Nederland naar Banjul (Yundum) International Airport in Gambia bedraagt circa 6 uur en 15 minuten.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Gambia?

Het tijdverschil van Gambia is in de wintertijd -1 en in de zomertijd -2 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Gambia?

In Gambia doe je er goed aan altijd euro’s bij je te hebben, aangezien niet alle hotels creditcards accepteren. Houd jerekening met de volgende zaken:
 • De munteenheid in Gambia is de Gambiaanse dalasi (GMD).
 • Creditcards worden niet overal geaccepteerd, door de slechte verbinding in veel hotels .
 • Travellers cheques in Amerikaanse dollars en euro's worden wel geaccepteerd.
 • De Standard Chartered Bank in Kololi en Serrekunda is de enige bank waar geld per creditcard (Visa) met pincode kan worden opgenomen, tevens is hier een geldautomaat (Visa). Met jouw girobetaalkaart kun je nergens geld opnemen.
 • Banken en recepties van hotels wisselen onder andere Amerikaanse dollars en Euro's evenals Travellers cheques, tegen vaste koersen die op koersborden zijn aangegeven. Bij supermarkten, wisselkantoortjes, (sigaretten)stalletjes of op de markt wordt ook gewisseld. Er is geen invoerbeperking van geld. Men mag echter slechts GMD 75.00 uitvoeren.
 • Banken en postkantoren zijn veelal van 09:00 tot 12:00 uur en 16:00 tot 18:00 uur geopend (zaterdag en zondag gesloten).
 • Het gemiddelde prijsniveau is laag in vergelijking met Nederland. Wel hebben hotels en nabijgelegen bars en restaurants hun prijzen voor drankjes en maaltijden enigszins aan het westerse niveau aangepast.
 • In drink- en eetgelegenheden is een fooi gebruikelijk. Door de lage inkomens is bedienend personeel hier zelfs voor een groot deel van afhankelijk.
 • Afdingen is gebruikelijk en soms zelfs noodzakelijk. Prijzen in bars, restaurants en supermarkten zijn vast.

Wat is het voltage in Gambia?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. Een verloopstekker voor de driepolige (Engelse) stekkers is veelal noodzakelijk. Het komt verder regelmatig voor dat de stroom uitvalt.

Is het water drinkbaar in Gambia?

Het leidingwater is niet betrouwbaar. Aanbevolen wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Gambia?

De officiële taal is Engels, maar de diverse stammen hebben ook allemaal een eigen dialect. Aan de kust wordt voornamelijk Wolof gesproken.

Hoe is het openbaar vervoer in Gambia?

Officieel zijn er geregelde busdiensten die alleen stoppen bij bushaltes, maar deze rijden veelal niet op tijd. Ze zijn echter wél goedkoop. Er is een busverbinding tussen Banjul, Serrekunda en de kuststrook. Ook rijden er twee keer per dag lange-afstandsbussen van Banjul naar Georgetown en naar Dakar in Senegal.

Elke twee uur vaart er een ferry van Banjul op de zuidoever van de Gambia-rivier naar Barra op de noordoever. De overtocht duurt circa 45 min. De boot is echter vaak overvol en heeft altijd vertraging. Soms gaat hij zelfs helemaal niet.Tip: Enkele touroperators organiseren reizen waarbij Gambia en Senegal worden gecombineerd.

Wat is de geschiedenis van Gambia?

Om de macht over de Gambia-rivier en het kleine strookje omliggend tropisch land is eeuwenlang gestreden door landen met handelsambities. De staat dankt zijn bestaan dan ook puur en alleen aan het kolonialisme: de Engelsen vonden het wel handig om de macht te behouden over één van de best bevaarbare rivieren van West-Afrika.

In een ver verleden maakte Gambia deel uit van het Ghanese Rijk. In de 9e en 10e eeuw werd voor het eerst over het land geschreven, door de Arabieren die slaven, goud, en ivoor uit het gebied haalden via de Sahara. De Portugezen namen deze handel over in de 15e eeuw, en maaten hierbij gebruik van zeeroutes. Gambia hoorde toen bij Mali, wat de Portugezen er niet van weerhield om in 1588 de exclusieve handelsrechten op de Gambia-rivier te verkopen aan de Engelsen. Zij zouden die rechten eeuwenlang behouden.

Frankrijk en Gambia streden in de loop van de 17e en 18e eeuw om de macht over Senegal en Gambia. Het gebied ging uiteindelijk, bij de Vrede van Versailles in 1783, naar het Verenigd Koninkrijk. Een eeuw later, in 1889, werd Gambia een Britse Kroonkolonie. En al die tijd werd er gehandeld. In deze trans-Atlantische handelsperiode zijn drie miljoen slaven uit de regio naar Amerika gebracht.

In 1962 werden algemene verkiezingen gehouden, waarna Gambia zelfbestuur kreeg in 1963. Op 18 februari 1965 werd Gambia onafhankelijk, maar behield als constitutionele monarchie de Britse koningin als staatshoofd. Op 24 april 1970 werd Gambia na een referendum een republiek.

President Sir Dawda Kairaba Jawara leidde Gambia, en werd vijf termijnen achter elkaar werd herkozen. Een coup in 1981 door Kukoi Samba Sanyang mislukte, mede door de hulp van buurland Senegal. Dit leidde in 1982 tot de vorming van de confederatie Senegambia. Doel van deze confederatie was het samensmelten van beide legers, de economie en de munteenheid. Maar dit ging niet door: in 1989 stapte Gambia uit de confederatie.

Een nieuwe militaire coup, juli 1994, volgde in Gambia. Twee jaar later werd door het militaire bewind een commissie ingesteld die moest zorgen voor goed voorbereide verkiezingen. Yahya Jammeh werd na deze verkiezingsronde beëdigd als president. Hij werd tweemaal herkozen, in 2001 en 2006. Gambia bezette in 1998 en 1999 een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.