Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Indonesie ×

Bali, het Godeneiland in de Gordel van Smaragd. Het eiland van cultuur in een zee van tropische verrassingen! Surfspot, religieus centrum, strandtopper en natuurgebied, Bali is het allemaal! Bewonder de tempels en geniet de gamelanmuziek en de prachtige dansen! Surf the waves of lig aan het strand van Kuta! Je likt jouw vingers af bij het Balinese eten. Je keert terug als herboren want: je was op Bali!

Lees meer

Op vakantie naar Bali

Bali is de populairste bestemming binnen Indonesië. Het eiland is vooral bekend door het uiterst fraaie landschap, de vriendelijke bevolking en de Hindoestaanse cultuur. Maar óók door de schitterende stranden, het prachtige weer, de surfscene en het uitgaansleven! Bali is op veel gebieden een bijzondere tropische verrassing!

Je vindt diverse, prachtige tempels op Bali en overal tref je kleinere en grotere offerplaatsen aan. Geloof speelt dan ook een belangrijke rol in het dagelijkse leven. En er worden soms unieke processies gehouden die je  van dichtbij mee kunt maken! Laat je meevoeren op de hypnotiserende gamelan en de dansen van in prachtige kleding gestoken Balinese danseressen!

Bali is onderdeel van Indonesië en ligt ten oosten van het eiland Java. Het is het meest westelijk gelegen eiland van de zogenaamde kleine Sunda-eilanden (de Nusa Tenggara). De belangrijkste badplaatsen zijn Kuta, Sanur en Nusa Dua. Kuta is vooral populair onder jongeren vanwege de aanwezigheid van discotheken, bars en nachtclubs. De sfeer in Sanur is veel rustiger. Nusa Dua ten slotte richt zich vooral op een zeer exclusieve doelgroep. 

Veel plaatsjes liggen verscholen tussen de sawa’s (rijstvelden). Een prachtig voorbeeld is het kunstenaarsplaatsje Ubud. Maar dergelijke plekken vind je op heel Bali! Je kunt er uitgebreid wandelen en hiken, mountainbiken en vissen. Het landschap is werkelijk een lust voor het oog!

Cultuur Bali

Laat je meevoeren in de Hindoeïstische cultuur op Bali:  

  • De Balinese cultuur is uniek en herkenbaar in elk aspect van het leven op Bali. Het Hindoeïsme speelt in het dagelijkse leven, de muziek, kunst, kleding en de vele, vele festivals van de Balinezen een prominente rol. Overal op straat staan offerbakjes en op vrijwel elke hoek van de straat is een tempel!
  • Een hoogtepunt voor veel toeristen is een bezoek aan de heilige tempel Pura Besakih, op de hellingen van de heilige vulkaan. Het is een indrukwekkend tempelcomplex waar dagelijks religieuze festiviteiten plaatsvinden. Ook de tempels Tanah Lot, Goa Gajah en Uluwatu zijn een bezoek meer dan waard!
  • Dans is dé manier voor de Balinezen om verhalen van generatie op generatie door te geven. De bewegingen in de traditionele dans zijn even gracieus als de kostuums. Voor velen is een bezoek aan een traditionele dansvoorstelling dan ook een hoogtepunt van het bezoek aan Bali!

Natuur

Het landschap van Bali is sterk vulkanisch. Een groot deel van het eiland is bedekt met tropisch regenwoud. Andere delen herbergen de voor Bali zo kenmerkende sawa’s:  

  • Bali is voor velen   één van de mooiste plekken van Azië en trekt dan ook méér dan 1 miljoen bezoekers per jaar! Een belangrijke trekpleister zijn de koraalriffen, zoals die in het Bali Barat National Park. Deze koraalriffen hebben er mede voor gezorgd dat het toerisme zich tot de snelst groeiende economische sector van het land heeft ontwikkeld. Ongeveer 15% van alle koraalriffen op de wereld is te vinden in de Indonesische wateren, waaronder die met de grootste biologische diversiteit ter wereld!
  • De koraalriffen, de kraamkamer van en leefgebied voor een grote verscheidenheid aan vissen en ongewervelde dieren, worden echter bedreigd door visserij, vervuiling en slecht geplande activiteiten (landbouw, toerisme) langs de kusten. Het Wereld Natuur Fonds Indonesia benadrukt met een campagne het belang van (het behoud van) de koraalriffen. Het Bali Barat National Park is één van de voorbeelden in de ‘Friends of the Reef’-campagne van het WNF.
  • Het Bali Barat National Park is tevens de enige plek op de wereld waar de bijna uitgestorven Bali spreeuw, of Rothschild's mynah, voorkomt. Deze vogel werd pas voor het eerst beschreven in 1912! In juni 2001 werden er nog slechts 7 in het wild geteld, terwijl er in het fokcentrum in het park nog maar 58 vogels zijn. Redenen voor deze drastische afname zijn het verlies van leefgebied en illegale vangpraktijken voor de commerciële handel!

Ligging

Bali ligt ten oosten van het eiland Java en ten westen van Lombok. Het ligt ongeveer in het midden van de Indonesische archipel. Het is het meest westelijk gelegen eiland van de Kleine Sunda-eilanden, oftewel de Nusa Tenggara. De zuidkant van het eiland ligt aan de Indische Oceaan en de noordkant grenst aan de Bali Zee. Bali is ruim 5.560 km² groot, ruim twee maal zo groot als de provincie Noord Holland. Van west naar oost is het circa 145 km, van noord naar zuid maximaal circa 85 km.

Bezienswaardigheden Bali

Ken je  het beeld van de Bounty-reclame? Dát vind je aan de kust van Bali! De stranden van Kuta en Sanur zijn extreem mooi en mag je dus niet missen! Kuta is dé badplaats van Bali en heeft een langgerekt, wit zandstrand, waar je allerlei sporten kunt beoefenen. Kuta is ook een zeer bekende surfspot en uitgaansgelegenheid! Sanur is over het algemeen veel rustiger, dus als je lekker met een boekje op jouw gemak op het strand wilt zitten, is dit dé plaats voor jou!

Laat je jezelf graag betoveren door de wondere wereld onder de zeespiegel? De zee rond Bali is zó mooi en helder, dat de liefhebber van diepzeeduiken Bali als een absoluut hoogtepunt zal beschouwen! Het duikwater rond Candi Dasa en Lovina is echt meer dan uitstekend! Koraal, een enorme variëteit aan vissen en zelfs haaien, je vindt het hier allemaal!

Bali is natuurlijk veel meer dan strand en zee. Elke cultuurliefhebber komt hier ongelofelijk aan zijn of haar trekken! Het Hindoeïstische geloof op Bali heeft namelijk een enorme hoeveelheid tempels en offerplaatsen opgeleverd. Plaatsen die zeer de moeite waard zijn om eens uitgebreid te bekijken! En processies of crematies zijn gebeurtenissen waar de bevolking voor uitloopt. Je kunt dat bijwonen en meemaken! Het is een onvergetelijke ervaring, die je de rest van jouw leven bij je draagt!

Verrassende Highlights in Bali

Waarom ga je niet voor één van de zalige verkoelingen die Bali rijk is? Een bezoek aan het spektakel van het neerstortende water van de Git Git-waterval is hiervoor een uitgelezen mogelijkheid! Dicht bij Singaraja ligt de spectaculaire, circa 40 m hoge waterval van kristalhelder water, dat verdwijnt in het schijnbaar bodemloze meer. Dit meer kent een heel eigen verhaal, dat zich slechts na een bezoek aan Git Git openbaart!

En als je toch van water houdt, completeer dan jouw bezoek aan Bali met een paar dagen heerlijk soezen in de warme bronnen van Banjar in zuidoost Bali. Deze ‘hot springs’ zijn dichtbij het Brahmavihara Arama, het enige Boeddhistische klooster van Bali. Het klooster is een imposant gebouw met uitzichten die je de adem zullen benemen.

Een unieke ervaring is het bijwonen van een traditionele crematie. Uiteraard is enige terughoudendheid geboden bij een dergelijk ritueel, maar het is niet ongebruikelijk dat veel mensen aanwezig zijn. Ook toeristen zijn hierbij welkom. Veelal wordt in de toeristencentra een crematie aangekondigd en een bezoek georganiseerd.

Praktische Tips voor je vakantie naar Bali

Hoelang is het vliegen naar Bali?

Bali is meestal tussen de 16 en 16,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Bali?

Het tijdverschil van Bali is in de wintertijd 6 en in de zomertijd 7 uur.

Wat is de route van Nederland naar Bali

De aanvlieghaven voor Nederlandse gasten is Denpasar. Het vliegveld (Ngurah Rai) ligt even ten zuiden van Kuta. De gemiddelde vliegtijd vanaf Schiphol is 16 uur. Meestal maakt het vliegtuig een tussenstop in Jakarta, Bangkok, Kuala Lumpur, Hong Kong of Singapore.

Voor het vervoer vanaf het vliegveld naar de belangrijkste toeristische bestemmingen kan gebruik worden gemaakt van busjes of taxi’s. Vanaf het vliegveld gelden vastgestelde prijzen. De transfertijd bedraagt ongeveer tussen de 30 en 50 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Bali?

Vanuit diverse toeristenplaatsen rijden dagelijks speciale shuttlebusjes naar onder andere Denpasar en andere plaatsen. Deze busjes zijn te bestellen bij de receptie van het hotel of in de vele reisbureautjes. Meestal kun je ook bij het hotel opgehaald worden.

Veel Balinezen die zelf in het bezit zijn van een busje bieden hun diensten aan langs de kant van de weg. Het is aan te raden hier gebruik van te maken als je een excursie wilt maken of als je met een aantal personen van de ene naar de andere plaats wilt reizen. Je dient van tevoren te onderhandelen over de prijs (meestal inclusief brandstof en chauffeur).

Het lokale en interlokale vervoer vindt vooral plaats met minibusjes, de zogenoemde bemo's. Deze rijden vaste routes (onder andere van Kuta naar Denpasar) en je kunt ze laten stoppen door jouw hand op te steken.

Vanaf het grote busstation bij Denpasar vertrekken bussen naar andere eilanden, zoals Lombok, Sumbawa en Java.

Vrijwel in elke plaats in Zuid-Bali is een taxistandplaats. De taxi's zijn te herkennen aan de gele kentekenplaten met zwarte letters. Ook de busjes voor personenvervoer zijn voorzien van dit soort kentekenplaten. De meeste (blauwe) taxi's zijn voorzien van een meter. Let erop dat deze aanstaat of onderhandel vooraf over de prijs!

Vervoer over water naar andere eilanden is onder andere mogelijk vanuit Padangbai aan de oostkust. Hier vertrekt elke 2 uur een kleine autoferry naar Lembar op het eiland Lombok. Voorts is er een frequente verbinding met een snelle draagvleugelboot vanuit Benoa Harbor naar Lombok. De veerboten naar Java vertrekken vanuit Gilimanuk. Deze overtocht duurt circa 25 minuten.