Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Mexico ×

Bienvenido a Mexico! In dit fantastische land met een rijke historie maak je kennis met de eeuwenoude indianencultuur. Aan de kust kun je genieten van levendige badplaatsen aan prachtige witte stranden en een azuurblauwe zee. Daarnaast heeft Mexico een imposante natuur met hoge bergketens, vulkanen en tropisch regenwoud. Kortom: de ideale bestemming voor een onvergetelijke (rond)reis!

Lees meer

Op vakantie naar Mexico

Historische tempels bekijken terwijl je wordt omringd door indrukwekkende landschappen, genieten van de heerlijke Mexicaanse keuken en ontspannen aan het strand: in Mexico kan het allemaal!

Mexico ligt in Midden-Amerika, op 10 tot 16 uur vliegen van Nederland. Het grenst in het noorden aan de Verenigde Staten, in het zuiden aan Belize en Guatemala. Aan de westkust grenst Mexico aan de Atlantische Oceaan en de Golf van Californië, en de oostkust grenst aan de Golf van Mexico. 

Aan zowel de oost- als de westkust vind je heerlijke stranden en gezellige badplaatsen met zeer goede accommodaties. Geniet van de vele typisch Mexicaanse gerechten, zoals taco's en tortilla's. Geef je over aan de ontspannen sfeer en vermaak je met de typisch Mexicaanse muziek van de mariachi-bands! 

De fraaie kust kun je prima combineren met het indrukwekkende binnenland tijdens een rondreis. Bezoek een van de vele glorieuze Maya- of Aztekentempels. Of maak een jungletocht waarbij je oog in oog staat met de meest fantastische wilde dieren! Je kunt je vakantie zelfs uitbreiden uit met een bezoek aan een van de vele imposante vulkanen... Welkom in Mexico!

Eten en drinken in Mexico

In Mexico gaat men gemiddeld anderhalf tot twee uur later aan tafel dan in Nederland. Mexico heeft een zeer gevarieerde keuken met een mengelmoes van Indiaanse en Spaanse gerechten. De ontdekkingsreizigers hebben er veel van hun gerechten geïntroduceerd, maar werden ook geïnspireerd door de Indiaanse keuken.

Chocolademelk kennen wij dankzij de Mexicaanse indianen. Zij verbouwden al eeuwen de cacaoboon en maakten hier een bijzondere drank van die veel energie gaf. De ontdekkingsreizigers hebben het recept en de bonen meegenomen en zo werd de chocolade in Europa geïntroduceerd.

De basis van de Mexicaanse keuken is de maïstortilla. Deze platte, ronde pannenkoek is van maïsmeel of bloem gemaakt. Andere basisproducten zijn bonen en hete pepers, waarvan er meer dan 100 soorten zijn, variërend in kleur, smaak, grootte en sterkte. De Mexicaanse keuken kent hierdoor veel pittige gerechten. Vaak wordt er naast de gerechten ook nog een pittige rode en groene salsa geserveerd.

Enkele typische Mexicaanse gerechten zijn taco's (opgerolde tortilla's met rund-, varkensvlees of kip), enchiladas (kort gebakken tortilla's gevuld met kip en overgoten met een pittige groene en rode saus) en quesadillas (tortilla's gevuld met allerlei soorten vlees en groente waarna ze worden gebakken of gegrild). Als bijgerechten worden er vaak guacamole (een mengsel van avocado en kruiden) en bonen geserveerd.

De nationale drank van Mexico is tequila. Deze sterke alcoholische drank wordt gemaakt van de Maguey, een agaveplant, die groeit rond het dorp Tequila. Daarnaast kent Mexico veel soorten bier, waarvan Corona de bekendste is.

Ligging

Mexico ligt in het zuiden van Noord-Amerika, dit gebied wordt ook wel Midden-Amerika genoemd. De vliegtijd naar Mexico varieert per bestemming van 10 tot 16 uur. Het land heeft een oppervlakte van 1.953.162 km² (ongeveer 46 keer Nederland).

Mexico grenst in het noorden aan de Verenigde Staten en in het zuiden aan Guatamala en Belize. Mexico wordt omringd door een aantal zeeën. In het noordwesten ligt de Golf van Californië wat het schiereiland Neder-Californië scheidt van het vasteland van Mexico. In het westen ligt de Grote Oceaan. In het oosten grenst Mexico aan de Golf van Mexico en de Caribische Zee.

Bezienswaardigheden Mexico

Bij een vakantie in Mexico hoort natuurlijk een bezoek aan één van de vele indianentempels. Chichén Itza is de grootste Maya-tempelsite van Yucatán, het schiereiland aan de oostkust. Sta stil bij de indrukwekkende Mayatempel van Kukulcan en neem een kijkje bij de beroemde krater van Chicxulub, de 'staart van de duivel'!

Mexico-City, de levendige hoofdstad van Mexico met maar liefst 22 miljoen inwoners, is zeker een bezoek waard. Op het Zócalo kun je de schitterende Azteekse Templo Mayor bewonderen, evenals het imposante Nationale Paleis en de Spaanse Kathedraal. Het Zócalo is één van de grootste pleinen ter wereld. 's Avonds kun jezelf prima ontspannen in een van de vele cafés op het Plaza Garibaldi en genieten van de rondtrekkende mariachi-bandjes.

Veel mensen gaan naar Mexico voor een onvergetelijke zonvakantie aan het strand. Bezoek dan bijvoorbeeld Playa del Carmen aan de oostkust, waar je schitterend kunt duiken bij het Grote Maya-rif. Of verblijf een aantal dagen in Bahía de Banderas, een prachtige baai aan de Stille Oceaan aan de westkust, waar je met een bootje het pittoreske vissersdorpje Quimixto kunt bezoeken. Hier vind je de prachtigste fotomomenten!

Verrassende Highlights in Mexico

Midden in de jungle, vlakbij de grens met Guatemala, ligt Palenque, één van de best bewaarde Maya-plaatsen van Mexico. De mysterieuze tempels herbergen vele Maya-geheimen. Probeer ze zelf te ontcijferen in de magische piramide der inscripties, terwijl je in de verte het geschreeuw van een aap hoort, of de lokroep van wilde vogels...

Een bezoek aan de authentieke stad Mérida op het schiereiland Yucatán mag je niet overslaan. Deze stad heeft vele mooie gebouwen en biedt veel cultureel vermaak. In het weekend kun je genieten van fraaie live-optredens van straatmuzikanten, dansers en acteurs!

Praktische Tips voor je vakantie naar Mexico

Hoelang is het vliegen naar Mexico?

Mexico is meestal tussen de 10 en 16 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Mexico

Afhankelijk van de bestemming in Mexico bedraagt de vliegtijd 10 uur tot 16 uur. De belangrijkste aanvlieghaven is die van Mexico-City, Benito Juárez.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Mexico?

Het tijdverschil van Mexico is in de wintertijd -7 en in de zomertijd -8 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Mexico?

Betalen in Mexico is vrij gemakkelijk:

  • De munteenheid van Mexico is de peso. Wij raden je echter aan om Amerikaanse dollars mee te nemen. Deze worden vrijwel overal geaccepteerd.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Vrijwel alle plaatsen hebben een geldautomaat.
  • Banken en postkantoren zijn op werkdagen veelal van 9:00 tot 16:00 uur geopend, op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur (zondag gesloten).
  • Het gemiddelde prijsniveau is gelijk aan dat van Nederland.
  • Een fooi van 10 tot 20% is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.

Wat is het voltage in Mexico?

De netspanning is over het algemeen 110 volt. Een verloopstekker is vaak noodzakelijk.

Is het water drinkbaar in Mexico?

Het leidingwater is niet drinkbaar. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Mexico?

De officiële taal van Mexico is Spaans, maar in toeristische gebieden kun je vaak terecht met Engels en soms Duits. Daarnaast zijn er in Mexico nog steeds meer dan 50 verschillende indianenvolken met ieder hun eigen taal en dialect, zoals het Maya.

Hoe is het openbaar vervoer in Mexico?

Er zijn treinverbindingen in Mexico, maar de kwaliteit verschilt per lijn. Een aanrader is de spectaculaire Chihuahua al Pacifico-lijn, die door de Barranca del Cobre (de koperkloof) voert, en door veel toeristen wordt gebruikt.

Mexico heeft een zeer uitgebreid busnetwerk. De bussen rijden volgens schema en bereiken zelfs de kleinste plaatsjes. De tarieven zijn zeer laag. De bussen zijn in verschillende klassen onder te verdelen. Op de grote lijnen rijden eersteklasbussen met veel service en comfort maar ook tweedeklasbussen, die beduidend minder comfort bieden. Het prijsverschil is niet zo groot en het is dan ook aan te raden eersteklas te reizen. Voor de eersteklasbussen moet je van tevoren reserveren. De lokale bussen kennen geen serviceverschillen.

Vanuit diverse plaatsen in het noordoosten van het land gaan er bootverbindingen naar de steden La Paz en Santa Rosalia op het Baja-schiereiland. Daarnaast varen er regelmatig boten tussen het schiereiland Yucatán en de verschillende eilanden voor de kust.

Door de grootte van het land worden veel afstanden per vliegtuig afgelegd. Mexico heeft een uitgebreid vluchtnetwerk met zeer regelmatige vluchten tussen alle grote steden.Tip: Wil je voor een paar dagen een auto huren, dan raden wij je aan om vooraf te reserveren. Op deze manier ben je er zeker van dat je een auto ter beschikking heeft voor de gewenste periode, want op veel plaatsen is de vraag hoger dan het aanbod.

Wat is de geschiedenis van Mexico?

2500 jaar lang werd Mexico bewoond door verschillende Indiaanse volken. Deze volken hadden een indrukwekkende cultuur en waren zeer goed in astronomie, architectuur en wiskunde. De grootste en meest invloedrijke volken waren de Azteken in het centrale deel van Mexico en de Maya's op het schiereiland Yucatan.

In 1519 kwam een groep Spaanse ontdekkingsreizigers onder leiding van Hérnan Cortéz aan in Mexico. Na het stichten van de stad Veracruz trok hij verder naar de hoofdstad Tenochtitlan, in het gebied van de Azteken. De stad werd omgedoopt tot Mexico-City en het land werd Nieuw-Spanje genoemd. In de decennia daarna werd heel Mexico onder Spaanse heerschappij gebracht. De vele Indiaanse volken, in totaal vele miljoenen mensen, zijn in deze tijd bijna geheel uitgestorven door ziektes die uit Europa meekwamen en door verschillende oorlogen.

In het nieuwe koloniale Mexico lag de macht bij de Spanjaarden. Er werden vele haciënda's (grote landgoederen) gesticht en de steden werden verrijkt met koloniale bouwwerken. De gemengde volken en de indianenstammen werden echter achtergesteld en leefden in armoede.

Op 16 september 1810 riep priester Miguel Hidalgo de onafhankelijkheid uit. Zijn leger was echter slecht georganiseerd en in 1811 werd hij geëxecuteerd. Maar het verzet bleef bestaan en in 1821 werd de onafhankelijkheid van Mexico uitgeroepen. 16 september is sindsdien een nationale feestdag.

In 1845 raakte Mexico in oorlog met de Verenigde Staten, waardoor een groot deel van het land is overgegaan in Amerikaanse handen, waaronder New Mexico. Na veel onrust in het land en diverse burgeroorlogen, kreeg Mexico in 1917 een socialistische grondwet. Hierna kon aan de opbouw van het land begonnen worden. Vanaf 1920, onder andere onder president Obrégon en zijn opvolger Calles, werkte Mexico aan de modernisering en aan investeringen in het onderwijs.

Mexico is aan de ene kant een moderne natie, die vanaf het begin betrokken is bij de VN en een moderne industrie heeft. Maar aan de andere kant is er nog steeds veel armoede en een grote tegenstelling tussen arm en rijk.