Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Cyprus ×

De godin van de schoonheid Aphrodite koos Cyprus niet voor niets uit als haar lusthof. Dit is één van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee! Cyprus heeft alles in zich voor een fantastische vakantie: een prachtige kustlijn met vele stranden, schitterende bergketens, charmante valleien en massa's Romeinse villa's, Griekse tempels en Byzantijnse kloosters.

Lees meer

Op vakantie naar Cyprus

Houd je van op het strand liggen, erop uit trekken in de natuur, cultuur snuiven, of van alle drie? In Cyprus hóef je niet te kiezen! Dit op één na grootste eiland van de Middellandse Zee, biedt een eindeloze variatie aan prachtige natuur, een zeer rijke cultuur én bijzonder mooie stranden. 

De strategische ligging van Cyprus ten zuiden van Turkije en het prachtige landschap hebben door de eeuwen heen allerlei volken aangetrokken. De godin Aphrodite zou uit zee zijn verrezen waarna ze het eiland verkoos als haar lusthof. De grote generaal Marcus Antonius gaf het eiland als geschenk aan zijn geliefde Cleopatra, koningin van Egypte. De aantrekkingskracht op reizigers en verschillende overheersers hebben gezorgd voor een rijke culturele erfenis met bijzondere opgravingen zoals Romeinse villa's en Griekse tempels, interessante musea, prachtige kerken en Byzantijnse kloosters.

Er is een grote variëteit aan natuurgebieden, spectaculaire bergketens, romantische valleien met idyllische watervallen en prachtige stranden. Maar ook de Cyprioten zelf zijn de moeite van het leren kennen waard. Zij staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Gezellige badplaatsen en authentieke bergdorpjes met aardige inwoners zijn over het hele eiland te vinden. 

Een leuke combinatie is een autorondreis met aansluitend een strandvakantie. Op Cyprus is genoeg te zien om rond te reizen en de mooie stranden bieden een heerlijk ontspannen afsluiting. De afwisselende natuur leent zich ook perfect voor een sportieve vakantie. Aan de kust kun je terecht voor allerlei watersporten en in het binnenland zijn er tal van mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. In de winter kun je in het hoge Troodosgebergte ervaren hoe het is om te skiën in de tropen... Jebereikt Cyprus met het vliegtuig in circa 4 uur en 30 minuten vanaf Nederland.

Eten en drinken in Cyprus

De Cypriotische keuken is letterlijk een smeltkroes: veel volken die in Cyprus aan wal kwamen hadden invloed op het smaakvolle Cypriotische eten van vandaag. Je proeft Griekenland, maar ook een vleugje Turkije, het Verre Oosten, Italië en Groot-Brittannië. Smaakvolle westerse ingrediënten worden gecombineerd met heerlijke oosterse specerijen. In de gerechten wordt ook veel gebruik gemaakt van verse lokale groenten, vlees, vis, kruiden, specerijen en olijfolie.

Een typische Cypriotische aanrader is de mezedes of meze, wat zoveel betekent als 'kleine lekkernijen'. Net als bij Spaanse tapas geniet je van kleine gerechten die variëren van hartige dips en groenten tot verschillende vlees- en visgerechten. Typische mezes zijn: loukanika (in koriander gekruide worstjes), koupepia (wijnbladeren gevuld met gehakt en rijst), lountza (gerookt varkensvlees) en kalmaar (inktvis in rode wijn). Daarbij wordt vaak de halloumi geserveerd, een lekkere zachte kaas van schapenmelk.

Als nagerecht wordt meestal vers fruit gegeten, dat in dit tropische gebied een stuk beter smaakt dan in Nederland. Bij de vruchten worden gebakjes of gekonfijte vruchten geserveerd, dat op Cyprus geen Turks fruit, maar heel toepasselijk Cypriotisch fruit heet.

Natuurlijk drinkt je bij het eten een lekkere lokale wijn, een drank die op Cyprus veel en zeer goed wordt gemaakt. Logisch, want de Cyprioten hebben een eeuwenlange ervaring: de wijnen van dit eiland behoren tot de oudste ter wereld. Al circa 2000 jaar voor Christus werd de eerste wijn gedronken op Cyprus. Wijngaarden op het eiland zijn dikwijls niet groot en worden nog op traditionele wijze bewerkt. Je kunt zelf een kijkje nemen en proeven op één van de wijnmakerijen!

Ligging

Cyprus hoort geografisch gezien bij Azië maar ligt helemaal in het oosten van de Middellandse Zee, vlakbij Europa. Door deze ligging kent Cyprus veel westerse invloeden en wordt om culturele redenen tot Europa gerekend.

Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 4 uur en 30 minuten naar het eiland. Cyprus is met een oppervlakte van circa 9.250 km² ongeveer even groot als de drie provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar. Het eiland is opgedeeld in een zuidelijke deel, de Republiek Cyprus, en een noordelijke deel, de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze laatste wordt echter alleen erkend door Turkije zelf.

Ongeveer 70 km ten noorden van Cyprus ligt Turkije. In het westen liggen de landen Libanon, Syrië en Israël en ongeveer 360 km ten zuiden van het eiland ligt Egypte.

In het binnenland aan de westkant van Cyprus ligt het spectaculaire Troodosgebergte met de hoogste top van het eiland, de Olympus (circa 1952 m).

Bezienswaardigheden Cyprus

De hoofdstad Nicosia (ook wel bekend als Lefkosia of Lefkosha bij de Cyprioten) mag je niet overslaan als je in Cyprus bent! In deze oude, met Venetiaanse wallen omzoomde stad leer je zowel de rijke historie als de hedendaagse maatschappij van Cyprus kennen. Nicosia is de enige in tweeën gedeelde stad in Cyprus, met de 'Groene Lijn' die midden door het centrum het Turkse van het Griekse deel van het eiland scheidt. In de stad vind je gezellige restaurantjes, winkeltjes en onder meer een archeologisch museum en een kathedraal.

In het spectaculaire Troodosgebergte verrijst onder meer de hoogste berg van het eiland, de Olympus (circa 1952 m). Je kunt in dit gebied mooie wandeltochten maken en op ontdekkingstocht gaan in authentieke wijndorpjes en bijvoorbeeld het Troodhitissa- en Kykko-klooster. Het Troodosgebergte is ook een schitterend wintersportgebied!

Reis terug in de tijd tijdens een bezoek aan een van de talloze archeologische en antieke opgravingen en monumenten, daterend van het Stenen Tijdperk tot aan het Romeinse Rijk.

Verrassende Highlights in Cyprus

Verken de ongerepte kustlijn, met haar schitterende stranden en grillige rotsen die stijl uit het water omhoog rijzen. Je kunt in verschillende plaatsen boottochten maken langs de kust.

Feest mee op één van de vele, typisch Cypriotische festijnen! In het voorjaar is er bijvoorbeeld Kataklysmos, het 5 dagen durende feest van de zondvloed. Het hoogtepunt is een processie naar zee. In september wordt het wijnfestival gevierd, waar je 10 dagen lang kunt genieten van de lokale drank die hier al eeuwen wordt gemaakt.

Op Cyprus worden fraaie prachtige lokale handwerkproducten gemaakt. In de hoofdstad Nicosia is een groot centrum voor handvaardigheid en er zijn veel erkende winkels en musea waar het verfijnde kant- en borduurwerk, aardewerk en juwelierswerk kan worden gekocht en bezichtigd.

Praktische Tips voor je vakantie naar Cyprus

Hoelang is het vliegen naar Cyprus?

Cyprus is meestal tussen de 4 en 4,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Cyprus

De vliegtijd vanuit Nederland naar Cyprus bedraagt circa 4 uur en 30 minuten.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Cyprus?

Het tijdverschil tussen Nederland en Cyprus is 1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Cyprus?

Betalen op Cyprus is bijna net zo gemakkelijk als in Nederland:

  • De munteenheid van Cyprus is, sinds 1 januari 2008, de Euro.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat.
  • Banken en postkantoren zijn veelal van 08:30 tot 12:00 uur geopend (zaterdag en zondag gesloten). In de grotere steden en toeristenplaatsen zijn ze ook geopend van 16:00 tot 18:00 uur.
  • Het gemiddelde prijsniveau ligt hoger dan in Nederland.
  • Een fooi van 10 tot 15% is gebruikelijk bij drink- en eetgelegenheden.

Wat is het voltage in Cyprus?

De netspanning is over het algemeen 220-240 volt. Een verloopstekker is vaak noodzakelijk.

Is het water drinkbaar in Cyprus?

Het leidingwater is goed drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Cyprus?

De officiële taal is Grieks, maar in het Turkse gedeelte is de officiële taal Turks. In toeristische gebieden kun je vaak terecht met Engels, Frans of Duits.

Hoe is het openbaar vervoer in Cyprus?

Tussen de verschillende plaatsen langs de kust en in het binnenland zijn redelijke busverbindingen. Maar let op: de bussen rijden niet heel vaak en stoppen vroeg in de avond.

Vanuit een aantal plaatsen aan de zuidkust zijn er bootverbindingen naar Griekse eilanden en naar Libanon. Vanuit Limassol gaat er enkele keren per week een carferry naar de Griekse eilanden Kreta en Piraeus. Verder is Limassol een belangrijke cruisehaven. Ook gaat er bijna iedere dag een carferry vanuit Larnaca naar Jounieh in Libanon.

Taxi's zijn overal te vinden en hebben vaak een eigen standplaats bij de accommodaties. De meeste taxi's hebben meters, zo niet, dan moet de prijs vooraf worden afgesproken. 's Nachts gelden hogere tarieven. Ook rijden er zogenaamde servicetaxi's: grotere taxi's met een vaste prijs. Je moet hiervoor van tevoren reserveren.Tip: Verzeker je ervan dat in jouw taxi de meter aan staat, of spreek een tarief af voor het vertrek.

Wat is de geschiedenis van Cyprus?

Door de strategische ligging is Cyprus altijd een speelbal van veel overheersers geweest, iets wat alleen maar werd versterkt door de grote rijkdom aan koper in de grond.

Het eiland werd al rond 8000 voor Christus bewoond. Cyprus groeide uit tot een belangrijke handelsplaats voor volken zoals de Egyptenaren, de Feniciërs, de Perzen en de Romeinen. De grootste invloed kwam echter van de Grieken. Het christendom deed in 45 na Christus zijn intrede, in de eeuwen daarna werden veel kerken en kloosters gesticht.

In de eerste helft van de middeleeuwen vielen de Arabieren het eiland regelmatig aan, tot zij werden verdreven door de Byzantijnen. Cyprus genoot volop mee van rijkdom van het Byzantijnse Rijk. In 1570 werd het eiland veroverd door de Osmaanse Turken, waarna de Britten in 1830 Cyprus van Turkije 'kregen'. De Turken bleven wel de baas op Cyprus.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het land een Britse kroonkolonie, maar het grootste deel van de Cypriotische bevolking wilde verenigd worden met Griekenland. De Republiek Cyprus werd op 16 augustus 1960 uitgeroepen. Maar niet voor lang, want 14 jaar later vielen de Turken opnieuw binnen. Ze kregen 37% van het eiland in handen en er werd een grens getrokken tussen het Griekse en Turkse deel van Cyprus. De grens loopt nog altijd in de vorm van een bewaakte muur midden door de hoofdstad Nicosia, en wordt ook wel de 'Groene Lijn' genoemd.

In november 1983 riep het Turkse deel zichzelf uit tot Turkse Republiek Noord-Cyprus, een staat die alleen wordt erkend door Turkije. De Republiek Cyprus is in 2004 toegetreden tot de Europese Unie. Het Turks-Cypriotische deel van het eiland is geen lid van de EU.