Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Cyprus ×

Met een vakantie op Cyprus ben je op één van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee! De godin van de schoonheid Aphrodite koos Cyprus niet voor niets uit als haar lusthof. Cyprus heeft alles in zich voor een fantastische vakantie: een prachtige kustlijn met vele stranden, schitterende bergketens, charmante valleien en bouwwerken uit het verleden met Romeinse villa's, Griekse tempels en Byzantijnse kloosters. Maak je vakantie op Cyprus zo ontspannen of actief als jij zelf wilt!  

Lees meer

Op vakantie naar Cyprus

Houd je van op het strand liggen, erop uit trekken in de natuur, cultuur snuiven, of van alle drie? In Cyprus hóef je niet te kiezen! Dit op één na grootste eiland van de Middellandse Zee, biedt een eindeloze variatie aan prachtige natuur, een zeer rijke cultuur én bijzonder mooie stranden. Ook is er een grote diversiteit aan natuurgebieden, gezellige badplaatsen en authentieke bergdorpjes. Maar ook de Cyprioten zelf zijn de moeite van het leren kennen waard. Zij staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid.

Een leuke combinatie is een autorondreis met aansluitend een strandvakantie. Op Cyprus is genoeg te zien om rond te reizen en de mooie stranden bieden een heerlijk ontspannen afsluiting. De afwisselende natuur leent zich ook perfect voor een actieve vakantie. Aan de kust kun je terecht voor allerlei watersporten en in het binnenland zijn er tal van mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Voor een rondreis naar Cyprus nodigen wij je graag uit voor een adviesgesprek in één van onze reisbureaus. Blijf je liever alleen op je strandbedje liggen? Bekijk dan snel onze fantastische hotels aan het strand in Cyprus!  

De mooiste plaatsen van Cyprus

De hoofdstad Nicosia (ook wel bekend als Lefkosia of Lefkosha bij de Cyprioten) mag je niet overslaan als je in Cyprus bent! In deze oude, met Venetiaanse wallen omzoomde stad, leer je zowel de rijke historie als de hedendaagse maatschappij van Cyprus kennen. Nicosia is de enige in tweeën gedeelde stad in Cyprus met de 'Groene Lijn' die midden door het centrum het Turkse van het Griekse deel van het eiland scheidt. In de stad vind je gezellige restaurants, winkels en onder meer een archeologisch museum en een kathedraal.

Voor het kiezen van een hotel heb je de keuze uit verschillende badplaatsen op Cyprus. De twee bekendste zijn Paphos en Ayia Napa in het Griekse gebied. Waar de sfeer in Paphos gemoedelijk en relatief rustig is, is het in Ayia Napa een stuk levendiger met een bruisend nachtleven. Ook is Limassol, de tweede grootste stad van Cyprus, een goede keuze als badplaats door de vele hotels en het gezellige centrum.

Onze tips voor Cyprus

Speciaal voor jouw vakantie naar Cyprus hebben wij enkele tips:

  • Reis terug in de tijd tijdens een bezoek aan een van de talloze archeologische en antieke opgravingen en monumenten, daterend van het Stenen Tijdperk tot aan het Romeinse Rijk.
  • Verken de ongerepte kustlijn met haar schitterende stranden en grillige rotsen die stijl uit het water omhoog rijzen. Je kunt in verschillende plaatsen boottochten maken langs de kust, zoals bij de Sea Caves.
  • Feest mee op één van de vele, typisch Cypriotische festijnen! In het voorjaar is er bijvoorbeeld Kataklysmos, het 5 dagen durende feest van de zondvloed. Het hoogtepunt is een processie naar zee. In september wordt het wijnfestival gevierd, waar je 10 dagen lang kunt genieten van de lokale drank die hier al eeuwen wordt gemaakt.
  • Zin in een dagje shoppen? In de hoofdstad Nicosia vind je veel winkelstraten waar je naar hartenlust kunt winkelen. Op Cyprus worden ook prachtige lokale handwerkproducten gemaakt. In de hoofdstad Nicosia is een groot centrum voor handvaardigheid en er zijn veel winkels met verfijnde kant- en borduurwerk, aardewerk en juwelierswerk.

Natuur in Cyprus

In het spectaculaire Troodosgebergte verrijst onder meer de hoogste berg van het eiland, de Olympus (ongeveer 1952 meter hoog). Je kunt in dit gebied mooie wandeltochten maken en op ontdekkingstocht gaan naar authentieke wijndorpjes en bijvoorbeeld het Troodhitissa- en Kykko-klooster. Naast het Troodosgebergte kun je meer natuur op Cyprus zien. Zoals de ongerepte natuur van het schiereiland Akamas, spot flamingo’s bij het zoutmeer van Larnaca en bewonder de watervallen bij de Adonis baden. Vink alle natuurlijke hotspots van Cyprus af!  

Stranden in Cyprus

Voor de mooiste stranden van Cyprus ben je op de juiste plek in Ayia Napa en Paphos. Beide kustplaatsen liggen in het Griekse gedeelte van Cyprus en bieden heerlijke zandstranden en een helderblauwe zee. In Ayia Napa zijn Konnos Bay en vooral Nissi Beach goede aanraders. In de omgeving van Paphos zijn Coral Bay, Pissouri Beach en het fotogenieke strand Afroditi Beach goede tips. Bij het laatstgenoemde strand ligt ook de rots van Aphrodite. De godin van de schoonheid zou bij deze rots geboren zijn…

Restaurants & uitgaan in Cyprus

De Cypriotische keuken is letterlijk een smeltkroes: veel volken die in Cyprus aan wal kwamen hadden invloed op het smaakvolle Cypriotische eten van vandaag. Je proeft Griekenland, maar ook een vleugje Turkije, het Verre Oosten, Italië en Groot-Brittannië. Smaakvolle westerse ingrediënten worden gecombineerd met heerlijke oosterse specerijen. In de gerechten wordt ook veel gebruik gemaakt van verse lokale groenten, vlees, vis, kruiden, specerijen en olijfolie. Een typische Cypriotische aanrader is de mezedes of meze, wat iets betekent als 'kleine lekkernijen'. Net als bij Spaanse tapas geniet je van kleine gerechten die variëren van hartige dips en groenten tot verschillende vlees- en visgerechten.

Natuurlijk drink je bij het eten een lekkere lokale wijn, een drank die op Cyprus veel en zeer goed wordt gemaakt. Logisch, want de Cyprioten hebben een eeuwenlange ervaring: de wijnen van dit eiland behoren tot de oudste ter wereld. Al circa 2000 jaar voor Christus werd de eerste wijn gedronken op Cyprus. Wijngaarden op het eiland zijn dikwijls niet groot en worden nog op traditionele wijze bewerkt. Je kunt zelf een kijkje nemen en proeven op één van de wijnmakerijen!

Wil je tijdens je vakantie op Cyprus één of meerdere avonden stappen? Ayia Napa is verreweg de beste plaats voor uitgaan op Cyprus. Vooral Bij Agias Mavris Street en The Square vind je volop nachtclubs. In mindere mate vind je ook een gezellig nachtleven in Paphos, Nicosia en Limassol.

Praktische tips voor je vakantie in Cyprus

Waar ligt Cyprus?

Cyprus hoort geografisch gezien bij Azië maar ligt helemaal in het oosten van de Middellandse Zee, ten zuiden van Turkije. Door deze ligging kent Cyprus veel westerse invloeden en wordt om culturele redenen tot Europa gerekend. Cyprus is met een oppervlakte van circa 9.250 km² ongeveer even groot als de drie provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar. Het eiland is opgedeeld in een zuidelijke deel, de Republiek Cyprus, en een noordelijke deel, de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze laatste wordt echter alleen erkend door Turkije zelf.

Hoe lang is het vliegen naar Cyprus?

Cyprus is tussen de 4 en 4,5 uur vliegen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Cyprus?

Er is tijdsverschil tussen Nederland en Cyprus. In Cyprus is het 1 uur later.

Hoe is het openbaar vervoer in Cyprus?

Tussen de verschillende plaatsen langs de kust en in het binnenland zijn redelijke busverbindingen. Maar let op: de bussen rijden niet heel vaak en stoppen vroeg in de avond. Vanuit een aantal plaatsen aan de zuidkust zijn er bootverbindingen naar Griekenland. Vanuit Limassol gaat er enkele keren per week een ferry naar het Griekse eiland Kreta en naar de haven van Piraeus, vlak bij Athene.

Taxi's zijn overal te vinden en hebben vaak een eigen standplaats bij de hotels. De meeste taxi's hebben meters, zo niet, dan moet de prijs vooraf worden afgesproken. 's Nachts gelden hogere tarieven. Ook rijden er zogenaamde servicetaxi's: grotere taxi's met een vaste prijs. Je moet hiervoor van tevoren reserveren.

Kun jij na het lezen van deze pagina niet wachten op een zonvakantie naar Cyprus? Bekijk onze vakanties naar dit schitterende eiland in de Middellandse Zee of bekijk de voordeligste last minutes naar Cyprus!