Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Italie ×

Wie van vakantie houdt, houdt van Italië. Dit schitterende land heeft in alle seizoenen iedere vakantieganger wat te bieden. Van skiën in de Dolomieten tot zonnen op het strand van Sicilië, en van flaneren door de winkelstraten van Milaan tot culturele expedities in het hart van Toscane: Italië heeft het! En dan nog die heerlijke wijnen en bijzondere streekgerechten... Wat doe je nog in Nederland?

Lees meer

Op vakantie naar Italie

Italië is een schitterende bestemming voor iedere vakantieganger. Het is een vakantieland dat echt voor alle smaken wat te bieden heeft. In het noorden vind je de berggebieden, zoals de Alpen en de Dolomieten. 's Zomers kun je hier heerlijk wandelen, 's winters skiën. 

Ook de grote meren in Noord-Italië, zoals het Lago Maggiore, Gardameer en het Comomeer, trekken veel vakantiegangers. Nog steeds in het noordelijke deel van het land ligt ook de onovertroffen Italiaanse Rivièra, met de prachtige Rivièra dei Fiori.

In Midden-Italië zijn vooral de provincies Toscane, Umbrië en Lazio in trek. Hier liggen de meeste cultuursteden van Italië, zoals Florence, Siena en natuurlijk Rome. 

Ook het heuvelachtige landschap, waarin wijngaarden afgewisseld worden met eeuwenoude steden, vergeet je niet snel. Natuurlijk heeft Italië aan twee kanten een lange kustlijn, zodat je altijd een bezoek aan één of meer kunststeden kunt afwisselen met een paar dagen aan het strand. 

Zuid-Italië is wat minder bekend, maar heeft ook veel te bieden. Zo is de baai van Napels een pareltje, net als de kust van Amalfi, iets verder naar het zuiden. Een bezoek aan Napels kun je natuurlijk combineren met een bezoek aan Pompeï en de Vesuvius. In het zuiden van 'de laars' van Italië vind je nog rust en een kennismaking met het authentieke Italiaanse leven. En de eilanden Sicilië en Sardinië zijn op zich al volwaardige vakantiebestemmingen. 

Italië is gezegend met een heerlijk mediterraan klimaat en een smakelijke en gezonde keuken. Veel badplaatsen en de grotere steden bieden bovendien een bruisend uitgaansleven. Het land ligt in het zuiden van Europa. En dat allemaal op circa 2 uur vliegen vanaf Nederland!

Eten en drinken in Italie

Eten is voor de Italianen belangrijk. Ze genieten graag van het eten, hebben geen haast en eten daarom 's avonds meestal pas om ongeveer 20:00 uur. De restaurants worden dan ook tot laat in de avond druk bezocht.

De Italiaanse keuken is goed bekend in Nederland. Pizzeria's zijn er bijna net zo veel als Chinese restaurants. Ook de vele pastavarianten zijn in Nederland volledig ingeburgerd. Verder eten Italianen veel vis, zoals te verwachten is in een land met zo'n lange kustlijn. Daarnaast heeft elke streek zijn regionale specialiteiten.

Italië is onder meer bekend om zijn goede tomaten (pomodori), olijven en natuurlijk ook de olijfolie! Italiaans ijs, van verse vruchten, is ook heel populair. En natuurlijk wordt elke maaltijd afgesloten met een kopje versie Italiaanse espresso (cappuccino drink je bij het ontbijt!), eventueel met een glaasje grappa ernaast.

Een bekende kaasspecialiteit is de mozzarella, die onontbeerlijk is voor een echte pizza. De echte mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk en wordt geproduceerd ten zuiden van Napels.

Bijna elke streek heeft zijn eigen wijnen. Vooral de wijnen uit Toscane en Umbrië zijn bekend. De populairste wijn is de chianti.

Ligging

Italië ligt in het zuiden van Europa op circa 2 uur vliegen vanuit Nederland. Het land heeft een oppervlakte van circa 301.318 km² (ongeveer negen keer Nederland). Italië grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië.

In het oosten, zuiden en westen is het land omgeven door zee: achtereenvolgens de Tyrrheense Zee, de Middellandse Zee, de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Italië bestaat uit vasteland (de 'laars') en een aantal eilanden, waarvan Sicilië en Sardinië de belangrijkste zijn.

Bezienswaardigheden Italie

Italië heeft een groot aantal topattracties. Wat voor jou specifiek een topattractie is, hangt natuurlijk af van waarvoor je komt. De één wil een strandvakantie, de ander wil zich onderdompelen in de Italiaanse cultuur en een derde gaat graag wandelen. We noemen een aantal toppers.

Rome is één groot openluchtmuseum met het Forum Romanum, het Colosseum en Vaticaanstad en in Florence vind je onder meer het wereldberoemde Uffizi-museum. De stad ligt bovendien in en een prachtige omgeving dicht bij de wijnstreek Chianti.

Het Comomeer en het Lago Maggiore liggen prachtig in de uitlopers van de Alpen. Je zwemt hier in een sprookjesachtige omgeving.

In Napels vind je de bekende vulkaan Versuvius en de overblijfselen van Pompeï. Voor mooie stranden en een swingend uitgaansleven ga je naar de Rivièra dei Fiori.

En in Milaan, internationale hoofdstad van de mode, heb je geweldige mogelijkheden om te winkelen en uit te gaan.

Verrassende Highlights in Italie

Sicilië ligt weliswaar geheel in het zuiden, maar is zeer de moeite waard. Wist je bijvoorbeeld dat er in Sicilië meer Griekse tempels bewaard zijn gebleven dan in Griekenland? In Agrigente en Syracuse kun je prachtige exemplaren bewonderen. Maar ook wat natuur betreft heeft dit eiland veel te bieden. Wat denk je van een wandeling over het vulkaanlandschap van de Etna?

Ten zuiden van Napels ligt de spectaculaire kust van Amalfi. Oorspronkelijk lagen hier eenvoudige vissersdorpjes, maar na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied de speeltuin van rijke Italianen. Je kunt een huis huren op één van de kliffen en op jouw terras circa 400 m boven de zee zitten. Als je sterke zenuwen hebt, kun je hier het 'Pad van de goden' bewandelen!

Midden in Italië ligt het Lago Trasimeno. In 217 voor Christus vond hier een veldslag plaats tussen Hannibal en de Romeinen. Vanaf dit meer, op de grens tussen Toscane en Umbrië, kun je uitstapjes maken naar middeleeuwse plaatsen als Perugia, Assisi en Orvieto.

Praktische Tips voor je vakantie naar Italie

Hoelang is het vliegen naar Italie?

Italie is meestal tussen de 2 en 3 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Italie

Afhankelijk van de bestemming in Italië varieert de vliegtijd van circa 2 uur tot circa 3 uur.

Wil je met de auto? De afstand van Utrecht naar Rome bedraagt circa 1620 km. Een overnachting onderweg is aan te raden. Veel landen heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een (autobahn-)vignetplicht.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Italie?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Italie.

Met welke munteenheid betalen ze in Italie?

Geldzaken zijn in Italië als volgt geregeld:

 • De munteenheid in Italië is de euro.
 • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd
 • Veel plaatsen hebben een geldautomaat. Je kunt in Italië pinnen met jouw pinpas, hieraan zijn geen kosten verbonden.
 • Banken en postkantoren zijn meestal van 09:00 tot 13:30 uur geopend (zaterdag en zondag gesloten).
 • Het gemiddelde prijsniveau is gelijk aan Nederland.
 • Het gemiddelde prijsniveau is gelijk aan Nederland.
 • Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in cafés en restaurants.

Wat is het voltage in Italie?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kun je deze meestal bij de receptie van jouw accommodatie krijgen.

Is het water drinkbaar in Italie?

Het leidingwater is goed drinkbaar, maar niet altijd lekker. Mineraalwater is overal gemakkelijk verkrijgbaar.

Welke taal spreken ze in Italie?

De officiële taal is Italiaans, maar in toeristische gebieden kun je vaak terecht met Engels. In de Dolomieten wordt veel Duits gesproken, in Noordwest-Italië veel Frans.

Hoe is het openbaar vervoer in Italie?

De treinen in Italië zijn over het algemeen goed, niet te duur en ze rijden op tijd. Het spoorwegnetwerk verbindt de meeste steden in Italië. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen. Hiervoor kun je een zitplaats reserveren, wat in de vakantieperiode aan te raden is. De snelste trein is de Eurostar, de Italiaanse TGV. Hiervoor ben je verplicht te reserveren.

Bussen zijn een alternatief binnen de regio, hoewel verbindingen met kleinere plaatsen soms beperkt zijn tot twee bussen per dag. De meeste regionale busmaatschappijen blijven binnen de regio.

Voor het vervoer naar en tussen de eilanden kun je gebruik maken van ferry's, die in het seizoen regelmatig varen. De grotere eilanden, zoals Sicilië en Sardinië, zijn ook per vliegtuig te bereiken.

In Italië zijn taxi's voordeliger dan in Nederland. Als een taxi met zijn koplampen knippert, is hij vrij. De meeste taxi's zijn geel en te herkennen aan het bordje TAXI boven op de auto.

Wat is de geschiedenis van Italie?

Italië zoals wij dat kennen, bestaat pas sinds 1861. Oorspronkelijk werd het land bewoond door de Etrusken. In de Griekse periode werden grote delen van Italië gekoloniseerd, wat vooral terug te zien is in Sicilië. Maar de geschiedenis van het land is vooral verbonden met de opkomst van de Romeinen.

Rome werd gesticht rond 500 voor Christus. Oorspronkelijk was het niet meer dan een stadstaat, maar de Romeinen breidden hun gebied in een hoog tempo uit. Op het hoogtepunt omvatte het Romeinse rijk het grootste deel van Zuid-, Midden- en West-Europa, plus grote delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

In 395 na Christus werd Rome ingenomen en werd het rijk verdeeld in een Oost-Romeins en een West-Romeins deel. In Italië vier het Romeinse rijk snel uiteen. Het land verbrokkelde in een groot aantal staten en staatjes in steeds wisselende samenstelling.

Een tweede bloeitijd van Italië ontstond in de middeleeuwen. De Italiaanse stadstaten, zoals Venetië, Pisa en Florence, groeiden in welvaart en breidden hun invloed uit. Wel verminderde hun rijkdom ook weer door de vele onderlinge oorlogen.

Aan het einde van de 18e eeuw maakte Napoleon van Italië een eenheid. Na zijn val werd de oude toestand weer hersteld. Dit had tot gevolg dat het land weer uiteenviel in ongeveer tien hertogdommen en koninkrijken.

In de 19e eeuw ontstond er een beweging die streefde naar eenwording van Italië. In 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen. De koning van Sardinië, Victor Emmanuel II, werd de eerste koning van Italië.

Na de Eerste Wereldoorlog raakte Italië politiek in verval. Het land werd geteisterd door een groot aantal sociale en politieke conflicten. Benito Mussolini maakte hieraan met een staatsgreep een einde. Hij veranderde Italië in een dictatoriaal geregeerde staat, die nauwe banden had met het Duitsland van Hitler.

In de Tweede Wereldoorlog sloot Italië zich bij de Duitsers aan. Italië viel onder meer Joegoslavië aan, maar zonder veel succes. Vanaf 1943 kregen de geallieerden de overhand. In april 1945 hadden ze heel Italië veroverd en Mussolini werd geëxecuteerd.

Na de oorlog deed koning Victor Emmanuel III afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Umberto II. Het koningshuis was echter zijn krediet kwijt, omdat de koning had samengewerkt met Mussolini. In 1946 werd het koningshuis afgeschaft. Sinds die tijd is Italië een republiek.

Italië is sinds de jaren '50 lid van de NAVO. Het land is één van de oprichters van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de basis voor de huidige Europese Unie (EU).