Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Kroatie ×

Kroatië: dit vakantieland is de afgelopen jaren razendpopulair geworden! Kroatië ligt in Zuidoost-Europa en heeft veel te bieden. Het schilderachtige landschap nodigt uit voor mooie wandelingen en de grillige kust is adembenemend. De authentieke dorpjes en historische steden roepen om ontdekking. De warme zomers en gastvrije mensen maken een vakantie Kroatië compleet!

Lees meer

Op vakantie naar Kroatie

Kroatië ligt in een mooie omgeving in het zuiden van Europa aan de Adriatische Zee. Het land heeft een schitterend natuurschoon met heuvels, natuurparken en bergen. De hoogste berg, de Dinara, heeft toppen tot circa 1849 m hoog. Centraal in Kroatië ligt het Karstplateau en langs de kust loopt het Kapela-gebergte. In de bergen vind je bijzondere flora en fauna.

De kust van Kroatië is maar liefst circa 5835 km lang en zeer grillig. Je vindt er talloze baaien, inhammen, rotsen en kiezelstranden, waar je van de zon kunt genieten of kunt watersporten. Vooral het schiereiland Istrië is een paradijs voor watersporters! Voor de kust liggen ongeveer 1187 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. Deze eilanden beschermen de kust tegen weer en wind.

In Kroatië vind je veel authentieke dorpjes met natuurstenen huisjes aan sterk hellende straatjes en trapsteegjes. Ze zorgen voor een gemoedelijke sfeer, waar iedere vakantievierder zich direct thuis voelt. De inwoners zijn ook nog eens erg gastvrij en behulpzaam.

Kroatië is een feest voor cultuurliefhebbers. In bijna iedere plaats is wel een historische bezienswaardigheid te ontdekken. Noem een historische periode en je vindt er overblijfselen van. In Istrië zijn vooral Romeinse restanten te ontdekken. Wat dacht je van een goed bewaard gebleven amfitheater, ruïnes van Romeinse villa's of een Romeinse tempel? 

Maar ook liefhebbers van nieuwere tijden komen aan hun trekken. Zo kun je de bijzondere 6e eeuwse Eufrasius-basiliek in Porec bezichtigen of genieten van de culturele hoogtepunten in Dubrovnik.

Kroatië heeft een heerlijk klimaat met warme zomers. De Kroaten zijn zeer kindvriendelijk, waardoor je ook met kinderen zonder problemen dit geweldige land kunt ontdekken!

Eten en drinken in Kroatie

Kroatië heeft een gevarieerde keuken. De Kroaten eten veel soep en diverse vis- en vleesgerechten. De vleesgerechten zijn vooral gemaakt met lams- en geitenvlees. Wat je ook kiest, je krijgt altijd grote porties vlees en slechts kleine porties groenten.

De meeste horecagelegenheden zijn de hele dag geopend. Kroaten lunchen op wisselende tijden, soms zelfs nog om 16:00 uur. 's Avonds gaan de meeste Kroaten om 20:00 uur aan tafel. De keuken sluit meestal tussen 22:00 en 23:00 uur.

Een typisch Kroatisch gerecht is corba, een soep die je in vele varianten kunt proeven. Probeer ook eens brodet en paticada (visschotel) of mlinici (kalkoen met mie of macaroni). Een andere specialiteit is haiducki cevap, een gerecht van gemarineerd lamsvlees en andere soorten vlees met uien.

De rode wijnen teran, merlot en kaberner zijn van prima kwaliteit. Wil je iets sterkers, probeer dan lozovaka, de traditionele sterke drank van Kroatië.

Kroaten zijn echte koffie- en theeliefhebbers. In de diverse koffiehuizen kun je terecht voor een straffe bak kava (koffie) of een heerlijke caj (kruidenthee).

Ligging

Kroatië ligt in Zuid-Europa aan de Adriatische Zee. Ten westen van het land ligt Italië en ten noorden grenst het aan Slovenië en Hongarije. Ten zuiden en oosten vind je Bosnië en Herzegovina, ten zuidoosten Montenegro, en ten noordoosten ligt Servië.

Kroatië heeft een oppervlakte van circa 56.538 km². Dit is bijna twee keer zo groot als België.

Bezienswaardigheden Kroatie

Dubrovnik wordt ook wel de Parel van de Adriatische Zee genoemd. Dit is niet voor niets, want deze schitterende stad, gelegen onder de berg Srdj, is één van de mooiste steden langs de kust. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de stad zie je heel wat moois, zoals de fraaie Blasiuskerk met Roland, de schutspatroon van de stad. Andere attracties zijn het 14e eeuwse Franciscanenklooster, de oude apotheek en het bijzondere Dogepaleis. In het centrum staan vele patriciërshuizen en paleizen uit de 17e eeuw. Overal in de stad zie je fonteinen, die hun water van bergbronnen krijgen.

Porec in Istrië mag je zeker niet missen. Deze stad heeft een authentieke kern met pastelkleurige huisjes, smalle winkelstraatjes en twee oude stadstorens. Eén daarvan heeft zelfs een terras bovenin. De grootste bezienswaardigheid is echter de Sint Eufrasius-basiliek uit de 6e eeuw met schitterende mozaïeken.

Een onvergetelijke excursie is een dagtocht naar het Nationaal Park Plitvicemeren. Gedurende duizenden jaren zijn er in dit park door het stromende water travertijndammen ontstaan. Deze dammen hebben meren, watervallen en grotten gevormd. In het park zie je 16 meren met daartussen 90 watervallen. In het gebied leven zeldzame vogels, beren en wolven.

Vanaf de stad Split (ook heel leuk voor een stedentrip!) kun je ook een gave rondreis maken met huurauto. Je begint je rondreis in de 'Witte Stad' Split en gaat met de ferry door naar Brac. Op dit eiland bezoek je het bekende Zlatni-Rat strand, het gezellige havenplaatsje Bol óf maak je een wandeling naar het hoogste punt van het eiland: Vidova Gora. Wanneer je Brac ontdekt hebt, ga je door naar het eiland Hvar. Oók een héél gezellig eiland dat net iets kleiner is dan Brac.

Verrassende Highlights in Kroatie

In Pula in Istrië kan de cultuurliefhebber zijn hart ophalen. Bezoek hier het oude Romeinse amfitheater, waar nog steeds voorstellingen worden gegeven. Of wandel door het oude centrum in de citadel en geniet van de vele andere bezienswaardigheden in de stad.

In het hart van Split staat het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer liet dit paleis omstreeks het jaar 300 bouwen. De bouw betekende het begin van de stad Split. Om het paleis staan huizen, winkels, paleizen en kerken die zeer de moeite waard zijn om te bekijken.

Trogir is een klein eiland aan de baai van de Kastela bij Split. De stad is een waar museum. Hier zijn verschillende periodes in de geschiedenis te ontdekken. Je vindt er overblijfselen uit de prehistorie, klassieke kunst, en bijzondere bouwstijlen. De stad bevat ook het best bewaarde romaans-gotische complex van Europa.

Praktische Tips voor je vakantie naar Kroatie

Hoelang is het vliegen naar Kroatie?

Kroatie is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Kroatie

De vliegtijd naar Kroatië is circa 2 uur. De aanvlieghavens zijn Pula, Split en Zagreb.

Vanuit Nederland vertrekken georganiseerde busreizen naar Kroatië. In de zomer rijden er ook pendelbussen. De reistijd vanuit Amsterdam is circa 26 uur naar Pula of circa 29 uur naar Split.

De meeste toeristen gaan met de eigen auto naar Kroatië. De afstand per auto van Utrecht naar Istrië bedraagt ongeveer 1260 km. De afstand van Utrecht naar Krk is circa 1350 km, naar Kvarner Baai rijd je ongeveer 1300 km. Dalmatië is vanuit Utrecht ongeveer 1550 km rijden.

Er zijn verschillende routes mogelijk. Vaak via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. In Oostenrijk en Slovenië rij je veel op tolwegen. Voor Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Ook moet je veiligheidshesjes in de auto hebben in geval van nood.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Kroatie?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Kroatie.

Met welke munteenheid betalen ze in Kroatie?

Betalen in Kroatië is vrij gemakkelijk. Een creditcard kan echter handig zijn:

 • De munteenheid in Kroatië is de Kroatische kuna. Je mag maximaal 2000 kuna in- of uitvoeren.
 • De prijzen worden soms in euro's aangegeven, maar worden bij het betalen omgerekend naar kuna's.
 • Creditcards worden over het algemeen in de toeristengebieden en grote steden goed geaccepteerd.
 • Je kunt buitenlands geld wisselen bij banken, grote hotels en wisselkantoren. Je kunt Kroatisch geld alleen ter plaatse wisselen. Dus zorg er voor dat je jouw geld al in Kroatië omwisselt.
 • Veel grote plaatsen hebben een geldautomaat.
 • Banken zijn veelal op maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 12:00 uur en van 17:00 uur tot 19:00 uur geopend en op zaterdag van 08:00 uur tot 13:00 uur.
 • Bij de meeste postkantoren kun je van maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 19:00 uur terecht. In kleinere plaatsen tussen 07:00 tot 14:00 uur. Sommige postkantoren zijn tussen de middag gesloten. In grotere steden en toeristische plaatsen zijn bepaalde postkantoren op zaterdag en zondag open tot 22:00 uur.
 • Het gemiddelde prijsniveau is hetzelfde als in Nederland.
 • Een fooi van ongeveer 5 tot 10% is gebruikelijk. Als in een restaurant al servicekosten in rekening zijn gebracht, dan is een fooi niet noodzakelijk.

Wat is het voltage in Kroatie?

De netspanning is meestal 220 volt. In principe is een verloopstekker niet nodig, maar soms kun je afwijkende stopcontacten tegenkomen. Wij raden je dan ook aan om een verloopstekker mee te nemen.

Is het water drinkbaar in Kroatie?

Het leidingwater is drinkbaar, maar kan een bijsmaak hebben. Wij raden je aan mineraalwater te drinken.

Welke taal spreken ze in Kroatie?

De officiële taal van Kroatië is het Kroatisch. De Kroaten gebruiken het Latijnse alfabet, zoals wij dat ook kennen. In de toeristische gebieden kun je terecht met Duits en Engels. Veel mensen in Istrië spreken daarnaast Italiaans. Hier en daar spreekt met Servisch, Hongaars, Tsjechisch en Slowaaks.

Hoe is het openbaar vervoer in Kroatie?

Er zijn goede busverbindingen tussen de diverse plaatsen in Kroatië. De bussen in Kroatië zijn van goede kwaliteit en relatief goedkoop. Als je bagage mee wilt nemen, moet dit in het bagagecompartiment. Hiervoor betaal je een extra bedrag. De vertrektijden van de bussen vind je op de busstations en bij de meeste toeristenbureaus.

Alle steden, met uitzondering van Dubrovnik, zijn redelijk bereikbaar per trein. Als je zuidelijker dan Split reist, dan kun je alleen de trein via Herzegovina nemen. De trein rijdt ook niet langs de kust van Kroatië. Er zijn enkele verbindingen met Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

In Kroatië is de boot een uitstekend vervoersmiddel. Met de vele veerdienstverbindingen kun je naar de diverse kustplaatsen. De tocht van Rijeka naar Split is een mooie en vooral ontspannende reis. Natuurlijk zijn de vele eilandjes voor de kust bereikbaar.

Binnenlandse vluchten zijn ook een optie, Kroatië heeft verschillende luchthavens. Qua afstand is het niet direct nodig.

Wat is de geschiedenis van Kroatie?

De Kroaten leefden van oorsprong in Galicië, in het noordwesten van de huidige Oekranië en het zuiden van Polen. In de 7e eeuw emigreerde het volk in zuidelijke richting naar Kroatië. Eerst vielen de inwoners onder Byzantijnse heerschappij, daarna waren de Franken de baas. In 925 werd Kroatië onder leiding van koning Tomislav onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid moesten zij in 1102 afstaan aan de Hongaren.

In het midden van de 14e eeuw kwamen de Ottomanen op, die hun rijk uitbreidden tot het huidige Bosnië en Herzegovina. Dalmatië kwam in dezelfde tijd in handen van Venetië. Dubrovnik werd echter een onafhankelijke republiek.

In 1526 vond de slag bij Mohács plaats. Het Kroatisch Parlement vroeg de Habsburgers de controle over Kroatië over te nemen en zo de Ottomanen op afstand te houden. Dit lukte en tegen het einde van de 18e eeuw was Kroatië niet meer in handen van de Turken. Kroatië vormde de scheidslijn tussen het Ottomaanse het Habsburgse Rijk.

Na de Eerste Wereldoorlog sloot Kroatië zich aan bij de Staat der Slovenen, Kroaten en Serven. Deze staat groeide in 1929 tot het het Koninkrijk Joegoslavië. In de Tweede Wereldoorlog werd Kroatië echter door de Duitsers omgevormd tot de Onafhankelijke Staat Kroatië. De toenmalige president Ante Pavelic liet etnische zuiveringen uitvoeren, om de Serven te laten verdwijnen. Ook voor de joden en de Roma (zigeuners) was geen plaats. Tijdens zijn schrikbewind kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Toen de invallers waren verslagen, werd Joegoslavië een communistische staat en maakte Kroatië hier weer deel van uit.

Na de val van Tito viel Joegoslavië uiteen. Op 16 maart 1991 riep de Servische minderheid de Republiek van Servisch Krajina uit. Het was de bedoeling dat als Kroatië onafhankelijk werd, dit deel bij Groot-Servië gevoegd zou worden. Hierop verklaarde Kroatië samen met Slovenië zich op 25 juni 1991 onafhankelijk van Joegoslavië. Deze verklaring was het begin van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog.

Belgrado erkende het nieuwe land niet en in de daaropvolgende maanden volgden gevechten tussen Kroatische milities en het Joegoslavische Nationale Leger. Begin 1992 erkende Duitsland Kroatië en vele invloedrijke landen volgden. Joegoslavië moest de nieuwe landen erkennen, en het Joegoslavische leger trok zich terug. Pas in 1995 was de oorlog definitief ten einde.

Naar verwachting zal Kroatië in juli 2013 toetreden tot de Europese Unie.