Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Egypte ×

Slechts 5 uur vliegen, bijna nooit regen en 365 dagen per jaar strandweer! De prachtige stranden en de geweldige onderwaterwereld maken Egypte één van de meest geliefde zonbestemmingen!

Lees meer

Op vakantie naar Egypte

Het schitterende Egypte, in het noordoosten van Afrika, staat vooral bekend om de historische bezienswaardigheden en de rijke cultuur, die bij iedereen tot de verbeelding spreekt. Wie heeft er niet met open mond zitten luisteren naar de historie van de oude Egyptenaren en farao’s tijdens de geschiedenislessen op school?

Egypte heeft een uitbundige cultuur met talloze bezienswaardigheden. Maar ook het spectaculaire woestijnlandschap met de rivier de Nijl als levensader maken het land tot een unieke vakantiebestemming. Bedwing de Nijl tijdens een onvergetelijke Nijlcruise en sluit je vakantie af met een weekje zon in een leuke badplaats. Tip: all inclusive vakantie vieren in Egypte is onbezorgd genieten! Ook voor een zonnige zonvakantie ga je naar Egypte, hier is de temperatuur het hele jaar zeer aangenaam.

Wat je ook zoekt in een badplaats, in Egypte vind je het. Of je nu een levendige of rustige plaats zoekt met veel of weinig toeristische activiteiten, er is altijd wel een bestemming naar jouw zin! Vanuit de diverse badplaatsen kun je vele interessante uitstapjes maken. Wat dacht je van een safari door de Sinaï-woestijn met een jeep, quad of zelfs per kameel? Of ga dineren bij de bedoeïenen in de woestijn en geniet van de meest prachtige zonsondergang die je ooit zult meemaken! Of geniet van de all inclusive in jouw prachtige hotel resort.

Egypte bied je een zonvakantie vol prachtige, unieke ervaringen!

Eten en drinken in Egypte

In Egypte kun je heerlijk eten. Veel eetgelegenheden hebben naast een oosterse ook een Europese keuken. Wie echter echt Egyptisch wil eten, probeert dolma (gehakt in wijnbladeren), foul (dikke dipsaus van bruine bonen of kikkererwten) of falafel (pitabroodje met erwten). Als nagerecht neem je kanaafa (zoet gebak met noten en stroop).

In tegenstelling tot wat je in een islamitisch land zult verwachten, zijn het lokale bier en de lokale wijnen van goede kwaliteit.

Egyptenaren kunnen je spontaan uitnodigen om ‘shay’ (thee) te komen drinken. Als je wordt uitgenodigd, neem dan een bedankje mee (snoepjes, gebak) voor de gastheer/-vrouw. Zijn stellen dit erg op prijs. Neem geen fles wijn mee, want de meeste Egyptenaren drinken uit geloofsoverwegingen geen alcohol.

Als je in Egypte bent, moet je eens meedoen aan een typisch Egyptisch ritueel, namelijk het roken van een waterpijp. In toeristische badplaatsen kun je dit vaak doen in lokale eetgelegenheden.

Ligging

Egypte ligt in Noord-Afrika op ongeveer 5 uur vliegen van Nederland. Het land heeft een oppervlakte van circa 997.739 km² en is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Spanje.

Het land grenst in het noorden aan de Middellandse Zee en in het oosten aan de Rode Zee. In het zuiden grenst Egypte aan Soedan en in het westen aan Libië. De Sinaï-woestijn in het noordoosten grenst aan Israël en de Golf van Akaba.

Bezienswaardigheden Egypte

Veel mensen gaan naar Egypte voor een heerlijke zonvakantie. Vergeet alle stress op schitterende stranden en proef ’s avonds de Egyptische sfeer in één van de gezellige badplaatsen. De onderwaterwereld van de Rode Zee is onvergetelijk. Het is de perfecte locatie voor een fantastische duik of voor een aantal heerlijke snorkeluurtjes. Bewonder de kleurrijke riffen en vissen in dit geweldige gebied!

In Egypte mag een bezoek aan de levendige hoofdstad Caïro zeker niet ontbreken! In de voorstad Gizeh staan de wereldberoemde piramides van Gizeh, waaronder de piramides van Cheops, Chefren en Mycerinus. Ook staat hier de imposante sfinx van Gizeh. In het zuiden van Caïro vind je de klassieke Egyptische stad Memphis, waar je  eveneens een sfinx en het reusachtige beeld van Ramses II vindt. Maar vergeet ook niet om de stad Caïro zelf te bezoeken. Het oude hart van de stad staat immers op de werelderfgoedlijst van UNESCO! Ook vind je hier het Museum der Egyptische Oudheden, het grootste Egyptologische museum ter wereld met ruim 136.000 Oud-Egyptische voorwerpen!

In het Vallei der Koningen vind je de plaatsen Luxor, Thebe en Karnak. Hier zijn diverse graftombes van oude farao’s gevonden, waarvan je er tien kunt bezoeken. Deze graven liggen in indrukwekkende tempelcomplexen, waarvan nog steeds nieuwe resten worden blootgelegd. Als je een Nijlcruise maakt, stop je vaak in deze fraaie vallei voor een bezoek aan Luxor.

Verrassende Highlights in Egypte

Breng eens een bezoek aan Aswan. Hier ontmoeten eeuwenoud en nieuw elkaar op een bijzondere manier. Eén van de grote attracties in Aswan zijn de opgravingen uit Oud Egypte, waaronder een onvoltooide obelisk en diverse rotsgraven. De andere bezienswaardigheid hier is de Aswandam. Eigenlijk liggen hier twee dammen die de Nijl afsluiten om overstromingen te voorkomen: de Lage Aswandam en de Hoge Aswandam. De Lage Aswandam dateert uit 1902 en is circa 1,9 km lang en 54 m hoog. De Hoge Aswandam is nieuwer (1970) en is ongeveer 3,6 km lang en 111 m hoog. Dankzij de dammen vult het kunstmatige Nassermeer.

Het eiland Philae ligt ten zuiden van Aswan tussen de Lage en Hoge Aswandam. Het eiland is een waar openluchtmuseum met talloze Oud-Egyptische bouwwerken. De oudste monumenten dateren zelfs uit de 7e eeuw voor Christus!

Aboe Simbel doet bij bijna iedereen die geïnteresseerd is in de Oude Egyptenaren wel een belletje rinkelen, toch is deze bezienswaardigheid niet eenvoudig te bereiken. De gemakkelijkste manier om er te komen, is met een binnenlandse vlucht vanuit Luxor. Het archeologische complex bestaat uit twee enorme stenen tempels en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze zijn gebouwd door Ramses II om indruk te maken op zijn Nubische buren, maar vooral om zichzelf en zijn vrouw koningin Nefertari te eren. Als je de kans krijgt, is een bezoek aan dit bijzondere complex zeker een aanrader!

Praktische Tips voor je vakantie naar Egypte

Hoelang is het vliegen naar Egypte?

Egypte is meestal tussen de 5 en 6,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Egypte

De vliegtijd vanuit Nederland naar Egypte is afhankelijk van je bestemming en varieert van circa 5 uur tot circa 6 uur en 30 minuten. Er zijn verschillende internationale luchthavens: Caïro, Alexandrië, Hurghada en Sharm el Sheik. De meeste vluchten gaan naar Caïro. Soms wordt er een tussenlanding in Luxor gemaakt. Vanaf de luchthaven van Caïro kun je per (airconditioned) bus of taxi naar het centrum van de stad. Door de extreme drukte kan de transfertijd oplopen tot circa 2 uur. Houd hier rekening mee met je retourvlucht!

Wat is het tijdverschil met Nederland van Egypte?

Het tijdverschil van Egypte is in de wintertijd 0 en in de zomertijd 1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Egypte?

Geldzaken zijn in Egypte als volgt geregeld:

 • De munteenheid in Egypte is de Egyptische pond.
 • Creditcards worden over het algemeen in accommodaties en grotere winkels geaccepteerd.
 • In veel plaatsen zijn geldautomaten aanwezig.
 • Je kunt Traveller Cheques in euro’s of Amerikaanse dollars gebruiken.
 • Banken en postkantoren zijn meestal van zaterdag tot en met donderdag van 08:00 tot 14:00 uur geopend. Op vrijdag zijn de banken en postkantoren gesloten.
 • Het gemiddelde prijsniveau ligt lager dan in Nederland. Geïmporteerde westerse artikelen zijn in de supermarkten wel duur. Hier hanteert men een toeristenprijs, die vaak drie keer hoger is dan de Egyptische prijs.
 • Een fooi van ongeveer 10% is gebruikelijk in horecagelegenheden. Ook gidsen, parkeerwachters, kruiers en benzinepompbediendes verwachten een redelijke fooi.
 • Onderhandelen en afdingen is in veel winkels noodzakelijk.

Wat is het voltage in Egypte?

De netspanning is over het algemeen 220-230 volt. Soms heb je een verloopstekker nodig.

Is het water drinkbaar in Egypte?

Het leidingwater is niet drinkbaar. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Egypte?

De officiële taal van Egypte is Egyptisch-Arabisch, maar in toeristische gebieden kun je vaak terecht met Engels en Frans. Ook wordt er soms Duits gesproken in de toeristische plaatsen.

Hoe is het openbaar vervoer in Egypte?

Er rijden comfortabele nachttreinen en exprestreinen van Caïro naar steden als Luxor en Aswan. Voor deze treinen moet je vooraf een plaats reserveren. De reis van het noorden naar het zuiden van Egypte duurt ongeveer 12 uur.

Vanuit verschillende plaatsen is er een regelmatige busverbinding met Caïro en Luxor. Ook zijn er busverbindingen tussen Hurghada en El Gouna en tussen Sharm el Sheik, Dahab, Nuweiba en Taba.

In de meeste plaatsen zijn er geen officiële busverbindingen, maar rijden er regelmatig (privé) minibusjes via de accommodaties naar de stranden. Deze minibusjes stoppen als je jouw hand opsteekt. Eenmaal in de minibus is het belangrijk dat je afdingt op de prijs.

Een aantal keer per week vaart er een draagvleugelboot tussen Hurghada en Sharm el Sheik.Tip: Let op: tijdens de Ramadan rijdt het openbaar vervoer minder regelmatig dan in de rest van het jaar.

Wat is de geschiedenis van Egypte?

Weinig landen zijn in zo veel verschillende handen geweest als Egypte. Vanaf 25.000 voor Christus zijn er minimaal 50 farao’s aan de macht geweest. Velen hebben hun sporen nagelaten. Er was één constante factor, namelijk de Nijl. Door de jaren heen is deze rivier de ‘koningin van het land’ gebleven.

De laatste farao werd in 341 voor Christus verslagen door de Libiërs. Na de Libiërs werd Egypte onder meer door de Perzen, Romeinen en Ottomanen beheerst.

In 1798 bezette Franse expeditietroepen onder leiding van Napoleon Bonaparte Egypte 9 maanden lang. Napoleon sloeg op de vlucht toen de Britten onder leiding van admiraal Horatio Nelson een kustblokkade instelden. Hij liet het Franse leger achter in Egypte.

In 1805 pleegde Mohammed Alie, een Albanese officier in het Turkse leger, een militaire staatsgreep. Er volgde een periode van modernisering en in 1860 werd het Suezkanaal geopend, de verbinding tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee.

Vanaf 1882 regeerden de Britten officieel over het land. Zij verklaarden Egypte in 1922 soeverein. In 1953 werd de Egyptische Republiek uitgeroepen.

In de Zesdaagse Oorlog (juni 1967) werden de Egyptische legers snel en eenvoudig door Israël verslagen. President Nasser kon deze vernedering niet aan en trad af.

Tijdens de Jom Kippoeroorlog in oktober 1973 wilden Egypte en Syrië wraak nemen op Egypte vanwege de verliezen in de Zesdaagse Oorlog. Dit mislukte jammerlijk. Toch kwamen de partijen nader tot elkaar toen tussen Egypte en Israël in 1978 de Camp David-akkoorden werden getekend. De islamitische extremisten konden dit echter niet waarderen en vermoordden in 1981 president Anwar Sadat. Zijn taken werden waargenomen door vicepresident Hosni Moebarak, die het land sindsdien met strakke hand regeert.

Op 7 september 2005 schreef Moebarak de eerste ‘democratische’ verkiezingen uit, maar om er zeker van te zijn dat zijn bewind werd voortgezet, koos hij zelf zijn tegenkandidaten uit. Moebarak won daardoor de verkiezingen met 88% van de stemmen.