Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Aruba ×

De A van de ABC–eilanden staat voor het schitterende Aruba. Dit tropische paradijs heeft prachtige witte zandstranden en luxe badplaatsen. Golfliefhebbers, duikers en watersporters zullen in Aruba alles vinden wat hun hartje begeert. Natuurliefhebbers kunnen vele excursies maken die een prachtig beeld geven van dit tropische eiland. Laat je exotische vakantie maar beginnen!

Lees meer

Op vakantie naar Aruba

Aruba hoort bij de benedenwindse eilanden van de Kleine Antillen. Het eiland staat bekend om haar parelwitte zandstranden en helderblauwe zee. Aan de diverse stranden liggen luxe hotelcomplexen met zeer veel faciliteiten, je voelt je hier de koning te rijk.

De verschillende badplaatsen zijn groots opgezet met veel winkelmogelijkheden en sfeervolle eetgelegenheden. Daarnaast heeft Aruba nog een aantal kleine gehuchten waar ‘rust’ een begrip is.

Het tropische eiland Aruba is geschikt voor een gemengd publiek. Watersportliefhebbers, maar ook gezinnen met kinderen zullen hier een fantastische vakantie beleven.

Eten en drinken in Aruba

Arubaanse specialiteiten zijn stoba, de stoofpotten met lam, geit of kip, of groenten en vis. Cala is een bonengerecht, terwijl ayacas en sopito gerechten zijn met vis of vlees.

Ook Braziliaanse en Caribische gerechten zijn volop verkrijgbaar. De meeste restaurants vind je in Oranjestad, vlak bij de hotels en in het centrum.

Rum drinken op het strand: een van de gedachtes die opkomen bij een vakantie op Aruba. Er worden heerlijke cocktails geschonken, maar ook de lokale bieren zijn erg smakelijk. Probeer zeker Rubano of Balashi, twee lokale soorten.

Ligging

Samen met Bonaire en Curaçao behoort Aruba tot de benedenwindse eilanden van de Kleine Antillen. Het eiland ligt in de Caribische Zee, op circa 30 km van de noordkust van Venezuela en ten noordwesten van Bonaire en Curaçao.

Aruba heeft een oppervlakte van circa 112 km² en is ongeveer 31 km lang en maximaal 9 km breed. Het eiland is ongeveer even groot als Texel.

Bezienswaardigheden Aruba

De hoofdstad van Aruba, Oranjestad, is het bezoeken waard. Overdag geniet je van de leuke winkeltjes en sfeervolle terrasjes. ’s Avonds biedt Oranjestad het uitbundigste nachtleven van Aruba. Naast discobars vind je er ook een casino, waar je eens een gokje kunt wagen.

Maak een boottocht langs de kust en geniet pas echt goed van de natuur van Aruba. Niet alleen het schitterende onderwaterleven, maar ook de witte zandstranden en de helderblauwe zee zijn een lust voor het oog.

Het Nationaal Park Arikok is het grootste natuurreservaat van Aruba. Een wandeling door dit gebied brengt je door de schitterende natuur van het eiland. Behalve de kleurrijke begroeiing ziet je hier steevast diverse (inheemse) diersoorten.

Verrassende Highlights in Aruba

De Natural Bridge, de langste natuurlijke brug in de Cariben, was tot 2005, kenmerkend voor Aruba. Deze stortte in, en de Arubanen treurden alsof het een verloren familielid was! Gelukkig zijn er nog resten te zien van deze brug, met daarnaast nog een kleinere natuurlijke brug.

Naast de Natural Bridge is er nog een andere bijzondere natuurlijke bezienswaardigheid, de Natural Pool of Blue Lagoon. Langs de rotsachtige noordkust van Aruba is een stukje oceaan dat volledig door rotsen wordt afgeschermd. De hoge golven die stukslaan op de rotsen vullen de Natural Pool direct vanuit de oceaan. Hierdoor ontstaat een natuurlijk zwembad van slechts enkele meters diep. Maar pas op als u hier gaat zwemmen: de Arubanen beweren dat ze hier af en toe haaien vangen.

Je kunt het eiland Aruba ook van bovenaf bewonderen. Tijdens een helikoptervlucht zie je de grote hoofdstad Oranjestad en de rest van het exotische paradijs Aruba.

Praktische Tips voor je vakantie naar Aruba

Hoelang is het vliegen naar Aruba?

Aruba is meestal tussen de 9 en 10 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Aruba

De verbinding vanuit Nederland naar Reina Beatrix Airport op Aruba is veelal rechtstreeks. De vliegtijd bedraagt ongeveer 10 uur. De terugreis is meestal een uur korter.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Aruba?

Het tijdverschil van Aruba is in de wintertijd -5 en in de zomertijd -6 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Aruba?

Voor geldzaken geldt het volgende:

  • De munteenheid is de Arubaanse gulden of florin. Ook de Amerikaanse dollar wordt geaccepteerd.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat.
  • De banken zijn over het algemeen geopend van maandag tot vrijdag van 8:00 uur tot 16:00 uur. Op de luchthaven is een bank dagelijks geopend van 8:00 uur tot 16:00 uur, behalve op officiële feestdagen. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot vrijdag van 8:30 uur tot 16:00 uur.
  • Het prijsniveau ligt hoger dan in Nederland.
  • Een fooi van 10 tot 15% is gebruikelijk voor diensten van chauffeurs, kamermeisjes en kruiers. In restaurants wordt de fooi meestal al in rekening gebracht, deze bedraagt circa 15%. Mocht je nog een extra fooi willen geven, dan is 10% gebruikelijk.

Wat is het voltage in Aruba?

De netspanning is over het algemeen 110 – 120 volt. Een verloopstekker is veelal noodzakelijk.

Is het water drinkbaar in Aruba?

Het leidingwater is goed drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Aruba?

Nederlands en Papiamento zijn de officiële talen. Daarnaast wordt er ook Engels en Spaans gesproken.

Hoe is het openbaar vervoer in Aruba?

Vanuit de hoofdstad Oranjestad rijden diverse bussen naar andere plaatsen op het eiland, en naar Eagle Beach en Palm Beach. Daarnaast rijden er privébusjes in en naar Oranjestad en San Nicolaas. Deze stoppen als je jouw hand opsteekt.

Er bestaan geen ferryverbindingen vanaf Aruba naar de overige eilanden. Wel is er een bootverbinding met Palm Island, en Oranjestad heeft een haven voor cruiseschepen.

Wat is de geschiedenis van Aruba?

Het eiland werd ontdekt in de 15e eeuw door Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci en Juan de la Cosa. Samen met Bonaire en Curaçao kwam het in bezit van Juan de Amoies, als geschenk van de Spaanse koning.

In de 19e eeuw was Aruba Engels bezit, een periode waarin goud- en fosforwinning steeds belangrijker werden. In 1865 werd in een regeringsreglement door de minister van Koloniën een band vastgesteld tussen de drie eilanden: de onderhorigheid aan Nederland.

Onder de inwoners ontstond er gedurende de 20ste eeuw onvrede over de, in hun ogen, benauwende behandeling door Nederland. In 1933 bood de Raad van Politie van Aruba een petitie aan aan de Koningin voor een lossere status van het eiland. In 1947 volgde nog een petitie en een grote volksopstand, met volledige zelfstandigheid als inzet.

Het duurde tot 1976, maar in dat jaar werd voor het eerst een datum vastgelegd voor de onafhankelijkheid van Aruba: 18 maart 1981. Tijdens de Rondetafelconferentie van dat jaar werd de onafhankelijkheid tien jaar uitgesteld, maar op 1 januari 1986 volgde wel de Status Aparte. Aruba werd afgescheiden van de overige Nederlandse Antillen, en werd een zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Wel met een band met Nederland, volledige zelfstandigheid is nog een onderwerp van gesprek tussen de ministers van beide landen.