Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Canada ×

Als je aan Canada denkt, denk je waarschijnlijk aan de ruige Rocky Mountains en de wereldberoemde Niagara Falls. Maar Canada heeft meer voor je in petto: prachtige stranden, nationale parken met interessante flora en fauna en mooie steden waar je de geschiedenis van Canada kunt proeven.

Lees meer

Op vakantie naar Canada

Canada, het land van imposante bergen, uitgestrekte vlaktes en diverse diersoorten, ligt ten noorden van de Verenigde Staten. Een reis naar dit prachtige land betekent veel meer dan alleen sneeuw en wintersport. Ook in de zomer heb je volop mogelijkheden om de natuurparken te ontdekken. De steden bieden je prachtige stadsparken, architectonische hoogstandjes en volop uitgaansmogelijkheden.

Montréal is een stad voor cultuurliefhebbers, je ziet hier Franse invloeden en de oorsprong van de Canadese cultuur. In Toronto zie je de Canadese Walk of Fame en vele kunstgalerieën en theaters. Hoofdstad Ottawa heeft de prachtige parlementsgebouwen, die boven de Ottawarivier gebouwd zijn. Keuze genoeg!

Voor natuurliefhebbers zijn Jasper en Banff National Park, in de staat Alberta, twee toplocaties, zowel ’s zomers als ’s winters! Hier kun je heerlijke wandelingen, pittige klimtochten of ontspannende kanotochten maken. Duikers en snorkelaars kunnen in de meren van deze parken de prachtige onderwaterwereld ontdekken. Liever naar de sneeuw? Dan suis je van één van de vele hellingen af, laat zien wat je kunt in de freestylezones of bind je sneeuwschoenen onder voor een bijzondere tocht!

Een groot contrast met de uitbundige natuur vormen de Badlands in het zuiden van Alberta. Vooral de ‘hoodoos’, pilaarvormige rotsen, zijn indrukwekkend.

Laat je verrassen door het prachtige en afwisselende Canada!

Eten en drinken in Canada

De Frans-Canadezen hebben een traditionele keuken die stevig en machtig is met gerechten als vleespastei, zalmpastei, stoofpotten en gehaktballen in een rijke saus. Daarna eten ze zoete nagerechten als suikertaart en een omgekeerde cake met romige vulling: pudding au chomeur. Iedere Canadese streek heeft zijn eigen gerechten, afhankelijk van de lokale producten en wildsoorten die er per provincie gevangen worden.

Canada staat bekend om zijn knapperige Mc Intosh appels en niet te vergeten de ‘maple syrup’. Dit is een stroop die afkomstig is van de Canadese esdoorn, waarvan het blad als Canada’s nationale symbool op de roodwitte vlag staat.

IJswijn is een echte Canadese specialiteit. Deze wijn wordt gemaakt van bevroren druiven die na persing een extra zoete most opleveren die wordt vergist tot een zoete wijn. De gemiddelde Canadees drinkt graag bier en dan vooral de twee nationale merken Molson Canadian en Labatt Blue. Daarnaast wordt er op verschillende locaties om het land whisky gestookt, waarvan Canadian Club het bekendste merk is.
De minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken is 18 jaar en in sommige provincies 19 jaar.

Ligging

Canada ligt in het continent Noord-Amerika en is ongeveer tussen de 7 en 9,5 uur vliegen vanuit Nederland. Canada is het op één na grootste land ter wereld, na Rusland. Het land heeft een oppervlakte van circa 9,9 miljoen km2, en is daarmee ongeveer drie maal zo groot als India.

Canada ligt in het noorden van Noord-Amerika en door de enorme grootte grenst het zowel aan de Arctische, de Stille én de Atlantische Oceaan. In het westen grenst Canada aan Alaska en in het zuiden aan maar liefst twaalf staten van de VS.

Canada is onderverdeeld in 10 provincies en 3 territoria: Alberta, British-Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Québec, Saskatchewan en de territoria Northwest Territories, Nunavut en Yukon. De belangrijkste en bekendste steden zijn Toronto, Montréal, Calgary en Ottawa.

Maar liefst tweederde van Canada bestaat nog uit ongerepte natuur, waar zich geen mensen hebben gevestigd. In heel Canada wonen circa 33 miljoen mensen. De meeste inwoners wonen in een strook van circa 200 km langs de grens met de Verenigde Staten.

Bezienswaardigheden Canada

Vancouver ligt tussen de beboste bergen van de Coastal Mountains aan de monding van de Fraser-rivier aan de westkust van Canada. Die bergen lopen steil af naar de kust waar de natuurlijke haven van Vancouver aan de Straat van Georgia één van de belangrijkste havens van Canada is. Vancouver is een zeer groene stad met meer dan 180 stadsparken, waarvan Stanley Park van circa 400 ha groot het absolute hoogtepunt is. Dit park ligt op het schiereiland Burrard Inlet.

Voor natuurliefhebbers is Canada een echt walhalla! Maak eindeloze tochten door de vele nationale parken met glooiende heuvels, besneeuwde bergtoppen, immense bossen, rivieren, uitgestrekte grasvlaktes, vele meren en schitterende stranden aan de kust. Wat dacht je van de ongerepte Rocky Mountains? Kraakheldere meren waarin blauwe gletsjers weerspiegelen, dichte donkere bossen waar grizzlyberen huizen, adembenemende bergroutes en bergpassen met duizelingwekkende panorama’s: je komt beslist ogen tekort! Ook de Niagara Falls moet je gezien hebben. Dit zijn de beroemdste watervallen ter wereld waarvan het adembenemende uitzicht je werkelijk zal verbazen.

Een bezoek aan de bruisende metropool Montréal, de op één na grootste stad van Canada, is absoluut de moeite waard. Er is nog veel van de oorspronkelijke architectuur te zien en overal kom je Franse invloeden tegen. Als je de culturele versmelting tussen verschillende Europese culturen en de oorspronkelijke bewoners van Canada wilt beleven moet je in deze stad zijn!

Verrassende Highlights in Canada

Dinosaur Provincial Park in Alberta is een circa 7000 km2 groot park en is één van de beste vindplaatsen van dinosaurusfossielen ter wereld. Maak een tocht van het mijnstadje Drumheller langs de Dinosaur Trail en stop onderweg bij het Royal Tyrrell Museum. Dit museum wordt bewaakt door beelden van aanvallende dino’s en heeft de grootste collectie dinosauriërskeletten ter wereld.

Houd je van avontuur? De noordelijke provincies Northwest Territories en Navanut worden nog door weinig toeristen bezocht. De toeristische voorzieningen zijn erg schaars, maar voor avonturiers is dit de ideale vakantiebestemming. Je zult er niemand tegenkomen en de kans is groot dat je beren, bizons en elanden ziet!

Praktische Tips voor je vakantie naar Canada

Hoelang is het vliegen naar Canada?

Canada is meestal tussen de 7 en 10 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Canada

Afhankelijk van de bestemming in Canada varieert de vliegtijd van circa 7 uur tot circa 9 uur en 30 minuten.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Canada?

Het tijdverschil van Canada is in de wintertijd -5 en in de zomertijd -9 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Canada?

Met het geld is het in Canada als volgt geregeld:

  • De munteenheid in Canada is de Canadese Dollar (CAD).
  • Alle gangbare bankpassen en creditcards worden geaccepteerd. In ieder grote stad kun je nationale en internationale banken te vinden waar u geld en travellers cheques kunt wisselen en waar je kunt pinnen.
  • Banken zijn veelal van 9:30 uur tot 16:30 uur geopend. Sommige banken en specifieke vestigingen wijken van deze tijden af en zijn zelfs op zaterdag open. Postkantoren zijn veelal open van 8:30 uur tot 17:30 en meestal ook op zaterdag van 09:00 uur tot 12:00 uur.
  • Het gemiddelde prijsniveau is iets hoger dan in Nederland.
  • Een fooi van 10 tot 15% is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.

Wat is het voltage in Canada?

De netspanning over het algemeen tussen de 110 en 120 volt. Om gebruik te kunnen maken van de beschikbare stopcontacten, heb je een universele adapter nodig.

Is het water drinkbaar in Canada?

Het Canadese leidingwater behoort tot het schoonste van de wereld.
Het drinken van water uit de natuur wordt ten zeerste afgeraden; dit kan besmet zijn en zeer hardnekkige dysenterie veroorzaken.

Welke taal spreken ze in Canada?

Canada is een tweetalig land met Engels en Frans als officiële voertalen. Ongeveer 60% van de bevolking spreekt Engels, circa 25% Frans en het overige deel spreekt één van de ruim 50 indianentalen. Het Frans en Engels zijn hebben beide een sterk accent.

Hoe is het openbaar vervoer in Canada?

Het openbaar vervoer tussen de grote steden is goed geregeld, maar in het binnenland kan de kwaliteit een stuk minder zijn.
Wil je met de trein reizen? Er zijn verschillende routes, bijvoorbeeld de Rocky Mountaineer (Vancouver – Jasper), die twee dagen duurt en een trip over de White Pass & Yukon Railroad (tussen Skagway, Alaska en Fraser in British Columbia). Daarnaast biedt de maatschappij Via Rail passagiersvervoer tussen de grote steden. De treinen zijn luxe en je kunt er ook slaapplaatsen regelen.

Zowel voor de trein als de bus zijn er speciale passen te krijgen waarmee je binnen een bepaalde periode een gebied kunt bereizen. Voor de trein is er bijvoorbeeld de Canrailpass, waarmee je in een periode van 30 dagen 12 dagen door heel Canada kunt reizen. Voor de bus is er de All Canada Coachpass.

Wat is de geschiedenis van Canada?

Indianen en eskimo’s waren de eerste bewoners van Canada. Waarschijnlijk zijn ze duizenden jaren geleden vanuit Azië de Beringstraat overgestoken, toen deze met ijs bedekt was. De Indianen verspreidden zich over Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, de eskimo’s bleven in de poolgebieden.
Columbus was niet de eerste die het Amerikaanse continent ontdekte. Rond 1000 na Christus bereikten de Vikingen uit Noord-Europa namelijk al het noorden van New Foundland. De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier was de eerste die het gebied rond de St. Lawrence River claimde in 1534. Zijn landgenoot Samuel de Champlain stichtte bijna een eeuw later de stad Québec.

Canada werd dus aanvankelijk door vooral Fransen verkend en gekoloniseerd. Na de Franse en Indiaanse oorlog kwam het gebied in 1763 geheel in Britse handen. Tijdens de oorlog van 1812 tussen Engeland en de Verenigde Staten werden op Canadese bodem enkele belangrijke veldslagen geleverd.
Canada in zijn huidige vorm ontstond op 1 juli 1867 toen Boven Canada (Ontario) en Beneden Canada (Québec) werden verenigd in de Dominion of Canada met John A. Macdonald als eerste minister-president. Totdat in 1932 het Statuut van Westminster werd aangenomen door het Britse Parlement had Canada slechts beperkte zelfstandigheid en pas in 1982 verdween het laatste restje Britse controle over het land.

Canada leverde belangrijke bijdragen aan geallieerde zijde in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. In de naoorlogse periode wisselden lange periodes van liberale kabinetten en kortere conservatieve regeringen elkaar af. Na 13 jaar liberaal bewind werden bij verkiezingen in 2006 het huidige kabinet onder leiding van de conservatieve minister-president Stephen Harper in het zadel geholpen. Canada is o.a. lid van de VN en de NAVO.