Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Sri Lanka ×

Vakantie Sri Lanka

Beleef een vakantie naar dé parel van de Indische Oceaan met witte stranden en indrukwekkende natuur: Sri Lanka. Historische koningssteden met veel tempels, uitgestrekte theeplantages, spannende regenwouden en gezellige kustplaatsjes bieden je een heerlijke afwisselende cocktail aan hoogtepunten en bezienswaardigheden. De hotels aan de kust zijn perfect voor een verre strandvakantie, maar ook een rondreis is goed mogelijk op dit schitterende Aziatische eiland. Wanneer ervaar jij het eilandleven op Sri Lanka?

Lees meer

Op vakantie naar Sri Lanka

Sri Lanka is een wereldberoemde en aantrekkelijke bestemming. De prachtige stranden zijn maar één facet van dit fascinerende land. De historie van Sri Lanka staat bol van buitenlandse overheersing, onder andere van Portugal en Nederland. Naast de stranden en de historie is de natuur van Sri Lanka schitterend. Denk hierbij aan tropische regenwouden, mangrovebossen, palmbomen langs de stranden en het ongerepte oerwoud vol wilde dieren.

De mooiste regio’s van Sri Lanka

De kans is groot dat je voor een strandvakantie naar Sri Lanka uitkomt bij de west- of de zuidkust. In het zuiden vind je de belangrijkste badplaatsen en de mooiste stranden van Sri Lanka. Denk hierbij aan Hikkaduwa, Mirissa en Bentota. Vanuit deze plaatsen kun je bovendien zeer goed walvissen spotten met een bootexcursie. In het westen draait het vooral om Negombo, vlakbij de hoofdstad Colombo. Ook deze kustplaats heeft een mooi zandstrand en geweldige hotels. Het oosten en het noorden van Sri Lanka is een stuk minder toeristisch, maar als je daar naar op zoek bent is het juist wel leuk om daar te verblijven. Voor de oostkust zou je zeker eens kunnen kijken naar Pasikuda en voor het noorden naar het onbekend strandparadijs Trincomalee.

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Een stukje Holland in Sri Lanka? Dit vind je in de kustplaats Galle met nog een grote en oude VOC-vesting. Dit was de belangrijkste haven in Azië voor de voormalige Nederlandse vloot. In Galle zie je nog een 4 kilometerslange vestingmuur, een Nederlands Hervormde Kerk en het koloniale hotel New Oriental. Wandel door straten zoals de Leynbaanstraat en de Kerkstraat, ontworpen en gebouwd door Nederlanders en sindsdien nauwelijks veranderd.

Kandy is het hart van de oorspronkelijke cultuur van Sri Lanka. Deze koningsstad ligt aan een klein stadsmeer, prachtig tussen de heuvels in het binnenland. Het hoogtepunt van Kandy is de Tempel van de Tand. In deze witte, sierlijke tempel ligt de heilige tand van de Boeddha bewaard.

Zoals vele andere landen in Azië kent Sri Lanka ook veel tempels. Een grote collectie tempels vind je in de oude koningsstad Polonnaruwa. Je bewondert er reusachtige stoepa’s en op de fiets kun je in de stad tempelhoppen, leuk! Daarnaast zijn de tempels in Dambulla een bezoek waard. Waarom? Veel tempels zijn hier gelegen in grotten. Ga ondergronds en kijk je ogen uit bij de grottempels en de gouden boeddha’s.

Onze tips voor Sri Lanka

Speciaal voor jouw vakantie naar Sri Lanka hebben wij enkele tips:

  • Mis niet één van de meest bijzondere bouwwerken van Sri Lanka. In Sigiriya vind je namelijk de leeuwenrots. Dit is een gigantische rots waarin een vroegere koning een leeuw wilde uithakken. Dit bleek een onmogelijke opgave waardoor ze niet verder zijn gekomen dan de leeuwenpoten. Vandaag de dag kun je de steile trap beklimmen die je naar de top leidt. Onderweg kom je apen tegen en ruïnes van een paleis. Het waanzinnig uitzicht op het oerwoud is een ware beloning van de klim.
  • Denk je aan Sri Lanka, dan denk je wellicht ook aan de vele theeplantages. Zodra je de kustlijn verlaat richting het binnenland raak je er bedolven onder. Vooral in de plaatsjes Ella en Nuwara Eliay. Laat je rondleiden over de felgroene theeplantages en de bijbehorende theefabrieken. Je kunt dit gebied, ook wel bekend als Little England uit de Britse periode, per trein doorkruisen en dat is echt een aanrader.

Stranden van Sri Lanka

1200 kilometer aan strand, wie wil dat nou niet? De stranden van Negombo, Mount Lavinia, Kalutara, Beruwela en Bentota zijn echt schitterend en behoren tot de populairste kustlijnen. Je hebt bij de stranden van Sri Lanka verschillende mogelijkheden om te snorkelen, zwemmen en duiken. Bovendien vind je bij de west- en zuidkust veel stranden die ware surfspots zijn. Probeer eens een surfles!

Natuur op Sri Lanka

Natuur is er op Sri Lanka in overvloed. Sri Lanka kent verschillende beschermde natuurgebieden. Sinharaja is een regenwoud in het zuiden dat door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst is. In dit grote bosgebied ontdek je zeer bijzondere orchideeënsoorten, bomen van wel 35 meter hoog en allerlei bijzondere vogelsoorten. Ga met een gids op pad, neem je verrekijker mee en verbaas je over de flora en fauna!

In Sri Lanka kun je ook op safari. Een goede locatie daarvoor is Udawalawe National Park. Hier leeft de grootste populatie olifanten van Azië. Tijdens een safaritocht kom je mogelijk ook apen, krokodillen, buffels en vele vogelsoorten tegen. Daarnaast kun je op safari in Yala National Park. Dit is één van de beste plekken ter wereld voor het spotten van luipaarden. Deze dieren laten zich in het algemeen niet vaak zien, maar hier is de kans best groot!  

Praktische informatie voor je vakantie naar Sri Lanka

Waar ligt Sri Lanka?

Sri Lanka ligt ten zuiden van India in de Indische Oceaan. De 48 kilometer brede Palkstraat scheidt beide landen, al bestaat er wel een natuurlijke verbinding, de Adam’s Bridge. Het schiereiland Jaffna in het noorden van Sri Lanka wordt omringd door circa 20 eilandjes en een verzameling zandbanken en koraalriffen. Sri Lanka heeft een oppervlakte die ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland.

Hoe lang is het vliegen naar Sri Lanka?

Sri Lanka is ongeveer 12 uur vliegen met een rechtstreekse vlucht.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka?

Als het in Nederland wintertijd is, is het in Sri Lanka 4,5 uur later. Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.

Hoe is het openbaar vervoer in Sri Lanka?

Colombo is het centrum van het spoorwegnetwerk van Sri Lanka. Vanaf elke stad kun je de trein nemen naar Colombo. De vier hoofdtrajecten zijn Colombo - Matara via Hikkaduwa en Galle; Colombo - Badulla via Nuwara Eliya (sommige treinen nemen een omweg via Kandy); Colombo - Vavuniyam via Anuradhapura en Colombo - Trincomalee via Habarana. In de meeste treinen zijn tweede klasse wagons met stoelen, kussens en ventilatoren en derde klasse wagons met houten banken. In de Express treinen en de Intercity Express kun je een plaats reserveren. Voor de andere treinen dien je vroeg op het station te zijn om een zitplaats te krijgen.

In Sri Lanka kun je gebruik maken van gewone bussen en intercitybussen. De normale bussen houd je aan door jouw hand op te steken, bushokjes zijn er buiten de steden bijna niet. Intercitybussen zijn in vergelijking met de gewone bussen wat comfortabeler, ze beschikken over airconditioning. Busstations vind je in de grotere steden vlak bij het treinstation.

Bij de busstations staan passagiers in de rij om in te stappen. Houd hier rekening mee, anders kan het gebeuren dat je onbedoeld voordringt. In de steden zul je vooral gebruik maken van tuk tuks. Spreek vooraf een prijs af, en vergeet niet af te dingen.

Combinatie met de Malediven

De Malediven zijn een heerlijke bestemming om een rondreis naar Sri Lanka af te sluiten. In ongeveer 70 minuten vlieg je van Colombo naar hoofdstad Malé. Op één van de vele idyllische eilanden kun je nog even ontspannen, zwemmen, snorkelen en duiken. Wil je een rondreis naar Sri Lanka maken eventueel in combinatie met de Malediven? Maak hiervoor een afspraak met één van onze reisadviseurs voor het beste advies.

Krijg jij de vakantiekriebels van Sri Lanka? Doe inspiratie op met onze mooie hotels en resorts op dit Aziatische eiland. Beleef een waanzinnige verre vakantie naar Sri Lanka met onze beste deals!