Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Sri Lanka ×

Vakantie Sri Lanka

De parel van de Indische Oceaan met witte stranden en prachtige natuur: dit is Sri Lanka. Schitterende watervallen en historische steden bieden je een afwisselende bestemming. Het rijke culturele erfgoed en de imposante bergen maken het helemaal compleet!

Lees meer

Op vakantie naar Sri Lanka

Sri Lanka ligt ten zuiden van India in de Indische Oceaan. De circa 48 km brede Palkstraat scheidt beide landen, al bestaat er wel een natuurlijke verbinding, de Adam’s Bridge. Het schiereiland Jaffna in het noorden van Sri Lanka wordt omringd door circa 20 eilandjes.

Het land is een wereldberoemde en aantrekkelijke bestemming. De prachtige stranden zijn maar één facet van dit fascinerende land. De historie van Sri Lanka staat bol van buitenlandse overheersing, onder andere van Portugal en Nederland. De gunstige ligging aan verschillende handelsroutes droeg hier in grote mate aan bij. Vervolgens ging Sri Lanka over in Britse handen, sporen hiervan zie je terug in de spoorwegen en in verschillende plaatsen.

Naast de stranden en de historie is de natuur van Sri Lanka schitterend. Denk hierbij aan tropische regenwouden, mangrovebossen, palmbomen langs de stranden en het oerwoud gewijd aan koning Anuradhapura.

De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Deze belangrijke haven en handelscentrum aan de westkust heeft nog verschillende gebouwen die doen denken aan de tijd van de Portugezen en Nederlanders. De kustplaatsen Galle en Hikkaduwa zijn prachtig. In Galle vind je een stukje Nederland, Hikkaduwa is een populaire badplaats en zeer in trek bij backpackers. 

De Malediven zijn een heerlijke bestemming om een reis naar Sri Lanka af te sluiten. In circa 70 minuten vlieg je van Colombo naar hoofdstad Malé. Op één van de vele prachtige eilanden kun je nog even ontspannen, zwemmen, snorkelen en duiken. 

Sri Lanka is een heel afwisselende en prachtige bestemming!

Eten en drinken in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn de gerechten pittig! Het belangrijkste ingrediënt, in de Singalese en Tamilkeuken, is rijst. Bijgerechten zijn de rode, witte en zwarte curry’s. De rode curry’s worden bereid met rode pepers en zijn scherp. Je kunt kiezen: hot, medium of mild. Naast curry’s worden bijgerechten gemaakt op basis van kip, vis, vlees en allerlei groenten (waaronder boontjes, pompoen en kool).

Ook bij het traditionele ontbijt hoort rijst. Soms bestaat de eerste maaltijd van de dag ook wel uit hoppers: pannenkoeken aangevuld met curry’s. In de steden is dit, door de Britse invloed, vervangen door toast, jam, eieren en thee. Koffie wordt vaak alleen op verzoek geschonken.

Fruitliefhebbers genieten in Sri Lanka. Verse meloenen, mango’s, avocado’s, vele soorten bananen en jackfruit kun je overal krijgen!

Natuurlijk mag je de welbekende Ceylon thee niet missen, je bent tenslotte in het land van de thee. Er wordt bier geschonken, en een traditionele drank is arak, een soort whisky. Erg lekker in een mix met jus d’orange of cola!

Ligging

Sri Lanka ligt ten zuidoosten van India, in de Indische Oceaan. De circa 48 km brede Palkstraat scheidt beide landen. Adam’s Bridge, een verzameling zandbanken, koraalriffen en eilandjes, is een soort directe verbinding met het vasteland van India. Deze strekt zich uit van het eiland Mannar tot India.

Naast het hoofdeiland horen ongeveer 20 eilandjes tot Sri Lanka. Deze liggen rondom het schiereiland Jaffna, wat in het uiterste noorden van Sri Lanka ligt.

Sri Lanka heeft een oppervlakte van circa 65.610 km² (dit is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland). Je vliegt in circa 12 uur naar Sri Lanka.

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Colombo is kleurrijk! Kantoorgebouwen staan pal naast koloniale huizen, en moderne wijken liggen naast moskeeën. Deze havenstad en handelscentrum bied je ook vele herinneringen aan de Portugese en Nederlandse tijd. In Colombo kun je ook deel uitmaken van prachtige festivals. De Full Moon Parade is er één die je niet mag missen. Honderden dansers, muzikanten en tientallen olifanten nemen hieraan deel. Heel bijzonder om mee te maken!

Een stukje Holland in Sri Lanka? Dit vind je in Galle, een circa 36 ha grote VOC-vesting. Dit was de belangrijkste haven totdat in Colombo een kunstmatige werd aangelegd. In Galle zie je oude vestingmuren, een Nederlands Hervormde Kerk en het koloniale hotel New Oriental. Deze is sinds de opening, 100 jaar geleden, nauwelijks veranderd.

Sri Lanka kent verschillende beschermde natuurgebieden. Sinharaja is een regenwoud dat door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst is. In dit circa 4475 ha groot gebied ontdek je zeer bijzondere orchideeënsoorten, bomen van ongeveer 35 m hoogte en enorme bossen met kardemom.

Circa 1200 km strand, wie wil dat niet? De stranden van Negombo, Mount Lavinia, Kalutara, Beruwela en Bentota zijn schitterend. Je hebt uiteenlopende mogelijkheden om te snorkelen, zwemmen, surfen en duiken aan de west- en zuidkust van Sri Lanka.

Verrassende Highlights in Sri Lanka

Kandy is het centrum van de oorspronkelijke cultuur van Sri Lanka. Deze laatste koningsstad ligt aan een klein stadsmeer, prachtig tussen de heuvels van het centrale bergland.

Brief Garden, niet ver van het station van Bertota, is een plaatje! De terrassen van deze tropische tuinen steken boven de omliggende rijstvelden en koffieplantages uit. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. De tuinen zijn ongeveer 2 ha groot, de flora is volgens vaste lijnen aangelegd. Zo zie je afwisselend Japanse en Italiaanse stijltuinen.

Het Park van de Gouden Vissen in Anuradhapura is in de 6e eeuw aangelegd. Dit park behoort tot de oudste tuinen ter wereld. Hier kun je de mix bewonderen van natuurlijke rotsen en kunstmatig aangelegde baden. Als je vanaf de citadel van Sigiriya de drie verschillende tuinen volgt, stuit je op een adembenemend uitzicht!

Het olifantenweeshuis van Pinnawela is een eerbetoon aan het meest bijzondere en geëerde dier van Sri Lanka. De legende wil dat olifanten hebben geholpen met de aanleg van de fundamenten van de dagoba’s of stupa's van de antieke steden. Dagoba's zijn boeddhistische bouwwerken. In het weeshuis wonen circa 60 olifanten die zijn verlaten door hun kudde.

Praktische Tips voor je vakantie naar Sri Lanka

Hoelang is het vliegen naar Sri Lanka?

Sri Lanka is meestal tussen de 8,5 en 9 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Sri Lanka

Vanuit Nederland bedraagt de vliegtijd circa 12 uur. Je vliegt van Amsterdam rechtstreeks naar Bandaranaike International Airport, de luchthaven van Colombo. Deze ligt ongeveer 30 km ten noorden van de stad.

Met welke munteenheid betalen ze in Sri Lanka?

In Sri Lanka zijn geldzaken als volgt geregeld:

 • De munteenheid van Sri Lanka is de rupee.
 • In een aantal plaatsen zijn banken. Deze zijn over het algemeen in de ochtend geopend, van 09:00 uur tot 13:00 uur op maandag, en van 09:00 tot 13:30 uur op dinsdag. Houd er rekening mee dat deze gesloten zijn op zogenaamde poya-dagen, de dagen van de volle maan. Dit zijn feestdagen in Sri Lanka. 
 • Postkantoren vind je in de grote plaatsen. Deze zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 17:00 uur. Op zaterdag zijn deze open van 08:30 uur tot 13:00 uur.
 • In de grote steden worden creditcards geaccepteerd. Hiermee kun je in de grotere steden geld opnemen. Met jouw gewone pinpas kun je bij bijna alle filialen van de Sampahtbank geld opnemen.
 • Traveller cheques worden bij bijna alle banken geaccepteerd.
 • Bij banken op het vliegveld en in de accommodaties is het mogelijk om geld te wisselen. In de accommodaties is de koers echter vaak wel lager dan bij de banken.
 • In de kleinere accommodaties worden euro’s vaak geaccepteerd. Neem wel nieuwe bankbiljetten mee, oude worden vaak niet aangenomen.
 • In restaurants wordt bedieningsgeld meestal al opgenomen in de rekening. Het is gebruikelijk dat je daar zelf nog een fooi aan toevoegt. Deze bedraagt circa 5 tot 10%. De chauffeur of gids verwacht een fooi per dag, en ook kamermeisjes en kruiers rekenen op een extra vergoeding.

Wat is het voltage in Sri Lanka?

De netspanning is over het algemeen 220 - 240 volt. Een verloopstekker kan nodig zijn, deze kun je soms bij de receptie van jouw accommodatie verkrijgen.

Is het water drinkbaar in Sri Lanka?

Het leidingwater is niet drinkbaar. Aangeraden wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Sri Lanka?

In Sri Lanka worden drie talen gesproken: Singalees, Tamil en Engels. De officiële taal is Singalees, maar in de toeristencentra kun je jezelf met Engels aardig redden. Informatie op borden zijn meestal in alle drie de talen opgesteld.

Hoe is het openbaar vervoer in Sri Lanka?

Colombo is het centrum van het spoorwegnetwerk van Sri Lanka, deze beslaat circa 1500 km. Vanaf elke stad kun je de trein nemen naar Colombo.

De vier hoofdtrajecten zijn Colombo - Matara via Hikkaduwa en Galle; Colombo - Badulla via Nuwara Eliya (sommige treinen nemen een omweg via Kandy); Colombo - Vavuniyam via Anuradhapura en Colombo - Trincomalee via Habarana.

Andere routes brengen je van de hoofdstad naar Puttalam. Je reist via Negombo. Ook kun je naar Batticaloa via Polonnaruwa.

In de meeste treinen zijn tweede klasse wagons met stoelen, kussens en ventilatoren en derde klasse wagons met houten banken. In de Express treinen en de Intercity Express kun je een plaats reserveren. Voor de andere treinen dien je vroeg op het station te zijn om een zitplaats te krijgen.

In Sri Lanka kun je gebruik maken van gewone bussen en intercitybussen. De normale bussen houd je aan door jouw hand op te steken, bushokjes zijn er buiten de steden bijna niet. Intercitybussen zijn in vergelijking met de gewone bussen wat comfortabeler, ze beschikken over airconditioning. Busstations vind je in de grotere steden vlak bij het treinstation.

Bij de busstations staan passagiers in de rij om in te stappen. Houd hier rekening mee, anders kan het gebeuren dat je onbedoeld voordringt. In de steden zul je vooral gebruik maken van tuk tuks. Spreek vooraf een prijs af, en vergeet niet af te dingen.Tip: Als je met de bus wil reizen, is het verstandig jouw reisschema niet te strak te plannen. Regenbuien kunnen aardverschuivingen veroorzaken, waardoor je een aardige tijd vast kunt komen te zitten.

Wat is de geschiedenis van Sri Lanka?

In de 11e eeuw migreerden de Tamils vanuit Zuid-India naar het noorden van Sri Lanka. Hier vestigden zij een koninkrijk rondom Jaffna. De relatie met de aanwezige Singalezen was complex, en kende vreedzame periodes en periodes van oorlog. Uiteindelijk dreven de Tamils de Singalezen naar het zuiden van het land.

In de 16e eeuw vestigden de Portugezen zich in Sri Lanka, opgevolgd door de Nederlanders. De aantrekkelijke ligging aan belangrijke handelsroutes en de natuurlijke rijkdom waren belangrijke redenen om zich te vestigen in Sri Lanka. In 1796 namen de Britten het land over, in 1802 werd het een kroonkolonie van het Britse Rijk.

Waar de Nederlanders zich beperkten tot het gebied rondom Kandy, vestigden de Britten zich wel in het hele land. Vele invloeden van deze tijd zijn dan ook nog te zien. Na ongeveer 150 jaar, in 1948, verkreeg Sri Lanka onafhankelijkheid, dit onder de naam Ceylon. De regering verklaarde dat het Singalees de officiële taal werd, de minister-president stond het Tamil in bepaalde gebieden toe. Een Singalese extremist besloot hierop de minister-president om het leven te brengen. Sindsdien hebben spanningen tussen de Tamils en de Singalezen altijd bestaan.

In 1972 veranderde Ceylon in Sri Lanka. De hoofdstad werd in 1982 Sri Jayawardhenapura Kotte, hier zetelt de regering. De commerciële hoofdstad is Colombo. In de jaren ’80 kwamen de conflicten tussen de Tamils en Singalezen tot een hoogtepunt, en sindsdien zijn er tienduizenden inwoners omgekomen in de burgeroorlog. Een poging tot interventie van India heeft niet geholpen de strijd tot een einde te brengen.

In 2002 hebben de regering en de Tamils een staakt-het-vuren afgesloten, Noorwegen bemiddelde in de onderhandelingen. Vanaf 2005 is Mahinda Rajapaksa president van Sri Lanka. Het land is sinds 1955 lid van de Verenigde Naties.