Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Malta ×

Hou je van een strakblauwe lucht, gekleurde bootjes, blinkend witte huizen, een rijke cultuur en grillige rotskusten die scherp afsteken tegen de felblauwe zee? De vriendelijke Maltezen verwelkomen je graag. Je beleeft hier een vakantie - mét fantastische cultuur en natuur - om nooit te vergeten!

Lees meer

Op vakantie naar Malta

De Maltezer Archipel of Malta is een schitterende, eilandengroep in de Middellandse Zee, circa 93 km ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië. En ook al zijn Malta, Gozo, Comino en de onbewoonde eilandjes Fifjla, Fungus Rock, Saint Paul's Island, Manoel Island en Cominotto samen niet groter dan de stad Rotterdam, ze hebben wel alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. 

Zonovergoten zomers met een heerlijk zeebriesje (temperatuur gemiddeld 26˚C), strandjes en rotsplateaus om lekker te zonnen, historische plaatsjes, fantastische monumenten en een binnenland waar je prachtig kunt wandelen door de heuvels, vruchtbare valleien en terrasvormige velden.

Het grootste en zuidelijkste eiland is Malta, een vlak tot licht heuvelachtig, kalkstenen rotsplateau dat vanuit het noorden licht omhoogsteekt uit de azuurblauwe zee. Maak een prachtige wandeling langs de spectaculaire rotswand die aan de zuidkant van het eiland loodrecht oprijst uit zee. Aan de andere kant van het eiland ligt de prachtige, historische hoofdstad Valetta die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Gozo ligt ten noorden van Malta en is veel kleiner en groener. Valleien en akkertjes worden afgewisseld door karakteristieke tafelbergen en aan de zuid- en westkust verheffen steile tot loodrechte rotsen zich boven de Middellandse Zee. Op Gozo moet je zeker een bezoek brengen aan één van de vele, grote imposante kerken.

Het mini-eilandje Comino ligt tussen Gozo en Malta in, en wordt door het jaar heen door maar liefst vijf mensen bewoond! Het mooiste stukje van het eiland is de Blue Lagoon, een superblauw stukje Middellandse Zee.

Eten en drinken in Malta

De heerlijke keuken van Malta is een opmerkelijke mix van uiteenlopende stijlen. Behalve smaakvolle hapjes die doen denken aan het culinaire eten uit buurland Italië, worden er tevens bij bijna iedere maaltijd vertrouwde patatjes geserveerd. Malta was namelijk ooit een Britse kolonie. Saillant detail: fish'n chips is nog altijd het meest populaire gerecht! Ook wordt er natuurlijk erg veel heerlijke verse vis én fantastisch zongerijpt fruit gegeten.

Typische gerechten zijn de octopus stew (in rode wijn gekookte inktvis), bragioli (gevulde runderrollade, waarin ei, gehakt en erwten zijn verwerkt), aljotta (vissoep met knoflook) en bzar ahdar mimli (gevulde paprika). Drink bij het eten geen buitenlandse wijn, want dan kan in Nederland ook. De lokale variant is lekker én goedkoper. Ook wordt er in Malta prima bier gebrouwen.

Ligging

De Maltezer Archipel is een eilandengroep in de Middellandse zee, dat bestaat uit Malta, Gozo, Comino en onbewoonde eilandjes Fifjla, Fungus Rock, Saint Paul's Island, Manoel Island en Cominotto. Deze schitterende, rotsachtige eilanden liggen ongeveer 93 km ten zuiden van het Italiaanse Sicilië en circa 230 km ten oosten van het Noord-Afrikaanse Tunesië. Je bereikt het hoofdeiland Malta al in ongeveer 3 uur vliegen vanaf Schiphol.

Samen hebben de eilanden een landoppervlak van circa 316 km² (ongeveer 4x zo klein als de provincie Utrecht). Malta is het grootste eiland, met een oppervlakte van circa 246 km², daarna volgt Gozo met ongeveer 67 km² en het kleine eiland Comino met circa 2,7 km².

Bezienswaardigheden Malta

Reis mee terug in de tijd langs monumenten uit Malta’s zeer rijke en lange geschiedenis. Achtereenvolgens de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, Vikingen, de Maltezer en de Britten lieten er hun sporen achter in de vorm van tempels, kastelen en kerken. Heel bijzonder zijn de prehistorische bouwwerken op Gozo en Malta. De megalitische 'Tempel van Tarxien' werd al gebouwd tussen 3500 en 2500 voor Christus. Ouder dan de piramiden van Egypte en Stonehenge, zijn de tempels van Hagar Qim, Mnajdra en Ggantija. Hagar Qim is uniek in de wereld, aangezien hij zodanig is gebouwd dat hij de tijd aangeeft.

Kijk uit over de gigantisch blauwe Middellandse Zee vanaf de beroemde, ruige Dingli-kliffen en breng een bezoek aan de Blauwe Grot, vlakbij de haven Wied iz-Zurrieq aan de zuidkant van Malta. De zon zorgt hier iedere ochtend weer voor een betoverend tafereel. Haar schijnsel in combinatie met de ligging van de grot zorgt voor een waaier aan tinten blauw, van fluorescerend lichtgevend, tot diepdonkerblauw.

Verrassende Highlights in Malta

Spot de blauwe grotlijster! Dit prachtige dier herken je van verre door zijn blauwe verenkleed. Het is de nationale vogel van Malta.
Maak de échte Maltese cultuur mee en verblijf bij de lokale bevolking op één van de authentieke farmhouses. Of huur een auto en trek erop uit in het binnenland. Vooral op Gozo zijn prachtige authentieke plaatsjes waar geen toerist te bekennen is.

Een uniek stukje Maltees handwerk vind je bij winkels en markten waar tafelkleden, zakdoeken, servetten, sjaals en omslagdoeken te koop zijn. Grote kans dat ze versierd zijn met prachtige kantmotieven, die de Maltezer vrouwen al eeuwen zelf kantklossen. Ook glasblazen is een vorm van kunstnijverheid die de inwoners van de archipel goed verstaan.

Voetjes van de vloer! Tijdens een folkloristische dansavond op Malta gebeurt dat uitbundig op Angelsaksische muziek.

Malta staat bekend als één van Europa's mooiste plekken om te duiken, met prachtige veelkleurige vissen en allerlei soorten koraal. Ben je een thrillseeker? Op de kliffen en steile rotsen van de eilanden, wordt veel rotsgeklommen. Informeer bij de toeristeninformatie naar cursussen. Een onvergetelijke ervaring!

Praktische Tips voor je vakantie naar Malta

Hoelang is het vliegen naar Malta?

Malta is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Malta

De vliegtijd vanuit Nederland naar Malta bedraagt circa 3 uur en de verbinding is meestal rechtstreeks. Malta is ook de aanvlieghaven voor Gozo.

Reizen per auto is mogelijk, maar wel erg omslachtig. Tot aan Sicilië kun je over de weg reizen, waar je vanuit de stad Catania per veerboot kunt oversteken naar Malta. De vaartijd van Catania naar Malta bedraagt circa 3 uur. De afstand van Utrecht naar Malta is hemelsbreed ongeveer 2000 km. Een overnachting onderweg is aan te raden.

Ook met de bus en de trein kun je via Italië, Sicilië en per veerboot Malta bereiken. De vaartijd vanaf Catania (Sicilië) bedraagt circa 3 uur en vanaf Licata (Sicilië) ongeveer 2 uur.

Reizen per auto, bus, trein of boot wordt niet aangeraden vanwege de lange reistijd en de aanzienlijke afstand.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Malta?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Malta.

Met welke munteenheid betalen ze in Malta?

Betalen in Malta is bijna net zo gemakkelijk als in Nederland. Een creditcard kan echter handig zijn:

  • De munteenheid in Malta is sinds 1 januari 2008 de euro.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd voor kleine bedragen.
  • De meeste grote plaatsen hebben banken en geldautomaten.
  • Het gemiddelde prijsniveau komt overeen met dat van Nederland. Taxi's zijn relatief duur.
  • Een fooi van 10 % is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.

Wat is het voltage in Malta?

De netspanning is over het algemeen 220-240 volt. Een universele verloopstekker is noodzakelijk.

Is het water drinkbaar in Malta?

De kwaliteit van het leidingwater is redelijk, maar het heeft een chemische bijsmaak. Aanbevolen wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Malta?

De officiële taal van het land is Maltees, dat verwant is aan het Arabisch maar met Latijnse letters wordt geschreven. Toeristen kunnen bijna overal terecht met Engels en Italiaans.

Hoe is het openbaar vervoer in Malta?

Op Malta en Gozo rijden er regelmatig bussen tussen de verschillende plaatsen, die erg voordelig zijn. Er rijden geen treinen.

Tussen de eilanden, Sicilië en het vasteland van Italië (Genua, Salerno) en Tunesië zijn verschillende bootverbindingen. Tussen Malta en Gozo varen ferries van Cirkewwa en de haven van Mgarr. Deze vaart ook in het weekend, op feestdagen en 's nachts.

Wat is de geschiedenis van Malta?

Behalve een grote natuurlijke schoonheid, heeft Malta ook prachtige monumenten die een inkijkje geven in een historie die zeer ver terug gaat in de tijd. Zo staat er op de eilanden Malta en Gozo een aantal prehistorische bouwwerken. Op Malta vind je de megalithische Tempel van Tarxien, gebouwd tussen 3500 en 2500 voor Christus. Op Malta en Gozo staan tempels die ouder zijn dan de piramiden in Egypte en Stonehenge.

De huidige Maltese bevolking stamt deels af van de oude Feniciërs, handelsreizigers die tussen 1500 en 400 voor Christus overal koloniën stichtten en ook Malta in bezit namen. Later werden de eilanden veroverd door de Romeinen. Het zou Romeins blijven tot de val van het Romeinse Rijk.

Rond 870 werd Malta in bezit genomen door de islamitische Arabieren, waarna in 1127 de Vikingen het land overnamen. In 1530 kwam het christelijke eiland in bezit van de Johannieters die ook wel de Maltezer Orde of Maltezer Ridders worden genoemd. Zij bouwen de grote vestingen in onder andere Valletta, Mdina en Rabat op Gozo. In 1800 wordt Malta een Britse kolonie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd en beschoten door de Duitse Luftwaffe, vooral tijdens de Slag om Malta. De Britse koning verleende het eiland een hoge onderscheiding voor dapperheid, het George Cross. Het is sindsdien gebruikelijk om brieven te adresseren met ‘Malta G.C.’. Het George Cross is ook verwerkt in het wapen en staat op de vlag.

Op in 21 september 1964 werd het eiland onafhankelijk. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd,daarna werd het land een republiek. Malta is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie.