Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Marokko ×

Marokko: je bent in een sprookje uit duizend en één nacht beland! Maar dan mét heerlijke hotels en prachtige stranden. Maak een rondreis langs oude koningssteden, te beginnen in Marrakech. Beleef hét ultieme avontuur in het Atlasgebergte. Of bezoek sfeervolle plaatsen aan de kust, waar gezellige soeks, heerlijk eten en een kristalheldere zee op je wachten. Marokko is een land om nooit te vergeten!

Lees meer

Op vakantie naar Marokko

De prachtige cultuur, schitterende stranden en spectaculaire natuur van Marokko doe je even verstommen, je mond openvallen van verbazing of je lippen omhoog krullen tot een brede glimlach. Dit prachtige land spreekt tot de verbeelding! Marokko ligt helemaal in het noordwesten van Afrika onder Spanje, circa 4 uur vliegen van Nederland. Het land leent zich uitstekend voor een heerlijk ontspannen zonvakantie aan de Atlantische Kust, waar kristalheldere golven breken op de meest schitterende stranden. De sfeervolle plaatsen hebben hier vaak - net als in het binnenland - prachtige accommodaties, waarvan sommigen in oude paleizen liggen. Een heerlijke Marokkaanse tajine-schotel (stoofschotel) eet je in één van de vele gezellige restaurants en winkelen kan natuurlijk in de beroemde soek (markt)! Begin maar vast te oefenen in het afdingen, want hier zijn de lokale handelaren meesterverkopers van hun prachtige handgemaakte producten van goud, zilver, keramiek, aardewerk en textiel! Bijna nog onvergetelijker is het om een rondreis te maken door het prachtige binnenland en te eindigen aan de kust. Het is bijna moeilijk kiezen uit de vele spectaculaire bezienswaardigheden. In de natuur kom je ogen tekort. Sprookjesachtige, eeuwenoude vestingplaatsjes worden afgewisseld met moderne steden en naast zonovergoten stranden zijn er bergen met eeuwige sneeuw. De gevarieerde natuur bestaat verder uit vruchtbare valleien, uitgestrekte bossen en de onmetelijke Sahara met een aantal mooie oases. Een groot praktisch voordeel van Marokko ten slotte zijn de prijzen; die liggen namelijk een stuk lager dan in Nederland. Zo kun je voor een prettig bedrag van koninklijke luxe genieten in dit sprookjesland uit duizend en één nacht...

Eten en drinken in Marokko

Marokko heeft een enorm smaakvolle keuken waarin eindeloos gevarieerd wordt met de grote hoeveelheid zongerijpte groenten, pittige kruiden en heerlijk geurende specerijen die in het land groeien. 's Middags en 's avonds wordt er uitgebreid warm gegeten, met als hoogtepunt de vrijdag, wanneer er nog meer heerlijks op tafel wordt getoverd. Eten is in Marokko een sociale aangelegenheid. Maaltijden worden geserveerd op grote schalen, die midden op tafel staan. Handen dienen als bestek, en dan bij voorkeur alleen de eerste drie vingers van de rechterhand. Ook stukjes van heerlijk geurend, plat witbrood dienen als schepje voor bijvoorbeeld couscous (tarweproduct) met stoofvlees en groenten. In de meeste gerechten worden veel heerlijke lokale kruiden en geurende specerijen gebruikt, waarvan de populairste koriander is. Typisch Marokkaanse gerechten zijn tajine (een stoofschotel met kip, vlees of vis die wordt bereid in een aardewerken pot met een kegelvormig deksel), de couscous en köfte (gekruide gehaktballetjes aan een spies). Ook kun je genieten van allerlei gerechten met gegrild lam of versgevangen vis. Verse muntthee is hier geen luxe theesoort, maar dé nationale drank. Takjes groene munt en brokken suiker worden rijkelijk toegevoegd aan een pot groene thee. De mierzoete mix wordt ingeschonken zoals het hoort: de pot wordt heel hoog gehouden en in een vloeiende beweging naar beneden gebracht.

Ligging

Marokko ligt helemaal in het noordwesten van Afrika op ongeveer 4 uur vliegen van Nederland. Het land heeft een oppervlakte van circa 460.000 km² (ongeveer 11 keer Nederland). Het land grenst in het oosten aan Algerije en Mauretanië. In het zuiden ligt de Westelijke Sahara, een omstreden gebied waarover Marokko de heerschappij opeist. Ten noorden van het koninkrijk ligt Spanje, gescheiden van Marokko door de Straat van Gibraltar. Tussen beide landen liggen twee Spaanse enclaves, Ceuta en Melilla. Marokko grenst aan twee zeeën: in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan de Middellandse Zee. Op een aantal Marokkaanse stranden wappert de blauwe vlag (Blue Flag), dit betekent onder meer dat het water en de stranden schoon zijn.

Bezienswaardigheden Marokko

Veel mensen gaan naar Marokko voor een bijzondere én heerlijke zonvakantie aan de Atlantische Oceaan. Je geniet op de schitterende stranden en 's avonds proef je de exotische sfeer in één van de gezellige badplaatsen. Flaneer bijvoorbeeld over de boulevard van de levendige, moderne stad Agadir. Daar vind je behalve een grote haven ook een kasbah (vroeger de woning van het dorpshoofd) , een soek en veel uitgaansgelegenheden. Of bezoek het veel authentiekere vissersplaatsje Essaouira, met haar kilometerslange strand, sfeervolle winkeltjes, opvallend veel artiesten, galeries én restaurantjes waar de Marokkaanse koks je het beste van het beste voorschotelen. Of laat je betoveren in (één van) de vier koningssteden Marrakech, Fès, Meknes en Rabat! Lang geleden waren dit residenties van de rijke Marokkaanse dynastie, waardoor je in deze steden vandaag de dag geweldige culturele schatten kunt bewonderen. Achter imposante stadspoorten vind je nog steeds indrukwekkende moskeeën en sprookjesachtige paleizen met prachtige tuinen. Ook de middeleeuwse overdekte markten zijn nog even kleurrijk en levendig als voorheen. Het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan. Een bezoek aan de stilte en de leegte van de Sahara is een onvergetelijke ervaring die met niets te vergelijken is. Vanuit de plaats Zagora in Zuid-Marokko vertrekken meerdaagse kameeltochten door de woestijn. Als deelnemer overnacht je in een bedoeïenentent, waar je in alle vroegte gewekt wordt. Wrijf de slaap uit je ogen voor een spectaculaire zonsopgang!

Verrassende Highlights in Marokko

Liefhebbers van ruige natuur en avontuur zullen versteld staan in het Anti-Atlasgebergte. Vooral de Ameln Vallei is prachtig: ze wordt omringd door immense bergwanden en rotspartijen van vlammend rood graniet. Verspreid door de vallei vind je kleine bergdorpjes grenzend aan vruchtbare palmoases. Mooi detail: de Belgische kunstenaar Jean Verame heeft in de Ameln Vallei een kunstwerk gemaakt van vreemd gevormde rotspartijen door ze in de kleuren blauw, paars en roze te schilderen. De sculptuur vormt een opvallend contrast met het landschap. Eén van de oudste steden van Marokko is Taroudant, circa 80 km van de Atlantische Kust. Je ziet de immense terracotta stadsmuren al van verre boven het landschap uittorenen, tegen een spectaculair decor met de sneeuwbedekte toppen van het Atlasgebergte. Binnen de stadsmuren liggen een fraaie medina, een sfeervolle soek en het mooie paleis van de Pasja. Vogelaars en dierenvrienden opgelet: het Souss Massa Nationale Park aan de zeemonding van de Souss is één van de weinige plekken ter wereld waar de ibis nog voorkomt. Hij verblijft er samen met andere bijzondere vogels als flamingo's, ooievaars en blauwe reigers. De beste tijd om deze trekvogels te zien is in het voor- en het najaar.

Praktische Tips voor je vakantie naar Marokko

Hoelang is het vliegen naar Marokko?

Marokko is meestal tussen de 4 en 4,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Marokko

De vliegtijd vanuit Nederland naar Marokko bedraagt ongeveer 4 uur.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Marokko?

Het tijdverschil van Marokko is in de wintertijd -1 en in de zomertijd -2 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Marokko?

Betalen in Marokko is in de grote steden vrij gemakkelijk. Een creditcard kan echter handig zijn.

 • De munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham.
 • Het is niet toegestaan de Marokkaanse dirham in of uit te voeren.
 • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
 • In de grote steden zijn pinautomaten aanwezig. In de meeste plaatsen zijn bovendien wisselkantoren.
 • Banken en postkantoren zijn veelal van 08:30 tot 13:30 uur en van 15:00 tot 17:30 uur geopend (vrijdag, zaterdag en zondag gesloten).
 • Het gemiddelde prijsniveau ligt lager dan in Nederland.
 • Een fooi van ongeveer 10% is gebruikelijk in horecagelegenheden.

Wat is het voltage in Marokko?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet nodig en bij uitzonderingen kun je er dikwijls één lenen bij de receptie van je accommodatie.

Is het water drinkbaar in Marokko?

Het leidingwater is drinkbaar, maar heeft een bijsmaak. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Marokko?

De officiële taal van Marokko is het modern standaard Arabisch, maar dit wordt door mensen met weinig scholing niet beheerst. Het grootste deel van de bevolking spreekt Marokkaans Arabisch. In toeristische gebieden kun je vaak terecht met Engels, Frans en Duits. De officiële tweede taal van het land is Frans. Ongeveer een derde van de bevolking spreekt Berbers.

Hoe is het openbaar vervoer in Marokko?

In het noorden van Marokko zijn verschillende treinverbindingen. De over het algemeen comfortabele treinen hebben twee klassen en rijden meestal op tijd. Ze rijden echter niet vaak en stoppen regelmatig. De belangrijkste treinroutes lopen van Marrakech via Casablanca naar Rabat en van Oujda via Fès en Meknes naar Tanger. Marokko heeft een goed en uitgebreid busnetwerk. Er rijden twee soorten voertuigen: staatsbussen en wagens van privémaatschappijen. De comfortabele en moderne CTM-staatsbussen hebben een regelmatige dienstregeling. Reserveren wordt aanbevolen. De bussen van privémaatschappijen rijden frequenter en zijn voordeliger, maar tegelijkertijd zijn ze armoediger. Ze stoppen vaak en zijn meestal behoorlijk vol. In het noorden van Marokko zijn verschillende bootverbindingen met Spanje. Een aantal boten gaat naar de Spaanse enclaves. De snelste route loopt van de Spaanse enclave Ceuta naar Algeciras op het vasteland van Spanje. Verder varen er ferry's van Tanger naar Gibraltar en Algeciras en van de Spaanse enclave Melilla naar Almeria en Malaga.Tip: Let er op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek. Wil je voor een paar dagen een auto huren, dan raden wij je aan vooraf te reserveren. Op deze manier ben je er zeker van dat je een auto ter beschikking heeft voor de gewenste periode, want op veel plaatsen is de vraag hoger dan het aanbod.

Wat is de geschiedenis van Marokko?

In Marokko hebben door de eeuwen heen vele - soms rondtrekkende - volkeren prachtige sporen achtergelaten in de vorm van oude steden, vestingen, kleine dorpjes en indrukwekkende paleizen. Het begon allemaal met de oorspronkelijke bewoners, de Berbers. Vervolgens hadden de Feniciërs al ongeveer 3000 jaar geleden handelsposten aan de kust. In het binnenland gold dat voor de Carthagers. In de 1ste eeuw voor Christus kwam Marokko in Romeinse handen, opgevolgd door de Vandalen en de Byzantijnen. De Arabieren die het land in de 7e eeuw veroverden, bekeerden de Berbers tot de islam. Er volgden jaren waarin het land vier hoofdsteden kende, elk tijdens een andere islamitische dynastie. Zo zijn de betoverende koningssteden Fès, Marrakech, Rabat en Meknes ontstaan. In de 12e en 13e eeuw breidde het rijk enorm uit en omvatte het Algerije, Tunesië, Libië en delen van Spanje en Portugal. In 1844 werd het Marokkaanse leger verslagen door de Fransen, die de heerschappij overnamen. Het noorden van het land werd bezet door de Spanjaarden. Na jarenlang verzet tegen de Franse en Spaanse overheersing werd Marokko op 2 maart 1956 onafhankelijk. Het land werd lid van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Spanje weigerde de noordelijke enclaves Ceuta en Melilla op te geven, deze zijn nog steeds in Spaanse handen. In 1961 overleed koning Mohammed V. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, koning Hassan II. Er volgde voor Marokko een rumoerige tijd, met een conflict met Algerije (de 'Zanden-oorlog'), onenigheid met Tunesië, een mislukte staatsgreep en tenslotte de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko. Koning Hassan II overleed in 1999 en is opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI, de huidige koning. Hij probeert het land gematigd te moderniseren, wat langzaam zijn vruchten afwerpt. De positie van onder meer vrouwen en Berbers is beter dan een aantal jaren geleden.