JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Top 5 mooiste plekken Kreta! Tips & vakantie inspiratie

Top 5 mooiste plekken Kreta

Kreta is één van de grootste Griekse Eilanden. Het ligt in de Middellandse Zee waardoor je naast prachtige natuur, leuke dorpjes en mooie stranden ook de onderwaterwereld kunt verkennen. Get ready for Kreta met deze 5 tips!

Tip 1: wandelen door de Samáriakloof

Ga voor de ultieme Kreta-ervaring! Wandel de 16 kilometer lange route door de Samáriakloof, de smalste kloof ter wereld. Tijdens de wandeling zul je genieten van kleurrijke bloemen en planten en stromende beekjes. Wat echt de moeite waard is om de kloof te lopen bij zonsopgang, daarom vertrekken excursies vaak ‘s morgens vroeg. 

Tip: neem je goede wandelschoenen mee, want de ondergrond is rotsachtig. Dat wil je je gympen of slippers niet aandoen!

Tip 2: slenteren door Chania

Wil je een dagje naar een grotere stad? Sla hoofdstad Heraklion over en ga voor Chania! Deze 'diamant van Kreta' heeft ruim 100.000 inwoners en ligt in het noordwesten van Kreta direct aan zee. De oude, Venetiaanse haven staat bekend om de kleine, schattige steegjes waar je foto’s van blijft maken én natuurlijk de supergezellige boulevard waar je heerlijk aan het water kunt eten.

Tip 3: bezoek het paleis van Knossos

Cultuurliefhebbers opgelet! Waan je even 4000 jaar terug in de oude Griekheid en ontdek de plek Knossos. Deze plek ligt ten zuiden van de hoofdstad van Kreta: Iraklion (ook wel Heraklion genoemd)  en hier vind je het Paleis van Knossos. Het is een waar archeologisch museum waar je nog écht de oudheid kan zien.

Tip 4: op naar het eiland Spinalonga

Het eiland Spinalonga ligt voor de kust van Kreta net ten noordwesten van Agios Nikolaos. Het eiland heeft veel geschiedenis. Zo wordt het ook wel het lepra-eiland genoemd, omdat vroeger mensen met lepra daarheen werden verbannen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken. Daarnaast staat er op het eiland een prachtig Venetiaans fort dat in 1201 is gebouwd om de haven van Elounta te beschermen tegen de Turken. 

Tip 5: naar het mooiste strand van Kreta: Balos Beach

Kijk naar die foto ... is dat nou Kreta of de Caribbean? Dit is wel degelijk Kreta. Balos Beach om precies te zijn. Dit grillig gevormde zandstrand met felblauwe zee ligt in het noordwesten van Kreta, bij het eilandje Gramvousa.

Meer tips voor Kreta

  • Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Kreta duurt zo'n 3,5 uur.
  • Op Kreta is het een uur later dan in Nederland.
  • Pak de veerboot naar Kreta's kleine satelliet-eiland Gramvousa. Bewonder hier het 16e-eeuwe kasteel en relax op de parelwitte zandstroken.
  • Het weer op Kreta is top: eiland heeft maar liefst 300 zondagen per jaar! In april ligt de temperatuur tussen 20 en 25 °C en tussen juni en september tussen 27 °C en 35 °C. Ook in oktober is het met gemiddeld 25 °C nog stralend zomerweer!