Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Italie ×

Bella Roma! Deze historische metropool in Italië is misschien wel de mooiste stad van Europa, met ontelbaar veel eeuwenoude kerken, bombastische fonteinen, romantische pleinen en resten uit de klassieke oudheid. Midden in Rome vind je bovendien een van de bekendste landen ter wereld: Vaticaanstad. En alsof dit nog allemaal niet genoeg is, kun je in de pittoreske straten van Rome ook nog eens verrukkelijk eten!

Lees meer

Op stedentrip naar Rome

Rome is één grote culturele schatkist. Dat is niet gek, als je bedenkt dat Rome al ver voor de jaartelling de hoofdstad was van een gigantisch rijk en later de belangrijkste stad werd van de Katholieke Kerk. Rome barst dus van de monumenten die herinneren aan het unieke verleden (en heden). Cultuurliefhebbers hoeven zich tijdens een stedentrip in Rome niet te vervelen, maar tussen die talloze monumenten valt er veel meer te beleven. Zo telt de stad talloze terrasjes waar je buitengewoon goed kunt eten, is het heerlijk wandelen door de schilderachtige straten en kun je er ook nog eens goed shoppen. Aan een weekend heb je eigenlijk niet voldoende en daarom hebben wij een mooie selectie met fijne, comfortabele hotels in Rome voor je uitgezocht!

Bezienswaardigheden in Rome

Wat te doen in Rome? Nou, een hoop! Een mensenleven is zelfs niet genoeg om alles van Rome te zien, zo zeggen de Romeinen zelf. Maar er zijn wel een paar bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben tijdens je citytrip. Een van de beroemdste gebouwen in Rome is het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum. Het werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk; op de tribunes konden wel 50.000 toeschouwers zien hoe gladiatoren vochten voor hun leven. Vandaag staat het theater nog deels overeind.

Andere historische hotspots in Rome die je niet mag missen zijn natuurlijk de Trevifontein – bekend van de film La Dolce Vita, de Spaanse Trappen, het Pantheon én Vaticaanstad. Dit minilandje van de paus herbergt de meest spectaculaire hoogtepunten, met onder meer de Sint-Pieterbasiliek (beklim de koepel voor een geweldig uitzicht over de stad) en de Sixtijnse Kapel.

Heb je de ‘big five’ van Rome gezien? Dan is het tijd voor Villa Borghese, een geweldig stadspark met een prachtig museum, Galleria Borghese, en een schitterend uitkijkpunt: Terrazza del Pincio. Hieronder ligt het Piazza del Popolo, een van de grootste en drukste pleinen van Rome. Op dit plein komt het dwaze uitgavenpatroon van het Vaticaan eeuwen terug duidelijk naar voren. Als je namelijk goed kijkt, zie je dat het hele plein, inclusief de kerken eromheen, volledig symmetrisch is. Een paus heeft dit laten bouwen ter ere van de komst van koningin Catherina van Zweden; omdat ze zich had bekeerd tot het katholicisme wilde hij haar groots ontvangen in Rome.

Trek er een middag of avond voor uit om door de wijk Trastevere te struinen, een oude volkswijk met sfeervolle restaurants en typisch Italiaanse straatjes overspannen met wasgoed. Op loopafstand van Trastevere vind je, aan de andere kant van de Tiber-rivier, een van de leukste pleinen van de stad, Campo dei Fiori. Hier staat elke dag een markt met Italiaanse delicatessen, bloemen en souvenirs. Op een van de vele terrasjes eromheen kun je gezellig borrelen. Achter het Campo dei Fiori ligt misschien wel het mooiste plein van de stad: het Piazza Navona, met drie schitterende fonteinen. Het plein heeft een ovale vorm omdat het op een renbaan uit de oudheid is gebouwd. De huizen eromheen staan op de voormalige tribunes. Erg bijzonder!

Tip: loop tijdens het wandelen door Rome zo nu en dan eens een kerk binnen en vergaap je aan de enorme pracht en praal!

Onze tips in Rome

  • In Rome barst het van de musea. De meest bijzondere zijn misschien wel de voormalige kardinaalswoningen, die ondanks hun imposante interieurs niet druk worden bezocht. In deze palazzo’s kun je zien hoe de hoge, katholieke geestelijken eeuwen terug leefden in buitensporige rijkdom. Je vindt er geweldige kunstwerken – ook van Nederlandse kunstenaars! Aanraders zijn onder andere Palazzo Barberini, Palazzo Doria Pamphilj en Palazzo Spada.
  • Rome is gebouwd op zeven heuvels, waardoor je verschillende geweldige uitkijkpunten hebt. Het mooiste uitzicht heb je voor iets meer dan tien euro vanaf het dak van het Vittoriano, een gigantisch monument midden in de stad, ter ere van de eenwording van Italië (1861). Geen zin om de portemonnee te trekken? Dan kun je vanaf het Terrazza del Gianicolo, op de Janiculum-heuvel, gratis en voor niks fantastisch uitkijken over de skyline van Rome.
  • Maak een wandeling over de prachtige Aventijn-heuvel, waar de bekende Italiaanse filmsterren tussen de kloosters van monniken en nonnen wonen. Een must-see is de Giardino degli Aranci, de Sinaasappeltuin. Vanaf deze tuin vol sinaasappelbomen heb je een waanzinnig uitzicht op de stad.

Restaurants in Rome

Als er één hoofdstad in Europa is waar je verrukkelijk (en vaak goedkoop!) kunt eten, dan is het wel in Rome. De stad telt talloze restaurants, die Italianen osteria, trattoria, enoteca of ristorante noemen. Een osteria is van oorsprong een budgetrestaurant: hier eet je eenvoudige, traditionele gerechten met een glas wijn uit de regio. In een trattoria wordt het al iets chiquer, maar ook hier geen poespas: gewoon goed eten, in vaak een interieur dat niet met de trends meegaat. En dan hebben we de enoteca. In principe is dit een wijnwinkel, maar er staan ook tafeltjes waaraan eten wordt geserveerd. Ideaal voor de wijnliefhebber! Het ristorante is van een niveau hoger; hier eet je verfijnde gerechten en vaak tegen een wat hogere prijs.

Eten in Rome

En wat moet je dan absoluut eten als je in Rome bent? De pastaspecialiteiten zijn de fameuze carbonara (met ei, wangspek en kaas), cacio e pepe (met kaas en peper), gricia (met kaas, peper en wangspek) en amatriciana (met tomaat, kaas en wangspek). Een populaire snack is een supplì, een gefrituurde risottobal gevuld met tomaat en mozzarella en vaak nog met extra ingrediënten, als gehakt. En natuurlijk schuif je tijdens je citytrip aan in een pizzeria voor een échte Romeinse pizza, met een dunne, krokante bodem die tot aan de randen is belegd.

Praktische tips voor je stedentrip naar Rome

Waar ligt Rome?

Rome ligt in Italië in de regio Lazio. Op ongeveer 1.615 km afstand van Utrecht.

Wat is de route vanuit Nederland naar Rome?

De vluchttijd naar Rome bedraagt ruim 2 uur. De stad heeft twee luchthavens; Fiumicino op circa 33 km van het centrum en Ciampino op circa 16 km van het centrum. Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer 17 uur naar Rome.

Hoe is het openbaar vervoer in Rome?

Rome heeft een uitgebreid openbaar vervoer-netwerk, maar dat is niet altijd even betrouwbaar. Het beste kun je je verplaatsen per metro; er zijn drie verschillende lijnen. De metrotreinen rijden met grote regelmaat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ook de trams rijden regelmatig, alleen is het bereik van de trams beperkt. De bussen daarentegen zijn minder betrouwbaar en soms is het erg lang wachten – ook al staat het op het bord anders aangegeven. Er zijn in de stad volop taxi's verkrijgbaar. Let er wel op dat de taximeter aan staat of spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur. En bedenk dat je vooral in de spits lang vast kunt komen te staan in het centrum!


Wil jij ook op stedentrip naar Rome? Bekijk dan snel ons aanbod hotels in Rome of kom langs bij een van onze reisbureaus.