Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Oostenrijk ×
    • Wenen ×
    • Wenen ×

Wenen is niet voor niets de lievelingsstad van kunst- en cultuurliefhebbers. In deze stad kun je genieten van fraaie architectuur, concerten en een keur aan musea. Wenen is wereldhoofdstad van de romantiek, met als hoogtepunt het buitenpaleis van Sissi, Schloss Schönbrunn. Onderga de weelde die deze prachtige stad te bieden heeft en kom op adem met een Wiener melange.

Lees meer

Op vakantie naar Wenen

Een bezoek aan Wenen, in het uiterste oosten van Oostenrijk, voelt als een warm bad van kunst, cultuur, romantiek en historie. De stad ademt nog steeds de sfeer van het machtige Habsburgse Rijk. De stad biedt iedereen iets van zijn gading: naast de vele cultuurhistorische bezienswaardigheden en natuurlijk de Wiener Oper, heeft de stad ook moderner vertier te bieden. Trendy cocktailbars en grote discotheken horen tot de beste van Europa.

Romantische zielen zijn in Wenen aan het juiste adres. Verken de stad per koets, waan uzelf Keizerin Sissi en Franz Joseph in Schloss Schönbrunn, dwaal door de vele parken of zwijmel weg in een idyllisch restaurantje met uitzicht op de rivier de Donau.

Ligging

Wenen ligt in het noordoosten van Oostenrijk. De stad ligt aan de rivier de Donau en het Donaukanaal. Rondom de stad liggen berggebieden, zoals het Wienerwald. Dit gebied ligt ten zuiden en westen van Wenen. De mooie, uitgestrekte wandelpaden geven je uitstekende mogelijkheden om van de natuur te genieten.

Bezienswaardigheden Wenen

Wenen staat natuurlijk bekend om de fameuze Opera. Dit schitterende gebouw is zonder meer één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Net als veel andere kenmerkende monumenten van Wenen staat de Staatsopera aan de Rinstrasse, een krans van brede boulevards die aan het einde van de 19e eeuw de stadswallen hebben vervangen. Je kunt natuurlijk je kaarten voor een voorstelling vooraf bij D-Reizen reserveren, maar een rondleiding is ook zeer de moeite waard. Neem een kijkje achter de coulissen van dit wereldberoemde gebouw.

Zelfs als je niet van paarden houdt is een bezoek aan de befaamde Spaanse Rijschool van Wenen zeer aan te bevelen. De school leert berijders en paarden de zogeheten klassieke hoge rijkunst. Een volledige opleiding duurt jaren, het doel is een volledige harmonie te bereiken tussen paard en berijder. De witte Lippizaner paarden bieden, samen met hun bont uitgedoste ruiters, een prachtig schouwspel. De stallen zijn gehuisvest in het renaissancegebouw van de Stalburg, tegenover de prachtige barokke Winterreitschule, waarin de voorstellingen plaatsvinden. Op de meeste ochtenden wordt de mogelijheid geboden om de trainingen in Winterreitschule te bekijken. De Spaanse Rijschool is niet het hele jaar door geopend. Je kunt er van maart t/m juni en in september en oktober terecht. Optredens zijn snel volgeboekt, dus wees op tijd!

Tiergarten Schönbrunn is de oudste dierentuin ter wereld. Zij bestaat al sinds 1752 en heeft nog kooien uit de baroktijd. Toch is het één van de modernste dierentuinen ter wereld. De reuzenpanda’s en het gebouw waarin het regenwoud van Borneo wordt nagebootst zijn zonder twijfel hoogtepunten van de dierentuin.

Het beroemde paleis Schloss Schönbrunn zal je versteld doen staan. Dit is één van de meest betoverende paleizen ter wereld. Ooit was dit het buitenverblijf van keizer Franz Joseph en keizerin Sissi. Van de maar liefst 1441 kamers en zalen kun je er ongeveer veertig bezichtigen, waaronder de keizerlijke zalen. Het paleis ligt in het uitgestrekte Schlosspark, met daarin prachtige fonteinen, indrukwekkende standbeelden, een nagebouwde Romeinse ruïne, een palmenkas, doolhof, dierentuin en een Kaffeehaus.

Verrassende Highlights in Wenen

De magnifieke St. Stephansdom biedt via de torens een schitterend uitzicht over Wenen. De zuidelijke toren is via 343 treden te beklimmen. Is je conditie wat minder sterk dan neem je de lift naar het uitzichtplatform via de noordelijke toren. Het interieur werd in de 18e eeuw aangepast aan de toen populaire barokstijl. Het zal je opvallen dat de kerk steeds donkerder wordt, naarmate je dichter bij het altaar komt. Dit komt door de gigantische gebrandschilderde ramen. Hoogtepunten in de kerk is de roodmarmeren graftombe van keizer Frederik III. In de catacomben van de kerk, die apart toegankelijk zijn, worden de resten van de Habsburgse keizers bewaard. Aan de buitenkant van de kerk valt het vrolijk gekleurde dak van geglazuurde dakpannen op.

De imposante Hofburg was tot 1918 het Keizerlijk Paleis. Of liever gezegd: het Keizerlijk Complex, want het is bijna een stad op zichzelf. Een deel is niet toegankelijk, want daar woont en werkt de huidige president van Oostenrijk. De oorsprong van de Hofburg ligt bij een middeleeuws kasteel op deze plek, waarvan alleen de kapel is overgebleven. Hier treden tegenwoordig tijdens de hoogmis op zondag de wereldberoemde Wiener Sängerknaben op. Het hoogtepunt vormen de Keizerlijke Appartementen, de woonvertrekken van keizer Franz Joseph en keizerin Sissi. In de Silberkammer kun je servies en bestek uit die tijd bewonderen. Nog meer keizerlijke rijkdom zie je in de Schatkamer, die o.a. een schitterende verzameling kroonjuwelen herbergt. Ook de Nationale Bibliotheek is te vinden in de Hofburg.

Het Prater is een gigantisch amusementspark tussen de Donau en het Donaukanaal, ten oosten van de binnenstad. Je kunt het park gratis in, maar voor de attracties moet je betalen. Oorspronkelijk was het een jachtdomein, tot keizer Joseph II het in 1766 openstelde voor het grote publiek. Het park biedt een enorm aanbod aan vermaak: speelhallen, achtbanen, draaimolens, restaurants, bars, sportfaciliteiten, een planetarium en een klein museum over de historie van het Prater. De bekendste attractie is het reuzenrad, symbool voor Wenen.

Praktische Tips voor je vakantie naar Wenen

Hoelang is het vliegen naar Wenen?

Wenen is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen. Daarnaast is het ook mogelijk om met de auto naar Wenen te rijden. Zo kan je gaan en staan waar je wilt.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Wenen?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Wenen.