Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Griekenland ×
    • Kreta ×
    • Chania ×

Chania is een levendige, sfeervolle stad met vele Turkse en Venetiaanse invloeden. Langs de haven van Chania zie je prachtige Venetiaanse huizen. Daartussen loop je via pittoreske straatjes, winkels en gezellige restaurants naar het historische centrum. De omgeving van Chania staat bekend om de prachtige witte stranden en veelzijdige natuur.

Lees meer

Op vakantie naar Chania

Chania is een schilderachtige badplaats met een authentieke kern en een prachtige Venetiaanse haven. Hier zijn vele winkels, leuke restaurants en sfeervolle terrassen. Het is na Heraklion de grootste stad van Kreta. Chania ligt aan de noordwestkust van Kreta. De stad heeft een bruisend nachtleven, dat zich vooral centreert rondom de haven.

Vanuit Chania zijn volop excursies mogelijk. De stad zelf heeft prachtige gebouwen, archeologische opgravingen uit de Turkse en Venetiaanse overheersing en talrijke musea. In de buurt van Chania zijn prachtige zandstranden, zoals het roze zandstrand van Elafonissi op circa 73 km en Souda, circa 7 km ten oosten van Chania.

Chania is geschikt voor een breed publiek. Het is dé badplaats voor mensen die zoeken naar een stad met een authentiek karakter, maar is ook de stad voor mensen die willen uitgaan en veel willen zien en beleven.

Excursies Chania

Maak vanuit Chania de volgende uitstapjes: Slenter door de oude stadskern van Chania en proef de Venetiaanse en Turkse sfeer. Wandel rond bij het fort Frangokastello en neem daarna een verfrissende duik in de zee. Maak een (glasbodem)bootexcursie naar het Theodorus-eiland. In Chania zijn diverse musea. Bezoek bijvoorbeeld het Archeologisch Museum, oorlogsmuseum, marinemuseum of volksmuseum. Voor meer ideeën en mogelijkheden,zie de informatie over Kreta. 

Ligging

Het landschap rond Chania is glooiend tot heuvelachtig met bebouwing, akkers en olijfbomen. Aan één zijde loopt Chania over in een groene kuststrook met acht plaatsjes die vrijwel in elkaar overlopen. Aan de andere zijde ligt het schiereiland Akrotiri met diverse kleine plaatsen.

Chania staat ook bekend om de vele kloven, zoals de beroemde Samaria-kloof en de beter begaanbare en indrukwekkende Imbros-kloof.

Ten westen van Chania, halverwege Chania en Rethymnon, ligt het meer van Kournas. Het is het enige zoetwatermeer op Kreta. Het meer is ongeveer 1,5 km breed en ongeveer 45 m diep. Om het meer ligt een zandstrook, waar je heerlijk kunt zonnen en een duik in het meer kunt nemen.

Chania ligt aan de noordwestkust van het eiland Kreta. Het heeft een vrij vlakke kust met zandstranden en stranden met keien en rotsen. Achter het strand is een boulevard met winkeltjes, taverna's, bars en terrassen. De stranden van Chania worden vooral door de lokale bevolking bezocht. Toeristen gaan vooral naar de stranden van dorpjes in de omgeving, zoals bij Elafonissi en Sougia.

Stranden van Chania

De stranden van Chania bestaan afwisselend uit zand en keien: Het zeer lange Nea Hora-strand (circa 2 km) bestaat voornamelijk uit zand. De zeebodem loopt geleidelijk af en is bedekt met zand. Het strand ligt aan de westrand van de plaats. Aan de westzijde wordt het door rotsen gescheiden van het Grisiakti-strand in Kato Daratsos en aan de oostrand door een pier met een kleine haven. Voor de kust liggen twee eilandjes en diverse kleine rotspartijen. In de zomermaanden kun je ligbedden en parasols huren. Het strand heeft een blauwe milieuvlag. Het water en het strand zijn dus extra schoon. Op het strand zijn douches, kleedcabines, eetgelegenheden en strandbewaking. Voor de kinderen is er een speeltuin op het strand. Het Oost-strand is een klein strand en bestaat voornamelijk uit zand. De zeebodem loopt geleidelijk af en is bedekt met zand. Het strand ligt in het oostelijk deel van de plaats. Achter het strand ligt een promenade met enkele terrasjes. Het strand is te bereiken via treden. Er zijn geen faciliteiten op het strand. Het kleine Doma-strand bestaat voornamelijk uit keien. De zeebodem is tevens bedekt met rotsen en loopt vrij geleidelijk af. Het strand ligt ten oosten van het Oost-strand ter hoogte van het gelijknamige hotel Doma. Aan de achterkant en aan beide zijden van het strand zijn rotsen en begroeiing. Voor de kust liggen enkele rotspartijen. Het strand is alleen bereikbaar via een (sterk) hellend pad. Er zijn geen faciliteiten op het strand.

Bezienswaardigheden Chania

In de haven van Chania ligt Fort Firka. Hier is het Maritiem Museum gehuisvest. Het museum geeft een goed beeld van de gebeurtenissen op Kreta in de Tweede Wereldoorlog (de beroemde Slag van Kreta).

Maak een wandeling door de historische wijk Halepa, net buiten het centrum van de stad. Deze wijk heeft indrukwekkende patriciërshuizen uit eind 19e, begin 20ste eeuw. Op de zandstranden van Elafonissi, Paleochora en Sougia, in het zuidwesten van Kreta, kun je heerlijk zonnebaden en zwemmen.

Ben je op zoek naar een sportieve uitdaging? Maak dan de bekende wandeltocht door de Samaria-kloof. Deze kloof ligt 36 km ten zuiden van Chania en is circa 18 km lang, en daarmee de langste kloof van Europa. Je begint op ongeveer 1500 meter hoogte en daalt langzaam af naar de zee. Vergeet niet om stevige schoenen mee te nemen! Sluit jouw tocht af met een boottocht langs de zuidkust van Kreta. Deze tocht wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen.

Verrassende Highlights in Chania

De Agios Nikolaos-kerk in Chania heeft zowel een kerktoren als een minaret (toren van een moskee). De kerk was vroeger een dominicanenklooster en veranderde later in een Turkse moskee. Tegenwoordig is de kerk Grieks-orthodox. De minaret is vanwege de dure sloopkosten blijven staan.

Een bijzondere bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers is de zeeschildpad 'caretta caretta'. Elk jaar komen deze schildpadden naar de stranden van Chania om hun eieren te leggen.

Bezoek het fort van Frangokastello aan de zuidkust. Dit Venetiaanse fort is gebouwd in 1371. Na jouw bezoek aan het fort neem je een frisse duik in de zee. De zee is hier ideaal voor gezinnen met kinderen. Het prachtige zandstrand en het ondiepe water zijn fantastisch.

Ten noordoosten van Chania ligt een deels heuvelachtig schiereiland met enkele gehuchtjes, een NAVO-basis en het vliegveld.

Stranden van Chania

Chania bied je een grote variatie aan eetgelegenheden: naast typisch Griekse taverna's zijn er diverse visrestaurantjes en Griekse specialiteitenrestaurants. De meeste restaurants liggen rond de haven in de oude kern, langs de kust en aan de boulevard.

Chania heeft meerdere discobars, cocktailbars, Griekse koffiehuizen en cafés. Ook vind je er een amusementshal, bioscoop, openluchtbioscoop, meerdere discotheken en een nachtclub.

Aan de haven vind je diverse sfeervolle restaurantjes waar je tijdens een heerlijke maaltijd kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Praktische Tips voor je vakantie naar Chania

Hoelang is het vliegen naar Chania?

Chania is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Chania?

Het tijdverschil tussen Nederland en Chania is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Chania

De vliegtijd vanaf Schiphol naar Chania bedraagt circa 3 uur en 30 minuten. Het vliegveld ligt op circa 15 km van Chania. De transfertijd is circa 20 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Chania?

Chania heeft een busstation. Er is een regelmatige busverbinding tussen Chania en de buitenwijken. Wil je de badplaatsjes bezoeken, dan kunt regelmatig een bus nemen die rijdt via aangrenzende badplaatsjes richting het dorpje Maleme. Er gaat ook regelmatig een bus naar de steden Rethymnon en Heraklion. Ook is er een frequente busverbinding tussen Chania en de stranden van de nabijgelegen badplaatsen.

Per taxi kun je vanuit Chania naar de luchthavens van Heraklion en Chania.Tip: Ga je met de taxi, let dan op dat in de taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor vertrek.