Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Jamaica ×

Jamaica funk, that's what it is, let it get into you! Het land van de Rastafari, de reggae, de dreadlocks en de swingende mensen. Een waar paradijs met heerlijke stranden en de onovertroffen Caribische Zee! Geniet van het prachtige weer en de ontspannen sfeer. Laat jezelf verbazen door de mooiste zonsondergang ter wereld! Jamaica, daar zijn ‘all fruits ripe’!

Lees meer

Op vakantie naar Jamaica

Jamaica is het land van de reggae en de Rastafari, maar ook van de stranden en de schitterende natuur. Je kunt er hiken, mountainbiken, duiken, zwemmen en nog veel meer! Je kunt er genieten van een heerlijke keuken en tropische drankjes. En dat allemaal met uitzicht over die azuurblauwe Caribische Zee!

Maar Jamaica heeft meer. Bijvoorbeeld de vele koloniale huizen, vaak ingericht als museum, die herinneren aan het koloniale verleden en aan de door slaven bewerkte plantages. Er is een archeologisch museum met vondsten die getuigen van een bewogen geschiedenis. En er zijn nog diverse andere musea die zeer de moeite waard zijn!

Jamaica is ook het land van de muziekfestivals en feesten. In de zomer (juli/augustus) vinden zowel in Montego Bay (Reggae Sumfest) als bij Ocho Rios (Reggae Sunsplash) grote muziekfeesten plaats, waar de reggae centraal staat en waar jezelf helemaal kunt onderdompelen in het muziek- en strandleven! Of hou je meer van een ‘polonaise’? Bezoek dan het Jamaicaanse Carnaval, dat jaarlijks in de week ná Pasen wordt gehouden!

Jamaica ligt in de Caribische Zee, ten zuiden van Cuba en ten westen van Hispaniola (Dominicaanse Republiek en Haïti). Jamaica wordt gerekend tot de Grote Antillen.

Eten en drinken in Jamaica

Op Jamaica is er bepaald geen tekort aan mogelijkheden om uit eten te gaan! Je kunt kiezen uit 5*-restaurants, maar je kunt ook een zogenaamde ‘jerk shack’ bezoeken, en het eten op een grill in een olievat laten bereiden!

Lokale gerechten (vis en andere verse producten) zijn het voordeligst. Alles wat moet worden geïmporteerd, is duidelijk duurder! Bij alle rekeningen (restaurants, hotels) wordt 15% belasting opgeteld, daarnaast wordt er nog 15% service in rekening gebracht. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het gebruikelijk is om een kleine fooi achter te laten!

Qua dranken kun je kiezen uit een enorme verscheidenheid. ‘Ting’ is een heerlijke citrusdrank, Desnoes and Geddes (or D&G) heeft verschillende dranken, waaronder ‘kola champagne’, ‘cream soda’, ‘ginger beer’ en meer traditionele smaken zoals ‘fruit punch’ met sinaasappel en ananas. Uiteraard is er ook kokosmelk te krijgen. Een bijzonder drankje is ‘sorrel’. Dit is een kruid dat, indien goed bereid, een apart rood drankje oplevert waarvan gezegd wordt dat het een helende werking heeft!

Het eten op Jamaica is meestal pittig, maar gezond. Vers vlees, verse vis en lokale groenten staan op het menu. ‘Ackee’ is een soort lychee, die, gemengd met gezouten vis, het nationale gerecht is. Ook populair is ‘beef jerky’, gedroogd vlees. Eén van de resultaten van immigratie is verder de diversiteit aan verschillende gerechten. Vooral de curry is erg populair.

Typisch voor Jamaica is de Rastafari I-tal keuken: een keuken gebaseerd op het Rastafari-geloof. Het eten bevat geen zout en gaat uit van strikte dieeteisen. Restaurants die dit serveren, herken je aan de rood-goud-groene band of aan het plaatje van een leeuw!

Ligging

Jamaica ligt in de Caribische Zee, ten zuiden van Cuba en ten westen van Hispaniola (Dominicaanse Republiek en Haïti). Jamaica wordt gerekend tot de Grote Antillen. Het eiland is ongeveer 235 km lang en 35 tot 82 km breed. Na Cuba en Hispaniola is Jamaica het 3e grote eiland van het Caribisch Gebied.

Jamaica heeft een tropisch regenklimaat, gekenmerkt door een afwisseling van droge en natte tijden. De meeste neerslag valt in het najaar. 's Avonds koelt het nauwelijks af. Er waait voornamelijk een matige wind.

Bezienswaardigheden Jamaica

Geniet jij ook zo van het strand? Dat is namelijk één van de dingen waar Jamaica bekend om staat: kilometerslange, witte zandstranden met een heerlijke, blauwe Caribische zee. Palmbomen wuiven zachtjes in de wind, terwijl je geniet van een reggaedeuntje dat je ergens op de achtergrond hoort. Nu nog een kokosnoot en een hangmat en je geluk is compleet!

Hou je een van een stevige wandeltocht? Dan mag je de ‘hiking trails’ in het Blue Mountain en het John Crow Mountain National Park niet missen! In dit tropische regenwoud zie je prachtige vogels en  je kunt er de rotsen bij de Dunn's River watervallen in Ocho Rios beklimmen!

No woman, no cry - Nee vrouw, huil niet. Don’t shed no tears – Wees niet verdrietig. Begrijp de roots and rythym, de wortels en het ritme van de reggae van Jamaica's beroemdste inwoner ooit, Bob Marley en bezoek het Bob Marley Museum in Kingston! Dit museum, in zijn voormalige huis, herbergt diverse interessante memorabilia en geeft een zeer goed beeld van Bob Marley’s carrière en muziek.

Hou je van raften en boottochten? Dan zijn de Martha Brae en de Black River geschikt voor jou! De Martha Brae is de langste rivier van Trelawny, een rafttocht voert je langs kleine nederzettingen van de oorspronkelijke bewoners en langs de Grot van Martha. Martha zou een Arawak-meisje zijn geweest die de Spaanjaarden met haar bovennatuurlijke krachten verslagen heeft. Een boottocht over de Black River en het aangrenzende Wetland is een tocht in het laatste gebied waar krokodillen in het wild voorkomen. Je hebt ook de kans om de bijzondere spitssnuitkrokodil te ontdekken, die circa 6 m lang kan worden!

Verrassende Highlights in Jamaica

Navy Island ligt aan de oostkust van Jamaica, een kleine kilometer vanaf Port Antonio. Je kunt er per ferry komen (circa 7 minuten). De grote attractie is het strand. Maar je kunt er ook diverse watersporten beoefenen. Wat ook leuk is: je kunt op het eiland verblijven in een authentieke Afrikaanse hut! Verder heeft een eiland een aardige historie: het is het eigendom geweest van de beroemde Amerikaanse acteur Errol Flynn, die hier heel wat wilde feesten heeft georganiseerd!

Huur een mountainbike en maak een tocht over de Negrilkliffen! Inspannend, maar de beloning is er naar: een prachtig uitzicht en de wetenschap dat je een prachtige en zware tocht hebt volbracht!

Wil je een speciale wereld onder de grond ontdekken? Dan is een bezoek aan de Runaway Caves zeker een aanrader! Je ziet hier grillig geformeerde kalkformaties, waar de lichtval zorgt voor een spectaculair gezicht. Op circa 150 m diepte ligt de Green Grotto, een ondergronds meer waar je een boottocht kunt maken. James Bond-fans herkennen deze bijzondere plaats uit de film Live and let die!

Cranbrook Flower Forest is een particulier landgoed dat graag de deuren voor je openstelt. Je ziet hier vele bloemen- en plantensoorten uit het tropisch regenwoud, en er is een visvijver waar je een frisse duik kunt nemen!

Praktische Tips voor je vakantie naar Jamaica

Hoelang is het vliegen naar Jamaica?

Jamaica is meestal tussen de 9 en 11 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Jamaica

De vliegtijd vanuit Nederland naar Jamaica bedraagt circa 9 tot 11 uur. Meestal met een tussenstop. Alle chartervluchten vliegen op Montego Bay (Sangster International Airport). Het vliegveld ligt op ongeveer 5 km vanaf Montego Bay. Vanaf het vliegveld vertrekken hotelshuttles en taxi’s en je kunt er een auto huren.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Jamaica?

Het tijdverschil van Jamaica is in de wintertijd -6 en in de zomertijd -7 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Jamaica?

De geldzaken zijn als volgt geregeld:  

 • De munteenheid is de Jamaicaanse dollar. Een dollar bestaat uit 100 cent.
 • Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels creditcards geaccepteerd.
 • Er zijn voldoende geldautomaten, banken en wisselkantoren in het land.
 • De openingstijden van banken en postkantoren zijn gemiddeld genomen van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 14:00 uur en vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur.
 • Travellers cheques in Amerikaanse dollars worden geaccepteerd.
 • Het prijsniveau op Jamaica ligt over het algemeen iets hoger dan in Nederland.
 • Bij alle rekeningen (restaurants, hotels) wordt 15% belasting opgeteld, daarnaast wordt er nog 15% service in rekening gebracht. Het geven van een fooi, ongeveer 10 tot 15% van de rekening, wordt ook nog eens als normaal beschouwd!

Wat is het voltage in Jamaica?

Het elektriciteitsnet op Jamaica gebruikt 110 Volt (50 Hertz). De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met platte polen. Je hebt een verloopstekker nodig.

Is het water drinkbaar in Jamaica?

Het leidingwater is niet betrouwbaar. Je bent aangewezen op drinkwater uit flessen.

Welke taal spreken ze in Jamaica?

De officiële taal is Engels. De meeste Jamaicanen spreken echter het Jamaicaanse Patois, een mix van Engels en Afrikaanse talen, maar ook beïnvloed door het Spaans, Portugees en Aziatische talen.

Hoe is het openbaar vervoer in Jamaica?

Er is, vooral in Kingston en omgeving, een busnetwerk. In Montego Bay is dit nauwelijks het geval. Buiten de steden is het lastig om de bus te pakken, want er is nauwelijks een buschauffeur te vinden die zich aan de bustijden houdt. Dat is in de steden trouwens ook het geval! Wel is het vervoer per bus erg goedkoop en is het ook nog eens een interessante, culturele ervaring, behalve als je haast heb!

Binnen de stad rijden taxibusjes op korte afstanden (‘route taxi’), waar meerdere mensen in kunnen. Eigenlijk is dit ook een soort van openbaar vervoer en de prijs zit tussen die van een taxi en een bus in.

Er zijn een paar ferryroutes vanaf Jamaica. Je kunt van Kingston naar Port Royal en van Port Antonio naar Navy Island.

Wat is de geschiedenis van Jamaica?

Jamaica is al bewoond sinds de 7e eeuw door verschillende bevolkingsgroepen. Na de ontdekking door Columbus (1494) werd Jamaica onderdeel van het Spaanse Rijk. Totdat de Engelsen het in 1655 op de Spanjaarden veroverden, was Jamaica allereerst het privé-eiland van Columbus en daarna ‘doorgeefluik’ voor de slavenhandel en bunkerhaven.

Ook de Engelsen waren gerenommeerde slavenhandelaren. Zij haalden hun slaven uit West-Afrika, die moesten werken op diverse plantages waar voornamelijk suikerriet werd verbouwd.

De voormalige slaven van de Spanjaarden waren al de bergen ingevlucht voor de Engelsen en vormden de zogenaamde ‘Maroons’. Na diverse slavenopstanden onder de Engelsen vluchtten ook een groot deel van die slaven de bergen in en sloten zich bij de Maroons aan. Na diverse schermutselingen tekenden de Engelsen en de Maroons uiteindelijk een verdrag. De Maroons kregen land en zelfbestuur en hielpen de machtshebbers (slaven)opstanden te onderdrukken.

De slavernij werd in 1838 afgeschaft in het hele Engelse Rijk. In 1944 werd Jamaica zelfstandig (met volledig zelfbestuur en algemeen kiesrecht), om uiteindelijk in 1962 geheel onafhankelijk te worden. Wel bleef het land lid van het Britse Gemenebest.