Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Spanje ×

Zonbestemming numero uno: Spanje! Van wereldstad Barcelona en party-eiland Ibiza tot 12-maanden-zomereiland Gran Canaria: wij hebben de beste deal voor jou!

Lees meer

Op vakantie naar Spanje

Spanje is een veelzijdig land. Wil je tijdens een vakantie of last minute genieten van lange zomeravonden, dan zijn de Spaanse costa’s dé plek voor jou. Houd je meer van een actieve vakantie, trek dan door de Pyreneeën of de Sierra Nevada of ga wandelen op het Canarische eiland La Gomera. Op een stedentrip naar Madrid, Barcelona en Valencia, met hun internationaal befaamde musea en kerken, maak je kennis met het Spaanse leven en de geschiedenis. Je kunt de vakantie ruim van te voren boeken, maar ook last minute zijn er vele mogelijkheden.

Bij Spanje hoort ook de eilandengroep de Balearen, met eilanden zoals Ibiza, Menorca en Mallorca. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. De Canarische Eilanden zijn Spanje in het klein. Ontdek het bruisende Gran Canaria, het vulkanische Lanzarote of het groene La Palma en geniet van strand en zon!

Eten en drinken in Spanje

Spanje heeft vier grote culinaire gebieden: de noordkust, het binnenland, Andalusië en de oostkust. Aan de noordkust overheersen gerechten met vis, schelpdieren en bonen, in het binnenland eet men veel geroosterd vlees. In Andalusië zit in de maaltijden veel vis, fruit, en salade en aan de oostkust vind je een variatie aan gerechten.

Typisch Spaanse gerechten zijn tapas. Dit zijn kleine warme en koude gerechtjes zoals calamares (gefrituurde inktvisringen), gamba’s a la plancha (gebakken garnalen) of de typische Spaanse kaassoort manchego. Ook de tortilla (aardappelomelet), paella (rijst gekookt in bouillon, de gebruikte ingrediënten zijn afhankelijk van de regio, bijvoorbeeld vis en schaaldieren, maar ook kip) en gazpacho (koude soep van groenten en kruiden, meestal tomaat) zijn hoogstandjes uit de Spaanse keuken.

Spanjaarden houden van een glaasje wijn bij hun eten, zowel bij de lunch als het diner. Een bekende Spaanse wijn is de rioja. Andere bekende Spaanse dranken zijn de sangria en sherry (jerez). Sangria is rode wijn die op smaak gebracht is met vruchtjes, meestal sinaasappel. Van de Canarische Eilanden komt de Ron Miel, de typische honingrum. Spanjaarden eten twee keer per dag warm, rond een uur of 15:00 's middags en later op de avond, rond 22:00 uur.

Ligging

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en vormt samen met Portugal, Andorra en Gibraltar het Iberisch Schiereiland. Spanje grenst in het noorden aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Spanje is twaalf keer zo groot als Nederland.

De Middellandse Zee ligt aan de oostkant van Spanje en loopt door tot aan de straat van Gibraltar. Het noord- en zuidwesten van Spanje grenst aan de Atlantische Oceaan.

Bij Spanje horen ook diverse eilandengroepen, zoals de Canarische Eilanden. Deze 7 eilanden liggen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko. Dit zijn Tenerife, Gran Canaria, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, El Hierro en Lanzarote. De andere Spaanse eilandengroep is de Balearen. Deze liggen in de Middellandse Zee. De bekendste en grootste eilanden zijn Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Aan de kust van Marokko zijn nog twee Spaanse steden: Melilla en Ceuta. Melilla ligt tegenover Málaga en hoort bij de provincie Málaga. Ceuta ligt tegenover Algeciras en Cadiz. Ceuta is ook een vrijhaven en kan door toeristen worden bezocht met een boottocht vanaf het vasteland.

Spanje is na Zwitserland het meest bergachtige land van Europa met in het noorden de Pyreneeën en in het zuiden de Sierra Nevada. De hoogste berg van Spanje beklim je op het Canarische eiland Tenerife. Het is de Pico del Teide-berg, met een hoogte van circa 3718 m.

Bezienswaardigheden Spanje

Ga je op vakantie naar de Costa Brava, met plaatsen als Malgrat de Mar en Lloret de Mar? Dan mag een bezoek aan Barcelona niet ontbreken. Barcelona is de stad van de sprookjesachtige gebouwen van Gaudí, de drukbezochte Ramblas en het wereldberoemde voetbalstadion Camp Nou.

Ook de Costa Dorada is een prachtige bestemming, uitstekend te bereiken met de auto en dus ook geschikt voor een vakantie op de camping. Bezoek niet alleen de bekende plaatsen als Salou en Cambrils, maar ook het minder bekende maar niet minder prachtige achterland. Je kunt het allemaal zien!

Ga je op vakantie naar Zuid-Spanje, maak dan ook eens een tocht met de auto naar de ‘witte dorpjes’ in het binnenland. Je maakt er kennis met het leven in bergachtige landschappen en een ongerepte natuur. De witte dorpjes worden ieder jaar opnieuw geschilderd! Een bezoek aan het Alhambra in Granada is meer dan de moeite waard: een indrukwekkende Moorse burcht met paleizen vol islamitische kunst, zoals mozaïeken en houtsnijwerk.

In het westen van Spanje ligt de oudste universiteitsstad van Spanje, Salamanca. In deze inspirerende stad tref je ook veel kloosters en musea aan.
De Spaanse hoofdstad Madrid ligt in het midden van Spanje. Hier kun je het Koninklijk Paleis bezichtigen. De kunstliefhebbers kunnen terecht in het Prado-museum, met een collectie van werken van de 14e tot en met de 19e eeuw.

Verrassende Highlights in Spanje

Valencia aan de Middellandse Zee is de geboorteplaats van de paella, het befaamde rijstgerecht met ingrediënten als vis of kip. De stad heeft een rijke geschiedenis met honderden klokkentorens en andere gebouwen, zoals Lonja de la Seda, de Zijdebeurs die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Op deze beurs wordt nog steeds gehandeld.

Vlakbij Barcelona vind je in het stadje Figueras het museum van de kunstenaar Salvador Dalí. Deze extravagante kunstenaar woonde tot aan zijn dood in 1989 in een van de torens van het museum.

Op het Canarische eiland Fuerteventura waait het altijd behoorlijk. Fuerteventura betekent ook ‘harde wind’. Dit maakt het eiland geliefd bij veel watersporters.

Mooie natuur vind je in het Grazalema Nationaal Park in Andalusië, een ruig gebied met ravijnen en groene valleien.

Kunst en cultuur bezichtig je in het Guggenheim-museum in Bilbao, in het noorden van Spanje. Eén van de beste musea ter wereld dat je een overzicht van moderne en hedendaagse kunst geeft.

Praktische Tips voor je vakantie naar Spanje

Hoelang is het vliegen naar Spanje?

Spanje is meestal tussen de 2 en 4,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Spanje

Afhankelijk van jouw bestemming in Spanje varieert de vliegtijd van circa 2 uur (Barcelona) tot circa 4 uur en 30 minuten (Canarische Eilanden).

De afstand van Utrecht naar Madrid is circa 1750 km. Een overnachting onderweg is aan te raden. Veel landen (waaronder Frankrijk en Spanje) heffen tol op verschillende belangrijke doorgaande wegen. D-reizen biedt pendelbussen aan naar de Costa Brava en Costa Dorada.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Spanje?

Het tijdverschil van Spanje is in de wintertijd 0 en in de zomertijd -1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Spanje?

Wat tips om het betalingsverkeer in Spanje makkelijker te maken: 

  • De munteenheid in Spanje is de euro.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat (cajeros) waar je kunt pinnen.
  • Banken en postkantoren zijn meestal geopend van 08:30 tot 14:30 uur en soms op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur. Op zondag zijn ze gesloten.
  • Het prijsniveau is gelijk aan Nederland.
  • Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden .

Wat is het voltage in Spanje?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet nodig, anders kun je deze doorgaans bij de receptie van jouw accommodatie krijgen.

Is het water drinkbaar in Spanje?

Het leidingwater in Spanje kun je goed drinken, maar heeft een bijsmaak. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Spanje?

De officiële taal is Spaans, maar in de toeristische gebieden kun je vaak terecht met Engels en soms zelfs Frans.

Hoe is het openbaar vervoer in Spanje?

De treinverbindingen in Spanje zijn redelijk en tussen de grote steden zelfs zeer goed. Er zijn verbindingen tussen vrijwel alle steden in het land.

De busverbindingen zijn ook redelijk. De meeste steden kun je met een bus bereiken. De wegen in Spanje zijn over het algemeen goed onderhouden en verhard, vooral in de toeristische gebieden.

Wat is de geschiedenis van Spanje?

Spanje heeft veel Moorse invloeden gehad. De Moren vielen in de 8ste eeuw het land binnen en brachten de Arabische cultuur naar Spanje. Ze stichtten een groot aantal steden en brachten die tot grote bloei. Vooral in Zuid-Spanje vind je nog veel uit de Moorse tijd terug. Zeer bekend zijn de steden Córdoba en Granada met bezienswaardigheden uit de Moorse tijd, zoals het Alhambra (burcht) in Granada.

De berggebieden van Noord-Spanje zijn nooit door de Moren veroverd. Vandaar uit begon vanaf de 12e eeuw de herovering van Spanje door de christelijke koningen van Castilië en Aragón. De Moren werden steeds teruggedreven naar het Zuiden. In 1492 werden de laatste Moorse gebieden door de Spaanse koning veroverd. Vanaf die tijd werd het hele land centraal geregeerd vanuit Madrid en werd Spanje katholiek.

In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Columbus, geboren Italiaan, kreeg van de Spaanse koning de beschikking over drie schepen om de weg naar Indië te zoeken, maar belandde in Amerika. Vanaf deze periode werd het Spaanse koninkrijk verder opgebouwd. Dat ging wel gepaard met veel oorlogen en opstanden.

Spanje is nu een democratie. Net als in Nederland is het staatshoofd een koning en kiest de bevolking het parlement. Spanje trad in 1986 toe tot de Europese Unie.