Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Spanje ×
  • Andalusie ×

Vakantie Andalusie

Andalusië is Spanje op zijn Spaans. Het is de bakermat van het stierengevecht en de flamenco, en het land waar fiesta een serieuze bezigheid is! Andalusië heeft een aantal van de mooiste stranden van Spanje, maar ook een binnenland dat aan Afrika doet denken. Ook de Moorse invloeden zijn nog overal zichtbaar in steden als Sevilla en Granada. Andalusië is dan ook een topbestemming!

Lees meer

Op vakantie naar Andalusië

Andalusië is de op één na grootste autonome gemeenschap van Spanje, en ligt in het zuiden van Spanje. De streek is ongeveer even groot als Zwitserland en er wonen ruim 8 miljoen mensen. De hoofdstad is Sevilla. Andalusië heeft ongeveer 910 km kust aan de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. De Middellandse Zeekust, de Costa del Sol, heeft een subtropisch klimaat met een warme droge zomer en een zachte winter. Badplaatsen als Torremolinos en Marbella zijn heel bekend in Nederland. De Atlantische Kust wordt Costa de la Luz (Kust van het Licht) genoemd.

Maar Andalusië heeft veel meer te bieden dan zon en stranden. Je vindt er ook een aantal van de mooiste cultuursteden van Spanje, zoals Cordoba, Sevilla en Granada. Het Alhambra in Granada is wereldberoemd, evenals de grote moskee van Cordoba. Beide bouwwerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar in de bergen vind je ook veel kleinere, onontdekte stadjes waar de tijd lijkt stil te staan. In Andalusië zie je op veel plaatsen overblijfselen van de Moorse (Noord-Afrikaanse) overheersing. Hierdoor wordt Andalusië wel een stukje Afrika in Spanje genoemd. 

Andalusië is ook in trek vanwege de bergen. Bekend is de Sierra Nevada (met als hoogste berg de Mulhacén van circa 3482 meter). Ook de Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha wordt veel bezocht. In de zomer is het in de bergen aangenaam koel. 

Vanuit Nederland kun je naar een groot aantal bestemmingen in Andalusië rechtstreeks vliegen. Mogelijke vliegbestemmingen zijn Malaga, Torremolinos, Sevilla en Marbella. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur. De streek is geschikt voor een gemengd publiek.

Cultuur Andalusië

Andalusië heeft vele mooie bezienswaardigheden:

 • Veel bekende Spaanse cultuuruitingen, zoals de flamenco en het stierenvechten, komen uit Andalusië. Andalusië is de bakermat van de flamencomuziek. Waarschijnlijk is deze muziek en dans ontstaan uit zigeunermuziek, vermengd met christelijke, joodse en Moorse invloeden.
 • Stierenvechten is ook een essentieel onderdeel van de Andalusische cultuur. Ondanks de vele kritiek blijft deze sport immens populair in Andalusië. De stieren worden speciaal gefokt op agressiviteit en durf. Beroemde corrida's (arena's) staan in Sevilla, Ronda en Córdoba.
 • Bijzonder in Andalusië is verder de Moorse bouwkunst. In gebouwen zoals het Alhambra (bij Granada) zie je hier een prachtig voorbeeld van. De Moorse bouwkunst wordt gekenmerkt door bogen, veel ornamenten, kleurrijk tegelwerk en spitse minaretten.
 • Tot slot zijn ook de Andalusische feesten beroemd. Heel populair zijn de uitbundige processies tijdens de Semana Santa (Paasweek). Ook het Carnaval van Cádiz trekt grote hoeveelheden bezoekers.

Natuur

Andalusië heeft een prachtige natuur. Een paar tips:

 • Het Parque Nacional Sierra Nevada heeft alle kenmerken van het hooggebergte. Door de klimaatschommelingen en hoogteverschillen vind je er een enorme diversiteit aan vegetatie. Van dichtbebost groen in de dalen tot kleine alpenflora en lage struiken op de toppen. Je komt er meer dan 2100 plantensoorten tegen en meer dan 60 vogelsoorten, onder meer de gier en de koningsarend. Als je geluk hebt, zie je misschien een Spaanse berggeit (cabra montes).
 • Aan de Costadela Luz vind je het Parque Natural de la Breñay Marismas del Barbate. Hier zie je kliffen, zeldzame planten (La Brena), een pijnbomenbos enbrakwatermoerrassen (Marismas). In dit natuurgebied ligt ook Cabo Trafalgar, een grote rots met een vuurtoren erop aan een mooi strand.
 • Het Coto Doñana-park en de delta van de Rio Guadalquivir vormen een van de belangrijkste natuurgebieden van Zuidwest Europa. Wandelende duinen worden hier afgewisseld door naaldbossen, kreupelhout (matorral) en omvangrijke wetlands. Ook hier zijn talloze soorten vogels en wilde diersoorten te bewonderen. Het gebied is door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Ligging

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje. In het noorden grenst het gebied aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia. De zuidgrens wordt gevormd door de Middellandse Zee en Gibraltar, de westgrens door Portugal en de Atlantische Oceaan.

Het gebied bestaat uit vijf zones. Dat zijn allereerst drie bergketens: de Sierra Morena, Cordillera Subbética en Cordillera Penibética. Daartussen liggen twee grote dalen: de Bética-vlakte en de vallei van Antequera/Granada.

In het droge landschap vallen de wilde bomen extra op: eiken, kurkeiken en wilde olijfbomen groeien volop in Andalusië. In de bergen rond Ronda groeit de unieke Pinsapo, een coniferensoort die alleen in Zuid-Spanje en Marokko voorkomt.

Bezienswaardigheden Andalusië

Sevilla is de hoodstad van Andalusië. Hier vind je het grootste historische centrum van Europa met een groot aantal musea en middeleeuwse monumenten. De beroemdste attracties zijn de kathedraal en de Real Alcázar.

Granada is de meest bezochte stad in de streek. Op een heuvel boven de stad ligt het Alhambra, het meest bezochte monument in Spanje. Het Alhambra is een fascinerend en uitstekend bewaard gebleven Moors paleis uit de middeleeuwen. Als je er heen gaat, doe je er goed aan om via internet een tijdsblok te reserveren!

Córdoba is de oude Moorse hoofdstad van Andalusië. Het is de meest romantische van de drie grote cultuursteden.Je kunt er wandelen door de eeuwenoude Joodse wijk Judería. Bijzonder zijn de binnenplaatsen van de huizen, waar de bewoners een privé-paradijsje met weelderige planten en bomen onderhouden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Mezquita-Catedral, een voormalige moskee die nu in gebruik is als kathedraal.

Verrassende Highlights in Andalusië

De Sierra Nevada is na de Pyreneeën het bekendste gebergte in Spanje. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van Europa. Hier vind je ook de hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (circa 3482 m). In de Sierra Nevada vind je ook een bijzonder Nationaal Park, het Parque Nacional Sierra Nevada.

Jerez de la Frontera is de bakermat van de sherry, Jerez in het Spaans. Als sherryliefhebber moet je beslist een bezoek brengen aan dit gemoedelijke stadje, waar uiteraard de bekende wijn gemaakt wordt. Breng dan vooral een bezoek aan een of meer van de bijzondere bodega's. Sommige ervan zijn zó groot dat ze met kathedralen vergeleken worden.

Ronda wordt wel de 'Koningin van de witte dorpen' genoemd. Het dorp was een vesting op de top van een steile rots, die als onneembaar werd beschouwd. In het oude stadsgedeelte waan je jezelf in de middeleeuwen. Bovendien huisvest Ronda de oudste stierenarena van Spanje.

Praktische Tips voor je vakantie naar Andalusië

Hoelang is het vliegen naar Andalusië?

Andalusië is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Andalusië?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Andalusië.

Wat is de route van Nederland naar Andalusië

Vanuit Nederland kun je naar een groot aantal bestemmingen in Andalusië rechtstreeks vliegen. Mogelijke vliegbestemmingen zijn Malaga, Torremolinos, Sevilla en Marbella. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur.

Hoe is het openbaar vervoer in Andalusië?

Er zijn frequente interlokale busverbindingen tussen de grotere plaatsen in Andalusië, zoals Granada, Sevilla, Malaga, Granada en Ronda. Dat geldt ook voor de grotere plaatsen aan de Costa de la Luz en de Costa del Sol.

Ook met de trein zijn de grotere steden in Andalusië bereikbaar. Het treinstation Santa Justa verbindt Sevilla met vele steden in Andalusië en de rest van Spanje. Bovendien is er een hogesnelheids trein (de AVE, Alta Velocidad Española) die Sevilla met Madrid verbindt.

In bijna elke plaats is een taxistandplaats. ’s Nachts wordt er een toeslag berekend. In vergelijking met Nederland zijn de taxitarieven laag.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek. Voor ritten na 22:00 uur hanteren taxi's een nachttoeslag.