Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Spanje ×
  • Andalusie ×

Vakantie Andalusie

Andalusië is Spanje op zijn Spaans. Het is de bakermat van de flamenco en het land waar fiesta een serieuze bezigheid is! Andalusië heeft een aantal van de mooiste stranden van Spanje, maar ook een binnenland dat aan Afrika doet denken. Ook de Moorse invloeden zijn nog overal zichtbaar in steden als Sevilla en Granada. Andalusië is dan ook een topbestemming voor een vakantie in alle soorten en maten!

Lees meer

Op vakantie naar Andalusië

Andalusië is de op één na grootste autonome gemeenschap van Spanje, en ligt in het zuiden van Spanje. De streek is ongeveer even groot als Zwitserland en er wonen ruim 8 miljoen mensen. De hoofdstad is Sevilla. Andalusië heeft ongeveer 910 km kust aan de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. De Middellandse Zeekust, de Costa del Sol, heeft een subtropisch klimaat met een warme droge zomer en een zachte winter, wat zorgt voor een lekker weertje en dat het er het hele jaar aangenaam is om op vakantie te gaan. Badplaatsen als Torremolinos en Marbella zijn heel bekend in Nederland. De Atlantische Kust wordt Costa de la Luz (Kust van het Licht) genoemd. Hier zijn ook veel all inclusive resorts aanwezig, zoals het 5-sterren hotel Isla Cristina Palace.

Maar Andalusië heeft veel meer te bieden dan zon en stranden. Je vindt er ook een aantal van de mooiste cultuursteden van Spanje, zoals Cordoba, Sevilla en Granada. Het Alhambra in Granada is wereldberoemd, evenals de grote moskee van Cordoba. Beide bouwwerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar in de bergen vind je ook veel kleinere, onontdekte stadjes waar de tijd lijkt stil te staan. In Andalusië zie je op veel plaatsen overblijfselen van de Moorse (Noord-Afrikaanse) overheersing. Hierdoor wordt Andalusië wel een stukje Afrika in Spanje genoemd. 

Andalusië is ook in trek vanwege de bergen. Bekend is de Sierra Nevada (met als hoogste berg de Mulhacén van circa 3482 meter). Ook de Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha wordt veel bezocht. In de zomer is het in de bergen aangenaam koel. 

Vanuit Nederland kun je naar een groot aantal bestemmingen in Andalusië rechtstreeks vliegen. Mogelijke vliegbestemmingen zijn Malaga, Torremolinos, Sevilla en Marbella. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur. De streek is geschikt voor een gemengd publiek. Naast dat je er vliegend naartoe kan, is Andalusië ook erg gunstig als autovakantie.

Bezienswaardigheden in Andalusië

Naast lekker relaxt op een strandbedje liggen in de zon, is Andalusië ook aangenaam voor een stedentrip of rondreis langs diverse steden. Hieronder staan een aantal suggesties van steden waar je zeker twee maal met je ogen moet knipperen van bewondering.

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. Hier vind je het grootste historische centrum van Europa met een groot aantal musea en middeleeuwse monumenten. De beroemdste attracties zijn de kathedraal en de Real Alcázar.

Granada is de meest bezochte stad in de streek. Op een heuvel boven de stad ligt het Alhambra, het meest bezochte monument in Spanje. Het Alhambra is een fascinerend en uitstekend bewaard gebleven Moors paleis uit de middeleeuwen. Als je er heen gaat, doe je er goed aan om via internet een tijdsblok te reserveren.

Córdoba is de oude Moorse hoofdstad van Andalusië. Het is de meest romantische van de drie grote cultuursteden. Je kunt er wandelen door de eeuwenoude Joodse wijk Judería. Bijzonder zijn de binnenplaatsen van de huizen, waar de bewoners een privé-paradijsje met weelderige planten en bomen onderhouden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Mezquita-Catedral, een voormalige moskee die nu in gebruik is als kathedraal.

Onze tips voor Andalusië

De Sierra Nevada is na de Pyreneeën het bekendste gebergte in Spanje. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van Europa. Hier vind je ook de hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (circa 3482 m). In de Sierra Nevada vind je ook een bijzonder Nationaal Park, het Parque Nacional Sierra Nevada.

Jerez de la Frontera is de bakermat van de sherry, Jerez in het Spaans. Als sherryliefhebber moet je beslist een bezoek brengen aan dit gemoedelijke stadje, waar uiteraard de bekende wijn gemaakt wordt. Breng dan vooral een bezoek aan een of meer van de bijzondere bodega's. Sommige ervan zijn zó groot dat ze met kathedralen vergeleken worden.

Ronda wordt wel de 'Koningin van de witte dorpen' genoemd. Het dorp was een vesting op de top van een steile rots, die als onneembaar werd beschouwd. In het oude stadsgedeelte waan je jezelf in de middeleeuwen. Bovendien huisvest Ronda de oudste stierenarena van Spanje.

Stranden van Andalusië

Andalusië grenst aan tal van zeeën en kusten, en dus zijn er zeker wel een aantal pareltjes op het gebied van stranden. Hieronder een aantal tips van stranden die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je vakantie in Andalusië.

Allereerst het strand van Bolonia: het hemelse paradijs van maar liefst 4 kilometer lang met aan de achterzijde de hoge Duna de Blonia. Dit strand bevindt zich aan de kust van Cadiz, ook wel bekend als de Costa del Luz. Je kunt er niet alleen heerlijk tot rust komen, maar er zijn ook bezienswaardigheden, zoals Romeinse Ruïnes. Wanneer je op zoek bent naar actie, zijn er ook diverse watersportactiviteiten te beoefenen, zoals windsurfen.

Het volgende strand bevindt zich in natuurpark Cabo de Gata in Almería, waar tevens meerdere stranden te vinden zijn. Eentje die er echt bovenuit steekt is La Playa de Los Muertos. Het is even naar doorzetten vanwege de steile helling, maar het is het meer dan waard. Eenmaal aangekomen, tref je kristalblauw water met een uitgerekt strand, wat schitterende vakantiekiekjes kan opleveren.

Last, but not least: Playa Matalascañas in Huelva maakt deel uit van het nationale park Doñana. Links staat het vol me hoogbouw, restaurants en bars, maar wanneer je naar rechts kijkt zie je een kilometerslang stuk zandstrand met gouden duinen. Bovendien liggen er op het strand wat overblijfselen van een verdedigingstoren uit de 16e eeuw. Zo pak je naast rust en ontspanning, ook een stukje cultuur en geschiedenis mee.

Cultuur in Andalusië

Naast de Spaanse zon, heeft Andalusië veel mooie bezienswaardigheden die typisch zijn voor de Spaanse cultuur.

 • Veel bekende Spaanse cultuuruitingen, zoals de flamenco, komen uit Andalusië. Andalusië is de bakermat van de flamencomuziek. Waarschijnlijk is deze muziek en dans ontstaan uit zigeunermuziek, vermengd met christelijke, joodse en Moorse invloeden.
 • Bijzonder in Andalusië is verder de Moorse bouwkunst. In gebouwen zoals het Alhambra (bij Granada) zie je hier een prachtig voorbeeld van. De Moorse bouwkunst wordt gekenmerkt door bogen, veel ornamenten, kleurrijk tegelwerk en spitse minaretten.
 • Tot slot zijn ook de Andalusische feesten beroemd. Heel populair zijn de uitbundige processies tijdens de Semana Santa (Paasweek). Ook het Carnaval van Cádiz trekt grote hoeveelheden bezoekers.

Natuur van Andalusië

Vergeet niet dat naast alle mooie hotels en prachtige stranden, er ook schitterende natuur is in Andalusië. Hieronder staan een aantal tips van plekken met natuur van een heel ander kaliber dan in Nederland. Iets wat je dus zeker niet mag missen tijdens je tijd in het zuiden van Spanje.

 • Het Parque Nacional Sierra Nevada heeft alle kenmerken van het hooggebergte. Door de klimaatschommelingen en hoogteverschillen vind je er een enorme diversiteit aan vegetatie. Van dichtbebost groen in de dalen tot kleine alpenflora en lage struiken op de toppen. Je komt er meer dan 2100 plantensoorten tegen en meer dan 60 vogelsoorten, onder meer de gier en de koningsarend. Als je geluk hebt, zie je misschien een Spaanse berggeit (cabra montes).
 • Aan de Costa de la Luz vind je het Parque Natural de la Breñay Marismas del Barbate. Hier zie je kliffen, zeldzame planten (La Brena), een pijnbomenbos en brakwatermoerrassen (Marismas). In dit natuurgebied ligt ook Cabo Trafalgar, een grote rots met een vuurtoren erop aan een mooi strand.
 • Het Coto Doñana-park en de delta van de Rio Guadalquivir vormen een van de belangrijkste natuurgebieden van Zuidwest Europa. Duinen worden hier afgewisseld door naaldbossen, kreupelhout (matorral) en omvangrijke wetlands. Ook hier zijn talloze soorten vogels en wilde diersoorten te bewonderen. Het gebied is door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Praktische Tips voor je vakantie naar Andalusië

Waar ligt Andalusië in Spanje?

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje. In het noorden grenst het gebied aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia. De zuidgrens wordt gevormd door de Middellandse Zee en Gibraltar, de westgrens door Portugal en de Atlantische Oceaan. Het gebied bestaat uit vijf zones. Dat zijn allereerst drie bergketens: de Sierra Morena, Cordillera Subbética en Cordillera Penibética. Daartussen liggen twee grote dalen: de Bética-vlakte en de vallei van Antequera/Granada. In het droge landschap vallen de wilde bomen extra op: eiken, kurkeiken en wilde olijfbomen groeien volop in Andalusië. In de bergen rond Ronda groeit de unieke Pinsapo, een coniferensoort die alleen in Zuid-Spanje en Marokko voorkomt.

Hoelang is het vliegen naar Andalusië?

Andalusië is ongeveer tussen de 3 en 3,5 uur vliegen vanaf Nederland.

Hoelang is het rijden naar Andalusië?

Andalusië is ongeveer 21 uur rijden vanaf Nederland.

Wat zijn de leukste plaatsen voor een vakantie in Andalusië?

Tijdens je vakantie in Andalusië tref je veel mooie, authentieke en typisch Spaanse steden. Bezoek populaire steden als Granada, Sevilla, Córdoba en Málaga. Andere leuke steden om te verkennen zijn bijvoorbeeld Cádiz, Marbelle en Almería.

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Andalusië?

Wil je op vakantie naar Andalusië? Je kunt dan het beste reizen in de maanden april, mei, juni, september en oktober. Ook in juli is het heerlijk vertoeven in Andalusië, maar dan liggen de temperaturen wel wat hoger.

Ben jij nu echt benieuwd naar de warme Spaanse cultuur, waarbij je ondertussen geniet van de heerlijke zon en prachtige stranden? Een vakantie in Andalusië heeft het voor je in petto! Wordt het Granada, Sevilla, Córdoba, of misschien wel een rondreis? Bekijk snel alle mogelijkheden en beleef een tijd om nooit te vergeten in Andalusië!