Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Spanje ×
  • Costa Del Sol ×

Vakantie Costa Del Sol

De Costa del Sol ligt in de streek Andalusië, de bakermat van stierenvechten en tapas. Het gebied is lang in Moorse handen geweest wat je terugziet in de talloze kleine dorpjes in de streek. Maar Costa del Sol staat natuurlijk vooral bekend om de kilometerslange stranden en levendige badplaatsen met historische centra en een gezellige sfeer.

Lees meer

Op vakantie naar Costa del Sol

De Costa del Sol ligt in het zuidoosten van Spanje, op circa 3 uur vliegen van Nederland. Het gebied strekt zich uit van Adra tot Gibraltar. De kust is vlak tot heuvelachtig en heeft een uitgestrekte kustlijn met lange stranden. Vanaf de stranden heb je vaak een adembenemend uitzicht op de sneeuwbedekte toppen van de Sierra Nevada.

Als je vakantie viert aan de Costa del Sol kun je alle kanten uit. Of je nu een liefhebber bent van cultuur, natuur of het strand, voor iedereen zijn er volop mogelijkheden. In de streek vind je allerlei plaatsen, van historische steden als Malaga en Granada tot levendige badplaatsen als Torremolinos en Fuengirola. De sfeervolle badplaatsen hebben een historische kern, mooie accommodaties, een levendig uitgaansleven en lange stranden. In het achterland zijn vele authentieke dorpen.

In het prachtige gebergte Sierra Nevada en de mooie natuurgebieden, zoals Grazalema, zie je een gevarieerde flora en fauna. De authentieke steden Granada, Cordoba en Sevilla hebben een lange geschiedenis waar je veel van terugvindt, zoals historische wijken, paleizen en moskeeën. Deze steden zijn vanuit de Costa del Sol uitstekend per auto en vaak ook per openbaar vervoer goed bereikbaar.

Cultuur Costa del Sol

Ontdek de cultuur van de Costa del Sol:

 • Granada ligt op circa 70 km van de kust. Het is één van de historische steden in Andalusië, met een prachtig oud stadsdeel, Albaícin. De stad was tot het eind van de 15e eeuw in Moorse handen en heeft nog veel overblijfselen uit deze tijd. De beroemdste hiervan is het paleizencomplex Alhambra, beroemd om de fijn uitgevoerde islamitische kunst.
 • De historische stad Sevilla is de grootste stad van Andalusië en ligt niet ver van de kuststad Cadiz. Het centrum van Sevilla is een waar doolhof van oude smalle straatjes en mooie historische gebouwen. De grootste rijkdom heeft de stad vergaard in de tijd van de ontdekkingsreizen naar Zuid-Amerika. Er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse en de Moorse tijd, zoals het Real Alcazar,een schitterend koninklijk paleis dat uit verschillende bouwstijlen is opgebouwd.
 • De authentieke stad Córdoba ligt centraal in Andalusië en heeft nog vele historische bezienswaardigheden. De oude joodse wijk en de Mezquita vormen het hart van de stad. De Mezquita was één van de grootste moskeeën van Europa en bestaat van binnen uit een woud van zuilen. Een deel van de moskee werd verwoest om plaats te maken voor een kathedraal. De oude joodse wijk bestaat uit smalle klinkerstraatjes, geheime nissen, werkplaatsen voor zilversmeden en vele prachtige patio’s.
 • De rots Gibraltar ligt in het uiterste zuiden van Spanje aan de straat van Gibraltar. In 1704 is het aan Groot-Brittannië toegewezen en het is tot op heden Engels gebleven. Dit is ook te zien aan de vele pubs, de Engelse bussen en de valuta in de plaats. Op de rots zijn overblijfselen te zien van de vele gevechten die zijn gevoerd om deze strategische plaats in handen te krijgen. En de rots is natuurlijk geliefd vanwege de staartloze apen van Gibraltar.
 • De Pueblos Blancos, of de witte dorpjes van Andalusië, zijn kleine dorpjes met witgekalkte huizen in Moorse stijl. De dorpjes liggen meestal op heuveltoppen en zijn versterkt ter bescherming tegen rovers. In deze kleine plaatsjes met smalle straatjes, mooie pleintjes en sfeervolle patio’s gaat het leven nog in rustig tempo voorbij.

Het Alhambra in Granada is een prachtig Moors kasteel en paleizencomplex met fraaie overblijfselen uit de Moorse tijd. Het is één van de toeristische trekpleisters van Andalusië. Om het complex in goede staat te houden, mag er maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen. Het is dus aan te raden van te voren toegangskaarten te reserveren of om een georganiseerde excursie inclusief toegangskaarten te boeken.

Natuur

Ook de natuur van de Costa del Sol is het ontdekken waard!

 • Het gebergte Sierra Nevada ligt op circa 40 km van de kust. Het gebergte domineert het achterland met bergtoppen tot boven de 3000 m .De hoogste top is de Mulhacenvan circa 3482 m hoog.
 • Langs de wintersportplaats Sol y Nieve loopt de hoogste weg van Europa (ongeveer 2100 m). Van de late herfst tot ver in zomer ligt er sneeuw.
 • De gezellige badplaats Nerja ligt in het oosten van de Costa del Sol. Hier liggen de Cuevas de Nerja, een reeks diepe grotten met prehistorische wandschilderingen. Een aantal van de grotere ruimtes is opengesteld voor publiek en er worden zomers concerten in het ondergrondse auditorium gegeven.
 • Het natuurreservaat Sierra de Grazalema ligt in de omgeving van de authentieke plaats Ronda en bestaat uit ruige bergen. Hier leeft allerlei wild, zoals de vale gier en drie arendsoorten.

In het gebergte Sierra Nevada kan je zeer goed wandelen. Je loopt door prachtige valleien en over de bergen. De wandeling variëren van 1 uur tot meerdere dagen. Tijdens de meerdaagse tochten overnacht je in berghutten. Geef voor je eigen veiligheid wel altijd door waar je gaat lopen en hoe lang je weg blijft.

Leuke plaatsen in Costa del Sol

Marbella ligt centraal aan de Costa del Sol. Het is een levendige badplaats met een prachtige luxueuze jachthaven en veel exclusieve winkels en uitgaansgelegenheden.

Ligging

De Costa del Sol ligt in het zuidoosten van Spanje in de provincie Andalusië. De streek ligt aan de Middellandse Zee, op circa 3 uur vliegen van Nederland en de kustlijn is circa 300 km lang. Dit is te vergelijken met ongeveer twee keer de lengte van de Nederlandse kust.

Bezienswaardigheden Costa del Sol

Marbella is een belevenis op zich. Bewonder de luxe jachten en auto’s in de buurt van de jachthaven. Wie weet zie je nog een beroemdheid, ze vieren hier volop vakantie. Strijk neer op het mooie Plaza de Los Naranjos met zijn achthoekige fontein en pelgrimskapel. ’s Avonds is het plein spectaculair verlicht. Of slenter door de oude stad Marbella met smalle weggetjes, kleine pleinen en gebouwen in Moorse stijlen.

Bezoek ook de stad Malaga. Hier ligt op een heuvel de Moorse vesting Alcazaba. Naast het Alcazaba is een Romeins amfitheater. Vooral het contrast tussen Moors en Romeins maken het bezoek apart. Ook de kathedraal is een bezoek waard. Deze draagt de naam ‘La Manquita’ (de eenarmige), omdat wegens geldgebrek de tweede toren nooit is afgebouwd.

In het achterland van de Costa del Sol ligt het mooie stadje Mijás als een amfitheater tegen een circa 400 m hoge rotswand. De stad straalt Andalusische charme uit.

Een mooie stad aan de Costa del Sol is Velez-Malaga. Deze Moorse stad heeft een fort op een schitterende locatie op een rotspunt, het Fortalezza de Belén. Maak ook een wandeling door de middeleeuwse wijk Barrio de San Sebastian met smalle straatjes en witgekalkte muren.

Verrassende Highlights in Costa del Sol

Wie zich los kan maken van de stranden, moet zeker naar Ronda. Dit middeleeuwse stadje ligt spectaculair op een hoge klip in de bergen. Wandel over de brug de Puente Nuevo. Deze loopt over de circa 100 m diepe kloof van de rivier de Tajo en dat maakt de imposante ligging nog eens extra duidelijk. De oorsprong van het moderne stierenvechten ligt in Ronda en je kunt er uiteraard een stierengevecht bijwonen in de arena.

Duik je liever een andere geschiedenis in? Maak dan zeker een indrukwekkende rondrit langs de Pueblos Blancos (witte dorpjes). De huizen in de dorpjes worden ieder jaar opnieuw geschilderd en zijn dus altijd perfect wit. De dorpjes Grazalema, Zahara de la Sierra en Setenil liggen om het Nationaal Park van Grazalema. Dit park staat bekend om de prachtige begroeiing. Veel oudere geschiedenis vind je in het achterland in Antequera. Je ziet hunebedden uit de Steentijd en oude cuevas (rotsgraven). Dwaal door het labyrint van rotsen die dit gebied rijk is.

Op circa 5 km afstand van Nerja ligt het witte dorpje Frigiliana. Dit dorpje is een van de best bewaard gebleven dorpjes van de streek en ademt een echte Andalusische sfeer.

Praktische Tips voor je vakantie naar Costa del Sol

Hoelang is het vliegen naar Costa del Sol?

Costa del Sol is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Costa del Sol?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Costa del Sol.

Wat is de route van Nederland naar Costa del Sol

De verbinding vanuit Nederland naar Malaga is meestal rechtstreeks. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur.

Hoe is het openbaar vervoer in Costa del Sol?

Er zijn rijden regelmatig bussen tussen de verschillende plaatsen aan de Costa del Sol. Er zijn regelmatige treinverbindingen tussen verschillende plaatsen aan de kust. De belangrijkste treinroute loopt langs de plaatsen Fuengirola, Benalmádena Costa, Torremolinos en Malaga.

Tussen de plaatsen aan de Costa del Sol zijn regelmatige bootverbindingen. Zo zijn er verbindingen tussen Puerto Banus en Marbella, tussen Fuengirola en Benalmádena Costa en tussen Benalmádena Costa en Malaga. Er gaat meerdere malen per dag een boot van Algeciras naar Ceuta en naar Tanger, beide in Marokko.

Er rijden taxi’s door de hele streek en in de meeste plaatsen zijn taxistandplaatsen.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek. ’s Avonds en ‘s nachts kan er een toeslag worden berekend.