Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Portugal ×

Ben je toe aan ontspanning en cultuur? Dan is Portugal een ideale bestemming. In dit zonnige land geniet je van de prachtige stranden van de Algarve waar de watertemperatuur uitnodigt tot een heerlijke duik. De natuur is verrassend, zoals op de vulkanische eilandengroep de Azoren met heetwaterbronnen en weelderige begroeiing. En cultuurliefhebbers kunnen Lissabon natuurlijk niet zomaar overslaan!

Lees meer

Op vakantie naar Portugal

Portugal is het ideale vakantieland als je toe bent aan een goede mix van cultuur en ontspanning. In dit land dat in het oosten grenst aan Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan kun je genieten van de zon en de zee op de prettige stranden. 

De schilderachtige steden en dorpjes herinneren je aan de geschiedenis en de rijke cultuur van het land. Ook kun je jezelf in Portugal tegoed doen aan de heerlijke gerechten. Het is bovendien een wijnland, vergeet dus niet van de heerlijke wijnen te proeven zoals de vinho verde.

Portugezen zijn vriendelijk en beleefd. Hierachter zit het Portugese levensgevoel dat zij zelf omschrijven als saudade: een melancholisch gevoel van verlangen naar iets onbereikbaars. In de fado komt dit gevoel tot uitdrukking. Hierin zingen de Portugezen over hun verdriet en blijdschap. In veel restaurants wordt de fado live gezongen.

In steden als Lissabon en Porto kun je jezelf uitgebreid in het nachtleven storten. Dat geldt ook voor het toeristische gebied de Algarve. Buiten deze gebieden is het 's nachts erg rustig.

Eten en drinken in Portugal

Portugal ligt aan de Atlantische Oceaan en ongeveer 34.000 mensen werken in de visserij. Je ziet dit terug in de Portugese keuken die veel visgerechten heeft. In een restaurant kun je vanaf ongeveer 19:00 uur dineren.

Wanneer je in Portugal bent, mag je de bacalhau niet overslaan. Dit is gedroogde en gezouten kabeljauw of stokvis die in veel gerechten voorkomt. Er wordt wel gezegd dat er voor iedere dag in het jaar een bacalhau-recept is.

Ook zal je in veel gerechten varkensvlees tegenkomen. De Portugezen eten bovendien de meeste rijst als we naar andere Europese landen kijken. De Portugese keuken is de enige ter wereld waar koriander een vast ingrediënt is.

Portugal is behalve het land van de vis, ook een wijnland. Je hebt er vast wel eens van gehoord: vinho verde ('groene' wijn), madeira en port. Al deze wijnen komen uit Portugal en zijn absoluut het proeven waard.

Ligging

Portugal is het meest westelijke land van Europa. Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 3 uur naar Lissabon, de hoofdstad. Portugal is ongeveer 92.345 km² groot (dat is ruim 2 keer zo groot als Nederland). Van noord naar zuid is Portugal ongeveer 550 km en van oost naar west is dat ongeveer 150 km.

In het noorden en oosten grenst Portugal aan Spanje. Het zuiden en westen van het land liggen aan de Atlantische Oceaan. Portugal en Spanje vormen samen het Iberisch Schiereiland.

Bezienswaardigheden Portugal

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is een bezoek waard. Je zult versteld staan van de imposante gebouwen, maar dat is lang niet alles. De stad heeft een klooster uit de 16e eeuw, geheel gebouwd in de Portugese Manuelstijl. Uiteraard zijn er in het centrum, maar ook daarbuiten verschillende musea over kunst en geschiedenis. Het Moorse kasteel São Jorge is bovendien een bezoek waard, alleen al vanwege het prachtige uitzicht over de stad.

De Algarve is een Portugese streek die anders is dan de rest van het land. De zandstranden, het warme klimaat en de aangename zeetemperatuur maken de Algarve tot een aantrekkelijke vakantiebestemming het hele jaar door. Maar je kunt hier meer dan alleen maar ontspannen aan het strand. In de stad Faro kun je bijvoorbeeld verschillende prachtige musea bezoeken. Wat dacht je van het Parque Natural da Ria Formosa? In dit circa 60 km lange beschermde kustgebied leven veel verschillende soorten vogels. Bovendien is het rijk aan schelpdieren.

Voor een bijzonder landschap vlieg je naar de Azoren. Dit is een vulkanische eilandengroep die ongeveer 1300 km van het Portugese vasteland ligt. Je komt er modder- en zwavelbronnen tegen. Door de vulkanische activiteiten is de grond bovendien erg vruchtbaar, wat je ziet aan de weelderige begroeiing op de eilanden. De Azoren, ooit afgelegen en ruig, zijn nu een fraaie bestemming voor rustzoekers en mensen die houden van wandelen en zeilen.

Verrassende Highlights in Portugal

Op ongeveer 12 km van het vasteland van de Portugese streek Estremadura, vind je de rotsige Berlenga-eilanden. Met de veerboot kun je het grootste eiland, Berlanga Grande in circa 1 uur bereiken. Op de eilandengroep wonen monniken, een vuurtorenwachter en biologen. In het zuidoosten van het grootste eiland staat het Forte de São João Baptista. Tegenwoordig is dit fort een eenvoudig hotel. Je kunt hier een boot huren om de onderzeese grotten te bekijken, waaronder de bijzondere Covo do Sonho ('droomgrot').

Praktische Tips voor je vakantie naar Portugal

Hoelang is het vliegen naar Portugal?

Portugal is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Portugal

Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 3 uur naar Portugal. Portugal heeft drie internationale luchthavens: Porto, Lissabon en Faro.

De afstand van Utrecht naar Lissabon is ongeveer 2215 km. Wij raden je aan om onderweg ergens te overnachten. Frankrijk, Spanje en Portugal heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Portugal?

Het tijdverschil tussen Nederland en Portugal is -1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Portugal?

Geldzaken zijn als volgt geregeld in Portugal:

 • De munteenheid in Portugal is de euro.
 • In het algemeen accepteren hotels, restaurants en winkels een creditcard.
 • Geldautomaten zijn er voldoende. Je vindt ze in alle plaatsen.
 • Het gemiddelde prijsniveau in Portugal is hetzelfde als in Nederland.
 • In cafés en restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven van 5 tot 10%.
 • Officieel is het bedieningsgeld bij de rekening inbegrepen.
 • Banken en postkantoren zijn meestal van 8:30 tot 15:00 uur open. In grotere plaatsen zijn ze soms ook tot 18:00 uur open. In het weekend en op feestdagen zijn de banken gesloten.

Wat is het voltage in Portugal?

De netspanning is over het algemeen 220 - 240 volt. Het is verstandig een verloopstekker mee te nemen.

Is het water drinkbaar in Portugal?

Het leidingwater is drinkbaar, maar heeft een bijsmaak. Wij raden aan flessen met drinkwater te kopen.

Welke taal spreken ze in Portugal?

In Portugal spreekt men Portugees, maar in toeristische gebieden kun je vaak terecht met Duits, Frans, Spaans en Engels.

Hoe is het openbaar vervoer in Portugal?

Wanneer je ervoor kiest om met de trein te reizen in Portugal, is dat voordelig. Houd er echter wel rekening mee dat de kwaliteit kan wisselen. De meeste treinen hebben een 1ste en 2e klasse, op korte routes is er vaak maar één klasse. Als je van plan bent veel met de trein te gaan reizen, dan is het goedkoper om een toeristenkaartje aan te schaffen.

Er is een dagelijkse treinverbinding tussen Lissabon en Porto, Madrid en Badajoz (Spanje). Exprestreinen rijden tussen Lissabon en Porto, regionale treinen rijden door het hele land. Op Madeira rijden geen treinen. De treinstations liggen vaak buiten het centrum, en die herken je aan de naam CF (Caminho de Ferro).

Vaak is het comfortabeler en sneller om met de bus te reizen dan met de trein. In Portugal werken verschillende particuliere busmaatschappijen apart van elkaar.

Vanuit Portugal kun je alleen per vliegtuig naar het eiland Madeira of de eilandengroep de Azoren. Tussen de middelste eilandengroep van de Azoren vaart in de zomer een veerboot. De vaarfrequentie wisselt per eiland.Tip: Ook de elektrische trams en de metro zijn goede manieren om de steden en plaatsen van Portugal te ontdekken!

Wat is de geschiedenis van Portugal?

De geschiedenis van Portugal begint ongeveer in 2000 voor Christus, wanneer Iberische stammen op het schiereiland komen, waarschijnlijk vanuit Afrika. Vanaf 218 voor Christus vielen Romeinen het land binnen die 4 eeuwen lang voor stabiliteit en welvaart zorgden.

In 711 veroveren legers van berbers en Arabieren het Iberisch Schiereiland. Ongeveer 300 jaar lang bleven de Moren hier aan de macht. In 1139 worden de Moren verslagen door Afonso Henriques. Nog altijd kun je de Moorse bouwstijl terugzien in het zuiden van Portugal en in een stad als Faro.

Alfonso III veroverde in 1249 de stad Faro in de Algarve. Zijn opvolger stimuleerde de landbouw en de handel. Bovendien bouwde hij kastelen en hij breidde de handelsvloot uit. Je kunt de schilderachtige kastelen uit die periode zien als je bijvoorbeeld Almourol bezoekt.

In de 14e en 15e eeuw brengt een alliantie met Engeland, de indrukwekkende ontdekkingsreizen en de kolonisatie van Brazilië veel welvaart. In 1578 komt er echter een einde aan de Gouden Eeuw wanneer een expeditie naar Marokko eindigt in een nederlaag.

Toen koning Hendrik zonder opvolging stierf in 1580, nam de Spaanse Filips II de macht over. Door zijn buitenlandse beleid raakte Portugal veel koloniën kwijt aan de Hollanders. In 1640 brak er een opstand uit tegen de Spaanse overheersers en tot 1668 woedde er een oorlog. Hierna volgde een periode waarin de regering, handel en het onderwijs zijn hervormd.

In 1807 vielen de Fransen het land binnen en moest de koninklijke familie vluchten naar Brazilië. Het hoogtepunt van de chaos was de oorlog tussen de liberale en absolutistische broers Pedro IV en Miguel. Uiteindelijk wonnen de liberalen. De tweede helft van de eeuw was stabieler en bovendien was er industriële groei.

Vanaf 1910 is Portugal een republiek die wordt gekenmerkt door politieke en economische crises. Na 1933 was er veel werkloosheid en armoede. De koloniale oorlogen in Afrika leidden tot onrust en uiteindelijk tot een revolutie in 1974. In 1983 treedt Portugal toe tot de toenmalige Europese Gemeenschap (EG), de voorloper van de huidige Europese Unie.