Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Portugal ×
    • Algarve ×

Strandliefhebbers gaan naar de Algarve. Deze streek heeft maar liefst 2700 zonuren per jaar! De goudgele zandstranden en fascinerende rotsformaties maken deze kust één van de mooiste van Europa. Pittoreske vissersdorpjes en leuke badplaatsen wisselen elkaar af en de excursiemogelijkheden zijn eindeloos. Ontdek de wereld van de zeevaarders of geniet van de witte Moorse huisjes.

Lees meer

Op vakantie naar Algarve

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal op ongeveer 2 uur en 45 minuten vliegen vanaf Schiphol. De zonovergoten zandstranden nodigen iedere toerist uit om te zonnebaden. De gezellige badplaatsen, zoals het bruisende Albufeira en het moderne Vilamoura, worden afgewisseld met authentieke Portugese plaatsen als Silves, Loulé, Alvor, Lagos en Portimão. Maar waar je ook komt, overal zie je de typische witte huisjes met minaretschoorsteen in Moorse stijl en de rijk met azulejo's (Portugese tegeltjes) versierde muren. 

De Algarve heeft een rijke historie. Je ziet hier onder andere bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, de Moorse tijd en de middeleeuwen. De streek was ook het vertrekpunt voor de zeevaarders tijdens hun ontdekkingstochten naar nieuwe gebieden. Stap in de voetsporen van de bekende ontdekkingsreizigers als Hendrik de Zeevaarder en Vasco da Gama. 

Ook natuurliefhebbers komen niets te kort. Langs de kust zie je bijzondere rotsformaties en grotten die ontdekt moeten worden. Het natuurpark Reserva da Ria Formosa, met schitterende lagunes en oneindige zoutpannen, vraagt om een bezoek en vanaf de circa 900 m hoge bergtop Foia in het Serra de Monchique heb je een adembenemend uitzicht over de streek.

Vanuit de Algarve zijn er talloze fly-drive mogelijkheden door het binnenland en de interessante kustplaatsen. De Algarve is ook uitermate geschikt om te overwinteren.

Cultuur Algarve

Ontdek de cultuur van de Algarve! 

Veel culturele bezienswaardigheden hebben Islamitische invloeden. Je ziet deze invloeden onder andere terug in Loulé (Moors kasteel, markthal), Tavira (Moors kasteel), de oude stadskern van Albufeira en de ommuringen van Silves.

In Faro vind je de Capelo dos Ossos. In dit ossuarium hangen de beenderen en schedels van lang geleden gestorven monniken. Dit ietwat lugubere uitstapje mag eigenlijk niet ontbreken. Als je toch in Faro bent, breng dan ook gelijk een bezoek aan de Sé (kathedraal). Deze kathedraal is een mengelmoes van gotiek, renaissance en barok. Vooral de azulejo’s (Portugese tegeltjes) in de zijkapellen zijn de moeite waard.

Lagos is de stad van de ontdekkingsreizigers. Hier werd ook de eerste slavenmarkt van Europa gehouden. Bekijk in Lagos in ieder geval de 17e eeuwse vesting en de 18e eeuwse Santo António-kerk. Volgens velen de mooiste kerk in de Algarve. Combineer jouw bezoek aan Lagos met een bezoek aan Sagres als je alles wilt weten over de Portugese ontdekkingsreizigers.

Natuur

Laat je de adem ontnemen door de prachtige natuur en indrukwekkende vergezichten van de Algarve: 

De Algarve heeft een kenmerkende rotskust met rotsen van rode en gele gesteenten. Deze rotsen zorgen voor een steile en ruige kustlijn. Voor de kust liggen enkele indrukwekkende rotsformaties en rotseilandjes en langs de kust vind je diverse grotten.

Het Parque Natural da Ria Formosa ten oosten van Faro is het leefgebied van vele vogels. Het wadden- en duinlandschap is circa 60 km lang. Je ziet hier lagunes, zandbanken, zandstranden en eilandjes.

In het Serra de Monchique-gebergte groeien mediterrane eucalyptus-, olijf- en sinaasappelbomen. Vanaf de circa 900 m hoge top Foia heb je een geweldig uitzicht.

Het Serra de Caldeirão is een laag- tot middelgebergte, waarvan de hoogste top ongeveer 577 m is. Hier vind je veel bossen met eucalyptusbomen, pijnbomen, steeneiken en kurkeiken.

Door het relatief koele klimaat kunnen de avonden aan de Algarve fris zijn. Vergeet niet een trui mee te nemen als je gaat wandelen.

Ligging

De heerlijke Algarve ligt in het meest zuidelijke deel van Portugal aan de Atlantische Oceaan. De Algarve strekt zich uit van Sagres tot aan Monte Gordo, bij de Spaanse grens.

De kust is ongeveer 180 km lang. De oppervlakte is circa 6500 km². Dit is ongeveer twee keer zo groot als de provincie Zuid-Holland.

Bezienswaardigheden Algarve

Natuurlijk mag je de schitterende zandstranden van de Algarve niet missen, maar er is meer te zien en doen in de Algarve. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan Lagos, de vestigingsplaats van Hendrik de Zeevaarder? Van hier vertrok de Portugese vloot op zoek naar nieuwe landen. Vanuit de baai zie je het imposante 'Ponte de Piedade', bizarre rotsformaties en grotten die ongeveer 20 m boven de zee uitsteken.

De Algarve staat bekend om de gezellige zigeunermarkten. Voor de grootste ga je naar Loulé of Quarteira. Op deze traditionele markten zie je hoe de Portugezen zelf winkelen. De zigeunermarkt, ook wel feira genoemd, is een kleurrijk schouwspel. Je ziet er hoe schapen, stro, schoenen, katoen, geurende oliebollen en op houtskool gegrilde tentakels van inktvissen van eigenaar verwisselen.

Het kleine stadje Olhão is een museum op zich. De oude stadskern, Barreta, aan de havenkant, doet Moors aan. Je wandelt er door steegjes met witte, kubusvormige huisjes. Op de dakterrassen staan vaak weer kleinere kubussen. Op de daken zie je de opengewerkte schoorstenen, die typerend zijn voor de Algarve.

Verrassende Highlights in Algarve

Veel toeristen laten Faro links liggen als ze naar de Algarve gaan. Maar Faro is meer dan alleen een aanvlieghaven. De plaats heeft een indrukwekkende binnenstad met veel historie. Zo kun je de oude Sé bezoeken, slenteren door de smalle straatjes of een bezoek brengen aan de ietwat morbide Capelo dos Ossos, waar de beenderen en schedels van overleden monniken te zien zijn.

Als je alles wilt weten van de oude Portugese zeevaarders, dan moet je naar Sagres. Hier vind je een museum dat aan deze ontdekkingsreizigers is gewijd. Nu je er toch bent, kunt u gelijk naar Cap Vicente. Hier staat je op de uiterste zuidwestpunt van het Europese vasteland en heb je uitzicht op schitterende rotspartijen en een mooie vuurtoren.

In Silves is de vroegere aanwezigheid van de Moren nog goed zichtbaar. Stille getuige is de ruïne van een oud Moors kasteel. Ook de Sé de Santa Maria (kathedraal) is erg de moeite waard. Deze kathedraal werd in de 13e eeuw na de verdrijving van de Moren gebouwd.

Praktische Tips voor je vakantie naar Algarve

Hoelang is het vliegen naar Algarve?

Algarve is meestal tussen de 2,75 en 3 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Algarve?

Het tijdverschil tussen Nederland en Algarve is -1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Algarve

De verbinding vanuit Nederland naar Faro is veelal rechtstreeks. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 2 uur en 45 minuten. Het vliegveld ligt ongeveer 6 km van de plaats Faro. Je kunt ook vanaf Rotterdam Airport naar Faro vliegen.

Hoe is het openbaar vervoer in Algarve?

Er zijn goede busverbindingen de diverse plaatsen langs de kust. Er rijden regelmatig bussen tussen Tavira, Faro, Vilamoura, Albufeira, Portimão en Lagos en naar Lissabon.

Er zijn treinstations in Lagos, Portimão, Albufeira, Faro, Tavira, Monte Gordo en Vila Real de Santo António (Spaanse grens). Er rijden vrij regelmatig treinen van Lagos tot aan Vila Real de Santo António via alle grotere plaatsen. Ook gaat er vrij regelmatig een trein naar Lissabon.
Tip: Let er op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek.