Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Malta ×
  • Malta ×

Malta rocks! Dit bekendste eiland van de Maltezer Archipel heeft niet alleen een onbeschrijflijke schoonheid, maar ook geweldige mogelijkheden voor een actieve zonvakantie. Geniet onder een strakblauwe hemel van grillige rotskusten die fel afsteken tegen de diepblauwe Middellandse Zee en de duizenden jaren oude cultuur en bruisende badplaatsen. De vriendelijke Maltezen verwelkomen je graag!

Lees meer

Op vakantie naar Malta

Malta is het grootste en meest bruisende eiland van de schitterende, zonovergoten Maltezer Archipel in de Middellandse Zee. Het ligt circa 93 km ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië en ongeveer 230 km ten oosten van Tunesië. En ook al is Malta maar ietsjes groter dan Amsterdam, ze heeft wel alles in huis voor een onvergetelijke vakantie!

De schoonheid van Malta is adembenemend! Je geniet van zonovergoten zomers met een heerlijk zeebriesje (temperatuur van gemiddeld 26°C), strandjes en rotsplateaus om lekker te zonnen aan de diepblauwe zee en historische dorpen helemaal opgetrokken uit kalksteen. Ook ontdek je fantastische monumenten uit een ver verleden, pittoreske havens met veelkleurige bootjes en een ruig binnenland met heuvels. Tegenover het ruige land heeft Malta ook vruchtbare valleien en terrasvormige velden.

Populaire badplaatsen op het eiland Malta zijn de bruisende havenstadjes Buggiba, Mellieha, Qawra, Sliema, St. Julian's, St. Paul's Bay en natuurlijk de prachtige historische hoofdstad Valletta met haar middeleeuwse, ommuurde centrum. Vanwege de monumentale waarde van het eiland is Malta vooral in trek bij cultuurliefhebbers, maar ook veel jongeren gaan ernaartoe om er een Engelse taalcursus te volgen. 

Het aanbod van accommodaties is groot en veelzijdig. Je kunt geweldig stappen aan de verstedelijkte noordoostkust, met als hoogtepunt de flamboyante discotheken van St. Julian's. Tegelijkertijd is de ruige zuidwestkust met haar steile kliffen nauwelijks bebouwd en leent de natuur van het eiland zich goed voor prachtige wandelingen.

Last but not least: Malta hoort tot de beste duikplaatsen van Europa. In het warme, heldere water zwemmen veelkleurige vissen tussen de meest prachtige koralen. Enig nadeel van Malta: je wilt hier nooit meer weg!

Cultuur Malta

Behalve een grote natuurlijke schoonheid heeft Malta ook een rijke cultuur en historische monumenten die zeer oude tijden doen herleven:

 • Laat je verrassen door Malta's prachtige historische hoofdstad Valletta, met haar laatmiddeleeuwse, ommuurde centrum en de prachtige haven. Ze staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft een zondagsmarkt en een scala aan bezienswaardigheden. Neem ook zeker een kijkje in de Sint-Janscokathedraal, waar één van de bekendste werken van de wereldberoemde kunstschilder Caravaggio hangt.
 • Geniet van de rust in de autovrije, voormalige hoofdstad Mdina, die een nog beter bewaard ommuurd middeleeuws centrum heeft dan de hoofdstad Valletta. Ook staan er veel gebouwen uit de tijd van de barok.
 • In de schilderachtige haven van Marsaxlokk, de belangrijkste vissersplaats van Malta, is het één en al bedrijvigheid. De traditionele vissersbootjes, netten die te drogen hangen en het schitterende uitzicht op zee vormen een fotogeniek tafereel.
 • Een bewonderenswaardig staaltje architectuur vormen de Megalithische tempels op Malta en Gozo. De gigantische bouwwerken van manshoge stenen zijn nog ouder dan de Egyptische piramides en Stonehenge!

 

Informeer bij een bezoek aan Malta zeker naar lokale feestdagen, want de Maltezers feesten veel en gráág! Sommige van hun 'festas' herinneren aan gebeurtenissen van nationaal belang, maar de meeste hebben te maken met het katholieke geloof. Ieder dorp heeft ook nog eens zijn eigen feestdag, gewijd aan de eigen beschermheilige.

Natuur

De kalkachtige ondergrond van Malta zorgt voor een spectaculaire natuur met grillige rotsen en steile kliffen. Enkele plaatsen springen eruit:

 • Tijdens een boottocht langs de spectaculair steile Dingli Kliffen aan de zuidkust zie je aan het laagjespatroon prachtig hoe het aardoppervlak van dit eiland ooit is ontstaan.
 • Vlakbij de zuidelijke haven Wied iz-Zurrieq ligt de legendarische 'Blauwe Grot'. De zon zorgt hier iedere ochtend weer voor een betoverend tafereel. Haar schijnsel in combinatie met de ligging van de grot zorgt voor een waaier aan tinten blauw, van fluorescerend lichtgevend, tot diepdonkerblauw.
 • Onder toeziend oog van de president in het indrukwekkende Verdala Paleis, net ten zuiden van Rabat, liggen de prachtige Tuinen van Buskett en San Anton. Ze bevatten het enige echte bos op Malta. Maak een heerlijke wandeling in de verkoelende schaduw langs exotische planten. Deze paradijselijke tuinen zijn een lust voor het oog!

Malta staat bekend als één van de beste duikplaatsen van Europa, je kunt in het heldere water prachtige vissen en koralen bewonderen!

Leuke plaatsen in Malta

Ten westen van St. Paul's Bay ligt de gemoedelijke badplaats Xemxija, die een goede uitvalsbasis vormt voor de drie enige zandstranden aan de noordkust van het eiland.

Ligging

Malta is een zonovergoten eiland in de Middellandse Zee, ongeveer 93 km ten zuiden van het Italiaanse Sicilië en circa 230 km ten oosten van het Noord-Afrikaanse Tunesië. Het schitterende, rotsachtige eiland behoort tot de Maltezer Archipel en vorm samen met uit Malta, Gozo, Comino en twee onbewoonde eilandjes Fifjla en Cominotto de Republiek Malta. Malta is het grootste eiland en heeft een oppervlakte van circa 246 km² (net iets groter dan de gemeente Amsterdam) en is maximaal 27 km lang en circa 15 km breed.

Bezienswaardigheden Malta

Wat je niet wilt, maar ook niet kúnt missen op Malta is de zon. Je geniet ervan op de rotsplateaus aan de zee, op het terras van een heerlijk restaurantje in de oude hoofdstad Valletta, bij het zwembad van uw hotel, of wandelend door de heuvels. De zon staat overal midden in een strakblauwe hemel!

Reis mee terug in de tijd langs monumenten uit Malta's zeer rijke en lange geschiedenis. Achtereenvolgens de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, Vikingen, de Maltezer en de Britten lieten er hun sporen achter in de vorm van tempels, kastelen en kerken. Heel bijzonder zijn de prehistorische bouwwerken op Gozo en Malta. De megalithische 'Tempel van Tarxien' werd al gebouwd tussen 3300 en 2500 voor Christus. Ouder dan de piramiden van Egypte en Stonehenge, zijn de tempels van Hagar Qim, Mnajdra en Ggantija. Hagar Qim is uniek in de wereld, aangezien hij zodanig is gebouwd dat hij de tijd aangeeft.

Kijk uit over de gigantisch blauwe Middellandse Zee vanaf de beroemde, ruige Dingli-kliffen en breng een bezoek aan de Blauwe Grot, vlakbij de haven van Wied iz-Zurrieq aan de zuidkant van Malta. De zon zorgt hier iedere ochtend weer voor een betoverend tafereel, doordat haar schijnsel in combinatie met de ligging van de grot zorgt voor een waaier aan tinten blauw, van fluorescerend lichtgevend, tot diepdonkerblauw.

Feest tussen de Maltezers in St. Julian's. Deze bruisende uitgaansplaats aan de noordoostkust trekt behalve toeristen ook veel jongeren van het eiland zelf aan die er komen om tot diep in de nacht te dansen!

Verrassende Highlights in Malta

Spot de blauwe grotlijster. Dit prachtige dier herken je van verre door zijn blauwe verenkleed. Het is de nationale vogel van Malta.

Maak de échte Maltese cultuur mee en verblijf bij de lokale bevolking op één van de authentieke farmhouses. Of huur een auto en trek erop uit in het binnenland. Daar tref je veel prachtige authentieke plaatsjes aan waar geen toerist te bekennen is.

Een uniek stukje Maltees handwerk vind je bij winkels en markten waar tafelkleden, zakdoeken, servetten, sjaals en omslagdoeken te koop zijn. Grote kans dat ze versierd zijn met prachtige kantmotieven, die de Maltezer vrouwen al eeuwen zelf kantklossen. Ook glasblazen is een vorm van kunstnijverheid die de inwoners van de archipel goed verstaan.

Malta staat bekend als één van Europass mooiste plekken om te duiken, met prachtige veelkleurige vissen en allerlei soorten koraal. Ben je een thrillseeker? Op de kliffen en steile rotsen van de eilanden, wordt veel rotsgeklommen. Informeer bij de toeristeninformatie naar cursussen. Een onvergetelijke ervaring!

Praktische Tips voor je vakantie naar Malta

Hoelang is het vliegen naar Malta?

Malta is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Malta?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Malta.

Wat is de route van Nederland naar Malta

De vliegtijd vanuit Nederland naar Malta bedraagt circa 3 uur en de verbinding is meestal rechtstreeks. De aanvlieghaven is Valletta, op circa 6 km van de stad.

Reizen per auto is mogelijk, maar wel erg omslachtig. Tot aan Sicilië kun je over de weg reizen, waar je vanuit de stad Catania per veerboot kunt oversteken naar Malta. De vaartijd van Catania naar Malta bedraagt circa 3 uur. De afstand van Utrecht naar Malta is hemelsbreed ongeveer 2300 km. Een overnachting onderweg is aan te raden.

Ook met de bus en de trein kun je via Italië, Sicilië en per veerboot Malta bereiken. De vaartijd vanaf Catania (Sicilië) bedraagt circa 3 uur en vanaf Licata (Sicilië) ongeveer 2 uur.

Reizen per auto, bus, trein of boot wordt niet aangeraden vanwege de lange reistijd en de aanzienlijke afstand.

Hoe is het openbaar vervoer in Malta?

Bussen rijden zeer frequent en zijn goedkoop. Veel bussen rijden tot het begin van de avond. Er zijn geen treinen op Malta.

's Zomers vertrekt vanuit de haven van Valletta twee keer per week een (car)ferry naar Sicilië. Ook vertrekt er 's zomers dagelijks een draagvleugelboot naar Sicilië en drie keer per dag naar buureiland Gozo. Vanaf Cirkewwa vertrekt 's zomers elke 45 minuten een ferry naar Mgarr op Gozo. In de winter varen de ferry's minder frequent.

Taxi's zijn relatief duur in Malta. Je vindt ze in de meeste grote plaatsen.Tip: Let er op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek.