Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen

Mojito, rumba en Cabañas: bij deze woorden denk je aan Cuba! Behalve smaakvolle drankjes, swingende salsa en heerlijke sigaren biedt Cuba je ook een fantastische vakantie. Het land staat bol van koloniaal erfgoed, vruchtbare plantages en luxe badplaatsen. Een reis naar Cuba is onvergetelijk. Het prachtige Havana, toeristische Varadero en het fantastische Sierra Maestra-gebergte brengen je in extase!

Lees meer

Op vakantie naar Cuba

Het communistische Cuba, gelegen in het Caribisch gebied, is een steeds populairder vakantieoord. Cuba staat bekend om haar salsamuziek, heerlijke sigaren en oude auto’s. Maar Cuba is veel meer dan dat. De hoofdstad Havana herinnert je aan het koloniale verleden en is een waar cultureel centrum. 

Het land heeft een overvloed aan ‘sigarenvelden’. Met jeeptochten of op eigen vervoer kun je het fascinerende landschap van Cuba bewonderen. Wil je lekker bijkomen? Dan kun je terecht in de badplaats Varadero. Dit behoort tot het toeristische bolwerk van Cuba. Fraaie zandstranden en een azuurblauwe zee bepalen het beeld van deze heerlijke plaats. 

De Cubaanse keuken is een mengeling van culturen. Mede door Spaanse en Afrikaanse invloeden kun je zeer gevarieerd eten in Cuba. Typische gerechten zijn platano verde (groene bakbanaan) en arroz congris (rijst met rode bonen). Bovendien moet je beslist hét drankje van het land proberen; de mojito, een heerlijke mix van rum, limoensap en rietsuiker. In Havana en Varadero kun je ook nog eens prima stappen. Spaans getinte discotheken brengen je in contact met de vriendelijk Cubaanse bevolking. 

Cuba heeft een schitterend landschap met een veelzijdige natuur. Naast de verschillende ‘tabakvelden’ vind je er ook beschermde natuurreservaten en moerasgebieden. Voor de kust van Cuba liggen de fraaiste eilandjes van het Caribisch gebied.

De vliegtijd naar Cuba is ongeveer 13 uur. Cuba is vooral geliefd bij natuur- en cultuurliefhebbers. Je moet zeker avontuurlijk zijn ingesteld om dit mooie land te ontdekken en ervaren.

Eten en drinken in Cuba

Cuba heeft de zogeheten Creoolse keuken. Dit is een mengeling van Spaanse en Afrikaanse invloeden. Bekende delicatessen in Cuba zijn onder andere moros y christianos (Moren en Christenen; het gerecht bestaat uit rijst met zwarte bonen, het hoort bij Cuba als hutspot bij Nederland) en arroz congris (rijst met rode bonen).

Platano verde (groene banaan, geliefd bijgerecht dat op allerlei manieren bereid wordt), fufu (gebakken bananen met geroosterde en fijngestampte spekjes, van oorsprong een Afrikaans gerecht) en malanga (langgerekte wortels die al door de oorspronkelijke Indianen bevolking verbouwd werden) zijn nog enkele andere smakelijke gerechten.

Daarnaast staat Cuba ook bekend om haar heerlijke drankjes waaronder natuurlijk de rum, de befaamde café Cubana (hete, zoete en zwarte koffie) en guarapo (het sap van suikerriet is lekker zoet en dorstlessend).

De mojito is één van de bekendste ‘cocktails’ van Cuba. Het heerlijke drankje bestaat uit een combinatie van witte rum, limoensap, sodawater en verse muntblaadjes.

Roken is weliswaar ongezond, maar een Cubaanse sigaar mag eigenlijk niet ontbreken op jouw reis.

Ligging

Cuba ligt in het Caribisch gebied, grenzend aan zowel de Atlantische Oceaan (noordkust) als de Caribische Zee (zuidkust). Ten westen van Cuba loopt de Straat van Yucatan, en ten oosten ligt de Windward Passage. Cuba is het grootste eiland van de Grote Antillen en ligt op circa 140 km van Jamaica, 180 km van Florida en 210 km van Mexico.

Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 114.000 km² ( Dit is ongeveer 2,7 keer zo groot als Nederland). Cuba is 1100 km lang en gemiddeld 100 km breed. Eromheen liggen meer dan 1600, voornamelijk onbewoonde eilandjes die tot het land behoren. Isla de la Juventud (ongeveer 55 km lang, gemiddeld circa 40 km breed) is hiervan het grootste. Je vliegt ongeveer in 10 tot 13 uur naar Cuba.

Bezienswaardigheden Cuba

Absolute trekpleister van Cuba is de hoofdstad Havana. Deze stad werd in 1519 gesticht. Vooral het oude centrum, la Habana Vieja, is een lust voor het oog. Als je door de stad slentert, kom je koloniale gebouwen tegen die nog stammen uit 1600. Je kunt de stad niet verlaten zonder een bezoek aan de ‘Hemingwaybar’. In de Bodeguita del Medio verbleef deze beroemde schrijver om een mojito te drinken. Treed in de voetsporen van Hemingway!

Cuba heeft een rijke en roerige geschiedenis. Van de Cubaanse revolutie met Fidel Castro aan het hoofd zie je nog een aantal restanten in het land. In de Varkensbaai, aan de zuidkust van het eiland, ligt een historisch museum die de geschiedenis vertelt van een opstand tegen Fidel Castro. Cultuurliefhebbers zullen hier van smullen! Daarnaast zijn er hier in het moerassige gebied bijzondere vogels te spotten, zoals visarenden, gieren en ijsvogels.

Varadero is het strandparadijs van Cuba. Het staat bekend om haar hagelwitte stranden en helderblauwe zee. Je kunt hier heerlijk bruin bakken of een verkoelende duik nemen. Varadero is een waar toeristisch oord met indrukwekkende hotelcomplexen. Een bezoek aan dit deel van Cuba is dan ook must!

Verrassende Highlights in Cuba

Cubaanse sigaren zijn over de hele wereld befaamd. Het is dan ook niet gek dat het één van de grootste exportproducten van het land is. Je kunt tijdens je vakantie in Cuba dan ook een bezoek brengen aan een sigarenfabriek. Daarnaast vind je centraal in het land de Viñales-vallei waarin de donkerrode, vruchtbare grond de beste tabak ter wereld wordt geteeld. Je moet beslist een bezoek brengen aan dit wonderlijke landschap.

Praktische Tips voor je vakantie naar Cuba

Hoelang is het vliegen naar Cuba?

Cuba is meestal tussen de 10 en 13 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Cuba

De vliegtijd vanuit Nederland naar Cuba bedraagt ongeveer 10 tot 13 uur. Vanuit Nederland zijn er twee vlieghavens in Cuba, Havana en Varadero.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Cuba?

Het tijdverschil van Cuba is in de wintertijd -5 en in de zomertijd -6 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Cuba?

Geldzaken zijn als volgt geregeld:

  • De munteenheid in Cuba is de peso. De andere officiële munteenheid is de convertible peso, die de dollar vervangen heeft.
  • Creditcards worden over het algemeen (in hotels) geaccepteerd.
  • In de diverse plaatsen zijn weinig geldautomaten. Aangeraden wordt traveller cheques mee te nemen en/of met een creditcard te betalen.
  • Sinds juni 2002 worden in Varadero euro's geaccepteerd. Ook op Cayo Coco kan men al met euro's betalen en men plant verdere uitbreiding van de acceptatie van euro's.
  • Pesos mogen niet uitgevoerd worden.
  • Cuba is geen voordelig land, de prijzen zijn te vergelijken met die in Europa. Consumpties in restaurants zijn duur en ook artikelen zijn vrij duur.
  • Een fooi van circa 5 tot 10% is gebruikelijk.

Wat is het voltage in Cuba?

De netspanning is over het algemeen 110 of 220 volt. Sommige stopcontacten zijn alleen geschikt voor stekkers met platte polen. Een verloopstekker is veelal noodzakelijk.

Is het water drinkbaar in Cuba?

Het leidingwater is niet drinkbaar. Wij raden aan om mineraalwater uit flessen te drinken. Let erop dat de fles verzegeld is!

Welke taal spreken ze in Cuba?

De officiële taal op Cuba is Spaans. In de toeristische gebieden kun je terecht met Engels. Daarnaast wordt er in sommige hotels Frans en/of Duits gesproken.

Hoe is het openbaar vervoer in Cuba?

In Cuba rijden er nauwelijks bussen. Wachttijden zijn daarom lang en de bussen zijn overvol. Reizen per bus is zeer tijdrovend en raden wij je niet aan. Voor de lokale bevolking zit er vaak niets anders op dan te wachten op een lift van een vrachtwagen of een auto. Als teken dat ze graag mee willen rijden, steken ze hun hand op.Tip: Maak vooral gebruik van de taxi’s in Cuba. Je kunt ook een auto huren.

Wat is de geschiedenis van Cuba?

Cuba is een etnische lappendeken die bestaat uit afstammelingen van Afrikaanse slaven en Spaanse kolonisten, maar ook uit Chinezen en immigranten van andere Caribische Eilanden.

Cuba werd in 1492 door Columbus ‘ontdekt’, 10 jaar later werden de eerste in West-Afrika gevangen slaven naar het eiland gebracht. In 1511 begon Diego Vélazquez de Cuellar Cuba te veroveren, en maakte er een kolonie van Spanje van. De Spanjaarden legden samen met de slaven de basis voor de huidige Cubaanse cultuur.

De oorspronkelijke bevolking van circa 100.000 Indianen is geëlimineerd tijdens de Spaanse verovering in de 16e eeuw.

In 1898 veroverden de Verenigde Staten Cuba, die het land in 1902 formele onafhankelijkheid gaf. Formeel, omdat Cuba een protectoraat van de Verenigde Staten bleef. In de eerste helft van de 20ste eeuw hadden pro-Amerikaanse presidenten de macht. In 1959 vond de Cubaanse Revolutie plaats, waarna Fidel Castro van Cuba een communistische staat maakte. Zijn communistische visie botste met de Verenigde Staten, die in 1960 een embargo instelden.

In 1961 proberen tegenstanders van Castro tijdens de invasie van Varkensbaar de regering te ontzetten, met steun van de Amerikaanse regering. Dit mislukt, en Cuba zoekt steun bij de Sovjet-Unie. Dit leidt tot de Cubacrisis; de Sovjet-Unie plaatste kruisraketten op Cuba. Een compromis wordt bereikt als de VS hun atoomraketten uit Turkije verwijderen. Door de val van de Sovjet-Unie en het nog steeds geldende embargo van de VS stort de Cubaanse economie in.

Pas in de 21ste eeuw komt Cuba in hoog tempo uit zijn isolement en wordt er enorm geïnvesteerd in het toerisme. Er wordt alles aan gedaan om buitenlanders gastvrij te onthalen.