Autovakantie Waddeneilanden

Natuur op zijn best, dat zijn de Waddeneilanden. Nergens in Nederland vind je meer natuur dan in het Waddengebied! De Waddeneilanden zijn synoniem voor rust en ruimte. Er wonen op alle Waddeneilanden samen slechts 23.500 mensen verspreid over een klein aantal dorpjes. I... Lees meer over Waddeneilanden

Er zijn geen vakanties gevonden voor:
Op basis van jouw zoekopdracht zijn er helaas geen vakanties gevonden. Verander je voorkeuren óf de vertrekdatum.

Over Waddeneilanden

Natuur op zijn best, dat zijn de Waddeneilanden. Nergens in Nederland vind je meer natuur dan in het Waddengebied! De Waddeneilanden zijn synoniem voor rust en ruimte. Er wonen op alle Waddeneilanden samen slechts 23.500 mensen verspreid over een klein aantal dorpjes. In de zomermaanden is het er een stuk drukker, als de stranden lokken. Ieder eiland is uniek.

Hoogtepunten Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden kom je helemaal tot rust. Welk eiland je ook kiest om je vakantie door te brengen, ieder eiland heeft zijn unieke plekjes. Veel gebieden vallen onder het beheer van Natuurmonumenten en hebben schitterende wandel- en fietsmogelijkheden. Maar je mag niet overal komen, sommige gebieden zijn rustgebieden voor vogels tijdens het broedseizoen.

Texel is de noordelijkste plek waar lepelaars leven. In natuurgebied De Geul is de grootste lepelaarkolonie van Nederland. Je  kunt er de prachtige dieren vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer van dichtbij bekijken.

Maar ook als je geen vogelaar bent, zul je genieten van de weldadige rust in de duinen, kwelders en bossen. Als je wilt bijkomen van de adembenemende natuur, strijk je neer op één van de schitterende zandstranden, bijvoorbeeld op het strand van Schiermonnikoog. Dit is één van de breedste en mooiste stranden van Europa!

Ecomare Texel is hét bezoekerscentrum van Texel. Hier vertellen ze je alles wat je wilt weten over de natuur op dit Waddeneiland. Bekijk de interessante exposities of neem een kijkje bij het zeeaquarium. Hoogtepunt van de dag is waarschijnlijk een bezoek aan het zeehonden- en vogelopvangcentrum. In het vogelopvangcentrum worden zieke en gewonde vogels verzorgd, totdat ze weer los kunnen worden gelaten in de vrije natuur. In de zeehondenopvang leeft een groep zeehonden, die net na hun geboorte door hun moeder alleen zijn gelaten. Veel van deze zeehonden zijn een vaste groep bewoners van Ecomare geworden. In de zomer wordt altijd een groep zeehondjes geboren, die je van dichtbij kunt bewonderen!

Ieder jaar in juni wordt op Terschelling het Oerolfestival gehouden. Het eiland staat dan volledig in het teken van theater, muziek en dans. Het festival is één van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. Als je de kans ziet om in juni naar de Waddeneilanden te gaan, mag Oerol niet op je wensenlijstje ontbreken. De sfeer op Terschelling tijdens Oerol is geweldig. Duizenden theaterliefhebbers komen van de overkant naar het eiland en vieren een week lang feest!

Op vakantie naar Waddeneilanden

TVTAS, waarschijnlijk ken je het ezelsbruggetje wel? Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn van links naar rechts de bewoonde Nederlandse Waddeneilanden. Voeg daar Rottumeroog en Rottumerplaat aan toe en de Waddeneilanden zijn compleet.

De Waddeneilanden vormen een uniek gebied in Nederland. Het is één van de laatste streken in West-Europa waar je nog ongerepte natuur tegenkomt. Je kunt eindeloos dwalen door natuurgebieden zonder ook maar iemand tegen te komen. Je kunt de eilanden doorgaans gemakkelijk in een dag rondfietsen. Vogelspotters weten niet waar ze moeten kijken. Zoveel verschillende en zeldzame vogelsoorten zie je nergens! En zonaanbidders en watersporters vervelen zich niet op de brede zandstranden...

De eilanden liggen in een uniek getijdengebied: de Waddenzee. Een belangrijke schakel in het ecosysteem van Europa. Bij eb vallen de zandplaten droog. Je ziet er zeegras, zeehonden, pieren en schelpdieren en natuurlijk vogels. 

In de 17e en 18e eeuw werden de eilanden welvarend door de walvisvangst. Nog altijd zijn in sommige dorpjes herinneringen te vinden aan deze tijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Commandeurshuizen op Ameland? Tegenwoordig leven de eilanden van het toerisme. Je vindt er veel hotels, gezellige pensions, bungalowparken en campings. Toch vind je al even buiten de toeristische centra nog volop rust.

Hoewel de natuur natuurlijk de belangrijkste attractie is, is er ook volop cultuur te vinden op de eilanden. Ieder eiland heeft zijn eigen vuurtoren. Hiervan is de bekendste natuurlijk de Brandaris op Terschelling. Er zijn diverse interessante musea en de eilanders zullen je graag de geschiedenis van hun eiland vertellen. 

Welk Waddeneiland je ook kiest, je zult volop genieten van de rust en natuur! Het zijn echte vakantie-eilanden, ideale bestemmingen voor gezinnen.

Omhoog arrow_upward