JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Zwitserland | D-reizen

Zwitserland


Op naar het bergachtige Zwitserland! Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? Heb je een tolvignet of milieusticker nodig? En kun je het water uit de kraan drinken? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie Zwitserland

Officiële taal

Duits, Frans, Italiaans en

Reto-Romaans

Tijdsverschil Geen
Hoofdstad Bern Vaccinatie (aanbevolen) n.v.t.
Oppervlakte 41.285 km²

Visum

Nee

Inwoners 8.809.830 Web - Code - Tel. .ch -CHE - +41
Munteenheid Zwitserse frank (CHF) Vluchtduur Circa 1,5 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is voldoende.
 • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen.
 • (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is geldig in Zwitserland, maar we raden je aan om ook een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Reisvoorbereiding

Voor Zwitserland zijn er geen verplichte of aanbevolen vaccinaties. Dat is fijn! Voor persoons- en reisgebonden adviezen kun jij je altijd laten adviseren door een deskundige bij de GGD.

Zwitserland, de ideale uitvalsbasis voor een (auto)vakantie door het bergachtige landschap. Daarnaast kun je ook nog eens eenvoudig gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het is een hele indrukwekkende en veelzijdige manier om de omgeving te ontdekken. Je kijkt je ogen uit en het is een pluspunt dat je niet zelf op het verkeer hoeft te letten. Wanneer je op autovakantie gaat, is het handig om met een aantal dingen rekening te houden.

 • Een tolvignet is verplicht in Zwitserland. Verder dien je in Genève ook in het bezit te zijn van een milieusticker. Meer hierover weten? Neem een kijkje bij onze partner op ons tolvignet & milieusticker pagina.
 • Zonder tussenstop of files rijd je in circa 8,5 uur naar Zwitserland. Onze tip: neem voor je kinderen spelletjes mee voor onderweg.
 • In een tunnel is het verplicht om te rijden met dimlicht.
 • Vergeet niet je gevarendriehoek mee te nemen in je auto.

Valuta

In Zwitserland is de Zwitserse frank (CHF) het officiële betaalmiddel. Zwitserland behoort zelf niet tot de Europese Unie, maar wordt omringd door verschillende landen die hier wel deel van uitmaken. Om die reden kun je toch vaak op plekken betalen met de euro (€), behalve in de minder toeristische gebieden. Verder worden op de meeste plekken bankpassen en creditcards geaccepteerd en zijn er voldoende geldautomaten te vinden. Onze tip: neem altijd wat Zwitserse franken contant mee.

Noodnummers

We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Zwitserland: + 41
 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance: 144
 • Brandweer: 118
 • Politie: 117

Cultuur & taal

Wist je dat Zwitserland vier officiële talen kent? Duits is de meest gesproken taal en de meerderheid van de bevolking woont in het Duitstalige deel. In West-Zwitserland wordt Frans gesproken en in het zuiden kom je ook het Italiaans tegen. Er is een minderheid dat Reto-Romaans spreekt, wat typerend is voor de Zwitserse alpen. Geen zorgen, wanneer jij deze talen niet (goed) beheerst, kom je gemakkelijk uit de voeten met de Engelse taal.

Deze vakantiebestemming staat bekend om haar authentieke gebruiken en tradities, denk aan: jodelen, alpenhoornblazen, wortelen, vendelzwaaien, Zwitserse chocolade, kaasfondue en nog veel meer! Dat is niet gek, gezien de invloeden van verschillende taal- en cultuurgebieden. Daarnaast kent de bestemming verschillende nationale feestdagen. Om je hier een indruk van te geven, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • Berchtoldstag - 2 januari
  • Driekoningen - 6 januari
  • Sacramentsdag - 11 juni
  • Zwitserse Nationale dag - 1 augustus
  • Kerst - 25 & 26 december

Stekkers & stopcontacten

We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen. De lokale stopcontacten zijn namelijk anders dan je in Nederland gewend bent. Verder is de netspanning 230 volt.

Handige informatie

 • Kraanwater: het water uit de kraan is van uitstekende kwaliteit en veilig om te drinken. Een groot gedeelte van het water is afkomstig uit de ondergrondse bronnen en anders uit meren. Dat is nog eens puur natuur!
 • Vliegtijden: vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks naar Zürich of Genève vliegen. Je vlucht duurt dan gemiddeld 1,5 uur. Vanaf andere Nederlandse luchthavens heb je al snel te maken met een tussenlanding of overstap.

Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van wintersportvakanties tot vliegtickets naar Genève. Liever advies van onze ervaren reisspecialisten? Breng een bezoek aan een van onze D-reizen winkels en laat je verwonderen door het aanbod aan treinreizen door Zwitserland. De reisadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je zorgeloze vakantie. Vergeet niet eerst online een afspraak te maken.