Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Zwitserland ×

Vakantie Zwitserland

De prachtige Zwitserse natuur is binnen handbereik! Een vakantie naar Zwitserland is een combinatie van cultuur, natuur en sportiviteit. Lange wandelingen door prachtige bergen zijn hier dagelijkse kost. ’s Winters is het land zeer sneeuwzeker. Geniet van de gezellige steden, imponerende Alpen en prachtige meren. Zwitserland is een oase van rust en gemoedelijkheid!

Lees meer

Op vakantie naar Zwitserland

Zwitserland ligt centraal in Europa op circa 800 km van Nederland. Neem je het vliegtuig, dan sta je na circa 1 uur en 30 minuten vliegen tussen de imposante bergen en geweldige natuur. Niet voor niets zijn de Zwitserse Alpen razend populair bij Nederlandse wintersporters! Het gebied is vrij sneeuwzeker en de afdalingen zijn schitterend! 

Het land leent zich uitstekend voor een rondreis. Het openbaar vervoersnetwerk is punctueel, evenals het Zwitserse uurwerk. Het landschap onderweg varieert van hoge bergtoppen tot diepe kloven met schitterende meren. Wie actief wil zijn, gaat mountainbiken of wandelen. En in de winter natuurlijk skiën! 

De Zwitserse steden herbergen veel musea en je kunt er schitterende kerken en kloosters bewonderen. De winterse kou trotseer je met een heerlijke kaasfondue: de specialiteit van de Zwitserse keuken!

Eten en drinken in Zwitserland

De echte Zwitserse keuken bestaat niet. Het land wordt gekenmerkt door buitenlandse invloeden en dat is ook in de keuken te merken. Toch hebben de Zwitsers een specialiteit: de kaasfondue! Een overheerlijke combinatie van Gruyère en Emmentaler, die gesmolten worden en gemengd met onder andere witte wijn, kirsch en knoflook. De echte eet je alleen in Zwitserland.

Daarnaast staan ook andere kaasgerechten hoog op de menukaart, zoals raclette. Maar ook worstjes, leverworst en rösti zijn populaire gerechten in het land. In Neuchâtel kun je genieten van traditionele visgerechten als forellenfilets in witte wijn en egli (rivierbaars) uit de oven.

Zwitserland heeft net als buurland Duitsland ook diverse biersoorten. Daarnaast vinden we de Franse invloeden terug in de wijnen, zoals een echte Chardonnay.

Ligging

Zwitserland ligt centraal in Europa. In het noorden grenst het land aan Duitsland, in het westen aan Frankrijk, in het zuiden aan Italië en in het oosten aan Oostenrijk en Liechtenstein.

Zwitserland heeft een oppervlakte van circa 41.000 km² en is daarmee ongeveer even groot als Nederland.

Bezienswaardigheden Zwitserland

De Zwitserse Alpen zijn de meest imposante bergen van Europa. Je vindt hier wereldberoemde skigebieden, waar het hele jaar sneeuw en ijs op de toppen ligt. Roetsj in de wintermaanden naar beneden op de lange latten of het snowboard en geniet van de welverdiende après-ski in de gezellige skidorpen. In de zomermaanden kun je in de Alpen fantastisch wandelen en mountainbiken. De Zwitserse Alpen zijn het hele jaar door een belevenis!

Naast de fantastische skigebieden staat Zwitserland ook bekend om de sprookjesachtige meren. Veel grote meren liggen op schilderachtige locaties, vaak omringd door majestueuze bergen. Op de meren kun je boottochten maken en watersporten beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde banaanvormige Meer van Genève of het prachtige Vierwoudstedenmeer bij Luzern, dat doet denken aan een Scandinavisch fjord.

Bern is de hoofdstad van Zwitserland. Of liever gezegd is Bern de bondsstad, omdat Zwitserland geen officiële hoofdstad heeft. De stad organiseerde het EK voetbal in 2008. De oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het centrum van Bern heeft gezellige restaurantjes. Daarnaast kun je in de stad over een groot aantal kerken en musea bezoeken of een theatervoorstelling bijwonen in één van de vele theaters, zoals het Stadttheater Bern.

In Sankt Gallen vind je de prachtige abdij met een bibliotheek uit 1758. Dit Karolingische klooster was vanaf de 8ste eeuw tot aan 1805 één van de belangrijkste kloosters in Europa. De bibliotheek is één van de oudste en grootste bibliotheken ter wereld en bevat kostbare manuscripten, waaronder de bouwtekening van de abdij uit 820. De abdij is één van de zeven Zwitserse monumenten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit prachtige bouwwerk mag je niet missen!

Verrassende Highlights in Zwitserland

Als je in Zwitserland bent, moet je eigenlijk de piramidevormige berg Monte San Giorgio beklimmen. Hier zijn fossielen uit het Midden-Trias van circa 230 miljoen jaar geleden gevonden. De berg is ongeveer 1100 m hoog en ligt bij het meer van Lugano. Ga met een ervaren gids op zoek naar deze bijzondere fossielen!

De mooiste gletsjer in Zwitserland is waarschijnlijk de Aletschgletsjer. Wist je dat deze gletsjer en het gebied eromheen zelfs zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO? Het is de grootste gletsjer van Zwitserland en is circa 23,6 km lang en heeft een oppervlakte van ongeveer 117,6 km². De gletsjer is een enorme ijsmassa van ongeveer 27 miljard ton ijs. Maak onder begeleiding van een gids eens een wandeling over de vlaktes van de gletsjer. Je zult deze wandeling niet snel vergeten!

Zwitserse precisie, daar draait het om bij het wereldberoemde Zwitserse uurwerk. Natuurlijk kunt je in de steden een merkhorloge kopen, maar bezoek ook eens het Musée International d'Horlogerie in La Chaux-de-Fonds. Het museum toont de rijke geschiedenis van het maken van uurwerken in Zwitserland. Koekoek!

Praktische Tips voor je vakantie naar Zwitserland

Hoelang is het vliegen naar Zwitserland?

Zwitserland is meestal tussen de 1,5 en 2 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Zwitserland

Je kunt op verschillende manieren naar Zwitserland reizen. Vanuit Schiphol is het ongeveer 1 uur en 30 minuten vliegen naar Zürich.

Je kunt natuurlijk ook met de trein naar Zwitserland reizen. Een treinreis van Amsterdam via Basel naar Zürich duurt circa 12 uur.

Daarnaast is een autovakantie naar Zwitserland ook een optie. De afstand van Utrecht naar Zürich met de auto is ongeveer 790 km.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Zwitserland?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Zwitserland.

Met welke munteenheid betalen ze in Zwitserland?

Geldzaken zijn in Zwitserland als volgt geregeld:

  • De munteenheid in Zwitserland is de Zwitserse frank.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Vrijwel alle plaatsen hebben een geldautomaat waar je geld kunt pinnen.
  • De banken in Zwitserland zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
  • Het gemiddelde prijsniveau van Zwitserland is hoger dan in Nederland.
  • Het is gebruikelijk om een fooi van 5 à 10% te geven in horecagelegenheden.

Wat is het voltage in Zwitserland?

De netspanning is over het algemeen 220-230 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met dunne polen. Vaak heb je een verloopstekker nodig.

Is het water drinkbaar in Zwitserland?

Het leidingwater is goed drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Zwitserland?

Zwitserland is een viertalig land. Bijna tweederde van de bevolking spreekt Duits (Schwitzerdütsch). Daarnaast wordt er ook Frans, Italiaans en Rheto-Romaans gesproken. In de toeristische gebieden kan je terecht met Duits, Engels en Frans.

Hoe is het openbaar vervoer in Zwitserland?

Zwitserland beschikt over een uitstekend openbaar vervoernet. Je kunt met verschillende kortlopende abonnementen reizen in diverse streken. Dit is zeer voordelig. In bepaalde gebieden rijden ook autotreinen.

Het busvervoer is ook goed geregeld in Zwitserland. Er rijden gele postbussen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. In aantal grote steden, zoals Basel, rijden ook trams en metro’s.

Wat is de geschiedenis van Zwitserland?

In de oude steentijd was Zwitserland grotendeels bedekt met gletsjers. Het gebied rond de stad Chur wordt echter waarschijnlijk al meer dan 10.000 jaar bewoond. Resten van paalwoningen uit de steentijd, kopertijd en bronstijd, die in de meren zijn gevonden, zijn hier getuigen van.

In de Romeinse Tijd werd Zwitserland onderdeel van het grote Romeinse Rijk. De Romeinen legden straten aan en bouwden steden.

In de middeleeuwen hoorde Zwitserland deels bij het Franse en deels bij het Duitse Rijk. Later voegden de Habsburgse vorsten delen van het gebied toe aan hun rijk.

Toen de oerkantons Uri, Schwyz en Unterwalden op 1 augustus 1291 een confederatie stichtten van het Heilige Roomse Rijk, betekende dit het ontstaan van de confederatie Zwitserland. Zij stichtten de confederatie om te zorgen dat zij onafhankelijk bleven van de Habsburgse vorsten. Toch werd hun onafhankelijkheid pas erkend in 1648 tijdens de Vrede van Westfalen. Dit verdrag maakte ook een einde aan de Dertigjarige Oorlog en Tachtigjarige Oorlog.

Ook andere kantons gingen zich langzaamaan aansluiten bij de confederatie Zwitserland, hierdoor ontstond een bonte mengelmoes van staten en vazalstaten.

Tijdens de Franse Revolutie in 1798 veranderde de structuur en werd na lang overleg de Verenigde Helvetische Republiek afgekondigd. Dit was geen groot succes en in 1803 werd deze gecentraliseerde staat weer afgeschaft. Zwitserland kreeg zijn autonomie weer terug, met in totaal 19 kantons. In 1815 werd op het Congres van Wenen de altijd durende neutraliteit van Zwitserland vastgelegd en erkend door de grote Europese landen.

Na een korte godsdienstoorlog in 1848 tussen de katholieken en protestanten werd de staat definitief een bondsstaat, zoals we deze nu nog kennen. De neutrale positie werd behouden, ook tijdens de Italiaans-Oostenrijkse Oorlog en de Duits-Franse Oorlog. Diezelfde neutraliteit zorgde ervoor dat vele internationale organisaties zich in Zwitserland vestigden.

Ook tjdens de twee wereldoorlogen bleef Zwitserland neutraal, al mobiliseerde het land wel. In 1992 besloot Zwitserland voor de tweede maal om geen lid van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) te worden. Wel sloot het in 2000 bilaterale verdragen met de EG af, en in 2002 werd het land lid van de Verenigde Naties.