JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Autovakantie Turkije – Goedkope Autovakanties – D-reizen

Autovakantie Turkije

Turkije is er voor iedere vakantieganger! Je vindt hier alle ingrediënten voor een heerlijke (all inclusive) zonvakantie. Of je nu cultuur wilt snuiven, wilt wandelen in de natuur of wilt zonnebaden langs de kilometerslange kust. Het kan allemaal. Aan de Turkse kusten liggen authentieke dorpjes. Het eten is fantastisch en de mensen vriendelijk. En als je van uitgaan houdt, is er genoeg te beleven!

Hoogtepunten Turkije

Wie in Turkije is, mag de grootste stad van Turkije, Istanbul, niet missen. Bezoek hier onder andere de wereldberoemde Aya Sofia-kerk en de Blauwe Moskee. Sla je slag op de Grote Bazaar en de Egyptische kruidenbazaar en bezichtig de adembenemende paleizen in het Topkapi Museum.

Maak een dagtocht met de auto of bus naar Pamukkale, ook wel het Katoenen Kasteel genoemd. Door kalkhoudende warmwaterbronnen zijn er enorme kalkterrassen ontstaan die er uitzien als een kasteel of waterval. Deze natuurbronnen werden vroeger gebruikt als thermale baden. Hoewel je er niet meer mag baden, blijft een bezoek aan Pamukkale een bijzondere ervaring.

Bezoek ook eens een hamam (het Turkse badhuis). Dit is een belevenis op zich. De hamam is een verwarmd badhuis waar Turken hun lichaam grondig verzorgen. Na een hamambehandeling voel jezelf als herboren. Na een uitgebreide scrub- en boenbehandeling krijg je vaak nog een moddermasker of een massage. Meer mooie plekken van Turkije ontdekken? Lees hier het blog: Top 10 mooiste plekken in Turkije.

Op vakantie naar Turkije

Turkije ligt in het Midden-Oosten op ongeveer 4 uur vliegen van Nederland. Het is een prachtige bestemming voor iedere vakantieganger, niet alléén voor zonvakanties of all inclusive vakanties. Het land heeft bijzondere cultuur en een prachtige natuur. De rijke traditie en het heerlijke eten vullen de mooie stranden en de pittoreske plaatsen langs de kust prima aan. Meer beleven dan alleen een heerlijke zonvakantie? Het binnenland en de kust kun je goed combineren in een rondreis. 

Tip: all inclusive vakantie vieren in Turkije, onbezorgd genieten! Ook voor een zonnige last minute ga je naar Turkije, hier is de temperatuur bijna het hele jaar zeer aangenaam. Kijk bijvoorbeeld eens voor vakanties naar Kusadasi of Seferihisar.

De ligging tussen Azië en Europa biedt een mengeling van beide culturen. Door de eeuwen heen is een indrukwekkende historie ontstaan, waar je nu nog de vele overblijfselen van kunt zien. Van oude Romeinse steden, grotwoningen in Cappadocië tot prachtige moskeeën. 

Naast cultuur heeft Turkije ook een bijzonder gevarieerde natuur. Van de ruige weidse steppen en sneeuwbedekte bergen in het uiterste oosten tot het afwisselende landschap aan de kust met uitgestrekte landbouwgebieden en romantische baaien.

Turkije heeft een bruisend uitgaansleven en geweldige winkelmogelijkheden. In de vele mooie badplaatsen kun je genieten van de Turkse keuken, van de prachtige stranden en de vriendelijke bevolking. 

Het prijsniveau in Turkije is lager dan in Nederland. Dit maakt Turkije een voordelige bestemming om eens lekker te verblijven in een luxe hotel voor een zeer gunstige prijs.

Ligging Turkije

Turkije ligt in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië op ongeveer 4 uur vliegen van Nederland en heeft een oppervlakte van ca. 780.580 km² (ongeveer 23 keer Nederland). Het ligt voor het grootste deel op het Aziatische deel van het Euraziatische continent. Slechts 5% ligt op het Europese deel van dit continent. Het deel rond de grootste stad Istanbul ligt in Europa. Het Aziatische en het Europese deel worden gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus, die gezamenlijk de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden.

Het noordwesten van Turkije grenst aan Griekenland en Bulgarije, het noorden grenst aan de Zwarte Zee en Georgië. Het oosten grens aan Armenië en Iran en in het zuidoosten grenst het land aan Irak en Syrië. In het zuiden en zuidwesten grenst Turkije aan de Middellandse Zee.

Van Nederland naar Turkije

Afhankelijk van de bestemming in Turkije varieert de vliegtijd van ongeveer 3 uur en 30 minuten tot 4 uur.
De afstand van Utrecht naar Istanbul bedraagt circa 2640 km.

Openbaar vervoer Turkije

Er zijn treinverbindingen in Turkije maar deze zijn kwalitatief wat minder goed. De treinen zijn wel erg voordelig en worden voornamelijk gebruikt als mensen geen geld hebben voor de bus. De enige uitzondering is de trein tussen Istanbul en Ankara. Dit is een goede rechtstreekse verbinding.

Overal rijden minibusjes (dolmusbusjes). Deze busjes zijn vaak van particulieren en brengen je voor weinig geld naar veel bestemmingen. De dolmus stopt als je jouw hand opsteekt. Zwaai niet, want dan zwaait de bestuurder gewoon terug. Je kunt ook opstappen op de busstations. De busjes vertrekken als ze vol zijn. In de grotere toeristenplaatsen rijden ook stadsbussen. Deze zijn vaak duurder.

Vanuit de grotere plaatsen aan de westkust van Turkije gaan regelmatige bootverbindingen naar Griekenland. Ook zijn er bootverbindingen tussen de verschillende plaatsen in Turkije. Kusadasi en Izmir hebben ook een grote haven waar regelmatig cruiseboten aanleggen.

Taal

De officiële taal is Turks, maar in de toeristische gebieden kun je vaak terecht met Duits en Engels. Over het algemeen zullen de verkopers op straat zich beter in vreemde talen kunnen uitdrukken dan het personeel in de hotels.

Tijdsverschil Turkije

In Turkije is het altijd 1 uur later dan in Nederland.

Geld

In Turkije zijn geldzaken als volgt geregeld: 

  • De munteenheid in Turkije is de Yeni Turkse Lira. Vanaf janari 2005 is de nieuwe Lira in omloop. De oude Lira met zes nullen extra op het biljet wordt niet meer geaccepteerd. Prijzen worden regelmatig tevens in euro’s aangegeven. In dit geval kan meestal ook met euro's betaald worden.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat, waar je terecht kunt met de gangbare bankpassen en creditcards. Er zijn ook automaten waar euro’s uitkomen, omdat je in de toeristenplaatsen goed met de euro kunt betalen.
  • Over het algemeen worden creditcards geaccepteerd (Euro, Mastercard, Visa).
  • Banken en postkantoren zijn meestal op maandag tot en met vrijdag geopend van 08:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 17:00 uur. Zaterdag en zondag zijn ze gesloten.
  •  Turkije is de laatste jaren duurder geworden, maar ondanks dit ligt het gemiddelde prijsniveau nog steeds iets lager dan in Nederland.
  • Een fooi van ongeveer 5 tot 10% is gebruikelijk in horecagelegenheden.

Water

Je kunt het leidingwater in Turkije niet drinken. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Voltage

De netspanning is over het algemeen 220-230 volt. Als je geaarde stekkers of stekkers met dikke polen gebruikt, heb je een verloopstekker nodig.

Geschiedenis Turkije

Turkije werd vroeger Anatolië genoemd en het gebied werd al meer dan 7000 jaar voor Christus bewoond. Het eerste keizerrijk werd gesticht door de Hettieten. De Griekse held Alexander de Grote veroverde landen tot bijna in India en maakte van Turkije een groot land. De Romeinen namen hierna grote delen van Anatolië, dat toen Klein Azië werd genoemd, in bezit. Onder de Romeinen kende Turkije een aantal eeuwen rust, die eindigde door de opkomst van het christendom. In veel plaatsen zie je nog overblijfselen uit de Romeinse tijd, bijvoorbeeld in Efeze, in het zuidwesten van Turkije.

Na de val van de Romeinen ontstond het Byzantijnse rijk. De Aya Sofia-kerk is Istanbul is een voorbeeld van een Byzantijns bouwwerk. Na de dood van de profeet Mohammed in 632 ontstond het Osmaanse rijk en werden de Arabieren steeds sterker. Constantinopel viel in 1453 en werd Istanbul. Dit betekende het einde van het Byzantijnse rijk. De Aya Sofia veranderde mee: deze kerk is gebouwd als kathedraal, en veranderde in een moskee. Het Ottomaanse Rijk was in de 16e eeuw op zijn hoogtepunt. Daarna nam het belang af en heroverden Oostenrijk en Rusland grote delen van het Ottomaanse grondgebied.

In de Eerste Wereldoorlog steunde Turkije Duitsland en Oostenrijk. Na de overgave van Duitsland werd het land gecontroleerd door een aantal Europese landen. De Turkse vrijheidsstrijder Mustafa Kemel, later Atatürk (Vader der Turken) genoemd, gaf Turkije de vrijheid terug en voerde zeer veel hervormingen door. In 1923 werd Turkije onafhankelijk.Vind jouw autovakantie ►