JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Kenia | D-reizen

Kenia


Bereid je vakantie naar Kenia optimaal voor met de D-reizen Vakantiewijzer! Kun je het water uit de kraan te drinken en is het nodig om je euro’s om te wisselen voor een andere valuta? Moet je een reisstekker meenemen, of is dat niet nodig? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over Kenia op een rij gezet in onze Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie Kenia

Officiële taal Engels & Swahili Tijdsverschil

Zomer: + 1 uur

Winter:  + 2 uur

Hoofdstad Nairobi Vaccinatie (aanbevolen) Gele koorts, DTP & Hepatitis A
Oppervlakte 580.367 km²

Visum

Ja

Inwoners 55.100.586 Web - Code - Tel. .ke - KEN - + 254
Munteenheid Keniaanse shilling (KES) Vluchtduur Circa 8,5 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: je hebt een geldig Nederlands paspoort nodig dat bij vertrek uit Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: wanneer je op vakantie gaat naar Kenia zul je een visum of ETA (Electronic Travel Authorization) moeten aanvragen, dit geldt voor alle reizigers vanaf 16 jaar. Houd er rekening mee dat je alleen voor vertrek online een visum of ETA kunt aanvragen. Dit is niet mogelijk bij aankomst op de luchthaven.
 • (Internationaal) rijbewijs: je hebt zowel een Nederlands als internationaal rijbewijs nodig.

Reisvoorbereiding

Er zijn geen verplichte vaccinaties als je naar Kenia gaat, behalve wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je vakantie in een land bent geweest dat een verhoogd risico op gele koorts met zich meebrengt. Daarnaast worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus, Polio) aanbevolen. Er zijn ook een aantal persoons- en reisgebonden vaccinaties, laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD. Onze tip: neem muggenwerende middelen mee zoals DEET.

In Kenia heb je allerlei manieren om jezelf te verplaatsen, denk aan de lokale matatu’s (privé busjes/gedeelde taxis), de taxi of met een gids die tevens je chauffeur is. Het is goed om te weten dat Matatu’s pas vertrekken op het moment dat de busjes helemaal vol zitten. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een auto te huren in Kenia. Het verkeer in Nairobi en Mombasa kan alleen erg chaotisch zijn. Geen zorgen, buiten deze steden is het een stuk rustiger. We raden je aan om je auto goed te laten verzekeren, want niet in alle wegen zijn in goede staat. Vergeet niet je Nederlandse én internationale rijbewijs mee te nemen. Controleer daarnaast de voorwaarden van de lokale autoverhuurder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Valuta

In Kenia is de Keniaanse shilling (KES) het officiële betaalmiddel. Op de meeste plekken zijn er genoeg betaalautomaten te vinden, behalve op de afgelegen locaties. Vaak kun je in luxere hotels en restaurants wel met een creditcard betalen. Vergeet je niet je bankpas te activeren voor gebruik buiten Europa?

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Kenia: +254
 • Algemeen alarmnummer: 999

Cultuur & taal

In Kenia zijn er twee officiële talen: Engels en Swahili. Je merkt dat de lokale bevolking onderling veelal Swahili spreekt, maar geen zorgen, met Engels kom je gemakkelijk uit de voeten. Je scoort zeker punten als een aantal basiswoorden Swahili kent!

Verder is de meerderheid van de inwoners christen en volgt circa 10% van de bevolking de islam. In de kuststreek merk je dat de Kenianen conservatiever zijn. Het is geen probleem om in je badkleding op het strand te liggen, alleen raden wij je aan om je armen en benen te bedekken zodra je het strand verlaat. Daarnaast hebben wij wat handige informatie over de Keniaanse cultuur voor je uitgezocht:

 • Wist je dat afdingen de normaalste zaak in de wereld is op deze bestemming? Onze tip: bied in eerste instantie 1/3 van de vraagprijs.
 • Neem spullen aan met je rechterhand, want de linkerkant kan als onbeleefd worden gezien.
 • Het is niet verplicht om fooi te geven, alleen wordt wel gewaardeerd. In de dienstverlening is het gebruikelijk om 10% van de totaalprijs aan fooi te geven, zoals in een restaurant of bij een taxichauffeur.

Daarnaast kent dit vakantieland een aantal populaire nationale feestdagen. Speciaal voor jou hebben wij een handig overzicht gemaakt:

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari
 • Bevrijdingsdag - 26 januari
 • Internationale Vrouwendag - 8 maart
 • Dag van de Arbeid - 1 mei
 • Madaraka Day - 1 juni
 • Moi Day - 10 oktober
 • Heroes Day - 20 oktober
 • Onafhankelijkheidsdag - 12 december
 • Kerst - 25 & 26 december

Stekkers & stopcontacten

Houd ruimte over in je koffer voor een reisstekker. Het is niet nodig om een spanningsomvormer mee te nemen, maar de stopcontacten zijn wel anders dan je in Nederland gewend bent. De netspanning in Kenia is 220-240 volt en de frequentie is 50 hertz.

Handige informatie

 • Kraanwater: het is niet veilig om het water uit de kraan te drinken en kan leiden tot maag- en darmklachten. Om die reden raden wij je aan om flessen (mineraal)water te kopen. Sla voor de zekerheid ijsklontjes over, poets je tanden met het water uit een fles en wees voorzichtig met gewassen fruit en groente. Je kunt er ook voor kiezen om zelf drinkwater te maken door het water uit de kraan te koken, filteren of desinfecteren. 
 • Vliegtijden: er zijn verschillende (internationale) luchthavens in Kenia, de meest populaire zijn Nairobi en Mombasa. Vanaf Amsterdam kun je vaak met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 8,5 uur vliegen naar Nairobi. Er zijn ook vluchten met een of meerdere tussenstops, de gemiddelde vliegtijd ligt dan tussen de 12 en 14 uur. 

Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar Kenia. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan vakanties naar Kenia. Liever een rondreis door dit Afrikaanse land? Laat je adviseren door een van onze ervaren reisadviseurs. De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.