Italië
Je vakantie naar het Bella Italia staat voor de deur en het is tijd om je voor te bereiden. Bij D-reizen begrijpen wij dat je niet voor verrassingen wil komen te staan. Daarom hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over Italië op een rij gezet in onze Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je zorgeloos genieten van de voorpret. Een fijne reis gewenst!
Algemene informatie Italië
Officiële taal | Italiaans | Tijdsverschil |
Geen |
Hoofdstad | Rome | Vaccinatie | n.v.t. |
Oppervlakte | 301.339 km² |
Visum |
Nee |
Inwoners | 58.731.872 | Web - Code - Tel. | .it - ITA - +39 |
Munteenheid | Euro (EUR) | Vluchtduur | Circa 2,5 tot 3 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: beschik je over een Nederlands paspoort of identiteitskaart? Dan is dat voldoende voor je aankomende reis.
- Visum: voor je vakantie naar Italië is het niet nodig om een visum aan te vragen.
- (Internationaal) rijbewijs: voor het huren van een auto is je Nederlandse rijbewijs voldoende.
- Goed om te weten: vanaf de zomer van 2024 heb je voor specifieke dagen een entreekaartje nodig om een bezoek te brengen aan Venetië. Houd de website van de Venetiaanse overheid in de gaten of dit ook voor jou van toepassing is. Tot nu toe geldt dit alleen voor bezoekers en niet als je zelf in een accommodatie in Venetië verblijft.
Reisvoorbereiding
Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties als je naar Italië gaat. Dat is nog eens fijn!
Wil je het optimale uit je vakantie halen? Kies ervoor om met de auto op vakantie naar Italië te gaan of op bestemming een huurauto te reserveren. Afhankelijk van je eindbestemming, is het gemiddeld 12 tot 16 uur rijden naar dit vakantieland. Baan je weg door het veelzijdige landschap en laat je verrassen door de kleurrijke omgeving. Wij hebben de tips voor jouw autovakantie op een rij gezet:
- Zo snel mogelijk naar Italië? Rijd via de autosnelwegen (TOL) via Duitsland en Zwitserland of Oostenrijk.
- Controleer altijd of je voor de landen die je onderweg passeert een (tol)vignet of milieusticker nodig hebt.
- Bewaar altijd een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidsvest in je auto. Dit is verplicht om bij je te hebben in Italië.
- Het is altijd handig om voordat je vertrekt de Italiaanse verkeersregels door te nemen. Het kan namelijk voorkomen dat enkele verkeersregels en maximumsnelheden afwijken van wat je gewend bent in Nederland.
- Feestdagen en grote evenementen kunnen drukte met zich meebrengen, houd hier rekening mee.
Valuta
Net zoals Nederland, is Italië lid van de Europese Unie en kun je hier betalen met de euro (€). Op de meeste plekken kun je ook betalen met je bankpas of creditcard. In sommige gevallen kun je zelfs betalen met je telefoon, maar ga hier niet zomaar vanuit. Liever contant geld opnemen? In Italië zijn genoeg geldautomaten te vinden. Houd er rekening mee dat transactiekosten in rekening kunnen worden gebracht voor het opnemen van geld.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de Italiaanse hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Italië: +39
- Algemeen alarmnummer: 112
- Ambulance: 118
- Brandweer: 115
- Politie: 113
Cultuur & taal
In Italië spreekt de lokale bevolking Italiaans (italiano). Het Italiaans is een Romaanse taal dat is verwant aan het Frans en het Spaans. Het huidige Italiaans dat wordt gesproken is afgeleid van het Florentijns, het dialect van Florence. In totaal kent deze bestemming ruim 34 eigen Italiaanse talen en dialecten.
Geen zorgen, ook wanneer je geen Italiaans spreekt, kom je gemakkelijk uit de voeten in Italië. Met name in de toeristische gebieden spreekt de lokale bevolking tegenwoordig een aardig woordje Engels. Neemt niet weg dat de Italianen het wel degelijk waarderen als je een aantal basiswoorden van hun moedertaal kent, denk bijvoorbeeld aan ‘buengiorno’, wat goedendag betekent. Tip: houd ruimte over in je koffer voor een Italiaanse taalgids. Daarnaast is het gebruik van uitbundige handgebaren een typisch voorbeeld van een uiting van de Italiaanse cultuur. Italianen praten vooral met hun handen. Verder staat het respectvol omgaan met elkaar en elkaar begroeten op straat, hoog in het vaandel.
In Italië hanteren ze een siësta-cultuur, ook wel Riposo genoemd. Je zult merken dat het dagelijks leven tussen 14:00 en 17:00 uur even tot stilstand lijkt te komen en dat de meeste winkels, restaurants en musea in de kleinere plaatsen zijn gesloten. Verder kent Italië veel officiële feestdagen die door het gehele land worden gevierd. Alle kantoren, banken, postkantoren en musea zijn op deze dagen gesloten. De winkels zijn daarentegen wel geopend. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Capodanno (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
- Epifania/Befana (Driekoningen) - 6 januari
- Pasqua (Eerste Paasdag) - maart/april
- Lunedì dell Ángelo/Pascquette (Tweede Paasdag) - maart/april
- Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag) - 25 april
- Festa del Lavoro (Dag van de Arbeid) - 1 mei
- Festa della Repubblica (Dag van de Republiek)- 1 juni
- Ferragosto (Maria Hemelvaart) - 15 augustus
- Ognissanti (Allerheiligen) - 1 november
- Immacolata Concezione (Onbevlekte Ontvangenis) - 8 december
- Natale (Eerste Kerstdag) - 25 december
- San Stefano (Tweede Kerstdag) - 26 december
- San Silvestro (Oudjaarsdag) - 31 december
Stekkers & stopcontacten
Wanneer je op vakantie gaat naar Italië hoef je geen rekening te houden met een wereldstekker. Het valt waarschijnlijk op dat de stopcontacten er anders uitzien dan je in Nederland kent, maar je kunt de Nederlandse stekkers gewoon zonder problemen in het stopcontact steken. De netspanning van de elektriciteit in Italië is 230 volt en de frequentie 50 hertz.
Handige informatie
- Kraanwater: op deze vakantiebestemming is het veilig om water uit de kraan te drinken. Houd er alleen rekening mee dat het drinkwater anders kan smaken dan je mogelijk gewend bent, er zit namelijk meer chloor verwerkt in het kraanwater. Soms kan het voorkomen dat het water toch niet drinkbaar is. Dit wordt aangegeven aan de hand van een bordje met de tekst: "acqua non potabile". Is dit het geval? Dan kun je altijd flessen (mineraal)water kopen in de supermarkt.
- Vliegtijden: Italië is een langwerpig land waardoor plaatsen wat verder uit elkaar kunnen liggen. Rechtstreekse vluchten naar Milaan duren gemiddeld 1 uur en 25 minuten. Ga je naar het zuidelijke Sicilië? Dan vlieg je in ongeveer 3 uur naar Catánia.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons online aanbod aan vakanties naar Italië. Variërend van autovakanties, last-minute stedentrips en vliegtickets naar Italië. Bij D-reizen hebben wij voor ieder wat wils. Wist je dat je ook een cruise naar de Middellandse Zee of een Italië rondreis op maat kunt boeken in een van onze D-reizen winkels? Onze ervaren reisadviseurs kijken graag met je mee naar de mogelijkheden voor jouw zorgeloze reis. Maak hiervoor eerst online een afspraak bij een winkel bij jou in de buurt.