Op vakantie naar Jämtland
Jämtland in de winter
Dit landschap ligt in de provincie Jämtlands län. De provincie, in de regio Norrland, omvat naast dit landschap ook het landschap Härjedalen. Kenmerken zijn de uitstekende sneeuwcondities en de afdalingen die voor vele niveaus geschikt zijn. De drie delen waar skigebied Åre uit bestaat, hebben alle zo hun eigen kenmerken. Åre Duved is rustig en gemoedelijk, Åre Centrum is levendig en Åre Björnen is vooral geschikt voor families met kinderen.
Hét skigebied in deze streek is dus Åre, mooie wintersportplaatsen zijn:
Åre
Vemdalen
Andere mooie Zweedse skigebieden zijn Norrbottons en Vasterbottons.
Jämtland in de zomer
De laatste vildmark of onaangetast natuurgebied: een heel toepasselijke omschrijving van deze streek. Groene weiden, mooie meren en duizenden rivieren en beken bieden u geweldige mogelijkheden om van de natuur te genieten.
Åre is een plaats die je zeker niet wilt missen tijdens een verblijf aan Jämtland. De ligging aan het Aresjönmeer en aan de Europese Weg 14 zorgen voor twee dingen: je kunt genieten van een prachtige natuurlijke omgeving en je kan deze eenvoudig verder gaan ontdekken. De E 14 is een route die vanaf Noorwegen naar Zweden loopt. Ten westen van de plaats kun je een prachtig natuurfenomeen met eigen ogen zien: de waterval Tännfors, waarvan het water van een hoogte van circa 32 m naar beneden stort!
Een indrukwekkend bergmassief op de grens van Noorwegen en Zweden is Sylan. Op circa 1762 m ligt het hoogste punt, de Storsylen, waar je uitdagende wandelingen naartoe kunt maken. Ten westen van het bergmassief kun je het Noorse Nationale Park Nationaal Park Skarvan og Roltdalen bezoeken en genieten van diverse natuurlijke hoogtepunten. Het Zweedse deel van Sylan zal vanaf 2013 deel gaan uitmaken van het nieuw op te richten Nationaal Park Vålådalen–Sylarna.
Wie nieuwsgierig is naar het Loch Nessmonster van Zweden, gaat naar de hoofdplaats van Jämtland, Östersund. In Het Storsjömeer zou volgens de verhalen het Storsjömonster wonen. Vanuit één van de uitkijktorens kunt jezelf proberen te ontdekken welke diersoort het nou is!
In beide seizoenen geniet je van een heerlijke vakantie!
Cultuur Jämtland
Bewonder uiteenlopende historische collecties:
- Het zeer populaire Åre bied je niet alleen een internationale sfeer en een levendige omgeving: ook de Gamla-kyrkan is zeker de moeite waard. Van origine stamt deze kerk uit de 13e eeuw, maar werd in 1736 groots verbouwd. Bewonder de klokkenstoel uit 1850 en het 17e eeuwse interieur.
- Optand Teknikland omvat drie musea in Östersund, waaronder het toekomstige Militair Museum van Jämtland. Hier kun je een collectie bekijken over de geschiedenis van de Zweedse krijgsmacht. Op het terrein van Optand vind je ook het Aviation and Swedish Women’s Voluntary Defence Organisation Museum waar u diverse vliegtuigen kunnen bewonderen, zowel uit de burger als de militaire luchtvaart. Dit museum is gehuisvest in een originele ‘messhall’ uit de Tweede Wereldoorlog. Op Optand Air Base kunt u een reis terug in de tijd maken en een rondgang maken door verschillende hangars en defensiewerken. Bijzonder hieraan is dat deze intact zijn gebleven vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met het einde van de Koude Oorlog.
- Behalve de militaire geschiedenis kan je in Östersund ook een bezoek brengen aan het Jämtlands Länds Museum. Hier kun je kunstcollecties van Noord-Zweden bewonderen. Wil je het raadsel van het monster van Störsjo onderzoeken? Dan is de collectie over dit mysterie een goed begin!
- Een wandeling door deze stad brengt je langs het raadhuis uit 1912, met een prachtige renaissancepoort. Sla zeker Östersunds församling niet over. Deze kerk biedt een schitterend interieur, inclusief groot fresco en een wandkleed met een afbeelding van het Laatste Avondmaal.
Natuur
De 'laatste wildernis van Europa' is een zeer verdiende titel voor Jämtland:
- Een uitdagend berggebied vind je op de grens van Noorwegen en Zweden: Sylan! Met als hoogste punt de Storsylan (circa 1762 m) is deze absoluut een uitdaging voor wandelaars en hikers. Van dit gebied wordt ook gedacht dat dit een locatie was voor het verhaal van Sint Joris en de draak.
- Door de streek stromen vele rivieren waar verschillende watersportactiviteiten mogelijk zijn. De Indalsäly heeft vele watervallen, waaronder de Tännfors, dat ook wel de ‘Trots van Zweden’ wordt genoemd. Deze waterval is uitgeroepen tot natuurmonument. Je kunt wandelingen maken naar verschillende uitkijkpunten waar je dit fenomeen kunt bewonderen!
Ligging
De streek ligt in de Zweedse regio Norrland. Het grenst in het westen aan Noorwegen, in het noordoosten aan het Zweedse landschap Lapland en in het oosten aan Angermanland. Ten zuiden liggen Härjedalen en Medelpad. Dit is het op één na grootste landschap van Zweden en maakt samen met Härjedalen deel uit van de provincie Jämtlans Iän.
Tot 1645 hoorde een groot deel van het landschap bij Noorwegen. Dit merk je vooral aan de Jämtlandse streektaal die in veel opzichten meer op het Noors lijkt dan het Zweeds.
Het oppervlak bedraagt circa 34.009 km², ongeveer tien maal zo groot als de provincie Overijssel.
Praktische Tips voor je vakantie naar Jämtland
Hoelang is het vliegen naar Jämtland?
Jämtland is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Jämtland?
Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Jämtland.
Wat is de route van Nederland naar Jämtland
De vliegtijd naar Zweden is gemiddeld 2 uur (afhankelijk van de bestemming). Vanuit Nederland vliegen dagelijks diverse maatschappijen op Zweden. Er zijn drie internationale luchthavens: Malmö, Stockholm en Göteborg. Vanaf Stockholm kunt u een binnenlandse vlucht nemen naar Östersund.
Als u met de auto naar Zweden wilt, kunt u gebruikmaken van één of meer veerdiensten. Ook zijn er verschillende bruggen die Zweden verbinden met de omliggende landen. U kunt via de Sontbrug van Denemarken naar Zweden of via de Öresundsbrug (deze verbindt Kopenhagen met Malmö). U kunt ook kiezen voor een combinatie van een ferry en een brug. De reisafstand Utrecht-Malmö (deels per ferry) is ongeveer 800 km. De afstand Malmö-Stockholm is iets meer dan 600 km.
Vanuit Nederland rijden comfortabele, internationale treinen naar Zweden. Door de verschillende routemogelijkheden zit er echter wel veel verschil in reistijd tussen de ene en de andere trein.
Vrijwel dagelijks rijden er bussen op diverse bestemmingen in Zweden (Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Ljungby, Malmö, Norrköping, Stockholm en Uddevalla).
De wegen zijn overwegend tolvrij, dit met uitzondering van de Sontbrug en de wegen in de binnenstad van Stockholm.
Het voeren van dimlicht is in Zweden verplicht, ook overdag!
Rijden op winterbanden is niet verplicht, maar het is aan te raden deze banden wel te gebruiken. Mocht u betrokken raken bij een ongeval tijdens winterse omstandigheden en u hebt geen winterbanden, dan kan er sprake zijn van (mede)aansprakelijkheid.
Hoe is het openbaar vervoer in Jämtland?
De voordeligste manier om door Zweden te reizen is per bus. Iedere regio heeft een eigen busmaatschappij. Tussen de grotere steden in het zuiden en midden van het land is een uitgebreid netwerk van Expressbussen (bussen die lange afstanden afleggen) evenals tussen Stockholm en de steden in het noorden.
Ook een reis per trein is comfortabel. Zeker in het zuiden en in de omgeving van Stockholm ligt een uitgebreid spoorwegnetwerk. Noord-Zweden heeft minder treinverbindingen.