Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Zweden ×

Välkommen! Dit is Zweden, het land van de bossen. Van prachtige meren, kustgebieden en woeste en ongerepte natuur. Land van noorderlicht en middernachtzon. Van Lapland en rendieren. Maar ook van prachtige steden en historische plaatsen! Zweden is een land met een magisch verleden en een betoverend heden! Je weet pas wat genieten is als je in Zweden bent geweest! Dus: vi ses snart, tot gauw!

Lees meer

Op vakantie naar Zweden

Zweden, het land van de bossen, is een prachtig vakantieland. Door haar schitterende natuur, de heerlijke rust en een prachtige kust! Er zijn duizenden eilanden, grote meren en natuurparken. In het wild kun je rendieren en elanden zien. En in het hoge noorden van Zweden maak je kennis met de bijzondere bewoners van Lapland. En daar kun je genieten van het mysterieuze noorderlicht of de bijzondere middernachtszon!

Maar Zweden is ook een land met schitterende steden, cultuur en een indrukwekkende historie! De sporen van het verleden zijn volop te vinden in de vorm van kastelen, burchten, grafheuvels en middeleeuwse nederzettingen. Volg het spoor van de Vikingen in het Foteviken Museum vlakbij Malmö. Of bezoek één van de honderden kastelen in de Zuid-Zweedse provincie Skane, waaronder Kasteel Trolleholm, een echt sprookjeskasteel dat in de 19e eeuw is gerestaureerd in een vroege renaissancestijl!

En als je in Zweden bent, geniet dan van de gastvrijheid en de gastronomie! Neem eens een typisch Zweedse gerecht, zoals een heerlijke rivierkreeft met een garnalensaus en zeewiersalade of een gemarineerde elandsteak met een vossenbessenroomsaus! Ga na het eten even lekker uit in één van de vele nachtclubs in (bijvoorbeeld) Stockholm en dans tot de zon weer opkomt!achtclubs in (bijvoorbeeld) Stockholm en dans tot de zon weer opkomt!

Eten en drinken in Zweden

De eetgewoontes in Zweden verschillen niet echt met die van Nederland, behalve dat er doorgaans in Zweden twee keer op een dag warm wordt gegeten. Dat betekent dat je gemakkelijk zowel 's middags als 's avonds allerlei restaurants kunt vinden voor een warme maaltijd. Maar een gewoon broodje kaas is wel moeilijker te vinden.

De laatste jaren staat Zweden meer en meer bekend om zijn voortreffelijke keuken van hoog niveau. De nadruk ligt op hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten, in het bijzonder verse, gerookte en ingelegde vis (vooral haring, rivierkreeft, zalm, paling) en wild, zoals eland en rendier. Probeer eens een heerlijke rivierkreeft en bloemkoolroosjes met daarbij een garnalensaus en zeewiersalade! Of een gemarineerde elandsteak met een vossenbessenroomsaus! Afgeblust met een heerlijke pommac (frisdrank gemaakt van fruit en bessen die een maand of 3 in eikenhouten vaten gist)! Wil je iets sterkers? Probeer dan zeker een glas echte Zweedse wodka!

Het beroemde Zweedse smörgasbord wordt tegenwoordig minder vaak aangeboden, maar de meeste hotels hebben wel een ontbijt in de stijl van het smörgasbord. Ben je er vlak vóór de Kerst, dan kun je het traditionele 'julbord' uitproberen (Kerstbuffet).

Ligging

Zweden ligt in het noorden van Noordwest-Europa (Scandinavië). Het land grenst in het westen aan Noorwegen en in het oosten aan Finland. Malmö, een grote stad in het zuidwesten van Zweden, is sinds 2000 via een lange brug over het Sont (Öresundsbrug) verbonden met de Deense hoofdstad Kopenhagen (reistijd circa 20 minuten).

Zweden heeft een oppervlakte van ongeveer 450.000 km² (circa 10 keer Nederland), waarvan circa 54% bedekt is met bos. Een kleine 20% is bergachtig. De hoogste berg is de Kebnekaise, in het Scandinavisch gebergte.

Bezienswaardigheden Zweden

De liefhebber van mooie en imposante steden mag Stockholm zeker niet missen! In het centrum vind je Gamla Stan (Oude Stad) en Riddarholmen, twee eilanden die samen plaats bieden aan de grootste en best bewaarde middeleeuwse stad van Noord-Europa. De geschiedenis gaat terug tot in de 13e eeuw! Maar Stockholm is ook een meer dan uitstekende bestemming voor de winkelliefhebber, de gastronoom en de stapper!

De middernachtszon en het noorderlicht zijn twee bijzondere natuurverschijnselen die alleen in Noord-Zweden te zien zijn. In de winter, als het in het uiterste noorden van Zweden gedurende drie maanden nauwelijks donker wordt, geeft het licht van de middernachtszon het wilde landschap een sprookjesachtige aanblik. Als het in de zomermaanden in het noorden daarentegen nauwelijks licht wordt, zorgt het noorderlicht voor een spectaculair fenomeen: een 'dansend' licht aan een verder donkere poolhemel!

Het natuurschoon in de nationale parken en natuurreservaten in Lapland en Noord-Zweden is onovertroffen. Ben je gek op indrukwekkende bergmassieven, nauwe dalen, gletsjers, meren, waterloopjes en moerasland? Ga dan naar het Nationaal Park Sarek. Of ben je meer het type langeafstandswandelaar met doorzettingsvermogen? Dan moet je absoluut in het Nationaal Park Abisko zijn, het begin- en eindpunt van de beroemde Koningsroute (Kungsleden)! Dit is een bewegwijzerde route van circa 440 km met hutten waarin je kunt overnachten.

Verrassende Highlights in Zweden

Je staat er vast niet zo bij stil, maar Zweden is óók een land waar je heerlijk op het strand kunt liggen! Hiervoor moet je op de eilanden Gotland en Öland zijn (Zuid-Zweden). Veel Zweden komen hiernaartoe voor een strandvakantie. Öland is volledig ingesteld op toeristen en is relatief druk. Voor meer rust moet je op Gotland zijn. Er zijn heerlijke zandstranden, maar ook prachtige, grillige rotskusten!

Slot Drottningholm is het eerste van de veertien Zweedse monumenten die door de UNESCO op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Dit van oorsprong koninklijke paleis (drottning betekent koningin, holm betekent eiland) ligt in het Mälarmeer, op het eiland Lövö, ten westen van Stockholm. Sinds 1982 woont de Zweedse koninklijke familie in Drottningholm, Het slot bestaat uit verschillende gebouwen, alle gebouwd in een eigen stijl. Als je het slot bezoekt, kun je een bezoek brengen aan het Chinese paviljoen, het theater, het kasteel en het park.

Een volgend monument op de werelderfgoedlijst zijn de Rotstekeningen van Tanum. Deze tekeningen, of petrogliefen, komen uit de bronstijd en zijn circa 3000 jaar oud. Je vindt deze in Tanum, in het noorden van Bohuslän, in zuidwest-Zweden. De afbeeldingen laten het leven en het geloof van de inwoners van Europa zien gedurende de bronstijd.

Praktische Tips voor je vakantie naar Zweden

Hoelang is het vliegen naar Zweden?

Zweden is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Zweden

De vliegtijd naar Zweden is gemiddeld 2 uur (afhankelijk van de bestemming). Vanuit Nederland vliegen dagelijks diverse maatschappijen op Zweden. Er zijn drie internationale luchthavens: Malmö, Stockholm en Göteborg.

Als je met de auto naar Zweden wilt, kun je gebruikmaken van één of meer veerdiensten. Ook zijn er verschillende bruggen die Zweden verbinden met de omliggende landen. Je kunt via de Sontbrug van Denemarken naar Zweden of via de Öresundsbrug (deze verbindt Kopenhagen met Malmö). Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een ferry en een brug. De reisafstand Utrecht-Malmö (deels per ferry) is ongeveer 800 km. De afstand Malmö-Stockholm is iets meer dan 600 km.

Vanuit Nederland rijden comfortabele, internationale treinen naar Zweden. Door de verschillende routemogelijkheden zit er echter wel veel verschil in reistijd tussen de ene en de andere trein.

Vrijwel dagelijks rijden er bussen op diverse bestemmingen in Zweden (Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Ljungby, Malmö, Norrköping, Stockholm en Uddevalla).

Wat is het tijdverschil met Nederland van Zweden?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Zweden.

Met welke munteenheid betalen ze in Zweden?

Geldzaken zijn in Zweden als volgt geregeld:

 • Ondanks het EU-lidmaatschap is de munteenheid van Zweden nog steeds de Zweedse Kroon (SEK). 1 Zweedse Kroon bestaat uit 100 Öre.
 • De munten zijn 50 Öre, 1 Krona, 5 en 10 Kronor. Het Zweedse papiergeld bestaat uit 20, 50, 100, 500, 1.000 en 10.000 Kronor.
 • In Zweden kun je bijna overal terecht met alle gangbare creditcards. Je kunt er ook geld mee pinnen.
 • In de meeste plaatsen vind je geldautomaten, waar je terecht kunt met de meeste gangbare bankpassen.
 • De banken zijn op werkdagen meestal van 10:00 tot 15:00 uur open (in grote steden soms tot 18:00 uur). Op donderdag zijn de banken vaak open tot 17:00 uur.
 • Bij de meeste postkantoren kun je van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 15:00 uur terecht. Op donderdag zijn ze vaak open van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Het gemiddelde prijsniveau is gelijk aan Nederland. Alleen alcohol en vlees zijn duurder dan in Nederland.
 • Fooien zitten in horecagelegenheden inbegrepen in de prijs. Je mag uiteraard een fooi geven (7 tot 10% van de rekening), maar er wordt niet op gerekend. Taxichauffeurs verwachten vaak een fooi van 7 à 10%.

Wat is het voltage in Zweden?

Het voltage in Zweden is gelijk aan dat in Nederland (220 Volt/50 Hz.). De Nederlandse stekkers met twee polen kunnen meestal zonder probleem gebruikt worden.

Is het water drinkbaar in Zweden?

Kraanwater in Zweden is van uitstekende kwaliteit. Je kan het zonder problemen drinken.

Welke taal spreken ze in Zweden?

In Zweden wordt Zweeds gesproken, een Noord-Germaanse taal. Een tweede officiële taal is het Sami, de taal van het Samische deel van de bevolking. Je kan in Zweden overigens uitstekend redden met Engels!

Hoe is het openbaar vervoer in Zweden?

Het openbaar vervoer in Zweden is niet voordelig, maar wel prima georganiseerd. Spoorwegen en busverbindingen zijn regionaal georganiseerd in 'Länstrafik'. Daarnaast zijn er ultramoderne hogesnelheidstreinen.

In de omgeving van Stockholm en in het zuiden bestaat er een uitgebreid netwerk van treinverbindingen. In het noorden zijn de verbindingen uiteraard een stuk beperkter. Hier en daar vullen bussen ontbrekende treinverbindingen aan. Particuliere busmaatschappijen bieden veelal langeafstandsbusreizen aan.

Wie in Zweden wil rondreizen per trein, kan het best een pas aanschaffen, zoals Interrail, Scanrail, Eurodomino of Sweden Rail Pass. Met deze passen kan ook relatief voordelig een couchette gereserveerd worden op een nachttrein.Tip: Per volwassen reiziger kunnen twee kinderen tussen 0 en 15 jaar gratis reizen. Reist het kind alleen, dan krijgt het 30% korting!

De vele meren, eilanden en kanalen van Zweden hebben een uitgebreid netwerk van kanaalboten, antieke stoomschepen en grote en kleine veerboten.

Let op: lpg is moeilijk verkrijgbaar!

Wat is de geschiedenis van Zweden?

Meer dan 2000 jaar geleden trokken de Germanen Zweden binnen, het begin van de geschiedenis van het land. De belangrijkste Germaanse stammen, de Svear uit Svealand en de Gauten uit Götaland woonden eeuwenlang in het huidige Zweden. De Saami leefden teruggetrokken in het noorden.

Erik de Overwinnaar werd in 970 de eerste koning van Zweden door de Svear en de Gauten onder zijn gezag te verenigen. Dit na de vele plundertochten van de Vikingen. Het Noorse Koninklijk Huis stierf in 1319 uit, waarmee de Zweedse koning ook de koning van Noorwegen werd.

De tijd van de Vikingen was voorbij. Na deze periode en na de vereniging van de Svear met de Gauten ontstond de Unie van Kalmar, gevormd door Zweden, Denemarken en Noorwegen in 1397. Aan het begin van de 16e eeuw stapte Zweden uit deze Unie, de oorzaak voor een lange oorlog met de beide buurlanden. Uiteindelijk was de Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog een succes.

De 17e en 18e eeuw waren voor Zweden een periode van groei. Tijdens deze 'Gouden Eeuw' breide het grondgebied uit, en werd twee maal zo groot als nu. Naast Finland bestond het gebied ook uit grote delen van de Baltische Staten en grote delen van Pommeren, Wismar en Bremen-Verden (Duitsland). Dit duurde niet lang: in 1721 leed Zweden een gevoelige nederlaag in de Grote Noordse Oorlog, en moest Finland afstaan aan de Russische tsaar.

Zweden werd vervolgens één van de armste landen van Europa, reden voor een aanzienlijk deel van de bevolking om te emigreren. Bestemming was het nieuwe land, de Verenigde Staten, waardoor vele Amerikanen Zweedse voorouders hebben.

Technische verbeteringen in transport en betere toegang tot gebieden met natuurlijke hulpbronnen in de 20ste eeuw zorgden voor een toename van de welvaart. Dit stelde Zweden ook in staat de verzorgingstaat te vormen zoals we die nu kennen. Sinds 1973 is Carl-Gustav XVI koning van Zweden. In 1995 trad Zweden toe tot de Europese Unie.