Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Nederland ×
    • Utrecht ×
    • Utrecht ×

De op drie na grootste stad van Nederland is knooppunt in het spoorwegnet, zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop en stad van wel drie universiteiten. Ook staat Utrecht bekend als stad van de monumenten en natuurlijk van de grachten die door de stad lopen met enorm gezellige terrasjes. Utrecht is een stad van afwisseling!

Lees meer

Onze excuses

Wij hebben tijdelijk geen accommodaties die je online kunt boeken met de door jou gekozen filters of bestemming.
Kies een andere filter of neem contact op met één van onze reisadviseurs.

Op vakantie naar Utrecht

De Domstad Utrecht, hoofdstad van de gelijknamige provincie, staat bekend als stad van musea, monumenten en een heel gezellige binnenstad. Deze wordt ook gekleurd door de aanwezigheid van de vele studenten. Utrecht heeft drie universiteiten: de Universiteit Utrecht, de Katholieke Theologische Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek. De Hogeschool Utrecht is ook een favoriete keuze voor vele aankomende studenten. 

De stad heeft een historisch centrum dat wordt omringd en doorkruist door de zo kenmerkende Utrechtse grachten. De Oude- en Nieuwegracht lopen van noord naar zuid door de stad en vallen vooral op door de lage kade.

Na Amsterdam heeft Utrecht de meeste monumenten van Nederland. Bekendste is ongetwijfeld de Domtoren, maar de stad heeft veel meer. Wat dacht je van de Pieterskerk, de Catharinakathedraal of het Agnietenklooster? Ook het Stadhuis, met zijn neoclassicistische voorgevel, de Forten bij Utrecht en Kasteel Vredenburg zijn prachtige plekken!

Historie en cultuur vind je dus volop! Ook heeft Utrecht vele mogelijkheden om lekker uit eten te gaan. Daarna kun je de dag besluiten in een gezellig café, trendy discotheek of uitgaanstempel Tivoli.


Ligging

Utrecht is centraal gelegen in de gelijknamige provincie. De provinciehoofdstadstad heeft circa 300.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van Nederland. Door de ligging op een knooppunt van spoor-, weg- en waterwegen is Utrecht een belangrijke beurzen- en conferentiestad geworden. Ook is de stad het snelstgroeiende economische centrum van Nederland, vooral in de dienstverlening.

Bezienswaardigheden Utrecht

De Dom van Utrecht is een monument dat je gezien moet hebben als je in de Domstad bent. De circa 112 m hoge toren is gebouwd in de gotische stijl, en is de hoogste kerktoren van Nederland. De kerk wordt voor meer dan alleen kerkelijke activiteiten gebruikt. De dies natalis of geboortedag van de Universiteit Utrecht en de opening van het academisch jaar wordt hier gevierd. In 2005 vond het openingsconcert van het gothic-festival Summer Darkness in de Dom plaats.

Oudaen aan de Oudegracht is een stadskasteel uit de 13e eeuw en één van de belangrijkste monumenten van Utrecht. In 1758 kocht de Diaconie van de Hervormde Kerk het kasteel op en bouwde het om tot oude mannen- en vrouwenhuis. Tot 1965 behield Oudaen deze functie, nu doet het dienst als horecalocatie.

Het Museum Catharijneconvent vind je in het voormalige Catharijneklooster uit de 15e eeuw. De collectie van zowel protestantse als katholieke kunstvoorwerpen is uniek. Je kunt hier schilderkunst uit de Gouden Eeuw, spotprenten en recente aanwinsten bewonderen.

Verrassende Highlights in Utrecht

Tussen 1816 en 1880 zijn de Forten bij Utrecht gebouwd als onderdeel van de Hollandse Nieuwe Waterlinie. In de forten Blauwkapel, De Bilt, Aan de Klop en Lunet I en III kun je een rondleiding krijgen. In september Fortenmaand staan er speciale evenementen op de agenda.

Theater-, kunst- en muziekliefhebbers genieten in Utrecht tijdens het Festival aan de Werf. Ieder jaar staat aan de Neude de publiekstent en het centrale verkooppunt van dit evenement. Utrechtse kunstenaars komen aan bod bij het onderdeel Go Ahead Utrecht, waaronder studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

De Winkel van Sinkel aan de Oudegracht wordt gezien als het eerste warenhuis van Nederland. Het gebouw, met vier karakteristieke kariatiden (vrouwenbeelden), werd door Anton Sinkel aangekocht in de 19e eeuw. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van de Rotterdamse architect Pieter Adams. Nu is het pand bekend als Cultureel Culinair Warenhuis, waar regelmatig culinaire evenementen worden georganiseerd zoals de Culturele Zondagen. Ook is er een grand-café gevestigd.

Praktische Tips voor je vakantie naar Utrecht

Wat is het tijdverschil met Nederland van Utrecht?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Utrecht.