Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Utrecht ×

Utrecht, de kleinste provincie van Nederland, staat bol van het natuurschoon en leuke plaatsen. De Domstad Utrecht is perfect om te winkelen en uit te gaan, in Amersfoort geniet je van de vele restaurants en knusse straatjes en in Veenendaal kun je het Bokbierfestival bezoeken. Ook de Maarsseveense en Vinkeveense Plassen zijn prachtig!

Lees meer

Op vakantie naar Utrecht

De provincie Utrecht ligt centraal in Nederland, en wordt gewoonlijk tot de Randstad gerekend. Je vindt hier de prachtige, grote historische steden Utrecht, Amersfoort en Veenendaal, en kleinere stadjes zoals Wijk bij Duurstede, Montfoort en Rhenen. Utrecht en Amersfoort hebben beide vele monumentale gebouwen, en uitgebreide winkelmogelijkheden.

Natuurgebieden wisselen de steden en stadjes af, en zijn zeer verschillend. De Maarsseveense en Vinkeveense Plassen zijn erg mooi, en bieden uitstekende watersportmogelijkheden. Het Amsterdam Rijnkanaal snijdt door de provincie, en loopt door de stad Utrecht. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug biedt volop mogelijkheden voor prachtige wandelingen en fietstochten. 

Liefhebbers van botanische tuinen bezoeken Fort Hoofddijk in Utrecht en het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Voor exotische diersoorten ga je naar Dierenpark Amersfoort, en in Monkey Town Amersfoort kunnen de kleintjes spelen, klimmen en klauteren!

Cultuur Utrecht

De provincie Utrecht heeft voor iedereen iets te bieden op het gebied van cultuur en kunst:

 • Het Museum voor hedendaagse Aboriginal Kunst (AAMU) is een bijzonder themapark. In dit museum zie je prachtige voorbeelden van de moderne Aboriginal beeldende kunst. Jaarlijks heeft het museum twee tentoonstellingen, ieder met een eigen invalshoek. Het AAMU geeft ook voorlichting over deze kunstvorm, en toont de verschillen en overeenkomsten met westerse beeldende kunst.
 • In Amerongen, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, ligt Kasteel Amerongen uit de 17e eeuw. Je kunt een rondleiding krijgen door het kasteel, en de tuin bewonderen van ongeveer 10 ha.
 • Het Militaire Luchtvaart Museum is een must voor liefhebbers van vliegtuigen. Je ziet hier permanente tentoonstellingen zoals de expositie ‘Jachtvliegers. Van straaljagerpiloot tot aviateur’, en de expositie over de techniek in en om het vliegtuig. De kinderen kunnen een spannende speurtocht volgen of zelf een vliegtuig bouwen.
 • Museum Flehite geeft een prachtig beeld van de geschiedenis van Amersfoort. In drie muurhuizen, gebouwd op de stadsmuur, kun je een collectie bewonderen van maar liefst 20.000 stukken. In het voorjaar van 2009 heropent het museum met een overzichtstentoonstelling van de hoogtepunten van de Amersfoortse (kunst)geschiedenis, van de bevestiging van het stadsrecht in 1259 tot de bouw van de jongste stadswijk Vathorst.
 • Slot Zeist is een bron van culturele activiteiten. Hier zie je theatervoorstellingen, tentoonstellingen en je kunt prachtige concerten bijwonen. Ook is het Slot een schitterende trouwlocatie. In de zomermaanden kun je op het terras genieten van het uitzicht over de Engelse tuin.

Uniek in Utrecht zijn de Culturele Zondagen. De zondagen zijn nooit meer hetzelfde. Je kunt genieten van een zeer afwisselend programma: van optredens van jazzartiesten tot het Utrecht Wereldfeest, en van de Kindermuseumnacht tot het Utrecht Uitfeest.

Natuur

In de natuur van Utrecht verveel jezelf geen moment:

 • Natuurlijk is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug dé plek voor een prettige wandeling, een mooie fietstocht of deelnemen aan één van de activiteiten die in het park georganiseerd worden.
 • Aan de rand van Utrecht ligt het circa 600 jaar oude Landgoed Haarzuilens. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen, en een bezoek brengen aan Kasteel De Haar. De kasteeltuinen, vijvers, bruggetjes en lange lanen zijn werkelijk schitterend!
 • Fort Nieuwersluis is niet alleen onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook het tehuis van zeldzame vleermuissoorten. Exotische planten groeien in de omgeving, en diverse vogelsoorten gebruiken dit gebied als broedplaats.
 • De waterrijke gebieden van Utrecht zijn een uitstekende locatie voor watersporters. Op de Vinkeveense en Maarsseveense Plassen zijn verschillende vormen van watersport mogelijk.

 

Ligging

Utrecht ligt centraal in Nederland, en is met circa 1390 km² de kleinste provincie. Het beslaat ongeveer 3% van het oppervlak van Nederland. In het westen en zuidwesten grenst het aan Zuid-Holland. In het noordwesten ligt Noord-Holland, in het noordoosten het Eemmeer. In het oosten en zuidoosten grenst Overijssel aan Gelderland.

Bezienswaardigheden Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis is in 1924 door Gerrit Rietveld ontworpen voor Truus Schröder. Het gebouw is als enige ooit gebouwd volgens de regels van De Stijl. Hierin staan de kleuren rood, geel en blauw centraal, gecombineerd met wit, grijs en zwart. Dit huis staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In Amersfoort vind je het Mondriaanhuis, het geboortehuis van Piet Mondriaan. Je kunt hier tentoonstellingen bezichtigen van Mondriaan zelf, en van kunstenaars die zijn stijl volgen.

In het natuur- en watersportgebied de Vinkeveense Plassen heb je verschillende watersportmogelijkheden. Het gebied is door de centrale ligging eenvoudig te bereiken. Aan de Vinkeveense Plassen zijn diverse jachthavens, en je kunt hier uitstekend duiken waterskiën en zwemmen. Ook de Maarsseveense Plassen zijn bij uitstek geschikt voor een dagje watersport.

Verrassende Highlights in Utrecht

Landgoed Vollenhoven in De Bilt is een landgoed uit de 17e eeuw, ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Het landgoed is particulier bezit, maar tijdens de Tuindagen kun je de moestuin, de ijskelder, de oranjerie en het koetshuis bewonderen.

Op Boerengolf Boerderij Leuterveld kun je een balletje slaan op aparte wijze. Probeer met een klomp de bal in de ‘put’, een ingebouwde emmer, te krijgen!

Tussen Driebergen en Rhenen vind je het circa 6000 ha grote Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. De meest prachtige wandel- en fietsroutes liggen hier voor je klaar!

Praktische Tips voor je vakantie naar Utrecht

Wat is het tijdverschil met Nederland van Utrecht?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Utrecht.

Wat is de route van Nederland naar Utrecht

Vanuit Amsterdam rij je via de A2 in circa 45 minuten naar Utrecht. De afstand bedraagt ongeveer 42 km.

Hoe is het openbaar vervoer in Utrecht?

Het openbaar vervoer in Utrecht is uitstekend. De centrale treinstations van Utrecht en Amersfoort zijn belangrijke knooppunten in het spoorwegnet van Nederland.

Streek- en stadsbussen rijden volgens een regelmatige dienstregeling, en taxi’s kunnen in de plaatsen aangehouden worden.