Op vakantie naar Limburg
In het zuidoosten van Nederland ligt de provincie Limburg. In deze provincie valt veel te zien en te doen! Als je Limburg binnenrijdt, zie je uitgestrekte velden en bossen, met daartussen boerderijen en dorpjes. Dit is het Land van de Peel en Maas!
Ga je verder door naar Midden-Limburg, dan kom je bij de Maasplassen. Dit enorme waterrecreatiegebied is zeer geliefd bij jong en oud! Hier kun je zwemmen, waterskiën, surfen, zeilen en uitrusten op één van de fraaie dagstranden. Bij de Maasplassen liggen ook zeer schilderachtige dorpjes, waarvan Arcen en Thorn absolute aanraders zijn!
Zuid-Limburg is heuvelachtig en groen. Slingerende weggetjes voeren je door heidevelden, bossen en langs prachtige kastelen en dorpjes. Het levendige Valkenburg mag je zeker niet overslaan! De grotten van Valkenburg, het Sprookjesbos en Thermae 2000 maken dit stadje tot een veelzijdige bestemming. Uiteraard zullen de actievelingen de omgeving te voet of met de fiets willen ontdekken, met als ultieme uitdaging de Cauberg! Vele wielrenners zijn je in de wielerronde de Amstel Gold Race al voorgegaan. Vanaf de top van de Cauberg zul je overweldigd worden door de schoonheid van het Limburgse landschap.
Voor cultuurliefhebbers is Maastricht een must. Het Bonnefantenmuseum is niet alleen een architectonisch fraai gebouw, ook de collecties van oude en moderne kunst zijn zeer bijzonder. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, met het beeld van de Sterre-der-Zee, ligt aan een gezellig plein met vele terrasjes. Al zul je die natuurlijk ook op het Vrijthof aantreffen!
Dat de Limburgers van genieten houden, merk je vanzelf als je er bent. Ben je er in de carnavalsperiode in februari of maart? Geef je dan over aan het feestgeweld en vier carnaval zoals de Limburgers dat doen: in kleurrijke optochten, op straat en in de cafés!
Limburgers zijn Bourgondiërs die genieten hoog in het vaandel hebben. Geniet van je verblijf in deze mooie provincie!
Cultuur Limburg
Limburg is rijk aan cultuur. Wij geven je een paar tips:
- Het bekendste museum van Limburg is het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De koepeltoren van het Bonnefantenmuseum is een opvallend herkenningspunt van dit museum, waar je oude en hedendaagse kunst kunt bekijken. Verdeeld over twee verdiepingen zie je schilderijen uit de 16e en 17e eeuw van schilders uit de Zuidelijke Nederlanden. Hier zie je werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Ook kun je in dit museum een collectie van Maastrichts zilver bewonderen.
- Op de resten van een oud Romeins badhuis is in Heerlen het Thermenmuseum gebouwd. Dit badhuis is meer dan 2000 jaar oud! In het museum kun je een digitale reconstructie zien van hoe het badhuis er ooit uit gezien moet hebben.
- Ben je nieuwsgierig naar typische Limburgse tradities? Dan moet je naar het Limburgs Museum in Venlo. Hier leer je meer over het carnaval in Limburg, of over typisch Limburgse landbouwwerktuigen.
- Limburgers herken je vaak aan hun accent, de zachte ‘g’. Maar de Limburgers zelf spreken vaak ook nog een dialect. Typisch voor het Limburgse dialect is dat dit niet 1 taal is, maar dat elke streek zijn eigen dialect heeft. Regionaal kun je dus nog grote verschillen horen. Probeer je het maar eens te verstaan!
- Liefhebbers van asperges en champignons kunnen naar het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum ‘De Locht’ in Horst. Hier leer je meer over deze lekkere groenten en over de teelt ervan.
- Limburg heeft ook tal van folkloristische evenementen. Zo wordt één keer per vier jaar het Wereld Muziek Concours in Kerkrade gehouden, een internationaal festival voor blaasmuziek. Ook de Internationale Folkloristische Parade in Brunssum trekt jaarlijks vele bezoekers.
- Elk jaar in februari of maart vieren de Limburgers carnaval. Drie dagen lang viert elke Limburgse plaats op eigen wijze carnaval en trekken bonte optochten door de straten!
Natuur
Limburg heeft een gevarieerde natuur en verschillende natuurgebieden, waaronder:
- In Noord- en Midden-Limburg ligt tussen Weert, Venray en de Maas het Land van Peel en Maas. Hier vind je uitgestrekte bossen en een onherbergzaam hoogveenlandschap, waar kleine beekjes en rivieren tussendoor stromen. In dit gebied liggen ook de Heldense bossen en Maasduinen, waar je typische stuifduinen tegenkomt.
- In Midden-Limburg ligt het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, de Maasplassen. Deze hebben een oppervlakte van meer dan 300 ha en zijn circa 25 km lang. De Maasplassen zijn ontstaan door grindwinning. Rondom het park liggen fraaie natuurgebieden, waaronder het Leudal. Dit natuurgebied bestaat uit loof- en naaldbomen, heide en droge graslanden. In het gebied leven uiteenlopende diersoorten zoals vossen en herten en zeer veel verschillende soorten vogels.
- In oostelijk Midden-Limburg ligt het circa 1600 ha grote Nationaal Park de Meinweg. Dit park bestaat uit verschillende terrassen en hoogtes. Het park bestaat uit heidevelden, uitgestrekte bossen en kabbelende beekjes. In het park komen veel adders voor.
- Hoe zuidelijker, hoe heuvelachtiger! Het Geul- en Gulpdal is een groen heuvellandschap in Zuid-Limburg en bestaat uit bossen, landbouwgronden en meanderende rivieren. In de bossen kun jereeën tegenkomen.
- In oostelijk Zuid-Limburg ligt de Brunssummerheide. Dit heuvelachtige gebied bestaat uit bossen, heide, venen en vennen. De Rode Beek ontspringt in dit gebied. Aan de rand van de heide zie je unieke soorten vlinders, planten en struiken. Ook leven er groene kikkers en zandhagedissen .
- Tussen de rivieren Maas, Geul en Gulp in Zuid-Limburg ligt het Mergelland. De naam is ontleend aan de mergel die hier in de grond zit. Vanwege de mergelwinning zijn hier veel grotten ontstaan, waarvan de grotten van Valkenburg de bekendste zijn.
Ligging
Limburg ligt in het zuidoosten van Nederland. In het noorden grenst de provincie aan de provincies Brabant en Gelderland. In het zuiden en oosten grenst Limburg aan België. Aan de westkant ligt Duitsland. Op het Drielandenpunt bij Vaals liggen de grenzen van Nederland, België en Duitsland. De Vaalserberg, waarop het Drielandenpunt ligt, is tot 2010 het hoogste punt van Nederland (circa 321 m). Die status gaat dan over naar Mount Scenery (circa 877 m) op Saba, als dit eiland een bijzondere gemeente van Nederland wordt.
De hoofdstad van Limburg is Maastricht. Deze stad is na Nijmegen de oudste stad van Nederland.
De grootste rivier die door Limburg stroomt, is de Maas.
Limburg heeft een oppervlak van ongeveer 2210 km² (dit is circa 5% van het oppervlak van Nederland).
Bezienswaardigheden Limburg
Als je in Limburg bent, mag een bezoek aan Maastricht niet ontbreken! De stad heeft vele bezienswaardigheden, zoals het Bonnefantenmuseum en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Maar ook de architectuur in de hippe wijk Céramique zal zeker indruk maken. Winkelliefhebbers kunnen terecht in moderne winkelcentra en trendy boetiekjes. Uitrusten doe je in één van de vele gezellige cafés op het levendige Vrijthof!
In Valkenburg valt altijd wat te beleven! Dit toeristische stadje heeft zowel boven als onder de grond bezienswaardigheden! De grotten van Valkenburg en het kilometerslange gangenstelsel tonen je een spectaculaire ondergrondse wereld! Boven de grond heeft het levendige Valkenburg gezellig terrassen en restaurantjes, gelegen tussen de bossen en heuvels van het Geuldal. Verken het Sprookjesbos, beklim de Cauberg of neem een kuurdagje in Thermae 2000. Vervelen zul jezelf hier zeker niet!
Het Heuvelland in Zuid-Limburg is een populaire vakantiebestemming voor wandelaars en fietsers. In de omgeving zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet, die je leiden door pittoreske plaatsjes als Valkenburg en St. Gerlach. Ook ontdek je statige kastelen, bijvoorbeeld in Eijsden. Na een fikse klim over de heuvels zul je beloond worden met adembenemende uitzichten!
Wil je in korte tijd in drie landen zijn geweest? Ga dan naar het Drielandenpunt in Vaals! Op de Vaalserberg, de hoogste berg van Nederland (circa 321 m) grenzen Nederland, Duitsland en België aan elkaar. Een rondje door de drie landen heb je in een mum van tijd gemaakt!
Verrassende Highlights in Limburg
Gelegen aan de Maasplassen en omringd door groene natuur ligt het witte stadje Thorn. Dit charmante plaatsje dankt zijn naam aan de witte huizen in het pittoreske centrum, dat bijna middeleeuws aandoet. In de prachtige Abdijkerk in het centrum hangen kleurrijke schilderijen en portretten, die de geschiedenis van de kerk weergeven.
In het noorden van Limburg, op circa 12 km van Venlo, ligt het sfeervolle plaatsje Arcen aan de Maas. Arcen is befaamd om haar prachtige Kasteeltuinen. De verschillende tuinen zijn verdeeld over circa 32 ha landgoed. Elke tuin heeft een eigen stijl en kleurrijke flora en fauna. Het prachtige kasteel van het landgoed dateert uit de 17e eeuw. De omgeving van Arcen is ideaal om per fiets te ontdekken, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Asperge Fiets Vierdaagse! Tijdens deze fietstocht fiets je door de aspergevelden en krijg je volop gelegenheid ervan te proeven!
Ben je een liefhebber van kastelen? In Midden- en Zuid-Limburg zijn diverse kastelenroutes uitgezet die je langs mooie kastelen uit vervolgen tijden voeren. Bezoek bijvoorbeeld Kasteel Hoensbroek, waarvan het oudste deel uit de 13e eeuw stamt. Dit kasteel heeft circa 40 kasteelvertrekken en organiseert speurtochten voor kinderen!
Praktische Tips voor je vakantie naar Limburg
Wat is het tijdverschil met Nederland van Limburg?
Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Limburg.
Wat is de route van Nederland naar Limburg
Ga je
met de auto naar Limburg? Limburg heeft een uitstekend wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A2, de A76, A79 en de A73. Vanuit Utrecht ben je in circa 1 uur en 30 minuten in Maastricht.
Hoe is het openbaar vervoer in Limburg?
Het openbaar vervoer in Limburg is prima geregeld. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen en stoptreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar stoptreinen stoppen.
Tussen de meeste plaatsen in Limburg zijn regelmatige busverbindingen.
Er varen auto-, fiets- en voetveren.