Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Luxemburg ×
    • Luxemburg ×
    • Luxemburg ×

Stedentrip Luxemburg

Klein, maar fijn, dat is Luxemburg! De stad ligt spectaculair op een rots. Bruggen overbruggen het ravijn en bieden u een adembenemend uitzicht over de stad! De moderne gebouwen in de Europawijk vormen een groot contrast met de historische bouwwerken in het oude centrum. De stad heeft interessante musea en een veelzijdig uitgaansleven. En er is zoveel groen dat u vergeet dat u in een stad bent!

Lees meer

Op vakantie naar Luxemburg-stad

Luxemburg Stad, in het zuiden van Luxemburg, is de hoofdstad van het Groot Hertogdom Luxemburg en is zowel cultureel als sociaal gezien een veelzijdige stad, die een belangrijke positie inneemt in Europa. Hier zijn veel Europese instellingen en grote banken gevestigd. Door dit Europese karakter wonen er inwoners uit diverse landen, waardoor Luxemburg een internationale sfeer ademt.

De stad heeft een boeiend verleden als vestingstad. Luxemburg is ontstaan uit middeleeuwse vestingwerken, waarvan de kazematten nog steeds een belangrijke rol in de stad spelen. Dit onderaardse gangenstelsel is één van de grote trekpleisters van de stad! Aan deze vestingwerken dankt Luxemburg zijn bijzondere ligging op en tussen rotsen.

Maar Luxemburg heeft veel meer te bieden dan kazematten en spectaculaire uitzichten. Door de ligging is de stad verdeeld in een boven- en een benedenstad, die beide erg de moeite waard zijn. De verschillende stadsdelen zijn met elkaar verbonden door bijzondere bruggen, trappen, steile straatjes en een openbare lift. De benedenstad is rustig en groen, terwijl u in de bovenstad het historische centrum vindt met fraaie kerken en gebouwen.

Liefhebbers van musea hebben een ruime keuze in Luxemburg. U kunt er schitterende oude en moderne kunstcollecties bekijken, alles te weten komen over de architectuur en historie van de stad of meer leren over het bankwezen of openbaar vervoer. Waar uw interesse ook naar uitgaat, er is altijd wel een museum die uw favoriete onderwerp belicht!

Winkelliefhebbers hebben vrij spel in Luxemburg. Een groot deel van de stad is autovrij, zodat u ongestoord kunt shoppen. Exclusieve designermode of leuke kledingboetiekjes, het aanbod is zeer uitgebreid. Bijkomen doet u op één van de vele terrasjes op Place d’Armes. Als u nog energie overhebt, dan kunt u daarna het bruisende nachtleven induiken!

Ligging

Luxemburg is de hoofdstad van het gelijknamige Groothertogdom Luxemburg. De stad ligt zuidelijk centraal in het land op circa 300 m boven de zeespiegel. In de groene stad zijn verschillende pieken en dalen.

De stad heeft een oppervlakte van circa 51 km². Dat is ongeveer de helft van de stad Utrecht.

Bezienswaardigheden Luxemburg-stad

Luxemburg is een oude vestingstad, gebouwd op de resten van een middeleeuwse vesting. Een onderdeel van deze vesting zijn de kazematten (bunkers) van de Bock en de Petrusse, waarvan u de eerstgenoemde kunt bezoeken. De onderaardse gangen liggen tot op een diepte van circa 40 m en over een afstand van ongeveer 23 km. De gangen werden gebouwd als verdedigingsmiddel tegen de Spaanse overheersers en leverden de stad de bijnaam Gibraltar van het Noorden op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de kazematten een schuilplaats. U kunt zelf door de gangen dwalen en opgravingen zien van het oude kasteel van Luxemburg. Een unieke ervaring!

De stad Luxemburg is gebouwd tegen een rots en heeft daarom een bovenstad en een benedenstad. In de bovenstad vindt u het oude centrum van de stad. Hier staan talloze historische gebouwen en u vindt mooie winkelstraten met luxe winkels. Ook vindt u hier het uitgaansleven plaats. Maak zeker een wandeling door het historische centrum dat volledig op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Geniet van de mooie gebouwen, sla uw slag in de winkels en kom bij op een gezellig terrasje op de Place d’Armes.

In het oude centrum staat ook de Kathedraal Notre-Dame-de-Luxembourg. Deze kathedraal is een bezoek meer dan waard! Beroemd is de crypte in de catacomben van de kerk. Hier kunt u het grafmonument van graaf Jan de Blinde bekijken. In de crypte is ook de kapel met het familiegraf van de Groothertogelijke Familie en er liggen diverse Luxemburgse bisschoppen begraven. De kerk zelf is ook zeer de moeite waard. U ziet hier schitterende beeldhouwwerken en imposante glas-in-loodramen achter het hoofdaltaar.

Verrassende Highlights in Luxemburg-stad

In het natuurpark Dräi Eechelen in het stadsdeel Kirchberg staat het militaire Fort Thüngen. Het complex is gebouwd in 1732 en is in de loop der eeuwen steeds verder uitgebreid. U kunt drie gedeeltes van het fort bezoeken, Les Trois Glands genaamd. Ook vindt u hier het museum MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean). Het museum is gebouwd op de resten van Fort Thüngen naar het ontwerp van de architect Leoh Ming Pei die ook de piramide in het Louvre ontwierp. Niet alleen het gebouw is bijzonder, ook de grote collectie hedendaagse kunst is een aanrader!

Wie even aan alle drukte van de stad wil ontsnappen, neemt de openbare lift van de bovenstad naar de benedenstad. Sportievelingen kunnen ook één van de trappen naast de grote bruggen nemen die het ravijn overbruggen. In het stadsdeel Grund midden tussen de twee bruggen ligt een oase van rust in de vorm van een stadspark! Hier ontsnapt u even aan de werkelijkheid, terwijl u wandelt door groene boomgaarden, langs speelse waterpartijen en door kleurrijke rozentuinen. U vergeet even dat u in de hoofdstad bent!

Praktische Tips voor je vakantie naar Luxemburg-stad

Hoelang is het vliegen naar Luxemburg-stad?

Luxemburg-stad is meestal tussen de 1 en 1,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Luxemburg-stad?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Luxemburg-stad.