Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Luxemburg ×

Vakantie Luxemburg

Behalve de prachtige landschappen en unieke natuur staat Luxemburg vooral bekend om haar culturele wonderen: schitterende kastelen, talloze musea en middeleeuwse overblijfselen maken Luxemburg is interessant voor iedere vakantieliefhebber!

Lees meer

Op vakantie naar Luxemburg

Cultuur, cultuur en nog eens cultuur! Dit maakt van Luxemburg één van de interessantste landen van West-Europa. Beïnvloed door zowel Duitse als Franse invloeden vind je hier een aangename sfeer met vriendelijke mensen. 

De grote steden, vooral Luxemburg stad, hebben imponerende musea en andere culturele overblijfselen die de geschiedenis van dit land goed weergeven. Daarnaast vind je in Luxemburg het hartje van gerechtelijk Europa. Het Europese Hof van Justitie ligt hier. 

Naast de grote steden heeft Luxemburg prachtige landschappen die dunbevolkt zijn. Je kunt hier genieten van de vrije natuur en prachtige excursies ondernemen. Om je vakantie compleet te maken moet je zeker een bezoek brengen aan het fort van Graaf Siegfried. De ontstaansgeschiedenis van dit veelzijdige land begon daar. 

Luxemburg is behoorlijk welvarend. Daarom kun je in de steden zeker een goed restaurant of kroegje vinden. De Luxemburgse keuken is heel veelzijdig en zeer smaakvol. Drink je daarbij een Diekirch of pinot blanc en je vakantie is compleet!

Eten en drinken in Luxemburg

Door haar interessante ligging heeft Luxemburg een gevarieerde keuken. Naast de Franse invloeden, kun je in diverse gerechten ook Duitse specialiteiten herkennen. Enkele typische Luxemburgse gerechten zijn huesenziwwi (hazenpeper), panéiert schwéngsfléiss (gepaneerde varkenspootjes) en judd mat Gaardebounen (geroosterd varkensvlees met tuinbonen).

Ook wat de dranken aangaan, zijn er Duitse en Franse invloeden. Luxemburg produceert eigen biermerken, zoals Diekirch en Nousel. Ook voor diverse wijnen kun je terecht in Luxemburg. De Auxerrois en Pinot Blanc zijn beroemde wijnen.

Ligging

Luxemburg ligt tussen Duitsland (oostkant), België (noord- en westkant) en Frankrijk(zuidkant) in. Het land is ongeveer 80 km lang en 60 km breed.

Bezienswaardigheden Luxemburg

Belangrijkste trekpleister van het land is de hoofdstad Luxemburg. De stad kent veel culturele rijkdommen die het bezichtigen waard zijn. Zo kun je het fort van Graaf Siegfried (963 na Christus) bewonderen. Hij bouwde een kasteel op de Bock-rots, hieruit is Luxemburg-stad ontstaan. Daarnaast heeft Luxemburg diverse musea, zoals het Musée National. Hier vind je zowel kunstwerken als middeleeuwse overblijfselen die de geschiedenis van Luxemburg vormgeven.

Luxemburg heeft veel Franse en Duitse invloeden, ook wat de wijnen aangaan. Je moet dan ook zeker een bezoek brengen aan een van de wijnkelders die verspreid over het land liggen. In het Dal van de Moezel vindt bovendien elk jaar een groot aantal wijnfeesten plaats. Een unieke mogelijkheid om de wijncultuur van Luxemburg te ontdekken!

De ‘Ardennen’ van Luxemburg staat bol van culturele bezienswaardigheden. Je vindt er onder andere een poppen- en speelgoedmuseum, een plattelandsmuseum en het Victor Hugo Museum in Vianden. Maar het noorden van Luxemburg heeft ook verschillende kastelen. Bezoek je eens het kasteel van Bourscheid of Vianden.

Verrassende Highlights in Luxemburg

Natuurliefhebbers moeten beslist naar Klein Zwitserland. Je treft hier prachtige wandelroutes en diverse heuvels waar je voortreffelijk kunt fietsen. Daarnaast biedt dit gebied natuurlijk ook veel cultureel genot. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de basiliek in Echternach.

Praktische Tips voor je vakantie naar Luxemburg

Hoelang is het vliegen naar Luxemburg?

Luxemburg is meestal tussen de 0,75 en 1 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Luxemburg

De vliegtijd vanuit Nederland naar Luxemburg bedraagt ongeveer 50 minuten.

Luxemburg is goed bereikbaar met de auto. De afstand van Utrecht naar Luxemburg stad is circa 330 km. De reistijd bedraagt ongeveer 3,5 uur.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Luxemburg?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Luxemburg.

Met welke munteenheid betalen ze in Luxemburg?

Geldzaken zijn in Luxemburg als volgt geregeld:

  • De munteenheid in Luxemburg is de euro.
  • Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat.
  • Banken en postkantoren zijn veelal van 8:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00 geopend. (zaterdag en zondag gesloten).

Wat is het voltage in Luxemburg?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kan deze veelal bij de receptie van je accommodatie verkregen worden.

Is het water drinkbaar in Luxemburg?

Het leidingwater in Luxemburg is drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Luxemburg?

De officiële taal in Luxemburg is het Letzeburgesch, een oorspronkelijk Duits dialect. De Luxemburgers wilden een eigen onafhankelijke taal. Naast het Letzeburgesch kun je prima terecht in het Duits en Frans.

Hoe is het openbaar vervoer in Luxemburg?

Het openbaar-vervoersnetwerk in Luxemburg is uitstekend. Je kunt gebruikmaken van de Eurail Benelux Pass. Dit houdt dat je het hele jaar door onbeperkt kunt reizen. Het geldt dan voor een tijdsbestek van 1 maand en je moet een keuze maken uit vijf dagen in de week. Deze pas is ook geldig in Nederland.

De Interrail Benelux Pass is 3, 4, 6 of 8 dagen geldig, ook te gebruiken in een periode van 1 maand. Je kunt binnen deze periode je reisdagen vrij kiezen. Let op: deze pas kun je niet gebruiken in het land waar je woont. Inwoners van Nederland kunnen dus met deze pas in België en Luxemburg reizen.

Wat is de geschiedenis van Luxemburg?

Graaf Siegfried van Ardennen stichtte in 963 een kasteel, Luciliburhuc. Dit kasteel stond op de plaats waar tegenwoordig Luxemburg ligt.

In 1308 werd Luxemburg een hertogdom. Graaf Hendrik bestuurde Luxemburg en de familie Luxemburg regeerde tot 1443 waarna Filips de Goede hertog van Luxemburg werd. Vanaf 1547 behoorde Luxemburg tot de Nederlanden, die onder andere onder de macht kwam te staan van Frankrijk en Spanje.

Het Congres van Wenen, in 1815, bepaalde dat Luxemburg een groothertogdom werd van Nederland, verbonden aan het Koninkrijk door een personele unie. Luxemburg bleef tot de Nederlandse monarchie horen tot aan de beëdiging van Wilhelmina.

De Duitsers bezetten Luxemburg in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na die oorlog werd Luxemburg lid van de VN. Daarnaast werd het land ook lid van de NAVO en de EGKS, voorloper van de EU.