Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Luxemburg ×
  • Diekirch ×

Vakantie Diekirch

Sprookjeskastelen, musea, charmante stadjes en een prachtige natuur. Dat is wat je kunt verwachten van de streek Diekirch - de Luxemburgse Ardennen. Of je nu een sfeervolle kerstvakantie wilt of een afwisselende zomer met het gezin, Diekirch heeft het. Smulpapen hebben hier zeker de tijd van hun leven: de combinatie van de Luxemburgse, Duitse, Belgische en Franse keuken is aangenaam!

Lees meer

Op vakantie naar Diekirch

Diekirch is dé streek om activiteiten af te wisselen met ontspanning, cultuur en heerlijk eten. Deze bosrijke en heuvelachtige omgeving ligt in het noorden van Luxemburg en is ook wel bekend onder de naam de Luxemburgse Ardennen. Wandelen en mountainbiken zijn dan ook de aangewezen activiteiten om de omgeving en natuur te verkennen. En als het te warm is, zoek je een meer op om een duik te nemen. Natuurliefhebbers zitten hier absoluut gebeiteld. 

Ook als je op zoek bent naar cultuur, is Diekirch een prachtige omgeving. Schilderachtige dorpjes, middeleeuwse stadjes en sprookjesachtige kastelen wisselen elkaar hier af. Het middeleeuwse Vianden is niet zomaar een schilderachtig stadje. Het heeft een heel eigen kasteel bovenop een heuvel. Vanuit het kasteel heb je dan ook een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. 

En wat dacht je van Diekirch zelf? Aan deze historische stad heeft niet alleen de streek, maar ook een heerlijk bier zijn naam te danken. Als de dag voorbij is, gaat je aan tafel in een van de vele restaurantjes in de regio. Met een heerlijke moezelwijn in de hand kun je proosten op een ontspannen verblijf!

Cultuur Diekirch

Aan cultuur geen gebrek in Diekirch. Een paar mogelijkheden:

 • Abdijkerk Hosingen is gebouwd op de resten van een gebouw uit de 12e eeuw. Hier ga je heen als je prachtige barokversieringen kunt waarderen.
 • De in 1850 gebouwde kerk Heiderscheidergrund is voor Luxemburg uniek. De kerk vol afbeeldingen van beschermheilige Cunegonde wordt ook wel ‘inktpot’ genoemd, vanwege zijn vorm.
 • Diekirch heeft zijn eigen bier, het Diekirchbier. In het Brouwerijmuseum in de stad Diekirch leer je alles over de ontwikkeling van de brouwerij.
 • In de bunker Runschelt in Kaundorf bevind jezelf heel even in de Tweede Wereldoorlog. De bunker is een spleet in de rots waar men zich kon verstoppen. De bunker kom je vanzelf tegen wanneer je het thematische wandelpad van de Tweede Wereldoorlog volgt.
 • Fresco’s en beelden uit de 15e eeuw kun je bewonderen in de kerk van Munshausen. Deze prachtige gotische kerk vind je ten zuiden van het stadje Clervaux.
 • Kastelen in overvloed in Luxemburg. Wat dacht je van kasteel Bourscheid? Dit kasteel bestaat al sinds de 11e eeuw en is deels gerestaureerd. Je kunt dit bouwwerk van leisteen bewonderen in het gelijknamige stadje.
 • Met eeuwenoude fundamenten is kasteel Esch-sur-Sûre een bijzonder gebouw. Gedurende het hele jaar kun je de ruines van dit kasteel bekijken.
 • Een kasteel met een roerig verleden is kasteel Wiltz. Tijdens de middeleeuwen werd het kasteel meerdere keren vernietigd. Het kasteel behoorde toe aan de gelijknamige graven.
 • In het stadje Diekirch kom je meer te weten over de geschiedenis van de Wereldoorlogen. Het museum voor militaire geschiedenis geeft een beeld van de oorlog en hoe dit was voor burgers en soldaten.

Natuur

Diekirch is de ideale omgeving om de natuur te verkennen. Een paar suggesties:

 • Je kunt in deze streek veel wandelingen maken. Vaak zijn routes uitgezet met een speciaal thema waarover je tijdens het lopen meer te weten komt. Een voorbeeld is de Beeldhouwkunstweg in de buurt van Lultzhausen. Beelden van zes kunstenaars zijn in het landschap neergezet.
 • In Kruidentuin Winseler staan tussen de 300 planten verschillende heilzame planten, giftige kruiden en heerlijk ruikende planten. Heb je groene vingers? Ga dan naar deze kruidentuin!
 • Vanaf het water ziet de wereld er anders uit. Het stuwmeer van de Boven-Sûre kun je per boot met gids verkennen. In twee uur leer je alles over de natuur, dieren en geschiedenis van het meer. Je stapt in Insenborn op de boot.
 • Natuurpark Boven-Sûre is de ideale combinatie van natuur en ontspanning. Hier verken je het landschap tijdens een uitgebreide wandeling of ontspant jezelf aan het stuwmeer van de Boven-Sûre. Uiteraard kun je hier watersporten beoefenen en heerlijk zwemmen. Als je honger hebt kun je bovendien fantastisch eten in één van de vele restaurants in dit natuurgebied.

Ligging

Diekirch is één van de drie districten van Luxemburg. Diekirch grenst in het zuiden aan de districten Grevenmacher en Luxemburg, in het westen aan België en in het oosten aan Duitsland.

Diekirch heeft een oppervlakte van ongeveer 1157,24 km² (bijna zo groot als de provincie Utrecht).

Bezienswaardigheden Diekirch

Kasteel Vianden in het gelijknamige stadje heeft een geschiedenis die teruggaat naar de 11e eeuw. Het kasteel is toen gebouwd op de fundamenten van een klein dorp uit de Romeinse tijd. Kasteel Vianden is eigendom geweest van de graven van Vianden die goede contacten hadden met de keizers van Duitsland en de Franse koningen. Vanaf 1417 kwam het kasteel in handen van het huis van Nassau. Nadat Koning Willem I het kasteel in de 18e eeuw in gedeelten verkocht, raakte het in verval. Toen het kasteel in 1977 erfgoed van Luxemburg werd, is het gelukkig weer in de oude staat hersteld. In dit kasteel waan jezelf even in het grootse verleden van Luxemburg. Mis het niet!

Het stadje Diekirch ligt midden tussen de groene plateaus en aan de rivier de Sûre. Hier kun je uitstekend terecht voor een dagje ‘stadten’. Je kunt hier goed winkelen in de autovrije straten, musea bezoeken of een Diekirchbiertje drinken op één van de terrassen in de stad. Het oude centrum zal de geschiedenisliefhebber bekoren. De statige Sint Laurentiuskerk is prachtig. Je kunt bovendien ook een rondleiding krijgen door deze kerk.

Voor rust en schitterende natuur ga je naar het natuurpark Our. Dit park ligt in het grensgebied Luxemburg - Duitsland, langs de rivier de Our. Hoogvlaktes van circa 500 m lopen over in groene dalen vol leistenen. Dit natuurpark is bovendien goed voor het milieu: op de hoogvlakte Hach staan tientallen windmolens die milieuvriendelijk energie opwekken.

Verrassende Highlights in Diekirch

In het stadje Clervaux kun je naar het Speelgoedmuseum. Hier kun je een verzameling bekijken van speelgoed uit 5 eeuwen. Daarna kun je het stadje Clervaux aan de rivier de Clerve, midden in de Ardennen zelf ook bezoeken. Clervaux zal je niet teleurstellen met zijn Benedictijner abdij en de 12e eeuwse ridderburcht!

Praktische Tips voor je vakantie naar Diekirch

Hoelang is het vliegen naar Diekirch?

Diekirch is meestal tussen de 1,25 en 1,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Diekirch?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Diekirch.

Wat is de route van Nederland naar Diekirch

Vanaf Schiphol kun je een rechtstreekse vlucht naar hoofdstad Luxemburg nemen. Dat duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Diekirch?

Bussen komen vrijwel overal, maar rijden niet altijd even vaak. Luxemburg heeft veel verschillende busmaatschappijen die dezelfde buskaarten accepteren. Overigens hebben trein en bus dezelfde tickets die je op het station kunt kopen.

Je maakt een sprong in de tijd wanneer je een excursie met een van de treinen van vroeger (uit 1948, 1953 en 1955) maakt. De vereniging ‘1604 Classics’ organiseert deze excursies vanuit Noertzange.