Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Groot-Brittannie ×

Vakantie Groot-Brittannie

Groot-Brittannië is het land van wereldstad Londen, het land waar hoge krijtrotsen en lieflijke heuvels elkaar afwisselen. Hier voert humor de boventoon. Ook vind je ontelbaar veel landhuizen, kastelen en forten die je de tot de verbeelding sprekende verleden laten zien. Cultuur, natuur, een goede sfeer en heerlijke high tea's: je vindt het in Groot-Brittannië!

Lees meer

Op vakantie naar Groot-Brittannie

Britain is the place to be! Groot-Brittannië is het thuisland van Harry Potter, Mr. Bean, Charlotte Brönte en James Herriot. In Engeland geniet je van de heerlijke high teas en English breakfasts. Dit is het land waar je niet moet vergeten om aan de linkerkant te rijden en temperaturen, inhoudsmaten en schoenmaten om te rekenen. Het Kanaal scheidt Groot-Brittannië van het vasteland. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Groot-Brittannië is de naam voor het grootste eiland van het Verenigd Koninkrijk, dus het eiland met de gebieden Engeland, Schotland en Wales. Vanwege het klimaat is Groot-Brittannië niet altijd geschikt voor een strandvakantie, maar des te mooier om wandelingen door de afwisselende natuur te maken. De natuur in Engeland is ruig en lieflijk tegelijk. Je vindt er kale vlaktes, maar ook bos, valleien met riviertjes, heidegebieden en meren. Natuurliefhebbers zitten in Groot-Brittannië dus altijd goed. Maar ook als je van cultuur houdt, is Groot-Brittannië een interessante bestemming. De vele landhuizen en kastelen, elk met hun eigen geschiedenis spreken tot de verbeelding. Ook de typisch Engelse dorpjes met hun prachtige huisjes en fraaie tuinen doen sprookjesachtig aan. Als je wereldstad Londen bezoekt, krijg je ook een goede dosis cultuur, bijvoorbeeld in het Tate Modern Museum. In Londen, maar ook in steden als Glasgow, Liverpool en Manchester kun je jezelf bovendien volop in het nachtleven storten. Groot-Brittannië is ook het land van tradities en folklore. Met Pasen doen sommige Engelse dorpen bijvoorbeeld aan Egg rolling. De naam zegt het al: de bewoners laten dan gekleurde eieren van een heuvel afrollen.

Eten en drinken in Groot-Brittannie

Groot-Brittannië staat als gezegd bekend om zijn English breakfast en de high tea om 16:00 uur. Engeland is een land voor wie houdt van vlees en heerlijke zoete nagerechten. Restaurants met het predicaat Taste of England, gebruiken plaatselijke ingrediënten en serveren kwaliteitsgerechten. In Engeland kun je in de pub goedkoper eten. Uiteraard mag een pint of beer (een biertje) niet ontbreken bij deze maaltijd. Als je snel iets wilt eten, kun je in een kraampje op straat fish and chips bestellen. Deze eenvoudige maaltijd met patat en gebakken vis is smakelijk en stilt de honger.

Ligging

Groot-Brittannië is een eiland in het noordwesten van Europa. Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 1 tot 2 uur naar Londen. De oppervlakte van Groot-Brittannië is ongeveer 230.000 km². (Dat is ongeveer 5,5 keer zo groot als Nederland.) Groot-Brittannië wordt van het vasteland van Europa gescheiden door Het Kanaal. In het noordwesten ligt Ierland, van Groot-Brittannië gescheiden door de Ierse Zee.

Bezienswaardigheden Groot-Brittannie

Bij bezienswaardigheden in Groot-Brittannië komt waarschijnlijk al gauw de hoofdstad Londen in je op. Dat is terecht, want met meer dan 50 musea, ruim 10 kerken, ongeveer 10 paleizen, 36 bruggen over de Theems, meer dan 10 parken, ongeveer 10 theaters en ontelbaar veel winkels behoort Londen met recht thuis in het rijtje van de vier wereldsteden. Wat je in Londen niet mag missen is het Palace of Westminster met Big Ben in de klokkentoren. De Tower of Londen is een grote vesting waarin je tegenwoordig de Britse kroonjuwelen kunt bekijken. Vroeger is het gebruikt als gevangenis en als paleis. En als je even genoeg cultuur hebt gehad, dan kun je in het reuzenrad The London Eye stappen om je een half uur lang te verwonderen over het ongelooflijke uitzicht over deze miljoenenstad. Ongeveer 2300 voor Christus werd Stonehenge gebouwd, een monument uit de Steentijd. Dit indrukwekkende bouwwerk bestaat uit grote staande stenen in een cirkelvorm. Nog altijd is niet precies duidelijk waarom en hoe Stonehenge is gebouwd. Mythes en verhalen zijn er dan ook volop over dit bijzondere bouwwerk. Regelmatig houdt een groepje druïden nog altijd ceremonies op deze plek. Je vindt Stonehenge in het graafschap Wiltshire, in de buurt van het plaatsje Amesbury. Dit ligt ongeveer 140 km ten zuidwesten van Londen. Als je prachtige natuur kunt waarderen, moet je naar het Lake District National Park. In dit natuurgebied vind je lieflijke heuvels, dichte bossen, beekjes, watervallen en schitterende meren. Afhankelijk van waar je in het park bent, kun je een boottocht maken, fietsen huren of een wandeling maken met een gids. Ook zijn er pubs en hotels in het park. Wandelaars, klimmers en watersporters halen hier hun hart op. Het Lake District National Park ligt in het noordwesten van Engeland in de county Cumbria. Je kunt op verschillende plaatsen het park in. Vanuit de stad Newcastle is het ongeveer 140 km naar Kendal, de dichtstbijzijnde plaats om het park in te gaan.

Verrassende Highlights in Groot-Brittannie

Een bijzonder kasteel is het 13e eeuwse Urquhart Castle. De ruïne van dit kasteel ligt in Schotland, aan het bekende Loch Ness. De familie Durward bouwde het kasteel. Tussen 1308 en 1479 is het kasteel in koninklijk bezit en gedurende de 15e en 16e eeuw wordt het kasteel vaak aangevallen. Tot 1690 was het kasteel bewoond. Tegenwoordig is het kasteel eigendom van The National Trust (vergelijkbaar met onze Natuurmonumenten). Je kunt in het bezoekerscentrum middeleeuwse vondsten bekijken.

Praktische Tips voor je vakantie naar Groot-Brittannie

Hoelang is het vliegen naar Groot-Brittannie?

Groot-Brittannie is meestal tussen de 1 en 2 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Groot-Brittannie

De vliegtijd vanuit Nederland naar Groot-Brittannië is ongeveer 1 tot 2 uur. Vanaf Utrecht is de afstand naar Londen ongeveer 460 km. Je moet dan wel vanaf Calais met de boot Het Kanaal oversteken naar Dover. Afhankelijk van jouw bestemming in Groot-Brittannië kun je er ook voor kiezen om een veerboot te nemen met overnachting. Je kunt bijvoorbeeld vertrekken vanuit Rotterdam naar Hull. Een andere optie is om de boot te nemen vanaf IJmuiden naar Newcastle. Ook kun je van Hoek van Holland naar Harwich varen. De reis duurt met de trein vanaf station Utrecht Centraal ongeveer 5 tot 6 uur. Je reist dan via Brussel en door de Kanaaltunnel.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Groot-Brittannie?

Het tijdverschil van Groot-Brittannie is in de wintertijd 0 en in de zomertijd -1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Groot-Brittannie?

In Groot-Brittannië zijn de geldzaken als volgt geregeld:

  • De munteenheid is de Engelse pond (£). Let erop dat je altijd Engelse ponden terugkrijgt wanneer je betaalt. In de grensstreek met Schotland kun je namelijk ook Schotse ponden terugkrijgen waarmee je niet overal in Engeland kunt betalen.
  • Met de bekende internationale creditcards kun je in de grotere winkels, restaurants en hotels vaak betalen. Houdt er echter rekening mee dat dit in kleinere gelegenheden niet altijd mogelijk is. Het is daarom verstandig wat contant geld mee te nemen.
  • Op veel plaatsen kun je ook contant geld uit de geldautomaat halen. Voor meer informatie kun je zich het beste wenden tot jouw eigen bank in Nederland.
  • Banken zijn op werkdagen van 9:00 uur tot 15:30 uur open. In de grotere steden zijn banken vaak zelfs tot 18:00 uur open. Houdt er rekening mee dat sommige banken sluiten tijdens het middaguur. Op zaterdag, zondag en feestdagen zijn de banken gesloten.
  • Het postkantoor is tijdens werkdagen open van 9:00 uur tot 17:30 uur. In grotere steden is het postkantoor vaak ook op zaterdagochtend op en van 9:00 uur tot 12:30 uur.
  • In Groot-Brittannië ligt het prijsniveau meestal hoger dan in Nederland. Fooien geven is niet verplicht. Als je een fooi geeft, is 10 tot 15 procent gebruikelijk.

Wat is het voltage in Groot-Brittannie?

De netspanning is over het algemeen 240 Volt. Wanneer je elektrische apparatuur meeneemt, is een verloopstekker noodzakelijk.

Is het water drinkbaar in Groot-Brittannie?

In Groot-Brittannië kun je het leidingwater gewoon drinken.

Welke taal spreken ze in Groot-Brittannie?

De officiële taal in Groot-Brittannië is Engels.

Hoe is het openbaar vervoer in Groot-Brittannie?

Als je met de trein wilt reizen door Groot-Brittannië zul je genieten van het mooie landschap. Alleen, niet overal in het land rijden evenveel treinen. Daar zul je dan ook rekening mee moeten houden, net als met de prijzen die pittig kunnen zijn. Overweeg je lange afstanden af te leggen met de trein, dan kun je het beste een British Rail Pass kopen. Hiermee kun je onbeperkt met de trein reizen gedurende een bepaalde periode. Je moet deze British Rail Pass wel al in Nederland aanschaffen. Wanneer je goedkoop wilt reizen, dan kun je het beste de snelbus nemen. Hiervoor kun je het beste een Tourist Trail Pass of Britexpress Card aanschaffen wanneer je van plan bent lange afstanden met de bus af te leggen. Groot-Brittannië is een eiland. Dat betekent dat vervoer naar het vasteland of naar Ierland vaak per veerboot plaatsvindt. Afhankelijk van jouw locatie in het land, kun je veerboten nemen naar Dublin, Belfast, Orkney en Shetland (Schotse Eilanden), de Kanaaleilanden en uiteraard terug naar het vasteland van Europa.

Wat is de geschiedenis van Groot-Brittannie?

Tussen 500 en 100 voor Christus vielen de Kelten Groot-Brittannië binnen. Veel namen van plaatsen, valleien, heuvels en rivieren in Engeland kunnen we terugvoeren naar de Keltische taal. Een eeuw nadat Julius Caesar het probeerde, veroverde de Romeinse keizer Claudius het zuidoosten van Engeland in 43 na Christus en stichtte Londinium (Londen). Ongeveer 40 jaar daarna werd ook het noorden van het land veroverd. Rond 120 na Christus bouwden de Romeinen de muur van Hadrianus. Deze muur tussen het ongeciviliseerde Scotia en het Brittannia van de Romeinen kun je nog altijd bekijken. Ongeveer in 407 na Christus verlieten de Romeinen Groot-Brittannië definitief. Vanaf ongeveer 800 kwamen de Noormannen vanuit Scandinavië naar Groot-Brittannië. In de 9e eeuw vestigden zij zich in het dunbevolkte Noord-Engeland wegens ruimtegebrek in hun vaderland. Nadat Willem van Normandië in 1066 de slag bij Hastings won, benoemde hij zichzelf tot koning William I (Willem de Veroveraar) van Engeland. Van 1509 tot 1547 regeerde koning Hendrik de Achtste. Hij staat bekend om zijn zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden. Toen de paus weigerde hem te laten scheiden van zijn eerste vrouw, richtte Hendrik de Achtste de Anglicaanse kerk op. Tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth I van 1558 tot 1603 maakte Engeland een periode van bloei door. Dit was ook de periode waarin Shakespeare zijn toneelstukken schreef. Aan het eind van de 18e eeuw kwam de industriële revolutie op in Groot-Brittannië. De mijnbouw bloeide op en men begon steenkool, zilver, ijzer, zink en koper te winnen. Om de producten ook te kunnen vervoeren, zette men de zeer moderne trein in. In 1837 brak de Victoriaanse tijd aan met Queen Victoria. In de 20ste eeuw ontstaat de arbeidersbeweging en wordt gestreden voor het vrouwenkiesrecht. Na de Eerste Wereldoorlog komen er meer sociale voorzieningen en krijgen vrouwen kiesrecht. De Tweede Wereldoorlog laat Engeland achter met een grote staatsschuld. Ook worden steeds meer koloniën zelfstandig en wordt het Engelse rijk kleiner. Het land heeft na 1945 verschillende economische crises moeten overwinnen, maar heeft nu een belangrijke positie in de internationale handel en financiële sector. Sinds 1973 is Groot-Brittannië lid van de EU, maar is één van de lidstaten die de euro niet gebruikt.