Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Groot-Brittannie ×
  • Schotland ×

Vakantie Schotland

Schotland is dé droom van elke natuurliefhebber. Een grillige kust wisselt af met lieflijke heuvels en mysterieuze meren. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele kastelen, burchten en landhuizen die in Schotland op de prachtigste locaties staan. Ook de typische vissersdorpjes en een stad als Edinburgh zullen je charmeren. Ga naar Schotland en maak een onvergetelijke reis!

Lees meer

Op vakantie naar Schotland

Schotland is hét land voor natuur- en cultuurliefhebbers. Je wordt verliefd op de afwisselende natuur met haar desolate bergen, visrijke rivieren, de rotsachtige kustlijn en de prachtige golfbanen. Ook de vele kastelen, burchten en ruïnes die deze streek telt, zijn een lust voor het oog.

Voor een portie cultuur doe je steden als Edinburgh aan met het beroemde Edinburgh International Festival of Glasgow. Hier kun je uitstekend naar musea, kastelen bezoeken en van de fraaie architectuur genieten. Restaurants, pubs en theaters vind je hier ook voldoende. 

Schotland ligt in het noorden van Groot-Brittannië en wordt omsloten door de Noordzee ten oosten en de Atlantische Oceaan ten noorden en westen van het land. Het zuiden van Schotland grenst aan Engeland.

Cultuur Schotland

Schotland heeft veel culturele bezienswaardigheden. Hieronder volgen een paar mogelijkheden.

 • Voor een duik in het verleden kun je verschillende kastelen bezoeken in Schotland. Voor een prachtig uitzicht over de omgeving bezoekt u Stirling Castle, bij de stad Stirling.
 • Edinburgh, de sfeervolle hoofdstad van Schotland heeft veel in petto voor cultuurliefhebbers. Naast de twee kastelen kun je ook verschillende musea bezoeken. Ook zijn er mogelijkheden om naar het theater te gaan. Simpelweg door de stad slenteren en sfeer snuiven is uiteraard ook heerlijk.
 • Glasgow heeft je veel te bieden in cultureel en architectonisch opzicht. Bezoek bijvoorbeeld één van de vele musea in deze stad, waaronder het Museum of Transport, de Gallery of Modern Art en het Hunterian Museum.

Natuur

Een bezoek aan Schotland betekent een bezoek aan een streek met een adembenemende natuur.

 • In Trossachs National Park ligt het grootste meer van Schotland: Loch Lomond. Een wandeling langs dit circa 37 km lange meer is een must voor natuurliefhebbers. Je wandelt door een bosrijk gebied met glooiende heuvels en weilanden met vee er omheen.
 • Niet alleen het vasteland heeft je veel natuurpracht te bieden. Staffa, een klein eilandje ten westen van het Schotse eiland Mull is bijzonder vanwege zijn grotten en basaltformaties. Fingal's Cave is één van de grotere grotten en is ongeveer 76 m diep. Het grotere eiland Mull heeft een fraaie combinatie van meren, grillige kust, zandstranden en verlaten heidevlaktes.
 • Ongerepte woeste natuur vind je in de Highlands. Een woest kolkende zee tegen de rotsen, prehistorische steencirkels en ruines. Dat is wat je tegenkomt in het noorden van Schotland. Enjoy!

Ligging

Schotland ligt in het noorden van Groot-Brittannië. In het noorden en westen grenst Schotland aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Noordzee. In het zuiden grenst Schotland aan Engeland.

Schotland heeft - alle eilanden meegerekend - een oppervlakte van ongeveer 77.213 km² (dat is ongeveer twee keer zo groot als Nederland) en is ongeveer 440 km lang en circa 248 km breed.

Bezienswaardigheden Schotland

Edinburgh is de elegante hoofdstad van Schotland. Cultuurliefhebbers mogen deze stad niet overslaan. Edinburgh heeft twee kastelen en verschillende musea. Ook kun je hier uitstekend naar het theater, maar eenvoudig wat door de stad wandelen en van de omgeving genieten is uiteraard ook fantastisch. In augustus barst de stad uit haar voegen van de culturele festivals.

Loch Lomond is met circa 37 km lengte het grootste meer van Schotland. Dit meer ligt in Trossachs National Park, een prachtig natuurgebied waar je uitstekend kunt wandelen. Langs Loch Lomond is een speciale wandelroute uitgezet. Hier wandel je door een groen en bosrijk gebied met glooiende heuvels en weilanden met vee.

Royaltywatchers opgelet! Bezoek de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Het sprookjesachtige Balmoral Castle ligt bij Aberdeen in de buurt. Het totale landgoed is ruim 260 km² groot. Vanaf eind maart tot eind juli kun je de opengestelde tuinen en een deel van het kasteel bezichtigen. In augustus verblijft de koninklijke familie in het kasteel.

Verrassende Highlights in Schotland

Stirling Castle is gebouwd op een 350 miljoen jaar oude vulkanische rots. Het kasteel zelf stamt uit de 14e en 15e eeuw. Vanwege de ligging van het kasteel, was het uitermate geschikt om mogelijke vijanden snel in het vizier te krijgen. Tegenwoordig is de ligging nog altijd ideaal vanwege het prachtige uitzicht over de afwisselende natuur om het kasteel heen.

Liefhebber van de koningsdrama’s van Shakespeare? De Schotse kastelen staan bekend om hun legendarische koningen. Zoals Glamis Castle, de woonstee van MacBeth. Dit was de bekendste en vermeend wreedste koning van Schotland, en de generaal die de voorspelling van de heksen zelf maar waarmaakte door Koning Duncan om zeep te helpen. Hij moest zijn wreedheid uiteindelijk met de dood bekopen.

Praktische Tips voor je vakantie naar Schotland

Hoelang is het vliegen naar Schotland?

Schotland is meestal tussen de 0,5 en 1,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Schotland?

Het tijdverschil van Schotland is in de wintertijd 0 en in de zomertijd -1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Schotland

In Schotland hebben verschillende steden een vliegveld. Vanaf Schiphol vlieg je in ongeveer 1 uur en 30 minuten naar Edinburgh. Je kunt ook vanuit Groningen naar Aberdeen vliegen, deze vlucht duurt circa 35 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Schotland?

De belangrijkste busmaatschappijen die in Schotland opereren zijn Scottish Citylink en Caledonian Express. Als je met de bus gaat reizen door Schotland, dan kun jeoverwegen om een kortingskaart aan te schaffen.

De Freedom of Scotland Travel Pass is uitermate geschikt voor reizigers met het openbaar vervoer. Met dit abonnement kun je gedurende 8 of 15 dagen terecht op de meeste bus-, boot- en treinverbindingen.

Vanuit verschillende plaatsen in Schotland vertrekken veerboten naar de eilanden. Ook hiervoor kun je de Freedom of Scotland Travel Pass gebruiken.