Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Griekenland ×
  • Lesbos ×

Lesbos: hét eiland van cultuur, natuur, gastvrijheid en rust en één van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee. Het groene eiland leent zich uitstekend voor mooie wandelingen in een schitterende omgeving. Zonaanbidders zullen moeite hebben zich los te maken van de prachtige stranden voor een bezoek aan de vele bezienswaardigheden. Lesbos heeft het allemaal!

Lees meer

Op vakantie naar Lesbos

Het rustige eiland Lesbos ligt in het noordoosten van de Egeïsche Zee, op circa 3 uur en 30 minuten vliegen vanaf Nederland. Lesbos heeft een bijzondere kustlijn met veel verschillende stranden en twee prachtige baaien die in het zuiden diep het land insteken. Langs de kust van het eiland liggen kleine badplaatsen zoals Petra en Anaxos en meer toeristische badplaatsen zoals Molyvos en Mytilini.

De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen op dit groene eiland. Naast prachtige bergen begroeid met pijnbomen en olijfbomen, kun je er talloze plantensoorten en zeldzame vogels zien. Maak eens een stevige wandeling door groene kloven vol plataanbomen. En de natuurliefhebber mag de oerbossen met versteende bomen zeker niet overslaan.

Cultuurliefhebbers komen beslist aan hen trekken. Lesbos heeft namelijk een rijk historisch verleden. Op het eiland zijn prachtige kloosters, kerken en monumentale gebouwen te bezoeken. Turkije heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Lesbos. De Turkse invloed is zichtbaar in het dagelijkse leven op het eiland.
De gastvrije bevolking en de heerlijke temperaturen maken jouw vakantie compleet. Lesbos is geschikt voor een breed publiek, maar door de rustige sfeer op het eiland is Lesbos minder geschikt voor jongeren.

Cultuur Lesbos

Lesbos kent veel culturele bezienswaardigheden. Hieronder zie je een aantal hoogtepunten:

 • Mytilini, in het zuidoosten van Lesbos, is een sfeervolle stad. Hier kun je onder andere een oude burcht, fossielenmuseum, archeologisch museum en ruïnes van een antiek theater bezoeken.
 • In de omgeving van Eresos, in het zuidwesten van het eiland, zijn de resten van een antieke stad te vinden. Hier is ook een archeologisch museum.
 • Midden in het dorp Petra staat een steile rots, die je kunt beklimmen via een 114 treden tellende trap. Eenmaal boven zie je een prachtig kerkje uit de 18e eeuw en hebt u een prachtig uitzicht over de baai van Petra.
 • In het dorp Petra staat het Vareltzidainas-huis. Dit is een 18e eeuws herenhuis, dat tegenwoordig een museum is. Hier zie jehoe het gezinsleven er aan toe ging in de 18e eeuw.

Natuur

Op Lesbos vind je diverse gevarieerde natuurgebieden:

 • Het Stenen Woud is een prachtig natuurpark dicht bij Sigi, in het westen van Lesbos. Het park is ontstaan toen de tropische en subtropische wouden circa 15 miljoen jaar geleden versteenden als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Je kunt er spectaculaire versteende bomen zien.
 • Rond de baai van Kalloni, in het zuiden van Lesbos, vind je een natuurgebied, dat als broedplaats dient voor zeldzame en beschermde vogelsoorten, zoals de flamingo.

De flora van Lesbos is zeer uitgebreid; op het eiland komen meer dan 1400 planten voor, waaronder kruiden, sierplanten, geneeskrachtige en zeldzame planten en heesters.

Leuke plaatsen in Lesbos

Parakilia ligt landinwaarts aan de baai van Kallonis. Het traditionele dorpje ligt midden tussen sinaasappel- en olijfboomgaarden en heeft een typisch Griekse uitstraling met smalle straatjes en kleine huizen.

Ligging

Na Evia en Kreta is Lesbos het grootste eiland van Griekenland. Het eiland hoort bij de Egeïsche Archipel, net als de eilanden Samos, Thassos en Chios. Lesbos ligt in het noordoosten van de Egeïsche Zee, voor de westkust van Turkije.

Het eiland heeft een oppervlakte van circa 1630 km² (iets groter als de helft van de provincie Overijssel) en is circa 65 km lang en maximaal 50 km breed.

Bezienswaardigheden Lesbos

In Eftalou vind je warmwaterbronnen. Deze bronnen, met een temperatuur tussen de 43 en 46 °C zouden een geneeskrachtige werking hebben tegen reuma, huidaandoeningen en artritis. Ook op andere delen van het eiland kunt u thermale bronnen vinden.

Het traditionele dorp Agiassos ligt tussen twee baaien in het zuiden van het eiland. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Veel vrouwen dragen dagelijks de traditionele kledij en als met een beetje geluk kun je luisteren naar de santouri, een zeer oud snaarinstrument. Het dorp is bekend vanwege het prachtige houtsnijwerk en het keramiek, dat hier met de hand wordt gemaakt.

Molyvos is een authentieke badplaats met een middeleeuwse burcht. Je kunt er heerlijk door smalle straatjes slenteren of op een terras bij één van de hoger gelegen restaurants genieten van een prachtig uitzicht. De middeleeuwse burcht, het best bewaarde fort van Lesbos, werd in de laat-Byzantijnse tijd gebouwd en is in de middeleeuwen volledig herbouwd. Tegenwoordig is de burcht in gebruik als theater en concertzaal. Vanaf de burcht heb je een adembenemend uitzicht over de kust.

Verrassende Highlights in Lesbos

Lesbos is een eiland voor wandelaars. Op het eiland ligt een uitgestrekt netwerk van wandelpaden. Ook kun je één van de uitgestippelde tochten volgen, waarbij je kunt genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Bij de lokale toeristenbureaus zijn diverse wandelroutes en eventueel kaarten verkrijgbaar.

Tijd om te onthaasten? Tussen Molyvos en Eftalou ligt Michaelis Donkey Farm, een boerderij met ruim 30 ezels, waarmee je een excursie kunt maken naar het binnenland van Lesbos. Onderweg stop je bij een typisch Griekse taverna voor een heerlijke lunch. Misschien wel de beste manier om het prachtige binnenland van Lesbos beter te leren kennen.

Praktische Tips voor je vakantie naar Lesbos

Hoelang is het vliegen naar Lesbos?

Lesbos is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Lesbos?

Het tijdverschil tussen Nederland en Lesbos is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Lesbos

Over het algemeen is de verbinding met Lesbos rechtstreeks. De vliegtijd vanaf Schiphol naar Lesbos bedraagt circa 3 uur en 30 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Lesbos?

In het hoogseizoen is er een vrij regelmatige busverbinding tussen de meeste plaatsen op het eiland. Buiten het hoogseizoen rijden de bussen minder frequent.

Vanuit Mytilini varen regelmatig ferry's via Chios naar Piraeus, de havenstad van Athene. Er vaart regelmatig een ferry naar Limnos, die minder frequent doorvaart naar Thessaloniki en Kavala, op het vasteland van Griekenland. In het hoogseizoen is er een regelmatige bootverbinding met Ayvalik in Turkije. In het hoogseizoen vaart er regelmatig een draagvleugelboot naar de eilanden Chios en Samos, en minder frequent naar het eiland Limnos.Tip: Houdt er rekening mee dat de bussen op Lesbos minder snel rijden dan je in Nederland gewend bent. Het is verstandig om tijdens de busreis een fles water mee te nemen.