JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Zweden | D-reizen

Zweden


Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie naar Zweden niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? Heb je een wereldstekker nodig voor de lokale stopcontacten? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo kun jij goed voorbereid op reis en geniet je onbezorgd van de voorpret!

Algemene informatie Zweden

Officiële taal Zweden Tijdsverschil

Geen

Hoofdstad Stockholm Vaccinatie n.v.t.
Oppervlakte 323.787 km²

Visum

Nee

Inwoners 10.532.606 Web - Code - Tel. .se - SWE - +46
Munteenheid Zweedse kroon (KR) Vluchtduur Circa  1,5 tot 4 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: een Nederlandse identiteitskaart of paspoort is voldoende voor je vakantie.
 • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen.
 • (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Zweden.

Reisvoorbereiding

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties voor je vakantie naar Zweden. Dat is handig! Wil je meer weten of persoons- en reisgebonden adviezen? Laat je adviseren door een deskundige bij de GGD.

Het openbaar vervoer is heel populair onder de Zweedse bevolking. Dat is niet gek, want de afstanden in Zweden zijn niet heel groot en je kunt eenvoudig gebruikmaken van de tram, metro of stadsbus. Als je van plan bent om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer, kun je ervoor kiezen om 24-uurs, 48-uurs maar ook een 7-dagen pas te kopen. Deze passen zijn in alle zones van Stockholm geldig.

Je kunt er ook voor kiezen om op autovakantie naar Zweden te gaan. Rijd via de Öresundsbrug vanuit Denemarken naar Zweden. Op deze route betaal je tol, dus controleer voor vertrek of het handig is om een tolvignet aan te schaffen. Vanaf Duitsland zijn er ook veerdiensten waarmee je gemakkelijk naar Zweden kunt varen. Liever een auto huren op bestemming? Dat kan! Houd er rekening mee, dat je vaak minimaal 21 jaar oud dient te zijn en minimaal 1 jaar in het bezit van een rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.

Valuta

Zweden is onderdeel van de Europese Unie, maar je kunt over het algemeen niet betalen met de euro (€). De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel. Daarnaast is het gebruikelijk om te pinnen in Zweden en je Nederlandse pinpas en creditcard wordt op de meeste plekken geaccepteerd. Houd alleen rekening met eventuele transactiekosten.

Goed om te weten: het is niet mogelijk om contant te betalen in het openbaar vervoer.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Zweden: +46
 • Algemeen alarmnummer: 112

Cultuur & taal

De officiële taal van Zweden is: Zweeds. Kleine bevolkingsgroepen spreken ook Fins en Laps. Een groot deel van de Zweden spreekt ook gewoon Engels, dus je komt eenvoudig uit de voeten.

Zweden staat bekend om haar afwisselende natuurlandschappen, het noorderlicht, rode huisjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een ding is zeker, deze bestemming is heel divers en heeft voor ieder wat wils. Verder zijn de Zweden zeer sociaal en zijn ze net als Nederlanders dol op koffie!

Op papier is Zweden een religieus land waarbij 90% van de bevolking protestants-christelijk is. De bestemming kent daarom verschillende christelijke feestdagen maar ook een aantal niet-christelijke feestdagen. Om je een indruk te geven hebben wij een overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • Driekoningen - 6 januari
  • Valentijnsdag - 14 februari
  • Vaffeldagen - 25 maart
  • Valborgsmässoafton - 30 april
  • Dag van de Arbeid - 1 mei
  • Allerheiligen - 1 november
  • Kerstmis - 25 & 26 december

Stekkers & stopcontacten

Je hebt geen reisstekker nodig voor je reis naar Zweden. De lokale stopcontacten zijn hetzelfde als gewend bent in Nederland. De netspanning is 230 volt en kent een frequentie van 50 hertz.  

Handige informatie

 • Kraanwater: het kraanwater is in Zweden van hoge kwaliteit. Het water is zelfs van zo’n hoge kwaliteit, dat je vaak het water kunt drinken uit de stromende rivieren en beekjes. Dat is nog eens puur natuur!
 • Vliegtijden: vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks naar Stockholm vliegen. In gemiddeld 2 uur kom je al aan op bestemming. Je kunt ook in circa 2,5 uur rechtstreeks vliegen vanaf Brussel.

Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan (auto)vakanties naar Zweden. Liever persoonlijk advies? Bespreek onder het genot van een kopje koffie of thee, samen met onze ervaren reisspecialisten en boek een cruise naar Noord-Europa of een andere reis dat voldoet aan al je wensen. Maak online een afspraak en kom langs in een van de D-reizen winkels.