JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Tunesië | D-reizen

Tunesië


Bereid je vakantie naar Tunesië optimaal voor met de D-reizen Vakantiewijzer! Kun je het water uit de kraan te drinken en is het nodig om je euro’s om te wisselen voor een andere valuta? Moet je een reisstekker meenemen, of is dat niet nodig? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over Tunesië op een rij gezet in onze Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie Tunesië

Officiële taal Arabisch Tijdsverschil

Zomer: + 1 uur

Winter: geen

Hoofdstad Tunis Vaccinatie (aanbevolen) DTP & Hepatitis A
Oppervlakte 163.610 km²

Visum

Nee

Inwoners 12.458.223 Web - Code - Tel. .tn - TUN - + 216
Munteenheid Tunesische dinar (TND) Vluchtduur Circa 3 tot 5 uur

Reisdocumenten & visum

  • Paspoort: je hebt een geldig paspoort nodig als je op vakantie gaat naar Tunesië. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf geldig zijn.
  • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen voor een verblijf van minder dan 3 maanden in Tunesië.
  • (Internationaal) rijbewijs: kies je ervoor om op bestemming een auto te huren? Dan hoef je geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Reisvoorbereiding

Voor een vakantie naar Tunesië zijn er geen vaccinaties verplicht. Er worden wel een aantal vaccinaties aanbevolen, namelijk de vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Daarnaast zijn er ook een aantal persoons- en reisgebonden vaccinaties, zoals tegen BMR (bof, mazelen en rodehond), Hepatitis B, Rabiës en Schistosomiasis. Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.

Verder heb je in deze populaire Afrikaanse bestemming verschillende mogelijkheden om het land ontdekken. Dit kan per huurauto, maar ook bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of de taxi. Wij hebben de tips voor je uitgezocht:

  • Doorkruis Tunesië met een huurauto en ervaar de ultieme vrijheid. In de grotere steden is er een groot aanbod aan autoverhuurbedrijven, alleen zijn deze niet altijd even betrouwbaar of goed geprijsd. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om vóór vertrek een huurauto te reserveren, dan hoef je over de prijs op bestemming niet na te denken. Tip: controleer bij het huren van een auto altijd of de auto geen schade heeft om mogelijke schadeclaims gericht aan jou te voorkomen. 
  • Liever het rijden aan een ander overlaten? Kies voor het openbaar vervoer! Zo kun jij zelf ongestoord genieten van de Tunesische landschappen. Voor meer reiscomfort raden we je aan om een buskaartje aan te schaffen bij een georganiseerde busmaatschappij. Zij bezitten vaak over nieuwe bussen wat het reizen comfortabeler maakt. Je kunt een kaartje eenvoudig online kopen, zodat je verzekerd bent van een zitplaats. Houd er rekening mee dat (langeafstand)bussen langzamer rijden dan je in Nederland gewend bent.
  • Voor korte ritjes in de stad of voor vervoer van en naar de luchthaven, is de taxi een handig vervoermiddel. De taxi’s zijn goedkoop zolang je duidelijke afspraken maakt over de prijs of de taxichauffeurs vraagt of ze de meter aan willen zetten. We adviseren je om voldoende kleingeld mee te nemen zodat je altijd kunt wisselen.

Valuta

In Tunesië betaal je met de Tunesische dinar, de euro’s (€) worden hier dus niet geaccepteerd. Wil je geld wisselen? Dan kan dat bij de luchthaven of bij banken en hotels. Het is op deze bestemming mogelijk om te betalen met je bankpas of creditcard. Voor zover bekend is het in Tunesië nog niet mogelijk om te betalen met je mobiele telefoon of horloge. Houd er rekening mee dat je de lokale valuta helaas niet als souvenir mee naar huis mag nemen.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

  • Netnummer Tunesië: +216
  • Ambulance: 190
  • Brandweer: 198
  • Politie: 197

Cultuur & taal

Op deze vakantiebestemming is Arabisch de officiële taal. Verder wordt er in Tunesië ook nog veel Frans wordt gesproken en in de toeristische gebieden spreekt de lokale bevolking een aardig woordje Engels. Zodra je verder de woestijn intrekt, zul je merken dat de Arabische taal of plaatselijke dialecten weer de boventoon voeren.

Tunesië is een islamitisch land waarbij het gebruikelijk is om bij een bezoek aan de moskee, je schouders en knieën te bedekken. Verder wordt de rechterhand gezien als onrein, dus gebruik liever je linkerhand bij bijvoorbeeld het geven van een hand. Het is niet gebruikelijk dat vrouwen een hand geven, geef in plaats daarvan liever een gebaar van vriendelijkheid. Maak ook vooral direct contact als je met de lokale bevolking praat. Dit wordt gezien als een teken van respect.


De Ramadan is het belangrijkste feest in Tunesië op basis van de islamitische jaarkalender. De islamitische jaarkalender is gebaseerd op de stand van de maand waardoor de feestdagen elk jaar op een andere datum vallen. Houd er tijdens de feestdagen rekening mee dat vrijwel alles gesloten is. De meeste winkels in de resorts blijven tijdens de Ramadan daarentegen wel open. Om je een indruk te geven van andere populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • Dag van de Revolutie en de Jeugd - 14 januari
  • Onafhankelijkheidsdag - 20 maart
  • Dag van de Jongeren - 21 maart
  • Ramadan*
  • Dag van de Arbeid - 1 mei
  • Suikerfeest (3 dagen)*
  • Offerfeest (4 dagen)*
  • Muharram (islamitisch Nieuwjaar) - juli
  • Evacuatiedag - 15 oktober
  • Herdenkingsdag - 7 november

    *Door de islamitische kalender valt het Suikerfeest en Offerfeest, net als de periode van de Ramadan, elk jaar op een andere datum.

Tot slot, hebben wij een aantal algemene tips voor je vakantie naar Tunesië uitgezocht. Wil je nog even genieten van een avondwandeling? Ga dan altijd samen met iemand op pad, zodat je niet alleen over straat hoeft. Maak liever geen gebruik van een openbaar wifi-netwerk wanneer je wilt internetbankieren, doe dit bijvoorbeeld op het veilige netwerk van je resort. Het is altijd handig om een aantal kopieën te maken van je paspoort. Streep wel voor de zekerheid je burgerservicenummer weg op deze kopieën. Geef nooit je creditcard of paspoort af als iemand hierom vraagt.

Stekkers & stopcontacten

De reisstekker kun je thuislaten wanneer je op vakantie gaat naar Tunesië. Je kunt zonder zorgen je Nederlandse stekkers in de Tunesische stopcontacten steken. Verder is de netspanning van de elektriciteit 230 volt en de frequentie 50 hertz.

Handige informatie

  • Kraanwater: we raden het je af om het water uit de kraan te drinken. Het kraanwater bevat chloor wat kan leiden tot maag- en darmklachten. Koop daarom liever flessen (mineraal)water in de supermarkt. Sla voor de zekerheid ook de ijsklontjes over en poets je tanden met het water uit een fles.
  • Vliegtijden: vanaf Amsterdam vlieg je in slechts 3 uur rechtstreeks naar de Tunesische hoofdstad, Tunis. Dus voordat je het weet, stap je het vliegtuig uit en ben je al helemaal in de vakantiesferen.


Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar Tunesië. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan all-inclusive vakanties in Tunesië. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.