Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Zwitserland ×
    • Wallis ×

Wallis, in het zuidwesten van Zwitserland, is een uitstekende streek voor skiërs, langlaufers en snowboarders. De pistes aan beide kanten van de Rhône, bieden je urenlang winterplezier. 's Zomers kun je hier uitstekend terecht voor heerlijke wandelingen en winkelmogelijkheden. In plaatsen zoals Sion, Saas-Fee en Crans-Montan heb je volop kans om te genieten van de heerlijke Franse en Duitse keuken!

Lees meer

Op vakantie naar Wallis

Wallis in de winter

Wallis of Valais ligt in het zuidwesten van Zwitserland. Het gebied bied je prachtige en vooral uitgestrekte wintersportgebieden. Zowel beginners als gevorderden kunnen op de pistes en loipes schitterende afdalingen of langlauftochten maken. De streek grenst aan Frankrijk en Italië en kent een Franstalig en een Duitstalig gedeelte. Sion, de hoofdstad, ligt aan de Rhône op de plek waar de Sionne deze rivier instroomt. 

Voor skiërs en langlaufers is er bijna teveel keuze. De skigebieden Saastal, Crans-Montana en Matterhorn Ski Safari bieden vele mooie plaatsen. Wat dacht je van Saas-Fee, Crans-Montana, Verbiers en Veysonnaz? Naast de traditionele sporten kun je ook voor speciale sporten kiezen waaronder carveskiing, telemarkskiing en freestylen.

Je kan in deze skigebieden genieten van een heerlijke vakantie:
- Anzère
- Aletsch
- Grächen
- Ovronnaz
- Portes du Soleil
- Les Quatre Vallées
- Zermatt-Täsch-Randa
- Crans-Montana
- Saas-Almagell
- Saas-Fee
- Hohsaas
- Leysin

Prachtige wintersportplaatsen zijn:
- Saas-Fee
- Veysonnaz
- Crans-Montana
- Zermatt
- Saas-Grund
- Aminona
- Bellwald
- Fiesch
- Nendaz
- Les Collons


Wallis in de zomer

Naast alle mooie wintersportgebieden vind je in deze streek ook de bekende Matterhorn (circa 4478 m) en de grootste gletsjer van Europa, de Aletschgletsjer met een lengte van ongeveer 23 km. Deze is door de UNESCO uitgeroepen tot natuurlijk erfgoed. Het ligt in het mooiste deel van het Rhônedal, tussen Oberwald en Brig. Voor wandelliefhebbers is dit schitterende dal natuurlijk zeer geschikt. Wil je nog meer wandelmogelijkheden? Bezoek dan het Lötschental! De prachtige routes liggen ten noordwesten van Brig. Ten zuidwesten van deze plaats ligt het Mattertal of Nikolaital, dat doorloopt naar Zermatt. Net als Saas-Fee is dit dorp autovrij.

Voor cultuurliefhebbers heeft de streek genoeg te bieden. Het enige boekendorp van Zwitserland, Saint-Pierre-de-Clages, ligt op slechts enkele minuten van Sion. Hier kun je het jaarlijkse boekenfeest, La Fête du Livre, waar duizenden liefhebbers op afkomen! In Martigny kun je een bezoek brengen aan Le Foundation Pierre Granada, een museum met regelmatige tentoonstellingen over beroemdheden.

Kaasliefhebbers opgelet! De kaasfondue is een nationaal gerecht, voornamelijk gemaakt met Emmentaler en Gruyèrekaas. Beide soorten komen niet uit de streek, maar dat maakt het niet minder smakelijk! Een kaassoort uit de streek is de raclette, die in veel gerechten verwerkt wordt.

Cultuur Wallis

Naast de pistes en langlaufloipes kun je ook een proefje nemen van de cultuur en folklore:

  • Het Lötschentaler Museum in Kippel toon een collectie van gebruiksvoorwerpen en kunst uit de geschiedenis van Zwitserland.
  • Geïnteresseerd in wijn? Bezoek dan het Valaisan Wijnmuseum. Deze bestaat uit twee gebouwen die verbonden worden door een route door de wijngaarden. Je kunt een tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van wijnvaten en de gereedschappen waarmee vaklieden deze maken. Terwijl je door het museum wandelt, kunnen de kinderen op zoek naar de schat in de wijngaarden!

 

Natuur

Kenmerkend voor de streek is natuurlijk het Rhônedal, de berggebieden met prachtige pistes en de dalen met schitterende fruit- en wijngaarden. Maar er is nog veel meer:

  • Pfyn-Finges is een prachtig Nationaal Park in het hart van de Alpen. Dit gebied heeft zeer verschillende landschappen te bieden en culturele hoogtepunten. Geniet van de schitterende uitzichten op de hoge bergtoppen of breng een bezoek aan één van de musea, kastelen en oude dorpjes!
  • In het gebied Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst, kun je heerlijke wandelingen maken en meer te weten komen over het belang van natuurbehoud. Watervallen en bergdorpen vallen hier te bewonderen!

Ligging

De streek ligt in het zuidwesten van Zwitserland en grenst aan Frankrijk en Italië. Het oppervlak bedraagt ongeveer 5225km². Het Rhônedal beslaat een groot deel van Wallis, deze ligt tussen de Rhône en het meer van Genève. Hooggebergten kenmerken dit gebied, hier liggen onder andere de Matterhorn (circa 4478 m) en de grootste gletsjer van Europa, de Aletschgletsjer met een lengte van ongeveer 23 km.

Praktische Tips voor je vakantie naar Wallis

Hoelang is het vliegen naar Wallis?

Wallis is meestal tussen de 1,5 en 2 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Wallis?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Wallis.

Wat is de route van Nederland naar Wallis

Vanuit Nederland vliegt je in circa 1 uur en 30 minuten naar Wallis. De aanvlieghaven is Genève. De afstand vanuit Utrecht bedraagt gemiddeld 980 km, afhankelijk van je bestemming.

Op de autosnelwegen van Zwitserland is een vignet verplicht.

Over het algemeen is het wegennet goed onderhouden, met veelal brede (snel)wegen. De toegangswegen naar de wintersportplaatsen zijn meestal hellend en bochtig, naar de kleinere plaatsen is de kwaliteit van de wegen soms minder goed. Op bepaalde trajecten (vooral bergpassen en bergwegen) is men verplicht sneeuwkettingen bij zich te hebben.

Hoe is het openbaar vervoer in Wallis?

Het openbaar vervoer in de streek is van goede kwaliteit, al zijn er plaatsen – vooral in het dunbevolkte zuiden – die een minder frequente openbaar vervoerverbinding kennen.

De aanschaf van een abonnement is een goede keuze als je regelmatig gebruik gaat maken van het openbaar vervoer. Voor wandelingen die beginnen bij een dalstation en een ander eindpunt kennen, zul je met een bus of trein terug moeten. Er bestaan verschillende Europese, Zwitserse en regionale abonnementen.