Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Noorwegen ×

Vakantie Noorwegen

De middernachtzon en het noorderlicht zijn al twee zeer bijzondere redenen om een bezoek te brengen aan het prachtige Noorwegen. Voor wintersporters biedt het land ook eindeloze mogelijkheden, met de uitgestrekte langlaufloipes en vele skipistes. Door het milde klimaat kun je ’s zomers ook een prachtige vakantie hebben. De Noorse cultuur vind je in de populaire steden Oslo en Bergen.

Lees meer

Op vakantie naar Noorwegen

Noorwegen ligt in het noorden van Europa, ten westen van Zweden. Het meest noordelijke deel ligt ten noorden van de poolcirkel en dit grenst aan Rusland en Finland. Het westen ligt aan de Atlantische Oceaan. In het noorden gaat dit over in de Noordelijke IJszee.

Hoofdstad Oslo is één van de leuke steden die je moet bezoeken als je in dit noordelijke land bent. Met meer dan 50 musea en galerieën en de Rådhushallen waar ieder jaar de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt, heb je volop keuze als het op cultuur aankomt. Karl Johans Gate heeft veel te bieden voor winkelliefhebbers, en leidt je ook langs het parlementsgebouw en de imposante Domkirke. De stad ligt aan de Oslofjord, een gebied dat je vele recreatiemogelijkheden geeft.

Ook Bergen heeft veel te bieden. Deze stad tussen de zeven bergen heeft verschillende musea, waaronder het voormalige woonhuis van componist en pianist Edvard Grieg. Het middeleeuwse centrum van de stad, Bryggen, ligt aan de baai Vågen, en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De natuur van het land is schitterend. Natuurlijk ken je de fjorden langs de Atlantische Kust, waarvan de Geirangerfjord en de Nærøyfjord de bekendste zijn. Maar ook de nationale parken zijn prachtig. Børgefjell Nationaal Park, Dovre-Sunndalsfjella Nationaal Park en Hardangervidda zijn drie bekende parken met hoogvlaktes, gletsjers en dierenpopulaties waar  versteld van zult staan. 

Lillehammer en Hamar doen de harten van wintersportliefhebbers sneller kloppen. Lillehammer is natuurlijk bekend geworden van de Winterspelen van 1994, en heeft uitgebreide pistes vlakbij in de bergen van Hafjell. Hamar is natuurlijk de plaats van het Vikingskipet, waar regelmatig internationale schaatswedstrijden worden verreden. 

Uit de Vikingtijd zul je nog vele sporen zien en horen in de vele mythen en sagen. Een typisch Noors staaltje van architectuur is de staafkerk, middeleeuwse houten kerken. De oudste vind je in Luster. 

Dit land zal je vele kanten laten zien!

Eten en drinken in Noorwegen

Noorwegen en vis gaan hand in hand! Geniet van de meest uiteenlopende soorten zoals makreel, kreeft, garnalen en natuurlijk zalm. Gestoofd, gekookt, gerookt: je hebt het voor het kiezen. Lams-, rendier- en elandvlees horen tot de belangrijke ingrediënten van de Noorse keuken. Specialiteiten zijn kjøttkaker (te vergelijken met de Nederlandse gehaktbal) en flatbrød (zeer dun brood, gemaakt van ongezuurd deeg). Met een koldtbord heb je een buffet met een uitgebreide keuze aan warme en koude gerechten. Probeer hierbij rømmegrøt, een pap gekookt van dikke, zure room en op smaak gebracht met suiker en kaneel.

Bij de maaltijd kun je een glas wijn of bier bestellen. Wil je zelf alcohol aanschaffen, denk er dan om dat sterke drank alleen verkrijgbaar is bij de vinmonopols, in de steden en grotere plaatsen. Bier is over het algemeen bij de supermarkten verkrijgbaar.

Ligging

Noorwegen ligt in het noorden van Europa, ten westen van Zweden. Samen met Denemarken en Zweden vormt Noorwegen Scandinavië. Het meest noordelijke deel ligt ten noorden van de poolcirkel en dit grenst aan Rusland en Finland. Het westen ligt aan de Atlantische Oceaan. In het noorden gaat de oceaan over in de Noordelijke IJszee.

De vluchtduur vanuit Nederland bedraagt ongeveer 2 uur. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 385.155 km² (dit is circa 9,3 keer zo groot als Nederland).

Bezienswaardigheden Noorwegen

De letterlijke betekenis van Oslo is ‘de vlakte van de goden’. De stad heette voorheen Christiania of Kristiania, en werd in de 17e eeuw herbouwd door de Deens-Noorse koning Christian IV. Bekende kunstenaars zoals Edward Munch (maker van het schilderwerk De Schreeuw) en Knut Hamsen hebben in de stad gewoond. Op museumeiland Bygdøy kun je een bezoek brengen aan het Noors Folkemuseum, een openluchtmuseum met circa 155 beschermde huizen. In Vikingskipshuset kun je de Vikingschepen Gokstadschip en Osebergschip bekijken.

De fjorden van Noorwegen zijn wereldberoemd. De Geirangerfjord heeft verschillende schitterende watervallen zoals de Syv Søstrene (de Zeven Zusters), Brudesløret (de Bruidssluier) en de Friar (de Vrijer). Deze is een populaire plek voor toeristen en is door de UNESCO in 2005 op de werelderfgoedlijst geplaatst. Ook de Nærøyfjord staat op deze lijst. Je hebt hier volop watersportmogelijkheden, en je kunt een prachtige wandeling maken door het omliggende berggebied.

Nog meer natuurlijke pracht vind je in de nationale parken. Børgefjell Nationaal Park is een typisch Noors berglandschap, met hoogten die variëren tussen de 270 m en 1700 m. Het hoogste punt is de circa 1699 m hoge Kvigtinden. In dit park kan je bijzondere dieren tegenkomen als de lynx, de bruine beer en de sneeuwwezel. Wandelen en de zomer en skiën in de winter kan in Dovre-Sunndalsfjella Nationaal Park. Ook leven hier bijzondere dieren als adelaars, giervalken en muskusossen. De grootste hoogvlakte van Europa is Hardangervidda, met imposante bergen zoals de Gvepseborg, waar je met een kabelbaan de top kunt bereiken. Ook de verschillende prachtige meren maken een bezoek aan dit park meer dan de moeite waard.

Verrassende Highlights in Noorwegen

Jazz- en muziekliefhebbers hebben het in Noorwegen voor het uitkiezen. Jazzmuzikanten hebben zeer interessante combinaties weten te maken van de Noorse traditionele muziek en de internationale jazz. Saxofonist Jan Garbarek was hier één van de eersten in. Op de vele festivals kun je buitengewoon productieve en creatieve muzikanten aan het werk zien. Geniet op Molde International Jazz Festival, het Oslo Jazz Festival en Vossa Jazz van alle muzikaliteit.

Door het hele land lopen verschillende toeristische routes, die je langs de mooiste plekjes van Noorwegen leiden. De Peer Gyntweg, de Atlantische weg, Trollstigen en Lysebotnvegen zijn enkele wegen die je beslist moet proberen om de beste kanten van het land te zien.

Leuk voor kinderen is de nationale feestdag op 17 mei. Grunnlovsdagen of syttende mai is gewijd aan de Noorse grondwet die op 17 mei 1814 van kracht werd. Overal in het land worden kinderoptochten georganiseerd. De deelnemers zijn meer en meer in klederdracht gekleed. De banieren, vlaggen en muziekkorpsen maken deze bijzondere optochten helemaal compleet!

Naast Lillehammer zijn Skeikampen en Trysil nog twee prachtige wintersportgebieden. Skeikampen ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Lillehammer. Het grootste skigebied is Trysil, in het oosten vlak bij de grens met Zweden. Zeer bijzonder hier zijn de drie skipistes speciaal voor kinderen!

Praktische Tips voor je vakantie naar Noorwegen

Hoelang is het vliegen naar Noorwegen?

Noorwegen is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Noorwegen

Vanuit Nederland vlieg je in circa 2 uur naar Noorwegen. Je kunt verschillende bestemmingen kiezen. Oslo, Bergen, Stavanger, Sandefjord, Trondheim en Kristiansand hebben een internationale luchthaven.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Noorwegen?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Noorwegen.

Met welke munteenheid betalen ze in Noorwegen?

Geldzaken zijn als volgt geregeld:

 • De officiële munteenheid is de Noorse kroon.
 • Credit cards worden over het algemeen geaccepteerd.
 • In vrijwel alle grotere plaatsen zijn geldautomaten.
 • Banken zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 15:30 uur, behalve op donderdag, dan zijn de tijden van 09:00 tot 17:00 uur. In het weekend zijn de banken gesloten.
 • Postkantoren zijn over het algemeen geopend op maandag tot vrijdag van 08:00 of 08:30 uur tot 16:00 of 17:00 uur. Op zaterdag zijn deze geopend van 08:00 tot 13:00 uur. In het Poolcirkelcentrum zijn de postkantoren van1 mei tot 15 september van maandag tot en met vrijdag over het algemeen geopend van 10:00 tot 16:00. Op zaterdag en zondag zijn de tijden van 10:00 tot 18:00 uur. Post die hiervandaan verstuurd wordt krijgt een apart poolcirkelstempel.
 • Het prijsniveau ligt hoger dan die van Nederland.
 • Fooien zijn over het algemeen bij de rekening inbegrepen. Als u toch een fooi wilt geven, houd dan een richtlijn aan van 10 tot 15%.

Wat is het voltage in Noorwegen?

De netspanning is over het algemeen 220/230 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kan deze veelal bij de receptie van je accommodatie verkregen worden.

Is het water drinkbaar in Noorwegen?

Het leidingwater is drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Noorwegen?

De officiële taal is het Noors, dat twee varianten kent: het Bokmål (afkomstig uit het Deens) en het Nynorsk (Nieuw-Noors).

Hoe is het openbaar vervoer in Noorwegen?

Het spoorwegnetwerk is uitgebreid, van goede kwaliteit en bied je de mooiste reizen door het land met adembenemende uitzichten. Mooie routes brengen je van Oslo in het zuidoosten naar Trondheim, Bergen, Stavanger en Bodø. Met de laatste verbinding doorkruis je het hele land van zuid naar noord.

Noorwegen heeft een uitgebreid netwerk van openbare bussen. Vanuit Oslo kun je met de bus helemaal naar de poolcirkel reizen. Regionale bussen vertrekken vanuit de hoofdstad vanaf het centrale station. Vanaf de luchthaven rijden speciale shuttlebussen naar dit station. De bussen sluiten goed aan op de veerverbindingen.

Er zijn diverse veerdiensten in de vele fjorden. je kunt van Bodø naar Røst, Værøy en Moskenesøy en van Skutvik naar Svolvær op Austvågøy per veerboot. De Hurtigrutenis brengt je in 1 week van Bergen naar Kirkeness, over het Geirangerfjord, het Sognefjord en het Nærøyfjorden.Tip: Houd er rekening mee dat u, als je met de bus gaat reizen en moet wachten bij de bushalte, de temperaturen vrij laag kunnen liggen. Kleed je dus warm genoeg aan!

Wat is de geschiedenis van Noorwegen?

Het huidige koninkrijk Noorwegen bestaat circa 100 jaar. De geschiedenis van dit land, met een belangrijke rol voor de Vikingen, voor Zweden en voor Denemarken gaat veel verder terug. Na de dood van Haakon V in 1319 waren zijn zoon Haakon VI en kleinzoon Olof IV de laatste echte Noorse koningen. Koningin-moeder Margaretha slaagde er in de Unie van Kalmar te vormen samen met Denemarken en Zweden. Deze bestond tot 1536, Zweden scheidde zich toen af. Noorwegen werd getroffen door een pestepidemie, wat de positie van het land verder verzwakte.

In de loop van de 16e eeuw ontstonden handelsbetrekkingen met Nederland. Ook zijn er nog beeldhouwwerken te zien afkomstig uit Noord-Nederlandse werkplaatsen. Na het eindigen van de Unie van Kalmar had Noorwegen veel macht ingeleverd. In 1536 ontstond dan ook de Unie van Denemarken, die te verdelen is in vier perioden. In de eerste periode verzwakte het land, daarna volgde een periode vol met oorlogen. De 18e eeuw was de tijd van vrede en voorspoed, waarna voorbereidingen werden getroffen voor de onafhankelijkheid.

Tijdens de Unie van Zweden vanaf 1814, die ontstond na de nederlaag van Bonaparte, groeide het Noors nationalisme steeds meer. In 1905 tenslotte werd de Unie opgeheven en werd Haakon VI de nieuwe koning van Noorwegen.

Gedurende de twee wereldoorlogen bleef het land aanvankelijk neutraal. Die neutraliteit was niet absoluut; tijdens Wereldoorlog I leverde het land steun in de bevoorrading van Britse troepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het land tijdens een Duitse verrassingsaanval, Operatie Weserübung, toch in gevecht met de nazi’s. Het Noorse leger moest na twee maanden weerstand zich toch overgeven.

Na de Tweede Wereldoorlog hoorde Noorwegen bij de oprichters van de Verenigde Naties en de NAVO. De ontdekking van gas- en olievoorraden in de territoriale wateren zorgde ervoor dat het land één van de meest welvarende landen ter wereld. Het land is lid van de EER (Europese Economische Ruimte), de EVA (de Europese Vrijhandelsassociatie) en is lid van het akkoord van Schengen. Toetreding tot de EU is tot vier keer toe niet gelukt, onder andere door een veto van de bevolking tijdens een referendum in 1994.