Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Finland ×

Rendieren, wintersport en prachtige natuur: Finland! Met Helsinki, Kuopio en Tampere biedt het land je schitterende steden. Natuurliefhebbers genieten in het kust- en merengebied. Wintersporter? Bind je ski's of snowboard onder op de Sallatunturi of maak een spectaculaire snowscootertocht! Wie weet kom je de kerstman en zijn vrouw wel tegen in de buurt van Rovaniemi!

Lees meer

Op vakantie naar Finland

Finland ligt in het noorden van Europa, ten westen van Rusland. In het noordwesten ligt Zweden, en in het noorden Noorwegen. Estland ligt ten zuiden, beide landen worden gescheiden door de Finse Golf.

De prachtige hoofdstad Helsinki ligt in het zuiden, Je kunt hier mooie bouwwerken bewonderen zoals de witte Domkerk en de Russisch-orthodoxe kathedraal Uspenski. Winkelliefhebbers hebben in de Alexanderstraat en de Esplanade volop keuze door het zeer gevarieerde winkelaanbod. Ook op cultuurgebied heeft de stad je veel te bieden. Geniet van de vele orkesten, de nationale opera en de vele theatergezelschappen!

Ook Tampere en Kuopio zijn schitterend! Tampere ligt tussen de meren Näsijärvi en Pyhäjärvi, waarmee de stad je een prachtig beginpunt biedt voor een boottocht door het Merengebied. Winkels, cultuur en een prachtig uitzicht vanaf de Puijo-heuvel vind je allemaal in Kuopio. Ook wintersporters gaan hier graag heen, door de skischanswedstrijden en de alternatieve elfstedentocht.

Wolven, lynxen, bruine beren en bosrendieren zien? Dan is een tocht naar de ongerepte natuur van Oost-Finland voor jou! In Petola Visitor Center bij Kuhmo kun je een expositie zien van de natuur en de bijzondere diersoorten. De regering van Finland wil samenwerken met Rusland om het natuurgebied zo groot mogelijk te maken, en voorkomen dat het overspoeld wordt door bezoekers.

Ruka, Rovaniemi, Levi en Yllas zijn dé wintersportgebieden van Finland. Sneeuwzekerheid, uitgebreide pistes en langlaufloipes maken jouw wintersportvakantie compleet. Wil je een bijzondere activiteit? Maak dan een tocht per sneeuwscooter of hondenslee, of sla je houweel in de rotsen en ga ijsklimmen!

Finland is prachtig!

 

Eten en drinken in Finland

Regenboogforel, zalm, Baltische haring en rivierkreeft zijn enkele heerlijke vissoorten die je beslist moet proberen. Iedere streek heeft haar eigen specialiteiten, zoals gebakken vis en spek in roggebrood uit de regio Kuopio. Door de ligging van het land zult u zowel Scandinavische als Russische specialiteiten vinden.

Pasen is het belangrijkste feest, en het paaslam is een zeer smakelijk gerecht wat dan op tafel komt. Lamsvlees met venkel, uien en tomaten uit de oven: lekkerder kan haast niet! Ook elandvlees en gerookt rendiervlees moet je beslist proberen. Een gerecht met Russische invloed is vis in brooddeeg, versierd met Russische pasteitjes.

Voor liefhebbers van zoetigheid is er de Finse pulla, een zoete broodsoort.

Finse champagne en Koskenkorva (wodka) zijn heerlijk voor wie van sterke drank houdt. Ook de biersoorten zijn van goede kwaliteit. Alcoholhoudende dranken kun je in de Alkostaatswinkels kopen, alleen alcoholvrije dranken zijn verkrijgbaar in de supermarkt.

Ligging

Finland ligt in Noord-Europa, de vlucht vanuit Nederland bedraagt circa 2 uur en 30 minuten vanuit Nederland hierheen. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 338.145 km² (dit is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland).

Het land ligt tussen Rusland (ten oosten) en Zweden (ten westen) in. Noorwegen grenst aan het noordwesten, en ten zuiden scheidt de Finse Golf Finland van Estland.

Bezienswaardigheden Finland

De hoofdstad Helsinki is een prachtige stad met vele mooie plekken. De witte Domkerk aan het Senaatsplein, ontworpen door Carl Ludwig Engel, en de Russisch-orthodoxe kathedraal Uspenski zijn maar twee van de vele historische gebouwen die je kunt bewonderen. Ook de musea bieden je prachtige collecties, onder andere over de Finse geschiedenis. Een kijkje in de onderwaterwereld nemen kan in Sea Life Helsinki, in combinatie met een dagje pretpark in Linnanmäki.

Voor natuur- en watersportliefhebbers is Finland een echt paradijs! Er zijn uitgebreide wandelmogelijkheden, en ook visliefhebbers hebben volop keuze om hun hengel uit te gooien. Watersporters kunnen heerlijk surfen, waterskiën, duiken en zwemmen op en in de meer dan 188.000 meren en aan de circa 4500 km lange kustlijn. Aan de zuidwestkust ligt de grootste archipel van Europa. Oulanka Nationaal Park in het Kuusamo Sulla-gebied is het leefgebied van de bruine beer en de gouden adelaar. Het hoogtepunt is de Berenroute, een prachtige wandelroute van circa 90 km.

Ook wintersporters hebben volop keuze. In de gebieden van Ruka, Rovaniemi, Levi en Yllas kun je heerlijk van één van de vele hellingen afsuizen, snowboarden of een meer alternatieve activiteit uitproberen. Wat dacht je van een cross countrytocht, ijsklimmen of een tocht per hondenslede? Voor spectaculaire skischanswedstrijden of een prachtige tocht op de schaats ga je naar Kuopio.

Verrassende Highlights in Finland

Naast Helsinki zijn Tampere en Turku enkele prachtige steden. Bezoek het openluchttheater en de neo-bijzantijnse kerk van Tampere (circa 170 km ten noordwesten van Helsinki), en laat je terugvoeren naar de tijd van Gustaaf III. In Turku, de oudste en op één na grootste stad van Finland, kun je de kunstschatten van de stad bewonderen in het museum Aboa Vetus Ars Nova. Visliefhebber? Dan moet je beslist de Oostzee-haring geproefd, dé specialiteit van de stad!

Operaliefhebbers komen volop aan hun trekken! Het land is beroemd om componisten zoals Jean Sibelius, Aulis Sallinen en Einojuhani Rautavaara, in het kasteel van Savonlinna zijn opera’s te horen van deze en andere bekende componisten. Ook de vele openluchttheaters en folklorefestivals bieden je een goede kijk in de Finse cultuur en kunst.

Na een lange wandeling, inspannende duik of actieve dag op de piste of in de halfpipe ben je vast toe aan een bezoek aan één van de vele sauna's! Waren deze ongeveer 1000 jaar nog simpele kuilen uitgegraven in heuvels, nu kun je gebruik maken van de meest geavanceerde faciliteiten.

Praktische Tips voor je vakantie naar Finland

Hoelang is het vliegen naar Finland?

Finland is meestal tussen de 2,5 en 3 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Finland

De vluchtduur vanuit Nederland bedraagt ongeveer 2 uur en 30 minuten.

Een reis naar Finland kun je ook per auto maken. Je rijdt vanuit Utrecht via Kopenhagen, Malmo en Stockholm, en maakt een oversteek per veerboot naar Helsinki. Je bent circa 12 uur onderweg, de afstand bedraagt ongeveer 1700 km. Je kunt ook via Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Rusland (Sint Petersburg) naar Helsinki. Deze reis duur wel circa 35 uur.

Je kunt ook per trein naar Finland reizen, deze reis duurt circa 36 uur. Je rijdt van Amsterdam via Duisburg, Kopenhagen, Malmö en Stockholm, en een oversteek per veerboot naar Helsinki.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Finland?

Het tijdverschil tussen Nederland en Finland is 1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Finland?

Geldzaken zijn als volgt geregeld:

  • De nationale munteenheid is de euro.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben geldautomaten.
  • Banken zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 09:15 uur tot 16:15 uur. Postkantoren zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. Het hoofdpostkantoor in Helsinki kent ruimere openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 21:00 uur, op zaterdag van 09:00 uur tot 18:00 uur en op zondag van 11:00 uur tot 21:00 uur.
  • Het prijsniveau ligt hoger dan die van Nederland.
  • Een fooi geven is niet gebruikelijk. Wil je toch een fooi geven in een eet- of drinkgelegenheid, houd dan een fooi aan van circa 10%.

Wat is het voltage in Finland?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kan deze veelal bij de receptie van je accommodatie verkregen worden.

Is het water drinkbaar in Finland?

Het leidingwater is goed drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Finland?

De officiële taal is het Fins en Zweeds. Ook met Engels zul je zich goed kunnen redden.

Hoe is het openbaar vervoer in Finland?

Het netwerk van openbare bussen is van uitstekende kwaliteit, en één van de meest uitgebreide van Europa. Meer dan 40.000 langeafstandsbussen vertrekken op dagelijkse basis. De bussen sluiten goed aan op de luchtvaart, de treinen en de bootdiensten.

De grootste steden worden ook met elkaar verbonden door het uitgebreide spoorwegnetwerk. Finland heeft ongeveer 5741 km aan rails, circa 3977 km wordt gebruikt door personentreinen. De belangrijkste lijnen lopen tussen Helsinki en Turku, Pori, Tampere, Jyväskylä, Rovaniemi, Iisalmi en Joensuu. Deze treinen zijn elektrisch.

Ook rijden er iedere dag autotreinen, met verbindingen zoals Helsinki - Oulu, Helsinki - Rovaniemi, Helsinki - Kontiomäki, Turku - Rovaniemi en Tampere – Rovaniemi. Op bepaalde dagen rijden er autotreinen van en naar Helsinki - Kolari, Turku - Kolari en Tampere - Kolari.

Vanuit Zweden zijn er goede bootverbindingen, deze varen tussen Stockholm en Helsinki en tussen Stockholm, Mariehamm en Helsinki. Je kunt de Finse Golf ook vanuit Tallinn (Estland) oversteken. Verder kun je vanuit Helsinki een meerdaagse cruise maken naar St. Petersburg in Rusland.Tip: Wil je een aantal dagen onbeperkt reizen over het Finse spoorwegnet? Dan is de Finnrailpas een goede keuze. Hiermee kun je 3, 5 of 10 dagen met de trein reizen. Deze pas is alleen bedoeld voor personen die buiten Finland wonen, en je moet je kaart kunnen tonen samen met een identiteitsbewijs of paspoort.

Oy Matkahuolto Ab's busstations, geautoriseerde agenten en reisbureaus in heel Finland kunnen je alle benodigde informatie over busdiensten verschaffen.

Wat is de geschiedenis van Finland?

De geschiedenis van Finland is nauw verbonden met Zweden en Rusland. Van 1219 tot 1809 maakte het land deel uit van het Zweedse koninkrijk, waarna de Russen het land innamen. Hier kwam een personele unie uit voort, ook het groothertogdom Finland genoemd. Beide landen vielen onder hetzelfde staatshoofd maar waren zelfstandig in binnen- en buitenlands bestuur.

Na de nederlaag van Rusland in de Eerste Wereldoorlog brak de Februarirevolutie uit in 1917. Finland verklaarde zich onafhankelijk, Rusland erkende dit in 1918. De Finse Burgeroorlog tussen de Roden en de Witten volgde op deze onafhankelijkheid. De socialistische Roden werden gesteund door de bolsjewistische Russen, de conservatieve Witten kregen steun van de Zweden en het Duitse keizerrijk. De Witten trokken aan het langste einde, en in 1920 werd een vredesverdrag ondertekend.

In 1939 ontstond het volgende conflict met de Sovjet-Unie, de Winteroorlog. Finland sloeg de aanvallen van Rusland af, behield de onafhankelijkheid maar verloor wel enkele grensgebieden. In de Vervolgoorlog heroverde het land deze gebieden, na een bondgenootschap te zijn aangegaan met Duitsland. De vrede tussen Finland en Rusland werd getekend in 1944, nu moest Finland een groot deel van het grondgebied opgeven, waaronder Fins-Karelië en Vyborg. Dit verlies betekende ook een gedwongen verhuizing van een groot aantal inwoners.

Met kleine stapjes maakte Finland zich los van de Sovjet-Unie, maar dit ging gepaard met conflicten en crises. Het lidmaatschap van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en het feit dat het land geen lid werd van het Warschaupact zijn twee voorbeelden van de verdere verzelfstandiging van het land.

De val van de Muur in 1989 en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zorgde voor grote veranderingen in de internationale betrekkingen en verhoudingen. De afhankelijkheid van Rusland viel weg, Finland moest en moet een nieuwe koers gaan uitzetten. Twee stappen daarvoor zijn het lidmaatschap van de Europese Unie in 1995, en de invoering van de euro in 2002.