Van Nederland naar Maleisie
Vanuit Nederland bedraagt de vliegtijd naar Maleisië tussen de 12 en 18 uur. Rechtstreekse vluchten zijn mogelijk, Maleisië heeft 5 internationale luchthavens: Kuala Lumpur, Langkawi, Penang, Kuching en Kota Kinabalu. Tussenstops zijn Frankfurt en Singapore.
Openbaar vervoer Maleisie
Het openbaar vervoer in Maleisië is goed georganiseerd. Het netwerk van buslijnen is uitstekend, je kunt gebruik maken van streek- en stadsbussen. Ook het vervoer per trein is van goede kwaliteit. De bussen en treinen rijden volgens een dienstregeling, en zijn grotendeels voorzien van airconditioning, dit met uitzondering van de lokale bussen. Nice/Plusliner en Transnasional brengen je naar de meest bekende plaatsen in Maleisië. Met de Plusliner kun je ook naar Singapore reizen. Vertrekhalte van deze lijn is het oude station van Kuala Lumpur.
De Jungletrein en de Eastern Oriental Express zijn echte uitdagingen voor de reiziger die meer avontuur zoekt. De Jungletrein rijdt door het dichte oerwoud van Gemas naar Tumpat. Dit ligt circa 10 km boven Kota Bharu, tegen de Thaise grens aan. De lokale bevolking gebruikt deze trein om naar de kampongs te gaan. De trein is vrij eenvoudig, al zijn er wel wagons met airconditioning.
De Eastern Oriental Express rijdt over een traject tussen Singapore en Thailand. Deze legt ongeveer 2000 km af. Deze trein biedt een uitstekende manier om Zuid-Oost Azië op een comfortabele manier te ontdekken.
Taal
De officiële taal van Maleisië is het Maleis. In de toeristische gebieden kun je ook goed terecht met Engels. Sommige woorden zijn ontleend aan het Engels, en aangepast aan de Maleisische spelling. Hierdoor pik je al gauw zinnen en woordjes op, wat de bevolking kan waarderen. Pandai cekap Bahasa Malaysia: knap dat je onze taal begrijpt!
Tijdsverschil Maleisie
In Maleisië is het 6 uur later, in de zomer 7 uur.
Geld
In Maleisië zijn geldzaken als volgt geregeld:
- De munteenheid is de ringgit.
- Traveller cheques worden overal geaccepteerd.
- De meeste banken kunnen ook euro’s wisselen.
- Vrijwel alle hotels en grote winkels en restaurants accepteren de belangrijkste internationale creditcards. In toenemende mate wordt echter een dubbel systeem gehanteerd: wie contant betaalt, is goedkoper uit dan wie met de creditcard betaalt.
- Fooien worden in hotels en restaurants al bij de rekening opgeteld. Wel wordt een extra fooi natuurlijk bijzonder op prijs gesteld.
Water
Het kraanwater in Maleisië is niet drinkbaar. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.
Voltage
Het voltage in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor zogenaamde Engelse stekkers. Het is daarom aan te bevelen dat je een universele adapter meeneemt.
Geschiedenis Maleisie
Circa 10.000 jaar geleden trokken de Orang Asli vanuit zuidwest China het huidige West-Maleisië binnen. Verschillende landen, waaronder Cambodja, overheersten het gebied, totdat de Chinese invloed vanaf 1405 groter werd. Op hetzelfde moment nam de islam een steeds grotere plaats in.
Vanaf 1500 werd Maleisië steeds gewilder voor de grote Europese landen, dit vooral door de rijkdom aan specerijen. Portugal was de eerste om Malakka in te nemen, de Nederlandse VOC nam dit in 1641 over. De Engelsen richtten hun pijlen in eerste instantie op het eiland Penang. Pas aan het einde van de 18e eeuw namen ze Malakka over van Nederland, dat zich meer op Indonesië ging richten.
In 1826 werd de Britse kroonkolonie Straits of Settlement opgericht. Langzaam maar zeker breidden de Britten hun invloed op het gebied uit. In eerste instantie vanwege de specerijen, daarna vanwege de gevonden tinvoorraden.
Na de kolonisatie van het schiereiland West-Maleisië volgden Sabah en Sarawak op Borneo. De Britse regeerders haalden in deze tijd ook vele Indiase arbeiders naar Maleisië, om het tekort aan werknemers op te lossen.
Na de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide de wens van de Maleisische bevolking om onafhankelijkheid. In 1957 volgde dit voor het schiereiland onder de naam ‘Federatie van Maleisië’. In 1963 volgde een nieuwe federatie, waar ook Singapore en de Oost-Maleise delen Sabah en Sarawak toe hoorden. De Filippijnen en Indonesië waren het hier niet mee eens en verbraken alle diplomatieke banden. Indonesië ging een ‘konfrontasi’ aan die een hoogtepunt bereikte met het tot zinken brengen van vissersboten voor de kust van Sabah. Nadat de Indonesische president Soekarno was afgezet in 1966 sloten beide landen vrede. Singapore scheidde zich in 1965 af, en werd een onafhankelijke staat.
Maleisië is, in het vervolg van de 20ste eeuw, in economisch en technologisch opzicht een vooruitstrevend land geworden. De ‘Vision 2020’, opgesteld door voormalig president Mahathir, heeft als doel Maleisië een volledig ontwikkeld land te laten zijn in 2020.