Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Frankrijk ×
  • Poitou-Charentes ×

Vakantie Poitou-Charentes

Ben je op zoek naar een ontspannen vakantie met veel natuur, cultuur, mooie steden en lekker eten? Dan is de streek Poitou-Charentes een goede keuze. Hier kun je voortreffelijk wandelen of fietsen in de natuur, historische steden bezoeken, naar het strand en je kunt de Franse keuken hier op waarde schatten. Poitou-Charentes is de juiste bestemming voor iedereen op zoek naar ontspanning.

Lees meer

Op vakantie naar Poitou Charentes

In de streek Poitou-Charentes met zijn prachtige steden, de heerlijke Franse keuken en mooie zandstranden heb je altijd een afwisselende en ontspannen vakantie. Als je op de fiets stapt of door de omgeving wandelt, ervaar je de pracht van deze groene regio met een rijke historie. 

Als je van wijn houdt, zul je jezelf helemaal thuis voelen in de streek die vooral bekendstaat om de cognac. Maar ook als je geen wijnliefhebber bent, kom je aan jouw trekken in deze regio. Strand, moeras, bos, pittoreske dorpjes, een rijke historie en niet te vergeten de heerlijke Franse keuken. Kortom: deze streek heeft voor elk wat wils.

In het binnenland zijn interessante steden. De stad Saintes bijvoorbeeld, aan de rivier de Charente. Dit is een echte kunststad met grote historische waarde. Hier zul je veel zien uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ook de steden Cognac en Angoulême mag je dan niet overslaan. 

De kust van Poitou-Charentes heeft prettige stranden. Aan veel stranden wappert de blauwe vlag, wat betekent dat het strand schoon is. De gastvrije bevolking en de aangename temperaturen maken jouw vakantie compleet. 

Poitou-Charentes ligt in het westen van Frankrijk en heeft een gevarieerde kustlijn van ongeveer 450 km. De hoofdstad Poitiers ligt op ongeveer 775 km rijden van Utrecht. De regio grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan de rivier de Loire.

Cultuur Poitou Charentes

Als je in de streek Poitou-Charentes verblijft, kom je cultureel niets tekort:

 • Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de havenstad La Rochelle met haar stoere torens en een geweldig uitzicht over de oude haven. La Rochelle ligt in het westen van de regio en heeft prachtige oude herenhuizen. Ook is er tal van wandelroutes om de stad te ontdekken. Als je kunstliefhebber bent dan mag een bezoek aan het Musée des Beaux Arts niet ontbreken. In het moderne Aquarium kun je een hoop leren over verschillende dier- en plantensoorten. En je kunt natuurlijk heerlijk uitrusten aan het strand.
 • Saintes aan de Charente is een Romeinse stad. Wanneer je in deze stad rondloopt, zie je 20 eeuwen geschiedenis om je heen. Je kunt hier ook boottochten maken over de rivier de Charente. De Arena van Saintes werd tijdens de regering van Claudius omstreeks 40 na Christus gebouwd. Het amfitheater van de Arena bood plaats aan 15000 toeschouwers.
 • Je kent het Fort Boyard misschien nog van de televisie. In de jaren '90 werd het programma 'De sleutels van Fort Boyard' uitgezonden, waarbij kandidaten zoveel mogelijk sleutels moesten verdienen door opdrachten te doen in het fort. Napoleon liet het fort in het begin van de 19e eeuw bouwen om de Engelsen tegen te houden.
 • Verder afzakkend naar het zuiden kom je in de heuvelachtige streek vanCognac. Het plaatsje heeft oude straten met mooie herenhuizen en een wandeling door de stad is zeker aan te raden.

Natuurlijk is het proeven van cognac in de plaats Cognac een must. Maar... wees voorzichtig! De gendarme (politie) is extra alert in deze streek!

Natuur

Natuurliefhebbers komen goed aan hun trekken in het afwisselende landschap van Poitou-Charentes:

 • In het zuiden van Rochefort stuit je op een moeraslandschap. Het 'Réserve naturelle de Moëze' is een gebied met duizenden trekvogels. Hier kom je ook langzamerhand in het land van de oester.
 • In de westelijke regio kom je bij een kust met talrijke eilandjes. Het is hier net zo vlak en waterrijk als in Nederland, maar kan in zonuren wedijveren met het achterland van de Côte d'Azur. Je kunt eventueel een fiets huren om de omgeving beter te leren kennen.

Ligging

Poitou-Charentes ligt in het westen van Frankrijk en grenst aan de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het aan de regio Pays de la Loire, in het oosten aan Centre en Limousin en in het zuiden ligt de regio Aquitaine. Door het gebied stromen enkele rivieren, de belangrijkste zijn de Sèvre Niortaise, de Charente en de Vienne. Poitou-Charentes heeft een oppervlakte van circa 25810 km² (5 x zo groot als Gelderland) en een kustlijn van ongeveer 450 km, waarvan 150 km strand. De regio is circa 250 km lang en ongeveer 125 km breed.

Bezienswaardigheden Poitou Charentes

De havenstad La Rochelle bestaat al sinds de 10e eeuw. Tot de 15e eeuw was het ook de grootste haven aan de Atlantische Kust waar men voornamelijk in zout en wijn handelde. Wanneer je een bezoek brengt aan deze schilderachtige stad, waant je jezelf even in het Frankrijk van voorbije eeuwen. 

Cultuurliefhebbers komen goed aan hun trekken in Poitiers, de hoofdstad van de regio Poitou-Charentes. Bezoek bijvoorbeeld de in Romaanse stijl gebouwde kerk Notre-Dame la Grande. Let vooral op de harmonieuze verhoudingen en het fraaie lijnenspel van deze kerk. En als je dan toch in de buurt bent, kun je ook een bezoek brengen aan het educatieve attractiepark Futuroscope. Hier kom je alles te weten over multimedia, cinematografie en futuristische audiovisuele technieken. Het park is een aantal malen etappeplaats geweest in de Tour de France. Futuroscope ligt bij Poitiers in de buurt. 

Het landschap van Poitou-Charentes is zeer afwisselend met heuvels, bossen, valleien en weiden. Het moerasgebied Marais Poitevin wordt gekenmerkt door kanaaltjes en smalle landstroken. Hier groeien wilgen, populieren en witte rozen. Vanwege het water en het groen, wordt het gebied ook wel het groene Venetië van Frankrijk genoemd. In dit gebied kun je de natuur op de fiets en wandelend goed verkennen.

Verrassende Highlights in Poitou Charentes

In de vallei van de rivier de Sèvre, kun je de stad Niort bezoeken. Deze stad is bekend vanwege de groene engelwortel. Deze stengel wordt gedroogd en ingelegd in suiker. De bladstelen worden gebruikt voor de garnering van koek en gebak, en de wortels worden vaak met rabarber meegekookt om de zure smaak weg te nemen.

Vanuit Niort kun je het zuidelijkere Marais Poitevin goed bereiken. Wanneer je dit uitgestrekte, deels drooggelegde moerasgebied bezoekt, waan je jezelf even in de Hollandse polder. In dit gebied zijn verschillende dorpen verbonden door water.

Praktische Tips voor je vakantie naar Poitou Charentes

Wat is het tijdverschil met Nederland van Poitou Charentes?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Poitou Charentes.

Wat is de route van Nederland naar Poitou Charentes

De afstand vanaf Utrecht naar de badplaats La Rochelle is ongeveer 940 km. De hoofdstad Poitiers ligt ongeveer 775 km van Utrecht. Op verschillende belangrijke doorgaande wegen wordt tol (péage) geheven.

Hoe is het openbaar vervoer in Poitou Charentes?

Over het algemeen is de kwaliteit van de busverbindingen goed en rijden er regelmatig bussen tussen de verschillende plaatsen. Kaartjes voor het openbaar vervoer kun je kopen in de bus en bij verscheidene toeristenbureaus.

Wanneer je met het openbaar vervoer reist, controleer dan altijd wanneer de laatste bus of trein gaat. Zo voorkom je dat je de laatste rit mist.Tip: De weekenden van de zomermaanden juli en augustus staan ook bekend als de zwarte zaterdagen van Frankrijk. Tijdens deze dagen is het extreem druk op de Franse wegen. Wij raden je daarom aan om op vrijdag te rijden en van tevoren een hotel te boeken om te overnachten.