Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Duitsland ×
  • Eifel ×

In het westen van Duitsland ligt de groene Eifel. Deze streek biedt een perfecte combinatie van overweldigende natuur en eeuwenoude geschiedenis. Verspreid over het landschap kom je prachtige middeleeuwse kastelen tegen. De ‘blauwe ogen’ van de kratermeren lachen je toe en je kunt je heerlijk laten verwennen in één van de vele kuuroorden! De Eifel is een streek die je niet kunt negeren!

Lees meer

Op vakantie naar Eifel

Het middelgebergte de Eifel ligt in het westen van Duitsland tegen de grens van Nederland en België. Op nog geen 200 km vanaf Utrecht rijd je al de geweldige natuur in. Hier vind je het prachtige Nationaal Park Eifel met honderden unieke planten- en diersoorten. Je kunt het gebied perfect te voet of op de fiets ontdekken!

Maar ook buiten het Nationaal Park is de natuur zeer uniek. Een groot deel van het gebergte is van oorsprong vulkanisch. In de Vulkaan-Eifel is het landschap gevormd door talloze oude en jongere vulkanen, die hier hun erfenis hebben nagelaten. Je ziet hier bijzondere natuurelementen en er zijn diverse geneeskrachtige bronnen ontstaan. 

De geneeskrachtige bronnen zijn uniek voor dit gebied en zijn een weldaad voor je gezondheid. Niet voor niets vind je hier verschillende kuuroorden, waar je jezelf heerlijk kunt onderdompelen in het beroemde water. Na een dagje kuuroord voel je je als herboren.

Eenmaal uitgerust kun je de geschiedenis van de streek ontdekken. In de gezellige plaatsjes vind je oude middeleeuwse gebouwen, mooie vakwerkhuizen en interessante musea. In het groene landschap kom je diverse oude kastelen en kasteelruïnes tegen. En voor degenen die het mooie gebied tijdelijk achter zich kunnen laten, liggen de grote steden Aken, Keulen en Bonn binnen handbereik!

Cultuur Eifel

Maak kennis met de cultuur in de Eifel:

 • De Eifel heeft zeer veel kastelen. Als je een rondrit maakt door dit mooie gebied, kun je ze bijna niet missen.
 • In de streek vind je diverse interessante musea, waaronder het Eifel Vulkan Museum in Daun en het Vulkanhaus Strohn, waar je meer te weten komt over het ontstaan van het vulkanische landschap in de Eifel.
 • Op een uitgedoofde vulkaan midden in de stad Daun staat het voormalige jachtslot Kurfurstliches Amtshaus. Het jachtslot staat op de resten van een oude burcht.
 • In de Romeinse Tijd was de Eifel al zeer interessant. De Romeinen hebben hun sporen er dan ook ruimschoots achtergelaten, bijvoorbeeld in de Romeinse villa bij Otrang, waar je schitterende mozaïeken kunt bekijken. En natuurlijk in Trier bij de Porta Nigra, de poort die in de middeleeuwen zijn definitieve naam van zwarte poort kreeg, omdat de kalksteen zwart kleurt door verwering en roet.
 • Het klooster van Prüm speelde in de 7e en 8ste eeuw een grote rol op zowel religieus als wetenschappelijk en economisch gebied. Nog steeds is het klooster een bezoek meer dan waard. Niet alleen door het prachtige gebouw, maar ook door tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.
 • Een ander bekend klooster, is het klooster van Maria Laach. Het klooster ligt op een schitterende plek aan een kratermeer. De bouw van het klooster is begonnen in 1093 en was pas voltooid in 1156. Je kunt het klooster in al zijn glorie bezichtigen.
 • De bodem van de Eifel was vroeger bedekt met talloze actieve vulkanen. Dankzij deze vulkanen zijn er in het gebied veel natuurlijke thermen ontstaan met geneeskrachtige bronnen. De bekendste kuuroorden vind je in Bad Münstereifel, Bad Bertrich en Bad Neuenahr.

Natuur

De Eifel is één groot natuurgebied:

 • De Eifel is het oostelijk deel van het middelgebergte Ardennen-Eifel. In de Eifel vind je diverse bergketens met als hoogste punt de Hohe Acht van circa 747 m.
 • Het noordelijk deel van de Eifel vormt het Nationaal Park Eifel en is één van de mooiste natuurparken van Nordrhein-Westfalen. Je vindt hier verschillende soorten bossen, rivieren en meren. In het Nationaal Park leven onder andere wilde katten, lynxen, zwarte ooievaars en zeldzame muurhagedissen.
 • Het zuidoostelijke deel van de Eifel wordt de Vulkaan-Eifel genoemd. Dit landschap is ontstaan door vulkanische activiteit en je ziet er nog steeds kraters, lavaformaties en kratermeren.
 • In Hellenthal vind je een groot wildpark. Je vindt hier diverse soorten groot en klein wild, waaronder herten, wildzwijnen, wisents, wilde konijnen en marmotten. Ook biedt het park een woonplaats aan talloze roofvogels.

Ligging

De Eifel ligt in het westen van Duitsland in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz. Het gebied grenst aan Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Bezienswaardigheden Eifel

Wie in de Eifel is, moet allereerst genieten van de prachtige natuur in dit gebied. Voor een goed beeld van het weldadige groen kun je het Nationaal Park Eifel bezoeken. In het park komen ongeveer 770 bedreigde plant- en diersoorten voor, waaronder het edelhert, de wilde kat, de bever, de zwarte ooievaar, de oehoe en de zeldzame muurhagedis. Ook zie je hier mooie planten, zoals de gele narcis, die volop bloeit in april en mei. In de zomermaanden word je neus goed verwend door de sterk geurende wilde kruiden die in alle velden bloeien. Je kunt het Nationaal Park op verschillende manieren ontdekken. Ga bijvoorbeeld eens mee met een parkwachter, die je tijdens de wandeltocht alles vertelt over dit bijzondere gebied.

Behalve natuur vind je in de Eifel ook veel cultuur. De meeste plaatsen in dit gebied hebben rijke historie met veel middeleeuwse bouwwerken. Een bijzonder bouwwerk is het Klooster van Maria Laach, een middeleeuws klooster dat is gebouwd in opdracht van paltsgraaf Hendrik II van Laach. Door de twee dwarsschepen en twee groepen van drie torens doet de abdijkerk denken aan de keizerlijke domkerken van Speyer en Worms. In de kerk vind je het praalgraf van Hendrik II van Laach en enkele waardevolle fresco’s. Als je het klooster bezoekt, vergeet dan niet een boottocht over het kratermeer te maken. Vanaf het water heb je nog een mooier uitzicht op het klooster.

Breng, als je in de Eifel bent, zeker een bezoek aan de oudste stad van Duitsland, Trier en waan je terug in de tijd. De stad is ongeveer 2000 jaar oud en herbergt talloze overblijfselen uit de rijke geschiedenis. Wat dacht je van de goed bewaard gebleven Romeinse stadspoort, Porta Nigra of het Romeinse amfitheater? Maar ook de Dom van Trier uit 326 is zeer de moeite waard, evenals de Basilica van Constantijn uit 310. In Trier kun je niet om de geschiedenis heen!

Verrassende Highlights in Eifel

Een ander prachtig natuurgebied in de Eifel is de Vulkaan-Eifel rond Daun en Gerolstein. In dit vulkanische gebied zie je nog talloze vulkaankegels en lavaformaties. Heel bijzonder zijn de ronde maren, de kratermeren, die men ook wel liefkozend de ‘blauwe ogen van de Eifel’ noemt. Bezoek in Daun ook het Eifel-Vulkaanmuseum en Maarmuseum. Hier krijg je een goed beeld van het ontstaan van dit gebied.

Na alle prachtige natuur is wat actie wel op zijn plaats. In Nürburg vind je de beroemde Nürburgring, het circuit waar Formule I-wedstrijden worden gereden voor de Grand Prix van Europa. Hier vind je ook jaarlijks de 24-uur van Nürburg plaats. Wie zelf eens wil ervaren hoe hard de coureurs door de bochten racen, kan zelf een rondje rijden op het circuit! Als je meer zin hebt in een muziekfestival, ga dan naar het bekende popfestival Rock am Ring!

Breng een bezoek aan het schilderachtige Monschau, wereldberoemd gemaakt door de romantische Monschau Sonate van Beethoven. Hier vind je mooie vakwerkhuizen en het schitterende Rote Haus, dat nu dienst doet als museum. Ook staat in de stad een nog werkende mosterdmolen. Hier zie je hoe mosterd wordt gemaakt en uiteraard kun je ook proeven van deze gele heerlijkheid. De stad heeft nog veel meer bezienswaardigheden, die je te voet kunt ontdekken, maar ook met het toeristentreintje. Tijdens de rondrit van ongeveer 30 minuten en brengt je langs alle bezienswaardigheden met als letterlijk hoogtepunt de Burcht, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de Halleruïne.

Praktische Tips voor je vakantie naar Eifel

Wat is het tijdverschil met Nederland van Eifel?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Eifel.

Wat is de route van Nederland naar Eifel

Aken in het noordwesten ligt op circa 198 km van Utrecht, Koblenz in het oosten ligt op ongeveer 334 km en Trier in het zuiden bereik je in circa 373 km.

Vanuit Utrecht rijden er regelmatig treinen naar Keulen. De treinreis duurt circa 2 uur en 10 minuten. Vanuit Keulen kun je verder met regionale treinen naar diverse plaatsen.

Je kunt ook met een georganiseerde bus- of bootreis naar de Eifel. Daarnaast is het ook mogelijk om er een autovakantie van te maken. Zo kan je gaan en staan waar je maar wilt!

Hoe is het openbaar vervoer in Eifel?

In Duitsland is het openbaar vervoer over het algemeen goed geregeld. In verschillende plaatsen vind je een busstation en soms een treinstation. Vanuit de grote steden zijn er regelmatige bus- en treinverbindingen naar andere plaatsen.